Τεχνολογική επανάσταση στις ΑΠΕ

Τεχνολογική επανάσταση στις ΑΠΕ

Τo μεγάλο Bing Bang στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έχει σύμμαχο και οδηγό την τεχνολογία.

Αναπτύσσεται διεθνώς ένα πλέγμα καινοτόμων, συνδυαστικών τεχνολογικών εφαρμογών, που υπόσχονται να απογειώσουν τη συνολική παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας από ΑΠΕ το 2019, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

  1. Αποθήκευση ενέργειας

Η ασταθής και διακοπτόμενη λόγω  της εξάρτησης από τις καιρικές συνθήκες,  ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ, βρίσκει τη λύση της στην αποθήκευση ενέργειας. Ειδικές μπαταρίες  θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση του ενεργειακού εφοδιασμού και της ζήτησης. Θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντικά  προβλήματα που προκύπτουν από τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών, εξασφαλίζοντας την  ομαλή και σταθερή παροχή ηλεκτρισμού.

Η χρήση ενός συνδυασμού μπαταριών με συστήματα ΑΠΕ  έχει αρχίσει ήδη να αυξάνεται στα σπίτια αλλά και συνολικά στο εύρος του δικτύου. Οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται, καθιστώντας τη χρήση τους πιο οικονομικά προσιτή και βιώσιμη.

Αξίζει να αναφερθεί το παράδειγμα στα νησιά  Μπαρμπέιντος, της Καραϊβικής, όπου οι παλιές ηλεκτρικές μπαταρίες αυτοκινήτων επαναχρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ενέργειας στο δίκτυο, επεκτείνοντας έτσι  την ωφέλιμη διάρκεια ζωής τους.

Ωστόσο, το υψηλό κόστος της αποθήκευσης αλλά και τεχνικά προβλήματα έχουν καθυστερήσει την ανάπτυξη στον τομέα αυτό. Προβλέπεται ότι η αποθήκευση θα αποτελέσει τη  βασική συνιστώσα όλων των νέων ενεργειακών τεχνολογιών , όσο οι σχετικές εφαρμογές γίνονται  πιο ανταγωνιστικές από πλευράς τιμών.

  1. Μικροδίκτυα και Τεχνητή Νοημοσύνη

Τα τοπικά ενεργειακά δίκτυα, τα μικροδίκτυα, έχουν τη δυνατότητα είτε αυτόνομης λειτουργίας είτε σε σύνδεση με ένα μεγαλύτερο δίκτυο. Παρέχουν προστασία κατά τη διάρκεια έκτακτων περιστατικών, αποτελεσματικότητα και ενεργειακή ανεξαρτησία. Η ανάπτυξη των μικροδικτύων  γίνεται όλο και ταχύτερα. Η εισαγωγή νέων λογισμικών επιτρέπει, για παράδειγμα, την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός μικροδικτύου μόνο σε μία μέρα, αποκαλύπτοντας τις δυνατότητες ανάπτυξής τους η οποία πραγματοποιείται όλο και ταχύτερα.

Η χρήση τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης στα  συστήματα ελέγχου των μικροδικτύων επιτρέπει τη συνεχή προσαρμογή και βελτίωση της λειτουργίας τους.

Τέτοια παραδείγματα έρχονται από την Καλιφόρνια και τα Νησιά του Ειρηνικού. Για παράδειγμα στον Ειρηνικό Ωκεανό, η Δημοκρατία του Παλάου,  η 13η μικρότερη χώρα στον κόσμο αποτελούμενη από εκατοντάδες νησάκια, έχει θέσει ως εθνικό στόχο την κάλυψη  του 70% των ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ. Πρόκειται, λοιπόν, να κατασκευάσει το μεγαλύτερο μικροδίκτυο ΑΠΕ παγκοσμίως. Θα αποτελείται από φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 35MW, τα οποία  θα συνδυάζονται με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας 45 MWh. Το εγχείρημα αυτό εντάσσεται στα μέτρα για την επίτευξη του.

  1. Blockchain και το Ίντερνετ των Πραγμάτων

Το blockchain είναι μια τεχνολογία που αρχικά αναπτύχθηκε για το bitcoin και βρίσκει πολλές εφαρμογές στον ενεργειακό τομέα. Πρόκειται για ένα αξιόπιστο ψηφιακό ημερολόγιο που πραγματοποιεί και καταγράφει τις συναλλαγές. Ένα εργαλείο που στοχεύει στην εξάλειψη των μεσαζόντων, καθώς καταναλωτές και αυτοπαραγωγοί ηλεκτρισμού θα μπορούν  να αγοράζουν και να πωλούν ενέργεια απευθείας μεταξύ τους.

Στο μέλλον θα μπορούσαν οι ίδιες οι ηλεκτρικές συσκευές, συνδεδεμένες στο WiFi,  να αγοράζουν και να πωλούν ενέργεια στην καλύτερη χρονική στιγμή, να βελτιστοποιούν τις ρυθμίσεις του ενεργειακού συστήματος σε πραγματικό χρόνο και να παρακολουθούν και να αναλύουν τις επιδόσεις των συσκευών που καταναλώνουν ενέργεια, μέσω αυτού που σήμερα αποκαλούμε το Ίντερνετ των Πραγμάτων.

Οι τεχνολογίες αυτές ήδη  χρησιμοποιούνται σε πρωτοποριακά έργα, όπως το Μικροδίκτυο του Μπρούκλιν. Το έργο περιλαμβάνει ένα μικροδίκτυο που παίρνει ηλεκτρικό ρεύμα παραγόμενο από την  κοινότητα που εξυπηρετεί. Οι ιδιοκτήτες του   αγοράζουν και πωλούν την ενέργεια μεταξύ τους μέσω τεχνολογίας blockchain. Η επιτυχία πρότζεκτ του είδους αυτού δείχνει ότι θα εφαρμοστούν σε ευρύτερη κλίμακα.

Μείωση  κόστους ΑΠΕ

Όταν μία μορφή ΑΠΕ μπορεί να παράγει ηλεκτρισμό με κόστος  ίσο  ή και χαμηλότερο από το  ανάλογο κόστος  των συμβατικών πηγών ηλεκτρισμού, τότε ο όρος που χρησιμοποιείται διεθνώς είναι: grid parity.  Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έχουν φτάσει σε grid parity τόσο στις τιμές όσο και στις επιδόσεις σε πολλές περιοχές και οι νέες τεχνολογίες συνεχίζουν να βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Η αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα σε συνδυασμό με την τεχνολογική πρόοδο την τελευταία δεκαετία, όπως η ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων, είναι εξελίξεις οι οποίες εκ των πραγμάτων δημιουργούν νέες δυνατότητες στην παραγωγή ενέργειας, καθώς το κόστος βαίνει συνεχώς μειούμενο.

Ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών, πόλεων και χωρών υιοθετούν στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα  και σχέδια δράσης για το Κλίμα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Ενεργειακή φτώχεια

Επιπλέον, η επίτευξη καθολικής πρόσβασης στην ενέργεια συνεχίζει να  αποτελεί ένα  κρίσιμο στοίχημα για την ανθρωπότητα. Οι καινοτομίες στην ενεργειακή τεχνολογία μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας. Περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι ζουν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν αναξιόπιστες ή απαγορευτικά ακριβές  πηγές ενέργειας.

Το παραδοσιακό μοντέλο της μεγάλης, καθετοποιημένης και διαρθρωμένης από πάνω προς τα κάτω εταιρίας και της κεντρικά κατανεμόμενης παραγωγής ενέργειας αντικαθίσταται από την αρθρωτή, με γνώμονα τον καταναλωτή και ομοιόμορφα κατανεμημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η χρήση τεχνολογιών blockchain, τεχνητής νοημοσύνης και άλλων αυτοματισμών βοηθούν τις ΑΠΕ να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα

Όλα τα παραπάνω, που αναφέρει το Forbes,  αποτελούν ένα πλέγμα από «έξυπνους» high-tech μοχλούς που θα μπορούσαν στο μέλλον να ενισχύσουν τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων, με τη κοινωνία συμμέτοχη, βαδίζοντας προς ένα νέο μοντέλο «πράσινης» οικονομίας.

Οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι ένα πρωτοποριακό εργαλείο, το οποίο θεσμοθετήθηκε πέρσι στην Ελλάδα, μέσω του οποίου μπορούν να συσταθούν απλά συνεργατικά σχήματα σε περιφερειακό επίπεδο για να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν -και όχι μόνο. Σε αυτά τα σχήματα μπορούν να συμμετάσχουν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, πολιτών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων.

Τα αρθρωτά  και ανανεώσιμα συστήματα ενέργειας είναι ιδανικά για πολλές κοινότητες που δεν έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τις συμβατικές συγκεντρωτικές μορφές παραγωγής και διανομής ενέργειας.

Τα μικροδίκτυα για τη διανομή τοπικής παραγωγής ενέργειας σε μία κοινότητα θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν οικονομικό τρόπο για την παροχή προσιτής και αξιόπιστης ενέργειας.

Εξάλλου η παγκόσμια μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, θέτει νέες προκλήσεις στον μετασχηματισμό του  ενεργειακές και φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους. Κάτι που η Ελλάδα λαμβάνει σοβαρά υπόψη με την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση προκειμένου να ολοκληρωθεί, σε κλίμα συναίνεσης, ώστε να κατατεθεί στις αρχές του νέου χρόνου στην Κομισιόν.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top