Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 87ης ΔΕΘ, που αφορούν την αύξηση φόρου ημερήσιας διαμονής από 1 έως 6 € στα ξενοδοχεία και το ειδικό αποθεματικό για τις φυσικές καταστροφές, έφερε αντιδράσεις στον χώρο της ξενοδοχίας. Φορείς δηλώνουν στο GRTimes.gr ότι το μέτρο είναι άδικο, τιμωρητικό και θίγει ευθέως την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Τριακόσια (300) εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν στον «κουμπαρά» του Κράτους από την αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής, από ένα έως έξι ευρώ, ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία, όπως ανακοίνωσε από το βήμα της 87ης ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το λεγόμενο «Πράσινο Τέλος» στο οποίο μετατρέπεται ο φόρος διαμονής, όπως έχει επισημάνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, «από την ψήφισή του μέχρι σήμερα, επιβάλλεται οριζόντια σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας παραβλέποντας τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και τις αποκλίσεις στις τιμές εκμίσθωσης του κάθε δωματίου». Ο ίδιος επισημαίνει πως θα είναι αρκετές οι περιπτώσεις των ξενοδοχείων όπου το συγκεκριμένο τέλος θα φτάνει ή και θα υπερβαίνει το 10% της τιμής εκμίσθωσης του δωματίου.

Απώλειες ύψους 500.000 ευρώ στη Μαγνησία

Το μέτρο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός αφορά ειδικό αποθεματικό για φυσικές καταστροφές, ύψους 300 εκατομμυρίων, που από το 2024 θα ενισχυθεί στα 600 εκατομμύρια και σκοπός είναι το κράτος να σταθεί στο πλευρό των πληγέντων.

Η Μαγνησία είναι από τις περιοχές που επλήγησαν πολύ βαριά από την κακοκαιρία Daniel και περίπου δυο εβδομάδες μετά τη βιβλική καταστροφή έχουν συσσωρευτεί πολλά θέματα τα οποία και θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

«Εμείς, μέχρι στιγμής έχουμε εκατοντάδες ακυρώσεις, η αξία των οποίων φτάνει το μισό εκατομμύριο» δηλώνει με έντονο προβληματισμό στο GRTimes.gr για την επόμενη μέρα στον τουρισμό του νομού ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης. Επίσης, θέτει μια σειρά αιτημάτων που πρέπει να επιλυθούν άμεσα, μεταξύ άλλων, να καταργηθεί στην περιοχή το τέλος διανυκτέρευσης, και βεβαίως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές να συμπεριλάβουν και εκείνες που ναι μεν δεν υπέστησαν ζημιές, αλλά δεν υπάρχει πρόσβαση σ’ αυτές και επίσης έχουν ακυρώσεις στο 100%.

Σχετικά με το «Πράσινο Τέλος» ο κ. Ζαφείρης σχολιάζει. «Οι φόροι μετονομάστηκαν σε τέλη. Πρόκειται για ακόμη έναν φόρο και για άλλη μια φορά η “παχιά αγελάδα” -όπως θεωρούν τον τουρισμό- καλείται να πληρώσει τα “σπασμένα”».

Άλλο τα 10€ στην Πιερία και άλλο στη Μύκονο και τη Σαντορίνη

Το μέτρο που ανακοινώθηκε για αύξηση του φόρου διαμονής από την Κυβέρνηση, βρίσκει αντίθετο τον κλάδο της ξενοδοχίας.

«Θίγει ευθέως την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που είναι ένα προϊόν διεθνοποιημένο. Και μην ξεχνάτε ότι βγαίνουμε από μια τριετία της πανδημίας. Οι επιχειρήσεις μας είναι λαβωμένες και αγωνιούν για τη βιωσιμότητά τους» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης.

Όπως ο ίδιος εξηγεί, είναι διαφορετικά για ένα 5άστερο ξενοδοχείο στην περιοχή της Πιερίας και διαφορετικά στην Κρήτη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη. «Το συγκεκριμένο τέλος μπορεί να φθάνει και το 10% της τιμής εκμίσθωσης του δωματίου. Είναι παράλογο. Άλλο τα 10 ευρώ στην Πιερία και άλλο στη Μύκονο και τη Σαντορίνη» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΞΠ.

Ως κλάδος οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι θα πρέπει να αποτυπωθεί καλύτερα κατά πόσο ωφελεί αυτό το μέτρο την ελληνική οικονομία, «διότι, μπορεί μεν να δώσει μια τόνωση, ωστόσο η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως “κόρη οφθαλμού”» υπογραμμίζει ο κ. Τσιτλακίδης προσθέτοντας «θα πρέπει να επιμεριστεί κατά αναλογικότερο τρόπο αυτή η συνεισφορά στην πατρίδα».

Ρέθυμνο – «Μας τιμωρούν επειδή πετύχαμε!»

Οι αντιδράσεις σχετικά με το «Πράσινο Τέλος» διατυπώνονται και από τους ξενοδόχους της Κρήτης, παρά το γεγονός ότι η σεζόν στο νησί έχει μεγαλύτερη διάρκεια και υπάρχουν αρκετά πεντάστερα ξενοδοχεία, τα οποία ωστόσο, όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης, «είναι ελάχιστα, 5-10, τα ξενοδοχεία 5 αστέρων που έχουν τιμές 500 ευρώ και άνω. Η μέση τιμή στα περισσότερα είναι μεταξύ 100 – 200 ευρώ ανά δωμάτιο».

Ο κ. Τσακαλάκης κάνει λόγο για… τιμωρία, επειδή «πετύχαμε, επειδή τα καταφέραμε και μας αυξάνει το πακέτο». «Αφού επιβιώσαμε με τον υψηλότερο ΦΠΑ διανυκτέρευσης, τον υψηλότερο φόρο εισοδήματος, τις υψηλότερες εισφορές, με τις ανύπαρκτες και πλέον προβληματικές υποδομές, με τα 5 δις σε επενδύσεις στην ξενοδοχία στην 7ετή κρίση, τώρα μας τιμωρεί, επειδή πετύχαμε», συμπληρώνει ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνης εξηγεί πως οι ξενοδόχοι απορροφούν το μεσοσταθμικό πληθωρισμό προσθέτοντας μια αύξηση στο κόστος λειτουργία τους 15% – 20%.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια, μας κάνουν μη ανταγωνιστικούς. Σκεφτείτε 10 ευρώ x 14 μέρες διαμονής είναι 140 ευρώ. Να πληρώσουν δηλαδή οι ξένοι τις πλημμύρες μας;» δηλώνει αγανακτισμένος στο GRTimes.gr ο κ. Τσακαλάκης.

Ηράκλειο Κρήτης – «Δεν μπορεί να τα παίρνει όλα από τους ξενοδόχους!»

Μπορεί η Κρήτη να συνεχίζει να είναι «γεμάτη» σε πληρότητες εν μέσω Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο προβληματισμός των ξενοδόχων για τα απανωτά βάρη που επωμίζονται συνεχίζεται δίχως διακοπή.

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και με κοινοποίηση στην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τη δυσθεώρητη αύξηση των επιβαρύνσεων.

«Τα κόστη των ξενοδοχείων είναι τεράστια, που έχουν ξεπεράσει το 14%, οι μισθοδοσίες, το Euribor (επιτόκιο αναφοράς) που πλησιάζει το 4% διπλασιάζοντας το κόστος δανεισμού» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

Σχετικά με την επιβολή της αύξησης του φόρου διανυκτέρευσης, του «Πράσινου Τέλους» όπως επισημαίνεται στην επιστολή «στην Ελλάδα τα πεντάστερα ξενοδοχεία έχουν μέση τιμή που δεν ξεπερνάει τα 100 ευρώ, αλλά υπάρχουν και ξενοδοχεία πέντε αστέρων με τιμές 500+ ευρώ. Αυτονόητο είναι ότι η οριζόντια επιβολή τέλους, ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα του επισκέπτη, συνιστά εκτός από αδικία και μέτρο τιμωρητικό.»

«Δεν μπορεί να τα παίρνει όλα από τους ξενοδόχους» λέει με έντονο προβληματισμό στο GRTimes.gr ο κ. Χαλκιαδάκης.

Η βραχυχρόνια μίσθωση

Στον αντίποδα με την αύξηση του φόρου διανυκτέρευσης, μια από τις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν και η βραχυχρόνια μίσθωση.

«Ναι, θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση, είναι ένα ανταγωνιστικό προϊόν το οποίο στηρίζει την ελληνική οικονομία και το εισόδημα των ιδιοκτητών ακινήτων, όμως είναι μια δραστηριότητα που σε διάφορες περιοχές της χώρας έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια και έχει στρεβλώσει και τον ανταγωνισμό, ειδικά στον τουρισμό» επισήμανε στην ομιλία του από το βήμα της 87ης ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας «από τον Ιανουάριο, λοιπόν, τα εισοδήματα από τέτοιες μισθώσεις, από τρία ή περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια».

Το μέτρο αυτό το χαιρετίζει ο κλάδος της ξενοδοχίας και όπως έχει αναρτήσει στον λογαριασμό του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο πρόεδρος της ΠΟΞ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος «η πρώτη, ουσιαστικά, μετά από 9 χρόνια προσπάθεια ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων αποτελεί ασφαλώς θετική εξέλιξη. Παρέμενε ως εκκρεμότητα και ήταν μια αδικία που έπρεπε να αποκατασταθεί για να μπει τέλος στην ασυδοσία εκείνων που εκμεταλλεύονταν το νομοθετικό κενό για να στήσουν ολόκληρες επιχειρηματικές δραστηριότητες εις βάρος των κρατικών ταμείων, της κοινωνίας και του κλάδου μας που συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση των δημόσιων εσόδων και στην ενίσχυση της απασχόλησης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης σχολιάζοντας τη ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης δήλωσε στο GRTimes.gr πως «γίνεται μια προσπάθεια ρύθμισης της βραχυχρόνιας μίσθωσης την οποία και χαιρετίζουμε και είναι κάτι που αποτελεί και κοινωνική ανάγκη».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης δηλώνει ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι 60 μέρες στο θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ωστόσο αναρωτιέται «γιατί πληρώνουν μόνο εκείνοι με τρία ακίνητα και παραπάνω και όχι και εκείνοι που έχουν ένα ή και δυο;»

Τέλος, στην επιστολή που απέστειλε η Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου προς τα αρμόδια υπουργεία αναφορικά με τις εξαγγελίες για τη βραχυχρόνια μίσθωση, όπως επισημαίνεται «αποτελούν σαφέστατα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το οποίο ελπίζουμε ότι θα έχει και άμεση εφαρμογή. Παραμένουμε μία από τις τελευταίες χώρες που έχει αφήσει ανεξέλεγκτες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με τεράστιες συνέπειες. Συνέπειες που προκαλούν μεγάλη οικονομική ζημιά στο κράτος, αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στους ξενοδόχους και τα νομίμως λειτουργούντα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις τον «βιασμό» περιοχών από ρεύματα υπερτουρισμού, που είναι σε πλήρη αντίθεση με την πρόθεση της κυβέρνησης για ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο που σέβεται τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Και βέβαια ούτε λόγος για επιβολή φόρου διαμονής στις βραχυχρόνιες μισθώσεις!!»

Ο φόρος διαμονής και οι αυξήσεις

Σ’ ότι αφορά τον φόρο διαμονής, ο οποίος επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση, ανά δωμάτιο, όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι ήταν μνημονιακή υποχρέωση η οποία θα πρέπει να καταργηθεί και αντ’ αυτού να υπάρξει ένας φόρος όπως ισχύει στην Ευρώπη, ο οποίος να αποδίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να είναι ανταποδοτικός σε θέματα υποδομών, καθαριότητας κλπ.

Σήμερα ο φόρος διαμονής που επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο είναι:

Ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων και ενοικιαζόμενα δωμάτια 0, 50 λεπτά. Με το νέο μέτρο θα αυξηθεί στο 1,5 ευρώ

Ξενοδοχεία 3 αστέρων 1,5 ευρώ. Με το νέο μέτρο θα αυξηθεί στα 3 ευρώ

Ξενοδοχεία 4 αστέρων 3 ευρώ. Με το νέο μέτρο θα αυξηθεί στα 7 ευρώ

Ξενοδοχεία 5 αστέρων 4 ευρώ. Με το νέο μέτρο θα αυξηθεί στα 10 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρισμός: Το πρώτο… ταμείο για τη Βόρεια Ελλάδα – Κέρδη και απώλειες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Με αυτοπεποίθηση και σωστή προετοιμασία να διαμορφώσουμε το μέλλον του τουρισμού

Ιωάννα Δρέττα: Οι αξίες της βιωσιμότητας αποτελούν πρόκληση για τον ελληνικό τουρισμό

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top