Ζέρβας: Να μην χαθεί ούτε μια μέρα – Χρονιά έργων το 2020

Ζέρβας: Να μην χαθεί ούτε μια μέρα – Χρονιά έργων το 2020

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2020 παρουσίασε σήμερα το απόγευμα σε ειδική συνεδρίαση, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Το 2020 ήταν μια χρονιά αντικειμενικά δύσκολη, απαιτητική και πρωτόγνωρη», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μιλώντας για “την χρονιά της πανδημίας” η οποία, όπως είπε, άλλαξε σίγουρα τις προτεραιότητες προκειμένου να γίνει το καλύτερο δυνατόν και να είναι μπροστά από τις εξελίξεις, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εργαζόμενους του δήμου που δεν έλειψαν ούτε μία στιγμή από την ενεργό δράση και ήταν στην “πρώτη γραμμή” ακόμα και το διάστημα της καραντίνας.

Μιλώντας για την «χρονιά του κορωνοιού» που πέρασε, ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι η διοίκηση του δήμου είχε δύο βασικές αρχές και με αυτές κινήθηκε. «Η πρώτη ήταν στην πόλη μας, στον δήμο μας, να μην μείνει κανείς αβοήθητος και μόνος. Και η δεύτερη ήταν να μην χαθεί για τη Θεσσαλονίκη αυτός ο χρόνος των περιοριστικών μέτρων, ο χρόνος της καραντίνας, ο χρόνος της αρρώστιας για κάποιους. Να μην μετατραπεί σε μια χαμένη ευκαιρία.

Για εμάς θα ήταν εύκολο να επικαλεστούμε τις δυσκολίες της πανδημίας και να κρυφτούμε πίσω από αυτές. Επιλέξαμε όμως ακριβώς το αντίθετο, να συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε, να υλοποιούμε. Και η δουλειά εκείνης της περιόδους, που ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2020 και συνεχίζεται έως τώρα, φαίνεται ήδη καθώς υλοποιούνται μια σειρά από παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς», ανέφερε.

Στη συνέχεια, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δέσμη μέτρων που προώθησε η διοίκηση του δήμου, ώστε να στηρίξει την πραγματική οικονομία, μέσα από μειώσεις, ελαφρύνσεις και πρωτοβουλίες για τη στήριξη του επιχειρείν στην πράξη. Εξάλλου, και μέσα στο 2020 αποφασίστηκαν νέες μειώσεις κατά 12,5% στα ανταποδοτικά τέλη.

«Η πανδημία μπορεί να ήταν επιταχυντής των εξελίξεων, όμως εμείς είχαμε ξεκινήσει πιο νωρίς τις σχετικές διαδικασίες. Για εμάς η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή δεν ήταν επιταγή της πανδημίας, αλλά επιλογή ανάπτυξης και σεβασμού προς τον πολίτη», είπε αναφερόμενος στη μεγάλη προσπάθεια που έγινε στον τομέα της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του πολίτη.

Ο κ. Ζέρβας, αναφέρθηκε, επίσης, στην αγορά 49 λεωφορείων από τη Λειψία για την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, μιλώντας για μια κίνηση που έρχεται σε συνέχεια της δέσμευσης που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή ότι θα ασχολείται με όλα τα θέματα της πόλης, προσπαθώντας να βρει μία λύση για κάθε πρόβλημα κι όχι το αντίθετο και τονίζοντας ότι η εικόνα στους δρόμους της πόλης σήμερα είναι διαφορετική.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, μίλησε και για το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού που δημιουργήθηκε στο κτίριο των παλαιών δημοτικών σφαγείων, στο πλαίσιο στρατηγικής συμμαχίας του Δήμου Θεσσαλονίκης με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Cisco.

Δείτε αναλυτικά τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2020

Χρονιά έργων το 2020

Ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημική κρίση, «καταφέραμε με σκληρή και συστηματική δουλειά να μην παγώσει ο χρόνος για κανένα μεγάλο, μεσαίο, μικρό έργο».

«Καταφέραμε να προχωρήσουμε όλη την ατζέντα της πόλης στα έργα υποδομής, στις αναπλάσεις, στις συντηρήσεις», πρόσθεσε ο Δήμαρχος, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:

–              Στάβλοι Παπάφη: Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση – περίπου 13 εκατ. ευρώ- και προχωρούν η μελέτη και εν συνεχεία η δημοπράτηση του έργου.

–              Πλατεία Διοικητηρίου: Υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Θεσσαλονίκης – ΥΠΠΟ –ΠΚΜ – Εγνατίας Οδού Α.Ε., με αντικείμενο την εκπόνηση των μελετών που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της πλατείας και στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων.

–              Μουσείο Ολοκαυτώματος: Δρομολογήθηκαν λύσεις και άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου.

–              Αναπλάσεις γειτονιών – Ασφαλτοστρώσεις: Σχεδιάστηκε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επεμβάσεων σε γειτονιές, σε συνεργασία με τις κοινότητες με νέα πιο ευέλικτα θεσμικά εργαλεία. Τριπλασιάστηκε, εξάλλου, ο αριθμός των δρόμων που ασφαλτοστρώθηκαν.

–              Ανάπλαση ΔΕΘ – Νέα Τούμπα: Όπου χρειάστηκε η εμπλοκή του, ο Δήμος Θεσσαλονίκης λειτούργησε ως επισπεύδουσα δύναμη, δίνοντας άμεσες λύσεις.

–              Σχολική στέγη: Δόθηκε η μάχη για την προσχολική εκπαίδευση, ενώ χτίζονται ήδη δύο νέα νηπιαγωγεία και γίνονται εκτεταμένες εργασίες επισκευών και συντήρησης σε σχολικά συγκροτήματα όλων των δημοτικών κοινοτήτων.

–              Υποδομές καθαριότητας: Ανακαινίστηκε ο ΣΜΑ, μπήκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι και ενισχύονται ο εξοπλισμός και ο στόλος.

–              Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση πέριξ Δικαστικού Μεγάρου και Γενί Τζαμί: Μέσα στο 2020 υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάθεση του έργου, που πλέον ολοκληρώνεται.

–              Δύο μεγάλοι χώροι πρασίνου : Στην Παπαναστασίου με Βούλγαρη ο πρώτος και στη Μπότσαρη με Ηλέκτρας ο δεύτερος, με τα έργα να βρίσκονται πλέον σε φάση παράδοσης.

–              Διάνοιξη Αγίου Δημητρίου: Έγιναν οι κατεδαφίσεις στην είσοδο της Τριανδρίας και δρομολογήθηκε η διαδικασία για την εκπόνηση των μελετών.

–              Παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον: Κατεδαφίστηκαν εγκαταλελειμμένα κτίρια, απομακρύνθηκαν εμπόδια από τα πεζοδρόμια, επαναλειτούργησαν τα σιντριβάνια, έγιναν παρεμβάσεις antigraffiti, δημιουργήθηκαν νέοι ποδηλατόδρομοι, συντηρήθηκαν χώροι πρασίνου, κλπ.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η παρούσα Διοίκηση του Δήμου «βάζει πλάτη σε όλα τα μεγάλα πρότζεκτ της πόλης», μιλώντας παράλληλα για μια «συμμαχία του καλού» αλλά και για την αναγκαιότητα να μην χαθεί ούτε μία ημέρα για τα έργα που έχει ανάγκη η πόλη.

Διαβάστε επίσης: Ζέρβας: Προσβολή για την πόλη η αποχή 14 δημοτικών συμβούλων

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top