Ξενοδόχοι Θεσσαλονίκης: SOS για το ενεργειακό κόστος-«Μας έσωσαν οι Βαλκάνιοι»

Ξενοδόχοι Θεσσαλονίκης: SOS για το ενεργειακό κόστος-«Μας έσωσαν οι Βαλκάνιοι»

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Θετικό πρόσημο κατέγραψαν τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης σ’ ότι αφορά την τουριστική κίνηση της καλοκαιρινής σεζόν, με αποκορύφωμα τον Σεπτέμβριο. «Αγκάθι» για τους ξενοδόχους η αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Μανδρίνο η καλοκαιρινή περίοδος δεν ξεπέρασε τα νούμερα του 2019, ωστόσο υπήρχε ικανοποιητική αύξηση των κρατήσεων σε σχέση με πέρσι.

Η φετινή κίνηση για τη Θεσσαλονίκη

Πιο συγκεκριμένα, ο φετινό Ιούνιος έκλεισε με αύξηση της επισκεψιμότητας στο 45%, Ιούλιος – Αύγουστος έκλεισαν στο 55%, ενώ ο Σεπτέμβριος ξεπέρασε τις προσδοκίες των ξενοδόχων, καταγράφοντας αύξηση των κρατήσεων κατά 65% σε σχέση με πέρσι. «Μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι σε σχέση με τις ενδείξεις που είχαμε πριν την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, διότι περιμέναμε τα αστικά κέντρα να έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα λόγω της πανδημίας και των συνθηκών που δημιουργήθηκαν. Παρόλα αυτά, φάνηκε να μην μας επηρεάζει καθόλου και με την έναρξη της ΔΕΘ καταφέραμε να ξεπεράσουμε κατά πολύ τις προσδοκίες μας» τονίζει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος.

Επιπλέον, οι μεγαλύτερες πληρότητες στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν τα δύο Σαββατοκύριακα που λάμβαναν χώρα τα πολιτικά γεγονότα στη ΔΕΘ και γι’ αυτό τον λόγο ο Σεπτέμβριος εξελίχθηκε ως ο καλύτερος μήνας για τους ξενοδόχους.

«Η έκπληξη της σεζόν ήταν η μεγάλη επισκεψιμότητα στη Θεσσαλονίκη από Βαλκάνιους. Χρειαζόμασταν μία τονωτική «ένεση» λόγω της χαμηλής κίνησης από Έλληνες και την βρήκαμε από τα Βαλκάνια» προσθέτει ο κ. Μανδρίνος.

Επιπροσθέτως, ο τουρισμός της Θεσσαλονίκης επωφελήθηκε όταν η Χαλκιδική έφτασε στο «πικ» της, με αποτέλεσμα αρκετοί τουρίστες, λόγω και των χαμηλότερων τιμών να διαμένουν στη Θεσσαλονίκη και να ταξιδεύουν αυθημερόν στη Χαλκιδική ή την Πιερία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, ρόλο στην αύξηση των κρατήσεων έπαιξαν και οι χαμηλές τιμές που είχαν τα καταλύματα, εξαιτίας της χαμένης περσινής χρονιάς.

Όσον αφορά την κίνηση του χειμώνα, οι «οιωνοί» προβλέπονται θετικοί από τους ξενοδόχους, ελπίζοντας σε επιστροφή της «κανονικότητας», όπως αναφέρουν, ενώ την ίδια ώρα, σημαντική κινητικότητα καταγράφεται και τον Οκτώβρη.

Προβληματισμός για το ενεργειακό κόστος

Παρόλα αυτά, προβληματισμός και φόβος επικρατεί για όλους τους επαγγελματίες των τουριστικών καταλυμάτων ο οποίος αφορά την «αύξηση ενεργειακού κόστους».

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιστρέψουν οι υψηλοί τζίροι, όμως η αύξηση του ενεργειακού κόστους δεν μας βοηθάει στην περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρήσεών μας. Όταν, δεν κάνεις σημαντικούς τζίρους για να απορροφάς αυτού του είδους τα έξοδα, αναγκαστικά «τρως» από τα έτοιμα, με αποτέλεσμα να είμαστε και πάλι με την πλάτη στον τοίχο. Ουσιαστικά φοβόμαστε ότι ένα μεγάλο μέρος των εσόδων μας, θα πηγαίνει στα ενεργειακά μας έξοδα» αναφέρει στο GRTimes.gr o Ανδρέας Μανδρίνος.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΞΘ αποκλείει ένα «τρίτο» κλείσιμο των ξενοδοχείων, εκτός κι αν βγει εντολή από την Κυβέρνηση, λόγω της πανδημίας. « Δεν φοβόμαστε ότι δεν θα έχουμε κρατήσεις, διότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο κόσμος θα μετακινηθεί. Όμως, ο μεγάλος μας φόβος είναι το ενεργειακό κόστος, γιατί οι τουρίστες θα είναι σχετικά ολίγοι και τα κόστη του ενεργειακού τεράστια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ