«Βράζουν» οι αγρότες της Κ. Μακεδονίας-«Ανούσια μέτρα, τα τρακτέρ στους δρόμους»

«Βράζουν» οι αγρότες της Κ. Μακεδονίας-«Ανούσια μέτρα, τα τρακτέρ στους δρόμους»

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Αναταραχή, αγανάκτηση και εκνευρισμός κυριαρχεί στις τάξεις των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από τα «νέα μέτρα μη υποστήριξης» όπως τονίζουν εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών στο GRTimes.gr, ενώ οι κινητοποιήσεις με τρακτέρ το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Σήμερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός ανακοίνωσε 7 νέα μέτρα στήριξης των αγροτών, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, ύψους 170 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι αγρότες τονίζουν πως τα νέα μέτρα είναι «για γέλια» σύμφωνα με τις δηλώσεις τους στο GRTimes.gr, γι’ αυτό τον λόγο τις πρώτες πρωινές ώρες ξεκίνησε το μεγάλο Πανθεσσαλικό μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια Λάρισας, ενώ ο πρωτογενής τομέας της Κεντρικής Μακεδονίας ετοιμάζεται κι αυτός να βγει στους δρόμους.

Αγροτικοί Σύλλογοι από Θεσσαλονίκη

«Θεωρούμε ότι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Λιβανός είναι μία κοροϊδία. Είναι πράγματα που τα έχουν ξαναπεί, αλλά δεν μπορούν να καλύψουν ούτε στο ελάχιστο τα προβλήματα που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα. Η απόφαση για τις κινητοποιήσεις θα ανακοινωθεί αυτές τις μέρες, αλλά καταλήγουμε ότι σίγουρα θα πραγματοποιηθούν» τονίζει στο GRTimes.gr ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Στεφανίδης Κοσμάς.

Από την πλευρά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τριλόφου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος Χρήστος Τσίλιας αναφέρει την αγανάκτησή του για τα νέα μέτρα. «Τα νέα μέτρα δεν ανταποκρίνονται καθόλου στις απαιτήσεις και τις ανάγκες μας. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι και απαιτούμε παραπάνω πράγματα… πιο ουσιώδη. Από την ερχόμενη εβδομάδα τα τρακτέρ θα είναι στον δρόμο».

Αγροτικοί Σύλλογοι από Χαλκιδική

«Δεν υπάρχει καμία ικανοποίηση από τη μεριά μας, το πρόβλημα είναι μακροχρόνιο και υπάρχει μεγάλη αναταραχή. Η αδυναμία στον αγροτικό κόσμο είναι η επικοινωνία με αυτά τα θέματα και δεν υπάρχει καμία. Από τη μεριά μας, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να κατέβουμε σε κινητοποιήσεις, γιατί δεν θ’ αλλάξει κάτι» προσθέτει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου, Βλαβής Κώστας.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, Χρήστου Τσιπέλη τα νέα μέτρα αυτή την περίοδο δεν θα επωφελήσουν κανέναν αγρότη. «Αυτή τη στιγμή, πολύ δύσκολα θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις από τους αγρότες της Χαλκιδικής. Οι περισσότεροι ξεκινούν δουλειές σιγά σιγά, με λιπάσματα, κλαδέματα και ραντίσματα. Όσον αφορά το κόστος των λιπασμάτων, μεγάλο ρόλο στην αύξηση της τιμής τους έπαιξε και η παγκόσμια αγορά. Το να μειώσει το ΦΠΑ των λιπασμάτων το κράτος από το 13% στο 6% δεν νομίζω ότι θα ωφελήσει την τωρινή στιγμή τους αγρότες».

Κιλκίς, Κατερίνη, Πέλλα, Σέρρες και Ημαθία «βράζουν» από τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης

Τους λόγους που τα μέτρα δεν ικανοποιούν κανέναν επαγγελματία του πρωτογενούς τομέα υπογράμμισε ο  πρόεδρος του Αγροδιατροφικού Συλλόγου Παιονίας, στο Κιλκίς, Θωμάς Καρυπίδης στο GRTimes.gr . «Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον κ. Λιβανό κανένας αγρότης και κτηνοτρόφος δεν είναι ευχαριστημένος. Είναι μέτρα χωρίς κόστος για την κυβέρνηση. Με το ΦΠΑ δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς ό,τι πληρώνουμε, το εισπράττουμε πίσω. Τα μέτρα δεν μας καλύπτουν, από την ώρα που δεν μπορούμε να ταΐσουμε τα ζωντανά μας. Είμαστε μείον 35% στην παραγωγή γάλακτος όλες οι μονάδες. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και η αγανάκτηση είναι έντονη απ’ όλους»

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις ο κ. Καρυπίδης πρόσθεσε ότι μάλλον θα γίνουν, διότι δεν πάει άλλο η κατάσταση, ενώ σχολίασε και τη στάση που κρατάει η αστυνομία  όταν οι αγρότες διεκδικούν στους δρόμους καλύτερες ημέρες. «Τα μέτρα της αστυνομίας είναι απαράδεκτα και δεν υπάρχει κανένας σεβασμός, ενώ εμείς θέλουμε να κινητοποιηθούμε ειρηνικά, χωρίς να κλείσουμε δρόμους».

«Φέτος θα καλλιεργηθούν τα χωράφια έστω και με λιγότερη παραγωγή, αλλά η χρονιά που έρχεται θα είναι χειρότερη» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αγροτών Νομού Σερρών, Στέργιο Λίτο μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλησπέρα», στον Real Fm 107,1.

Επίσης, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που ήδη άρχισαν στη Θεσσαλία και ανακοίνωσε πως οι αγρότες των Σερρών θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση στις 11 το πρωί της Δευτέρας 7 Φεβρουαρίου προκειμένου να αποφασίσουν το δικό τους σχέδιο δράσης.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης, Γιώργος Χαρισόπουλος, θεωρεί πως τα μέτρα ικανοποιούν κάποια αιτήματά τους, αλλά όχι όλα. «Είμαστε εν μέρη ευχαριστημένοι με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν το πρωί από την κυβέρνηση, ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα να επιλυθούν. Τέλος του μήνα, θα πραγματοποιήσουμε κινητοποίηση στο κέντρο της Κατερίνης».

Σε συνέχεια των υπόλοιπων, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας, Γιώργος Παπαδόπουλος, θεωρεί ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους αγρότες «μπροστά στα μούτρα» τους, εξηγώντας στο GRTimes.gr τον λόγο:

«Όλο αυτό που γίνεται είναι μία κοροϊδία. Η μείωση του ΦΠΑ βολεύει μόνο τους εμπόρους και όχι τους αγρότες. Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μούτρα μας. Δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν κινητοποιήσεις, γι’ αυτό να είστε σίγουροι! Ήδη πραγματοποιήθηκαν δύο, όταν κατεβήκαμε με τα τρακτέρ στη Χαλκηδόνα, αλλά η αστυνομία δεν κράτησε ποτέ τον λόγο της. Θέλαμε να κάνουμε μία συμβολική διαμαρτυρία, χωρίς να κλείσουμε τίποτα και αυτοί μας έφραξαν τον δρόμο».

Τέλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, Χρήστος Βοργιάδης θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις μπορούν να αποτραπούν στο 90’, εφόσον καταλάβει το λάθος της η κυβέρνηση. «Την Κυριακή (6/2) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το πως θα κινηθούμε ως Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας. Σίγουρα θα βγούμε στους δρόμους. Όσον αφορά τα νέα μέτρα, είναι τελείως ανούσια και σίγουρα όχι στήριξης. Ο Πρωθυπουργός έστω και στο 90’ μπορεί να αποτρέψει τις κινητοποιήσεις».

Παρακάτω τα 7 νέα μέτρα για τους αγρότες που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1. Υπογράψαμε, χθες, από κοινού με τους συναδέλφους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αγρότες μας θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
«Ξεκαθαρίζω ότι ουδεμία διακοπή ρεύματος θα υπάρξει προτού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία» συμπληρώνει ο κ. Σπήλιος.

2. Για τους Ιανουάριο και Φεβρουάριο καλύπτουμε το 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με σχετική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

3. Πλέον της μείωσης του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, ενισχύουμε περαιτέρω τους κτηνοτρόφους μας με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

4. Μειώνουμε μόνιμα το ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 24% στο 13%, μια παρέμβαση ύψους 20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.

5. Εντάσσουμε στο Μεταφορικό Ισοδύναμο τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, μια παρέμβαση ύψους 8.000.000 εκατομμύριων ευρώ. Το μέτρο αυτό θα εξειδικευτεί με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

6. Αυξάνουμε κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, δηλαδή κατά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

7. Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, θα εκδοθεί άμεσα σχετική ΚΥΑ από το Υπουργείο Οικονομικών με ανακοινώσεις που αναμένονται να γίνουν το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λίτος: «Πυροτεχνήματα» τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Λάρισα: Απέναντι από τα ΜΑΤ οι αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Λάρισα: Στους δρόμους οι αγρότες-Συγκέντρωση στον κόμβο της Νίκαιας

Σπήλιος Λιβανός: 7 νέα μέτρα στήριξης των αγροτών

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top