Μια εντυπωσιακή “πινελιά” της άγριας φύσης μέσα σε έναν αστικό ιστό δίνουν οι διάσημοι καταρράκτες της Έδεσσας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του GRTimes.gr
Έναν φυσικό παράδεισο έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι επισκέπτονται τους καταρράκτες της Έδεσσας, που δίνουν στη πρωτεύουσα του νομού της Πέλλας το προσωνύμιο «η πόλη των νερών». Οικογένειες με παιδιά, ζευγάρια, άνθρωποι όλων των ηλικιών και από διάφορα μέρη της Ελλάδας ξεκινούν για να δουν από κοντά το φυσικό τοπίο που, μεταξύ άλλων, παρέχει μία “όαση” δροσιάς ακόμα και τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.
Ο πιο γνωστός, μεγαλύτερος και σίγουρα ο πιο εντυπωσιακός καταρράκτης είναι ο Κάρανος. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, πήρε το όνομα του από τον πρώτο Μακεδόνα Βασιλιά του Κάρανου, ενώ έχει ύψος πάνω από 70μ. Στέκεται στην «καρδιά» του γεωπάρκου το οποίο βρίσκεται μόλις μερικά λεπτά μακριά από το κέντρο της πόλης και αποτελεί το βασικό πόλο έλξης των επισκεπτών.
Η εύκολη και δωρεάν στάθμευση, οι πεντακάθαροι χώροι υγιεινής, τα καταστήματα εστίασης – καφέ και τα τουριστικά μαγαζιά πέριξ του πάρκου, δίνουν επιπλέον επιλογές και άνεση για να συνδυάσει κανείς τη βόλτα του.
Η Έδεσσα απέχει από την Αθήνα 560 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη η απόσταση είναι μόλις 89 χλμ., με τη διαδρομή να διαρκεί κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα.
Τι μπορείτε να δείτε
Ξεκινώντας από την είσοδο, υπάρχουν σε διάφορα σημεία τοποθετημένες πινακίδες οι οποίες ενημερώνουν τους επισκέπτες για τα σημεία που μπορούν να επισκεφτούν και τι μπορούν να δουν σε αυτά – πέρα φυσικά από τους καταρράκτες. Μουσείο νερού, μύλος γεύσης, μύλος του νερού, ενυδρείο – ερπετάριο, είναι μόνο μερικές από τις διαδρομές που προτείνονται για να ακολουθήσετε.
Μπορείτε να περπατήστε στα διάφορα επίπεδα του πάρκου και να φτάσετε πίσω από τον καταρράκτη, για να δείτε το νερό να πέφτει μπροστά σας. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται πολύ εύκολη, προσφέρεται για όμορφες φωτογραφίες και σε διάφορα σημεία υπάρχουν μεγάλα παγκάκια για ξεκούραση.
Στο προτελευταίο επίπεδο του πάρκου συντηρείται κι ένα μικρό σπηλαίο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Με κόστος 1 ευρώ ανά άτομο, μπορείτε να μπείτε στο εσωτερικό του και να δείτε από «απόσταση αναπνοής» την φυσική ομορφιά.
Επιπλέον, αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε, μεταξύ άλλων, και το ενυδρείο – ερπετάριο. Εκεί υπάρχουν τμήματα Ενδημικών Ψαριών Αμφιβίων, Ερπετών, Αμφιβίων Ερπετών, & Καρκινοειδών. Μπορεί κανείς να δει από κοντά Τρίτωνες, Χελώνες, Καβούρια, Καραβίδες αλλά και διάφορα είδη φιδιών.
Στο Ενυδρείο λειτουργεί μία μεγάλη εγκατάσταση 3000lit νερού και 14 μικρότερες με ψάρια Λιμνών (Γριβάδι, Γουλιανός, Πεταλούδα, Χέλι κα), ψάρια ποταμών, ρεμάτων & στάσιμων νερών (Πέρκα, Χρυσοβελονίτσα, Τούρνα, Κορίγονος, Πλατίκα, Τσίμα, Τσιρόνι, Γλυνάρι, Κουνουποφάγος, Ηλιόψαρο, Μπρένα, Γουβιός κα).
Πολύ σημαντικός είναι και αριθμός των ερπετών και των αμφιβίων που αποτελούν το ιδιαίτερο τμήμα του ερπεταρίου.
Ιστορικά στοιχεία
Οι Καταρράκτες της Έδεσσας αποτελούν ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο δημιουργήθηκε έπειτα από ισχυρό σεισμό που έπληξε την γύρω περιοχή το 14ο αιώνα, όπου από τότε κατά την πάροδο του χρόνου σημειώθηκαν αρκετές αλλαγές στη μορφολογίας τους εξαιτίας μικρότερης κλίμακας σεισμών. Κύρια πηγή αυτών αποτελεί ο Υγροβιότοπος Άγρα-Νησίου, από τον οποίον ρέει το κυρίως ποτάμι, ο Εδεσσαίος του οποίου οι διακλαδώσεις αποτελούν τους καταρράκτες. Επίσης το Γεωπάρκο των Καταρρακτών εκτείνεται σε μια περιοχή πάνω από 100.000τμ και σε μία διαδρομή πάνω στο βράχο για 1,1χλμ.
Στα μονοπάτια του Πάρκου Καταρρακτών συγκαταλέγεται και η λιθόστρωτη διαδρομή προς την Αρχαία Έδεσσα μέσα από τον κάμπο της πόλης. Η δίοδος αυτή αποτελούσε τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού, που ένωνε την Αρχαία Έδεσσα, την Ακρόπολη της Έδεσσας (συνοικία Βαρόσι) και τη Θεσσαλονίκη ως τις αρχές του 20ού αιώνα.
Δείτε παρακάτω και άλλες εικόνες από το πάρκο των καταρρακτών, το ενυδρείο – ερπετάριο και το σπηλαίο: