VINE SOS: Υπό εξαφάνιση παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου

VINE SOS: Υπό εξαφάνιση παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου

Το VINE SOS ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017, και έπειτα από πολλές καθυστερήσεις που προέκυψαν λόγω πανδημίας, συνεχίζει το έργο της διάσωσης και αξιοποίησης τοπικών ποικιλιών αμπέλου ανάμεσα σε Ελλάδα και Βουλγαρία που απειλούνται με εξαφάνιση, έχοντας εντοπίσει 8 διαφορετικές ελληνικές ποικιλίες με προοπτικές. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ HELEXPO, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

Η γειτνίαση των δύο χωρών Ελλάδας – Βουλγαρίας, είχε ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή γενετικού υλικού αμπελιών για καλλιέργεια, που οδήγησε στην δημιουργία ελληνικών και βουλγαρικών ποικιλιών σταφυλιού με κοινά χαρακτηριστικά. Οι ποικιλίες αυτές, μπορούν να παράγουν κρασί, καθώς και άλλα προϊόντα όπως καλλυντικές κρέμες, με αρκετές οικονομικές δυνατότητες στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Χατζηπλή, Καθηγητή στο τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Ωστόσο, παρά την εξαιρετική ανθεκτικότητα που έχουν στο φυσικό περιβάλλον, συνεχίζουν να απειλούνται με εξαφάνιση διότι ότι “ζουν στην αφάνεια”, λόγω της προτίμησης που υπάρχει στην καλλιέργεια διεθνών ποικιλιών.

Η εισαγωγή ποικιλιών από το εξωτερικό δεν αποτελεί μονόδρομο

Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για την προβολή και ανάπτυξη της Αμπελουργίας, ενός κλάδου υψηλής οικονομικής σημασίας για την Ελλάδα, όπως εξήγησε ο κ. Σταμάτης Αγγελόπουλος, εκπροσωπώντας το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος υπό την θέση του αντιπρύτανη έρευνας αλλά και του επιστημονικού υπεύθυνου του έργου.

Το τμήμα Γεωπονίας του ΔΙΠΑΕ, ανέλαβε να βρει και να καταγράψει ποιες παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου έχουν ξεχαστεί, αλλά και ποιες αξίζει να ξαναβγούν στην επιφάνεια και να αξιοποιηθούν εμπορικά. Ειδικότερα, ανέλαβε, μεταξύ άλλων, να εντοπίσει μορφολογικά τις παραδοσιακές ποικιλίες και τις γενετικές αναλύσεις των δειγμάτων.

Βασικός στόχος του έργου είναι «να δείξουμε στους παραγωγούς αλλά και στους συνυπεύθυνους φορείς, ότι καμία φορά η εισαγωγή από το εξωτερικό δεν είναι μονόδρομος και να αναδείξουμε την οικονομική σημασία», όπως επισήμανε ο κ. Αγγελόπουλος.

Ποιες είναι οι 8 Ελληνικές ποικιλίες

Οι 8 ποικιλίες που εντοπίστηκαν είναι το Λημνιό, η Σέφκα, ο Μπουγιαλμάς, το Ζουμιάτικο, ο Καρναχαλάς, το Παμίδι/Παμίτι, το Μαυρούδι και τέλος η Κερατσούντα. Όπως απέδειξαν τα ευρήματα της έρευνας, υπάρχουν γενετικά συγγενείς ποικιλίες ανάμεσα σε Ελλάδα – Βουλγαρία: το ελληνικό Ζουμιάτικο με το βουλγαρικό Dimyat, το Παμίδι με το Pamid, το Μαυρούδι με το Mavrud.

Οι παραπάνω ποικιλίες υπάρχουν στην Ελλάδα και παράγουν κρασί εδώ και χρόνια, ωστόσο καλλιεργούνται σε πολύ μικρότερο βαθμό  σε σχέση με τις διεθνείς ποικιλίες και έτσι απειλούνται με εξαφάνιση, παρά την εξαιρετική προσαρμογή που έχουν στο φυσικό περιβάλλον, όπως ανέφερε η κα. Μαρίτα Παπαγιάννη από το Ινστιτούτο Επιχειρηματικών και Εκθεσιακών Ερευνών και Ανάπτυξης.

Τόσα χρόνια ζουν παρατημένες και όμως, το παράγουν το κρασί τους!

Γιατί όμως αξίζει ένας οινοπαραγωγός να επενδύσει χρόνο σε μια παραμελημένη ποικιλία αμπελιού; Σύμφωνα με την κα. Αναστασία Γιαννακούλα, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΔΙΠΑΕ, ιδιαίτερα οι ελληνικές ποικιλίες είναι ανθεκτικές και με ελάχιστα από τα προβλήματα που μπορεί να έχει ένα αμπέλι και κατ’ επέκταση το κρασί. “Πρόκειται για ποικιλίες που ζουν παρατημένες εδώ και χρόνια, χωρίς φροντίδα και όμως το έκαναν το κρασί τους”, επισήμανε η καθηγήτρια. Επίσης πρόσθεσε πως τα παραπροϊόντα τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλα προϊόντα όπως για την παραγωγή καλλυντικών, όπως κρέμες, από συστατικά που περιέχονται στο κουκούτσι του σταφυλιού.

Παρά την Κλιματική Αλλαγή που ενδέχεται να ανησυχεί τους οινοποιούς (σ.σ. αν, δηλαδή, αξίζει να επενδύσουν σε μια ποικιλία που δεν έχει δοκιμαστεί και εάν αυτή η ποικιλία μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη παραγωγή), η κα. Γιαννακούλα εξήγησε πως τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ποικιλίες που έχουν υψηλή προσαρμοστικότητα και ανθεκτικότητα μέσα στο πέρασμα των χρόνων, έχουν υψηλές πιθανότητες να συνεχίσουν να επιβιώνουν στις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες. Επιπλέον, η ανθεκτικότητά τους ευνοεί ένα γεωργικό σύστημα πιο φιλικό προς τη φύση.

Να δημιουργηθεί ζήτηση για προϊόντα από παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου

Στόχος είναι επίσης, τα αποτελέσματα του έργου να αποδειχθούν χρήσιμα για όσους απασχολούνται στην αλυσίδα παραγωγής του κρασιού και να δώσουν μια κατεύθυνση για την αξιοποίηση των ποικιλιών οι οποίες είναι παραδοσιακές, στηρίζουν τις αρχές της αειφορίας και να δημιουργηθεί μια ζήτηση από τους καταναλωτές για προϊόντα που προέρχονται από παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου. Επίσης, οι ποικιλίες αυτές έχουν μια διαφορετική σύνθεση και αντανακλούν και τον χαρακτήρα της περιοχής στην οποία παράγονται.

Το πρότζεκτ VINE SOS χρηματοδοτείται από τo Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικές επιχορηγήσεις των χωρών που συμμετέχουν στο Interreg VA “Greece-Bulgaria 2014-2020”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top