Στρασβούργο: Ο πόλεμος στην εποχή του Twitter

Στρασβούργο: Ο πόλεμος στην εποχή του Twitter

Πώς θα ήταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, εάν υπήρχε το Twitter; Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα για τους Αμερικανούς στο Βιετνάμ στον κόσμο με social media;

Στρασβούργο – Αποστολή Φωτεινή Στεφανοπούλου

Η πένα είναι πιο δυνατή από το ξίφος έλεγε ο Άγγλος συγγραφέας Έντουαρντ Μπούλβερ-Λύττον στα μέσα του 19ου αιώνα. Σήμερα, οι ειδικοί της επικοινωνίας έχουν καταλήξει ότι οι 140 χαρακτήρες ενός τιτιβίσματος είναι πιο αποτελεσματικοί από ισάριθμα βλήματα ενός πυροβόλου όπλου, ενώ οι πιο αξιόμαχοι στρατιώτες είναι τα τρολ. Και μάλιστα αυτό ισχύει σε τέτοιο βαθμό, που πλέον οι πόλεμοι ουσιαστικά δε διεξάγονται στο έδαφος, αλλά στον κυβερνοχώρο. Είναι δε πολύ πιθανό να πετύχει κάποιος μία σημαντική στρατιωτική νίκη, αλλά εντέλει να χάσει τον πόλεμο εξαιτίας της πληροφόρησης.

Το GRTimes.gr συνάντησε τον Ελληνοβρετανό δημοσιογράφο και πολεμικό ανταποκριτή David Patrikarakos στο Στρασβούργο, όπου βρέθηκε ως προσκεκλημένος ομιλητής στο World Forum for Democracy που διοργανώνει το Συμβούλιο της Ευρώπης, για να μιλήσει σε ειδικό φόρουμ για το βιβλίο του «War in 140 Characters» («Ο πόλεμος σε 140 χαρακτήρες»).

David Patrikarakos στο World Forum for Democracy

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε το περιστατικό της 7χρονης Bana al-Abed από το Χαλέπι, που το 2016 άλλαξε την εξέλιξη του πολέμου στη Συρία όταν, βοηθούμενη από τη μητέρα της, άρχισε να ανεβάζει στο Twitter φωτογραφίες και βίντεο από την πολιορκία της πόλης. Κι αυτό μας έδωσε μια πρώτη εικόνα για το τι εννοεί με τον τίτλο του βιβλίου του.

Πώς «συνελήφθη» η ιδέα του βιβλίου;

Η ιδέα γεννήθηκε τον καιρό που κάλυπτα τον πόλεμο ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία το 2014. Ήμουν στο Κογκό το 2010, όπου είχα ενσωματωθεί στο ειρηνευτικό σώμα των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο είχε βρεθεί αντιμέτωπο με τις δυνάμεις της αντίστασης στη ζούγκλα, οπότε είχα δει πόλεμο μόλις τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Στην περίπτωση της Ουκρανίας ήταν σαν να κάλυπτα πόλεμο έναν αιώνα αργότερα! Ήταν ξεκάθαρο για μένα ότι έβλεπα δύο διαφορετικούς πολέμους. Ο ένας ήταν στο έδαφος με τανκς, όπλα και σφαίρες και ο άλλος ήταν κατά βάση στο διαδίκτυο με αναρτήσεις, tweets και κοινοποιήσεις. Το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι ο πόλεμος στο διαδίκτυο ήταν πιο σημαντικός από αυτόν στο έδαφος.

Πώς γίνεται αυτό;

Είχε μεγαλύτερη σημασία γιατί η Ρωσία και ο Πούτιν δεν αποζητούσε μια στρατιωτική νίκη απέναντι στην Ουκρανία. Δεν ήταν όπως στους Παγκόσμιους Πολέμους, όπου γινόταν μία μάχη και ο νικητής επέβαλε μία πολιτική διευθέτηση, οπότε τελείωνε ο πόλεμος. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί ηττήθηκαν και οι συμμαχικές δυνάμεις επέβαλαν τους όρους τους με τη συνθήκη των Βερσαλλιών. Ο πόλεμος τελείωσε κι αυτό ήταν. Ο Πούτιν, όμως, δεν ήθελε αυτό. Θα μπορούσε, εξάλλου, να κατακτήσει την Ουκρανία σε 15 λεπτά, αλλά δεν ήθελε να τη νικήσει στρατιωτικά, να τη φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να την υποχρεώσει να παραδώσει την Κριμαία.

Αυτό που ήθελε να κάνει –κι αυτό το διαπίστωσα σε όλες τις πόλεις στις οποίες πήγα στην ανατολική Ουκρανία- ήταν να αποσταθεροποιήσει την χώρα, ώστε να μην μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Και ο τρόπος με τον οποίο το επιχείρησε –όχι ο ίδιος προσωπικά, αλλά οι Ρώσοι και οι επιτελείς του- ήταν να κάνει τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας να πιστέψουν σε ένα αφήγημα, ότι το Κίεβο είναι μια φασιστική χούντα, ότι θέλει να σκοτώσει όσους μιλούν υπέρ της Ρωσίας, να καταστρέψει οτιδήποτε ρωσικό. Και πράγματι ήταν σα να μιλούσες σε… σεληνιασμένους, σε ανθρώπους μιας αίρεσης. Σε κάθε πόλη της ανατολικής Ουκρανίας επαναλάμβαναν αυτά ακριβώς που έβλεπαν στο διαδίκτυο.

Δηλαδή, το διαδίκτυο μετατράπηκε σε πολιτικό εργαλείο…

Ακριβώς. Έτσι είναι ο πόλεμος τώρα. O Κλάουσβιτς (σ.σ. ο Πρώσος στρατηγός και στρατιωτικός θεωρητικός) έλεγε ότι ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα. Τώρα ο πόλεμος είναι στην πολιτική, θα πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Και η πολιτική δεν τελειώνει ποτέ, οπότε ούτε ο πόλεμος τελειώνει ποτέ.

Υποθέτω πως και για τους στρατιώτες στο Αφγανιστάν ο στόχος δεν ήταν να νικήσουν τους Ταλιμπάν, αλλά να πείσουν τον τοπικό πληθυσμό να συμμαχήσει μαζί τους. Αυτός είναι ένας πολιτικός και όχι στρατιωτικός στόχος. Άρα μιλάμε για αφηγήματα, μιλάμε για έναν πόλεμο της πληροφόρησης. Και η πρωταρχική πηγή πληροφόρησης πλέον είναι τα social media. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον, γιατί βλέπεις ότι οι πιο σημαντικοί Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία ήταν τα… τρολ στην Αγία Πετρούπολη!

Γνώρισα έναν άνθρωπο, τον Βιτάλι, που δούλευε για μία troll farm (σ.σ. οργάνωση τρολ) στην Αγία Πετρούπολη. Όταν μπήκε στην οργάνωση, ουσιαστικά κατατάχθηκε στο ρωσικό στρατό. Δε φορούσε στολή, δεν κρατούσε όπλο, αλλά κάθε ανάρτησή του, κάθε tweet που έγραφε ήταν μία εικονική σφαίρα που πυροβολούσε τον κυβερνοχώρο και όσοι αναπαρήγαγαν τα όσα έγραφε γίνονταν επίσης στρατιώτες. Άρα είναι μεγάλη συζήτηση ποιος είναι μάχιμος και ποιος όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι άνθρωποι σταμάτησαν να πολεμούν με τον τρόπο που νομίζαμε.

Άρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν υπήρχε το Twitter στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή στον πόλεμο του Βιετνάμ;

Προφανώς. Βέβαια, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο στόχος δεν ήταν πολιτικός, αλλά η στρατιωτική νίκη. Ήταν παγκόσμιος πόλεμος βιομηχανικής κλίμακας. Σίγουρα  το Twitter θα ήταν πολύτιμο εργαλείο προπαγάνδας, αλλά και πάλι ήταν πολύ διαφορετικός πόλεμος σε άλλη εποχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς, όπου το Ισραήλ νικά στρατιωτικά, αλλά εντέλει χάνει τον πόλεμο, γιατί χάνει τη μάχη της πληροφόρησης. Και το ενδιαφέρον είναι γιατί γίνεται αυτός ο πόλεμος; Το Ισραήλ δεν επιδιώκει να καταστρέψει τη Χαμάς και να την εκδιώξει από τη Γάζα, κάτι που θα μπορούσε να κάνει. Θέλει να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι είναι στο κατώφλι. Και είναι προφανές ότι το θέμα έχει μόνο πολιτική λύση. Αυτό σημαίνει ότι, αν το Ισραήλ χάσει πολιτικά, χάνει τον πόλεμο.

Αυτό είναι ένα νέο πράγμα που έχουμε, ότι δηλαδή μπορεί κάποιος να κερδίσει τη μάχη, αλλά να χάσει τον πόλεμο. Στο Βιετνάμ οι Αμερικανοί τεχνικά κέρδισαν έδαφος, αλλά είχαν τόσες απώλειες συγκριτικά, που επί της ουσίας δεν κέρδισαν.

Γιατί επιπλέον δεν «κέρδισαν» την κοινή γνώμη…

Αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Οι Βιετναμέζοι προκάλεσαν τόσες απώλειες που κατέστησαν πολιτικά ανεπίτρεπτο στους Αμερικανούς να συνεχίσουν. Επί της ουσίας οι Αμερικανοί νίκησαν στο έδαφος, αλλά έχασαν στην Αμερική, έχασαν στην τηλεόραση.

Προφανώς, όμως, το πολιτικό αυτό εργαλείο δε χρησιμοποιείται μόνο στον πόλεμο.

Φυσικά. Χρησιμοποιείται όπου χρειάζεται κοινωνική πληροφόρηση. Όπως είπα, κυριαρχεί  στη δημόσια σφαίρα. Η δημόσια σφαίρα ήταν ένα δημιούργημα από εφημερίδες και περιοδικά. Τώρα διαμορφώνεται στον κοιτώνα της Σίλικον Βάλεϊ. Κι αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο κατά τη γνώμη μου…

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

23:1015/11

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Βίντεο από τη ληστεία στον Χολαργό- Παρακολουθούσαν την ΕΛΑΣ! Ελλάδα ,Σημαντικά

23:1015/11

ΗΠΑ: Ένοχος πρώην συνεργάτης του Τραμπ Διεθνή

23:0015/11

Γαλλία: Προβλήματα από τις σφοδρές χιονοπτώσεις Διεθνή

22:5515/11

Επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα με Έβο Μοράλες Κόμματα ,Πολιτική

22:5015/11

Γαλλία: «Στοπ» από τις αρχές στα Κίτρινα Γιλέκα να διαδηλώσουν στο Σανζ Ελιζέ Διεθνή

22:3215/11

Γεννηματά: Η ΝΔ έχει επιλέξει να πορεύεται στα χνάρια του κ. Τσίπρα Κόμματα ,Πολιτική

22:2115/11

Πορεία Κυπρίων φοιτητών στη Θεσσαλονίκη (VIDEO) Θεσσαλονίκη

22:0215/11

Αυγενάκης: Δεν είναι εικόνα αυτή που παρουσιάζει το ΟΑΚΑ Αθλητισμός

21:5215/11

Παράσυρση πεζού στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη

21:4515/11

ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση Φρουζή Πολιτική

21:3015/11

Προκριματικά Euro 2020: Η Εθνική κέρδισε την Αρμενία! Αθλητισμός

21:2015/11

Θεσσαλονίκη: Τα αστυνομικά μέτρα ενόψει Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκη

21:1215/11

Αντιεξουσιαστές προσπάθησαν να εισβάλουν στο Πολυτεχνείο Ελλάδα ,Κοινωνία

20:4515/11

Αντιπαράθεση Μπακογιάννη – Ηλιόπουλου – «Η Λυκούδη δεν είναι χρυσαυγίτισσα» Δήμοι

20:3515/11

Στο Παρίσι τον Δεκέμβριο η τετραμερής για το ουκρανικό Διεθνή

20:2515/11

Σεισμός «ταρακούνησε» την Αθήνα Ελλάδα ,Κοινωνία

20:1515/11

Αθήνα: Πορεία αντιεξουσιαστών προς την ΑΣΟΕΕ Ελλάδα

20:0515/11

Θεσσαλονίκη: Με ελικοδρόμιο το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκη

19:5415/11

Ανησυχεί ο πάπας Φραγκίσκος- Για δηλώσεις που θυμίζουν «ομιλίες του Χίτλερ» Διεθνή

19:3715/11

Στουρνάρας : «Ηρακλής» και ΤτΕ «καθαρίζουν» τα κόκκινα δάνεια Οικονομία ,Σημαντικά

19:3015/11

ATP Finals: «Λύγισε» ο Τσιτσιπάς – Κέρδισε ο Ναδάλ Αθλητισμός

19:2115/11

Πάτρα: Εντοπίστηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της Ελλάδα ,Κοινωνία

19:1015/11

Αριδαία: Δικογραφία σε βάρος ιδιοκτήτη σκυλιού που επιτέθηκε σε 11χρονη Ελλάδα

19:0015/11

Κω: Δοκιμή συστήματος προειδοποίησης για τσουνάμι Ελλάδα

18:5015/11

ΣΥΡΙΖΑ: «Δώρο στον Φρουζή η διάταξη για το ξέπλυμα» Κόμματα ,Πολιτική

18:4015/11

Καραμανλής για μετρό Θεσσαλονίκης: Το 2023 να λειτουργήσει ενιαία Πολιτική ,Σημαντικά

18:3015/11

Γεννηματά: Ούτε με τους μπαχαλάκηδες, ούτε με την ασύδοτη βία της αστυνομίας Κόμματα ,Πολιτική

18:2015/11

Μαρίνα Γλυφάδας: Η μάχη των πυροσβεστών με τα φλεγόμενα σκάφη (VIDEO) Ελλάδα

18:1015/11

Σαφάρι ελέγχων σε Άγιο Παντελεήμονα – Αχαρνών Ελλάδα ,Κοινωνία

18:0015/11

Προανακριτική Novartis: Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Φρουζή Ελλάδα

17:5015/11

Αναθεώρηση του Συντάγματος: Τη Δευτέρα ξεκινά η συζήτηση Βουλή

17:4015/11

Χατζηδάκης: Η ΛΑΡΚΟ πάσχει ποικιλοτρόπως Ενέργεια

17:3615/11

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα 36 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους Πολιτική

17:3015/11

Αγρίνιο: Εξαρθρώθηκε σπείρα που έκανε κλοπές σε αγροτικές περιοχές Ελλάδα ,Κοινωνία

17:2215/11

«Θέμα σεβασμού και πολιτισμού η εφαρμογή του αντικαπνιστικού» Ειδήσεις ,Οικονομία

17:2015/11

Νεκρή βρέθηκε η τραγουδίστρια Ρένα Πάντα Ελλάδα

17:1515/11

ΟΑΕΔ: Νέα προγράμματα απασχόλησης στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας Ελλάδα

17:1215/11

Αττική: 87 συλλήψεις σε «καζίνο» Ελλάδα ,Κοινωνία

17:0515/11

Β. Κικίλιας: Καταρρίπτεται το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί προσλήψεων στην Υγεία Πολιτική ,Υγεία

16:5815/11

Η «βόμβα» του δημογραφικού Άρθρα

16:5415/11

Διάκριση της Ελλάδας ως προορισμού οικογενειακών διακοπών Ελλάδα

16:4515/11

Πέλλα – Σκύλος επιτέθηκε σε 11χρονη σε στάδιο Β.Ελλάδα ,Ελλάδα

16:3415/11

Βενετία: Έκλεισε η πλατεία του Αγίου Μάρκου εξαιτίας νέας πλημμύρας Διεθνή

16:2515/11

Στο – 0,3% ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Οκτώβριο ΕΕ ,Ελλάδα

16:2015/11

Ηλεία: Συνελήφθη για επίθεση σε διερμηνέα δομής προσφύγων Ελλάδα ,Κοινωνία

16:1615/11

Χανιά: Κινητοποιήσεις φοιτητών για την επέτειο του Πολυτεχνείου Ελλάδα

16:0815/11

Κ. Χατζηδάκης για ΧΥΤΑ Φυλής: Πληρώνουμε το κόστος του λαϊκισμού Ελλάδα ,Περιβάλλον

15:5815/11

Π. Παυλόπουλος: Θα υπερασπιζόμαστε τα Δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην... Ελλάδα

15:4415/11

Άνοιξαν οι πύλες του Πολυτεχνείου (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Κοινωνία

15:3715/11

Κρήτη – Μαθητής έπεσε από μπαλκόνι σχολείου -Είχε κλειδωθεί στην τάξη! Ελλάδα ,Κοινωνία

15:2315/11

Ποιες σχολές αποφάσισαν καταλήψεις ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου Κοινωνία ,Παιδεία

15:2215/11

Άτοκα δάνεια για τoυς «χαμένους» της Thomas Cook Οικονομία ,Σημαντικά

15:1315/11

Κ. Μάλαμα: Ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας από την κατάρρευση της Thomas Cook Πολιτική

15:0915/11

Κ. Μητσοτάκης: Θα επιστραφεί στους οινοπαραγωγούς, ο προπληρωμένος ειδικός φόρος κατανά... Πολιτική

14:5815/11

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Αναστολή 48ωρης απεργίας Ελλάδα ,Κοινωνία

14:5215/11

Συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Δήμαρχο Δέλτα Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

14:4815/11

Καράογλου: Μοχλός ανάπτυξης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Οικονομία

14:4615/11

Φωτιά σε σπίτι στην Κυψέλη – Τρεις τραυματίες (VIDEO-ΦΩΤΟ) Ελλάδα

14:4115/11

Φρουζής: Η Τουλουπάκη μου είπε να μιλήσω για τους 10 πολιτικούς Ελλάδα

14:3215/11

Ξεκινούν τα έργα της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Επιχείρησης «ΜΑΤΙ ΞΑΝΑΖΩ» Ελλάδα

14:2215/11

Σ.Πέτσας για Financial Times: Έχουμε στείλει απαντητική επιστολή, περιμένουμε δημοσίευσ... Πολιτική

14:1115/11

Ιπποκράτειο: «Καθαροί» οι γιατροί αιμορροφιλικών για υπερσυνταγογράφηση Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

14:0515/11

Βενιζέλος: «Αναχρονιστική» η συνταγματική αναθεώρηση Βουλή ,Διεθνή ,Πολιτική

14:0115/11

Διαμαρτυρία μελών των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στο ΥΜΑΘ Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

13:5015/11

Σέρρες: Ελεύθεροι πατέρας-γιος για την επίθεση που δέχθηκε 9χρονος από σκυλιά Ελλάδα ,Κοινωνία

13:4215/11

Βουλή: Ενός λεπτού σιγή ως φόρος τιμής για την επέτειο του Πολυτεχνείου Βουλή ,Πολιτική

13:3115/11

Έκκληση Κ. Μπακογιάννη για σεβασμό στην πόλη της Αθήνας ενόψει Πολυτεχνείου Δήμοι

13:2015/11

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Δράσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκη

13:0815/11

Οταν η ντοπαρισμένη Ισπανία έριχνε… 12 γκολ Αθλητισμός

13:0115/11

Πτήση τουρκικών αεροσκαφών πάνω από το Καστελόριζο Ελλάδα

12:5415/11

Κ. Μητσοτάκης: Όταν ανοίγουν κλειστά εργοστάσια είναι σημάδι επαναβιομηχάνισης της χώρας Θέματα GR Times ,Πολιτική

12:3815/11

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις 17 Νοεμβρίου Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

12:2915/11

Χατζηδάκης: Η ΛΑΡΚΟ είναι εκτός ελέγχου! Ελλάδα ,Οικονομία ,Πολιτική

12:2015/11

Thess INTEC: Στο 1,5 δισ. η επένδυση σε βάθος 20ετίας Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Οικονομία

12:1315/11

Δ.Θεσσαλονίκης: Άσκηση ετοιμότητας εν όψει χειμώνα (ΦΩΤΟ-VIDEO) Δήμοι ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

12:0715/11

Μητσοτάκης-Μέρκελ: Τηλεφώνημα με κλειστές τις πόρτες ΕΕ ,Ελλάδα ,Πολιτική

11:4815/11

Εργασίες σε Διαβατά, Ωραιόκαστρο και Σταυρούπολη Β.Ελλάδα ,Περιφέρειες

11:3315/11

Κινητοποιήσεις από σπουδαστές στα δημόσια ΙΕΚ Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

11:1815/11

Euro 2020: Η Ελλάδα και η βροχή των γκολ! Αθλητισμός

11:1015/11

Καραμανλής: Aμερικανικό consortium για το Αλεξανδρούπολη – Μαύρη Θάλασσα Θέματα GR Times ,Οικονομία ,Πολιτική

11:0215/11

Στεφάνι στο Πολυτεχνείο από την Βουλή των Ελλήνων Ελλάδα ,Πολιτική

10:5615/11

Πατούλης: 4 νέοι αντιπεριφερειάρχες στο επιτελείο του Ελλάδα ,Περιφέρειες

10:4715/11

Αχαΐα: Μετανάστες αρνήθηκαν να μείνουν σε μοναστήρι Ελλάδα ,Κοινωνία

10:3715/11

Διακοπή νερού στον Εύοσμο Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

10:2515/11

Νομική μορφή για την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

10:0415/11

Δράμα: Εξαπάτησε ηλικιωμένο με τα αναδρομικά του Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

09:5615/11

Θεσσαλονίκη: Σήμερα η ημερίδα των αστυνομικών «No Plastic Area» Θεσσαλονίκη ,Περιβάλλον

09:4715/11

Σέρρες: Καταγγελία δανειολήπτη για τράπεζα Ελλάδα ,Κοινωνία

09:3815/11

Απίθανος Αντετοκούνμπο – Έφτασε λίγο πριν το 40αρι! Αθλητισμός ,Διεθνή

09:2915/11

ΟΑΣΑ: Χιλιάδες πρόστιμα για εισιτηριοδιαφυγή Ελλάδα ,Κοινωνία

09:2015/11

ΕΟ Αθηνών-Θεσσαλονίκης: Άρση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων Διάφορα ,Ελλάδα ,Κοινωνία

09:1215/11

Αγγελοπούλου: Σημαντικότερο το 2021 από το 2004 Ελλάδα ,Πολιτισμός

08:5715/11

Ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Βολιβία Διεθνή

08:4515/11

Περιστέρι: Έκρηξη σε ΑΤΜ Ελλάδα ,Κοινωνία

08:3415/11

Μάνδρα Αττικής: 2 χρόνια από τις φονικές πλημμύρες Ελλάδα ,Κοινωνία

08:1615/11

Στα δίχτυα της ΑΑΔΕ κύκλωμα φοροδιαφυγής Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

08:0815/11

Χιλή: Δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του συντάγματος Διεθνή

08:0015/11

Θεσσαλονίκη: Από Νοέμβριο…Χριστούγεννα (ΦΩΤΟ) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:4915/11

Θεσσαλονίκη: Πορείες σήμερα από Κύπριους φοιτητές Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:4015/11

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στο ΥΜΑΘ Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

07:3215/11

Στην Ημαθία ο Πρωθυπουργός Β.Ελλάδα ,Πολιτική

07:2415/11

Τροχαίο για τον Άγγελο Αναστασιάδη (ΦΩΤΟ) Β.Ελλάδα ,Κοινωνία

07:1315/11

Στον Πειραιά μετανάστες και πρόσφυγες από τα νησιά Ελλάδα ,Κοινωνία

06:3015/11

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για τα μαθήματα ποντιακής διαλέκτου Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ