Τι είπε κατά την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος (VIDEO)

Τι είπε κατά την επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος (VIDEO)

Σαν μια δεύτερη τελετή ενθρονίσεως παρομοίασε την υποδοχή του στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ κατά την ομιλία του, ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης 

Με λόγο μεστό, σύνθετο, αλλά ταυτόχρονα και απλό, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ενίοτε και με χιούμορ, ευχαρίστησε αρχικά το ΑΠΘ και τη Θεολογική Σχολή – τη διοίκηση της σχολής, το ακαδημαϊκό προσωπικό και τους φοιτητές – για την υποδοχή που του επιφύλαξαν, δήλωσε συγκινημένος για αυτή την πρώτη του επίσημη επίσκεψη και ταυτόχρονα σκιαγράφησε τη σχέση που θα έχει η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και ο ίδιος με την Θεολογική Σχολή: “επειδή τονίσατε τη διάθεση για συνεργασία που έχετε, την ίδια ακριβώς διάθεση, θέλω και πάλι να σας πω, ότι έχουμε και εμείς… Είναι μία συνεργασία που υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει”.

Κατά την ομιλία του ο κ. Φιλόθεος σχολίασε και τη χρήση στίχων που έκανε στη διάρκεια της τελετής ενθρόνισης, επισημαίνοντας ότι η Θεολογία έχει να κάνει με την ίδια την ζωή, με το τι περιγράφουν τα τραγούδια: “Και επειδή η ποιητική δημιουργία και η έκφραση των ανθρώπων αποτυπώνει την ζωή των ανθρώπων και επειδή η θεολογία είναι η ζωή των ανθρώπων και πρέπει να είναι…για αυτόν το λόγο και αποτύπωσα την εμπειρία την οποία έχω στην εκκλησιαστική κοινότητα. Και για αυτόν τον λόγο ότι βγήκε στο γραπτό κείμενο ή στον προφορικό λόγο, δεν αφορά εμένα προσωπικά, αλλά αφορά στην κοινή πορεία και στην κοινή ζωή που έχουμε όλοι ως μέλη της εκκλησιαστικής κοινότητας. Θεολογία λοιπόν μπορεί να γίνει με τα πάντα και για τα πάντα” είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής, τους οποίους κάλεσε να αξιοποιήσουν “την δυνατότητα που τους προσέφερε η αγάπη του Θεού”, αλλά και οι καθηγητές τους.

Μετά το τέλος της ομιλίας του ο κ. Φιλόθεος, δέχτηκε δώρα που του προσέφερε ο Κοσμήτορας της σχολής, Χρυσόστομος Σταμούλης και ευχαριστώντας τον, ανέφερε την πρωτοβουλία του για την αναβίωση του Συνεδρίου που έκανε τα παλαιότερα χρόνια η Ιερά Μητρόπολη, σε συνεργασία με την Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, την περίοδο εορτής του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. “Νομίζω ότι είναι ευκαιρία να το επαναφέρουμε” είπε ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Δείτε τι είπε αναλυτικά κατά την ομιλία του στη Θεολογική Σχολή:

Νωρίτερα κατά την ομιλία του με την οποία τον υποδέχθηκε επίσημα, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Χρυσόστομος Σταμούλης, έκανε λόγο για ημέρα γιορτής τόσο για τη σχολή όσο και για το πανεπιστήμιο στο σύνολο του.

“Υποδεχόμαστε το νέο μας επίσκοπο με αισθήματα χαράς και ελπίδας. Ελπίζουμε, εδώ στη θεολογική σχολή, σε μία νέα σχέση με τη Μητρόπολη μας, σε μία νέα σχέση μαζί σας, ουσιαστική και γόνιμη” επισήμανε, ευχόμενος να χαμογελάει πάντα, να είναι δημιουργικός για χάρη της Εκκλησίας, των ανθρώπων και ο Θεός να του δίνει δύναμη στο έργο του.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του ΑΠΘ Δημήτρης Κωβαίος, χαρακτήρισε την επίσκεψη του κ. Φιλόθεου ως μεγάλη τιμή για τους διδάσκοντες, τους διδασκόμενους και όλο το πανεπιστήμιο.

“Σε αυτόν τον κόσμο που ολοένα στενεύει, ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει να αναστήσουμε τον άνθρωπο όπου και να βρίσκεται. Σε αυτήν την προσπάθεια η δική σας παρουσία στην πόλη μας είναι πολύ σημαντική” υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κωβαίος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Με επισημότητα και πλήθος πιστών η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Εικόνα της Παναγίας που διεσώθη από τη φωτιά του 1917 παρέδωσε ο Μητροπολίτης Φιλόθεος (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top