Ξεκινά ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου – Ποια νοσήματα ανήκουν σε αυτήν την ομάδα

Ξεκινά ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου – Ποια νοσήματα ανήκουν σε αυτήν την ομάδα

Ρεπορτάζ: Μίνα Αφεντούλη

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων «λίαν αυξημένου κινδύνου», όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Για τον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, είπε ότι είναι δύσκολο έργο για τον εντοπισμό των ατόμων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες. Επανέλαβε τα νοσήματα τα οποία ανήκουν σε αυτήν την πρώτη ομάδα υψηλού κινδύνου,

Τα άτομα με μεταμόσχευση

Νεφρική ανεπάρκεια

Καρκίνος υπό αγωγή

Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού

Σοβαρή ηπατική νόσος

Ανοσοκαταστολή

Άλλα νοσήματα (Σύνδρομο Down κ.ά.)

«Να υπενθυμίσω ότι η περιορισμένη διαθεσιμότητα εμβολίων είχε επιβάλλει την χρήση συγκεκριμένων κριτηρίων, δηλαδή την ανάγκη της προτεραιοποίησης» είπε στη συνέχεια για το πρόγραμμα «Ελευθερία». Η προτεραιοποίηση στηρίχτηκε σε επιστημονικές μελέτες που έγιναν τον χρόνο που έχουμε ζήσει με την επιδημία και εκτιμούν τον σχετικό κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου.

Μετά τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, με την πάροδο του χρόνου φτάνουμε στο σημείο που επίκειται η έναρξη εμβολιασμού ατόμων με λίαν αυξημένο κίνδυνο. Η κα. Θεοδωρίδου τόνισε πως ο εντοπισμός ατόμων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες είναι ένα δύσκολο έργο. Στηρίζεται σε στοιχεία που εκμαιεύονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, από μητρώα ιατρικών πρωτοκόλλων, από τον ατομικό φάκελο υγείας και με την αναζήτηση των ειδικών κωδικών των νόσων αλλά και των φαρμάκων.

Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, την Παρασκευή 18 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες (περίπου 250.000 άτομα). Οι πρώτοι θα ειδοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό από τη Δευτέρα. Από την Παρασκευή θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και μέσω του emvolio.gov.gr

Τα κριτήρια σε πολλές περιπτώσεις είναι συνδυαστικά. Για συγκεκριμένες ομάδες με πολύ σοβαρές παθήσεις, θα ειδοποιηθούν από τα νοσοκομεία ή τις κλινικές που έχουν σχέση με τις θεραπείες τους, είπε.

Θα ακολουθήσει στις 26 Μαρτίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα 70-74 ετών

Αρχές Απριλίου θα ακολουθήσουν τα άτομα ηλικίας 65-69 ετών.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top