1ο The White Tower Forum: Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ξεκινά από την ΠΚΜ-Τι περιλαμβάνουν οι smart cities (VIDEO)

1ο The White Tower Forum: Πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ξεκινά από την ΠΚΜ-Τι περιλαμβάνουν οι smart cities (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Το νέο τοπίο των «smart cities» που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευζωία των πολιτών, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της Συζήτησης με τίτλο «οι τάσεις που διαμορφώνουν τις πόλεις του μέλλοντος», που διεξήχθη στο πλαίσιο της  2ης ημέρας του πρώτου “The White Tower Forum”.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος της Ειδικής Γραμματείας Foresight στην Προεδρία της Κυβέρνησης, Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, «το μέλλον το κατασκευάζουμε εμείς».

Ο κ. Χριστοφιλόπουλος επιπλέον τόνισε πως είναι σημαντικό να ακούμε τος φοβίες, τις ελπίδες και τις ανησυχίες των πολιτών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι «υλοποιούμε μία πρωτοβουλία με το JRC (Joint Research Center), δίνοντας τον λόγο στους πολίτες», αποκαλύπτοντας το γεγονός πως «στην Ελλάδα, η ανταπόκριση ήταν πολύ σημαντική και η κύρια ανησυχία όλων, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, ήταν η κλιματική αλλαγή».

Πιλοτικό πρόγραμμα ξεκινά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Ποιος ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Στις έξυπνες πόλεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος, αναφέρθηκε από πλευράς του ο Δημήτρης Κυριακού, Lead Economist στην πλατφόρμα έξυπνης εξειδίκευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Scientific Editor για τη διεύθυνση Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως γνωστοποίησε σχετικά ο κ. Κυριακού, «σχεδιάζουμε το πρόγραμμα PRI (Partnerships for Regional Innovation, δηλαδή Συνεργασίες για την Περιφερειακή Καινοτομία), το οποίο θα αφορά τις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα έχει έναν κεντρικό ρόλο, καθώς από αυτήν θα ξεκινήσει η εφαρμογή του».

Σύμφωνα με τον κ. Κυριακού, σε περίπτωση που το συγκεκριμένο πρόγραμμα πετύχει, θα εφαρμοστεί στις ευρωπαϊκές περιφέρεις. «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις κινητήριες δυνάμεις και ελπίζουμε το εγχείρημα να έχει επιτυχία, προκειμένου να το υιοθετήσει όλη Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως ακόμη είπε ο ίδιος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης κατευθύνει ένα σημαντικό κομμάτι των πόρων που διαθέτει στην πράσινη μετάβαση, γεγονός που υπογράμμισε ότι «ανοίγει ένα σταυροδρόμι που πρέπει προσεκτικά να επιλέξουμε».

Ο κ. Κυριακού τόνισε επιπλέον ότι οικονομικό χάσμα δε βρίσκεται τόσο ανάμεσα στα κράτη, όσο μεταξύ των κατοίκων των πόλεων και μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο σε ό,τι αφορά την πράσινη ανάπτυξη, εντείνοντας το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Τόνισε επιπλέον πως «τα κίτρινα γιλέκα θα είναι αστεία μπροστά σε όσα θα δούμε, αν δε στήσουμε σωστά τα πράγματα από την αρχή».

Μία έξυπνη πόλη, δεν είναι εκείνη που έχει σε κάθε τη σημείο πρόσβαση σε Wi-Fi»

«Οι καινούργιες τάσεις αφορούν δράσεις της παρακολούθησης του περιβάλλοντος και την ενημέρωση των πολιτών, αλλά και την πολιτική προστασία, προκειμένου να προβλέπουμε μία καταστροφή που έρχεται», είπε από πλευράς του ο Senior Αccount Manager Δημόσιου Τομέα της Cisco, Νίκος Λαμπρογεώργος, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο μία πόλη μπορεί να καταστεί έξυπνη, στο πλαίσιο της 2ης ημέρας του πρώτου The White Tower Forum.

The White Tower Forum

«Μία “smart city”», όπως είπε, εκτός από τα παραπάνω, περιλαμβάνει «και την τεχνολογία σε ζητήματα υγείας, την οποία οι άνθρωποι φαίνεται ότι αποδέχονται. Μία έξυπνη πόλη, δεν είναι εκείνη που έχει σε κάθε τη σημείο πρόσβαση σε Wi-Fi».

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη «γύρω από πόλεις που επενδύουν σε καινοτομία, βλέπουμε εκατοντάδες startups που προσπαθούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους», τονίζοντας επιπλέον [πως οι πόλεις πρέπει να έρθουν στο ίδιο επίπεδο και έπειτα να αναβαθμιστούν.

Επιπροσθέτως, κάνοντας αναφορά στους κατοίκους, ο κ. Λαμπρογεώργος ανέφερε πως πρέπει να συνεχίζουν να εκπαιδεύονται αναβαθμίζοντας τις ψηφιακές τους δεξιότητες, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε ειδική μνεία στα μαθήματα ρομποτικής τα οποία παρακολουθούν οι μικρότεροι σε ηλικία.

Είπε ακόμη ότι «είναι σημαντικό και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να μπορούν να αλλάξουν επάγγελμα, για να κάνουν κάτι το οποίο αφορά τον τομέα της καινοτομίας, όπως ας πούμε τα επαγγέλματα πληροφορικής».

Ο κ. Λαμπρογεώργος αναφέρθηκε επιπλέον στις πιο… έξυπνες πόλεις, λέγοντας ότι μερικές από αυτές είναι η Βαρκελώνη, η Σιγκαπούρη, το Άμστερνταμ,

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος του GRTimes.gr (Γενική Διευθύντρια) και του RealFm 107.1, Μαρία Σαμολαδά.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε LIVE το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αστικής Υγείας και Βιωσιμότητας

Θεσσαλονίκη: Η Αστική Υγεία και η Βιωσιμότητα στο επίκεντρο πολιτών, πολιτικών και επιστημόνων (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δ. Σαρηγιάννης: Τα «κλειδιά» αντιμετώπισης της πανδημίας είναι τεστ, μάσκα και απολύμανση αέρα (VIDEO)

Δείτε LIVE το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αστικής Υγείας και Βιωσιμότητας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top