Ανοίγει στο τέλος του μήνα η πλατφόρμα για τους άνω των 60 και τους υγειονομικούς

Ανοίγει στο τέλος του μήνα η πλατφόρμα για τους άνω των 60 και τους υγειονομικούς

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τρίτη, αναμνηστική δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς και οι υγειονομικοί, εφόσον παρέλθουν έξι μήνες από την ημερομηνία χορήγησης της δεύτερης δόσης.

Η λίστα με τους δικαιούχους θα ανανεώνεται κυλιόμενα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, τρεις ή τέσσερις φορές ανά μήνα, έτσι ώστε όσοι συμπληρώνουν έξι μήνες από τη δεύτερη δόση να μπορούν να κλείσουν το ραντεβού για την τρίτη δόση.

Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις μονάδες χρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων από τις κινητές μονάδες εμβολιασμού.

Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος αν έχουν γίνει δύο δόσεις ή μία δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο. Γίνεται, ωστόσο, ισχυρή σύσταση για την τρίτη (αναμνηστική) δόση προκειμένου να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η προστασία έναντι του ιού.

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη Τρίτη άνοιξε η πλατφόρμα για εμβολιασμό των ανοσοκατεσταλμένων με την τρίτη, αναμνηστική δόση.

Πορεία των εμβολιασμών

Ξεπεράστηκαν χθες οι 11.900.000 εμβολιασμοί. Με τουλάχιστον μία δόση έχει εμβολιαστεί το 60,6% του γενικού πληθυσμού και 70% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότεροι από 90.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού τις τελευταίες 7 ημέρες για εμβολιασμό με την πρώτη δόση, με την συντριπτική πλεινότητα των ραντεβού να κλείνεται από νεαρές ηλικίες.

Στοιχεία για τους εμβολιασμούς στις νεαρές ηλικίες

  • Στην ηλικιακή ομάδα 35-39, το 59,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 60,4%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 30-34, έχει ήδη εμβολιαστεί το 59,3% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 60%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 25-29, το 58,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 59,7%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 50,2% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 51,3%.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 15-17, το 28,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 30%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 98.000 παιδιά, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Και στην ηλικιακή ομάδα 12-14, έχει ήδη εμβολιαστεί το 15,7% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 17,44%. Ήδη έχουν εμβολιαστεί 56.000 παιδιά από αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Τέλος, στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει αίτηση μέχρι στιγμής 10.500 πολίτες και έχει γίνει ο εμβολιασμός σε 8.500 πολίτες.

Προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές

Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τη φιλοξενία προσφύγων στη χώρα μας και τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές: «Η πρώτη κλειστή ελεγχόμενη ροή εγκαινιάστηκε το Σάββατο στη Σάμο. Πρόκειται για μια δομή η οποία χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ. Είναι μία δομή που όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνησή μας βρίσκεται μακριά από τον αστικό ιστό, με συνθήκες αξιοπρέπειας για όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας αλλά και ελέγχου για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή ή προς απέλαση.

Τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών σε Κω και Λέρο».

Και ο κ. Οικονόμου τόνισε: «θέλω να σημειώσω ότι η αποσυμφόρηση των νησιών μας συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Τον Αύγουστο καταγράφηκε μείωση κατά 81% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020. Ενώ ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στην ελληνική επικράτεια ήταν μειωμένος κατά 49%.

Οι ροές-αφίξεις κατά το πρώτο οχτάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 53% σε σχέση με το πρώτο οχτάμηνο του 2020 ενώ στα νησιά οι αφίξεις μας είναι μειωμένες κατά 78%. Στο ίδιο διάστημα αναχώρησαν 7.841 άτομα με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών».

Εντατικοί έλεγχοι για τους όρους εργασίας των διανομέων

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2021 διενεργήθηκαν πανελλαδικά 2.458 έλεγχοι που αφορούσαν στους όρους εργασίας 4.411 διανομέων (εστίασης, χονδρικού και λιανικού εμπορίου, courier και λοιπούς κλάδους).

Διαπιστώθηκαν 307 παραβάσεις διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, εκ των οποίων οι 189 αφορούσαν στη μη καταβολή του 15% που προβλέπει ο νόμος ως πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του οχήματος. Έχουν ήδη επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 293.800 ευρώ.

Όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιες αρχές, οι εντατικοί έλεγχοι συνεχίζονται σε ολόκληρη την επικράτεια, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των νέων προνοιών για τους εργαζόμενους.

Αποφάσεις του ΣτΕ για τους δασικούς χάρτες

Οι αποφάσεις του ΣτΕ κρίνουν σύμφωνη με το Σύνταγμα τη νομοθεσία για τους δασικούς χάρτες του περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020, ανοίγοντας τον δρόμο για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών. Επιπλέον, δίνεται λύση στο πρόβλημα χιλιάδων ιδιοκτητών, κυρίως αγροτών, που παρέμεναν όμηροι της παλαιάς νομοθεσίας.

Κυβερνητικές πηγές βλέπουν την απόφαση αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου ως «την καλύτερη απάντηση στην αξιωματική αντιπολίτευση που είχε χαρακτηρίσει τον συγκεκριμένο νόμο ‘αντισυνταγματικό και δασοκτόνο’».

Επισημαίνουν ότι «είναι μια απόδειξη πως η κυβέρνηση νομοθέτησε με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για δασική προστασία -που είναι κεντρικός άξονας κυβερνητικές πολιτικής- αλλά και την ανάγκη αποφυγής ακροτήτων που δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία του πραγματικού δάσους».

Με τους δημάρχους Αθηναίων και Κωνσταντινούπολης συναντάται ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί, στις 13:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και τον δήμαρχο Κωνσταντινουπόλεως, Εκρέμ Ιμάνογλου.

Στις 19:10 ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, η οποία θα γίνει στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ