Ανοίγουν σήμερα τα ραντεβού για τη 2η αναμνηστική στους 70-79

Ανοίγουν σήμερα τα ραντεβού για τη 2η αναμνηστική στους 70-79

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), ανοίγει σήμερα (Τετάρτη 13/4) η πλατφόρμα, προκειμένου να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες ηλικίας 70-79.

Την Παρασκευή 15/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες 60-69 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80 και άνω έχει ανοίξει από τις 7/4 και είχαν μέχρι χθες κλειστεί, περίπου 40.000 ραντεβού.

Επανεκκίνηση των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη

«Ανακοινώνουμε σήμερα την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό -το τονίζω, δεν είμαστε βέβαιοι- είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε χθες στην έδρα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

«Είμαι, λοιπόν, πολύ χαρούμενος που μας δίνεται η δυνατότητα σήμερα να μπορέσουμε να κάνουμε μία νέα αρχή σε αυτήν τη διαδικασία. Και θέλω να επαναλάβω ακόμα μία φορά ότι όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα του φυσικού αερίου, των υδρογονανθράκων, κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Έχουμε ενδείξεις -θα το ξαναπώ- ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Οφείλουμε όμως ως χώρα να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το ενδιαφέρον, όπως συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εστιάζεται σε έξι περιοχές.

«Η μία βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, σε σημείο -θα τονίσω- όπου θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή περιβαλλοντική προστασία. Πέντε σε θαλάσσιες περιοχές, στο Ιόνιο οι δύο, στον Κυπαρισσιακό, δύο δυτικά-νότια της Κρήτης», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στα πρώτα στάδια του χρονοδιαγράμματος, ο τόνισε «πρέπει μέχρι το τέλος του 2023 να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή τους».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η σημερινή συγκυρία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδείξει «δομικές ενεργειακές αδυναμίες» της Ευρώπης, με συνέπειες για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, όμως, παράλληλα, έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου και στο σκέλος της παραγωγής.

Επίσης αποσαφήνισε ότι η επιτάχυνση των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν θα επηρεάσει την ομαλή υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει η χώρα για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.

Κ. Μητσοτάκης- Β. Χόιερ: Χρειάζεται ευρωπαϊκή στήριξη

Το ζήτημα της παροχής ευρωπαϊκής στήριξης, προκειμένου, όπως είπε, να επιτύχουμε την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από αυτήν του ηλεκτρικού ρεύματος, έθεσε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόιιερ. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για ευρωπαϊκή αποτυχία και ανακινεί τον κίνδυνο της επανάκαμψης των δυνάμεων του λαϊκισμού.

Νέα στεγαστική πολιτική με στήριξη στο εργατικό δυναμικό και τους νέους

Η κυβέρνηση προχωρά στη εφαρμογή νέας στεγαστικής πολιτικής με στεγαστικά προγράμματα που θα απευθύνονται όχι μόνο στο εργατικό δυναμικό, αλλά και στους νέους συνολικά, υπογραμμίζουν πηγές.

Το δρόμο ανοίγει το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και εισάγει ρυθμίσεις που διευρύνουν τις αρμοδιότητες ΟΑΕΔ -μεταρρυθμίζεται και μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)- έτσι ώστε πέρα από την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του εργατικού δυναμικού, να ασχοληθεί και με τις στεγαστικές ανάγκες των νέων, μέσω της χορήγησης παροχών και της υλοποίησης σχετικών προγραμμάτων.

«Μας ενδιαφέρει», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης «να στηρίξουμε το ξεκίνημα των νέων ζευγαριών καθώς έχουμε οξύ δημογραφικό πρόβλημα και η στέγαση των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων, θα είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η οποία θέλει να ασκεί κοινωνική πολιτική στην πράξη».

Η νέα στεγαστική πολιτική περιλαμβάνει ένα πλέγμα ρυθμίσεων μέρος των οποίων θα υλοποιήσει η ΔΥΠΑ

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα παρέμβει στο αποθεματικό του ΟΑΕΔ ύψους 1,5 δισ. ευρώ, έτσι ώστε η διάδοχός του Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, αντί να κάνει απλώς εργατικές κατοικίες, να μπορεί να κινηθεί με πιο σύγχρονο τρόπο, πιο ευέλικτα και σε διαφορετικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα η ΔΥΠΑ θα μπορεί να αγοράζει ή να εκμισθώνει οικόπεδα για ανάπτυξη μέσω ΣΔΙΤ και θα εφαρμόζει ποικιλία επιμέρους δράσεων που μπορεί να είναι: παραχώρηση με χαμηλό ενοίκιο ώστε σε μερικά χρόνια με κατάλληλες ρυθμίσεις ο εργαζόμενος να μπορεί να αγοράσει το ακίνητο (rent-to-own), επιδότηση ενοικίου, επιδότηση επιτοκίου, επιδότηση για αγορά πρώτης κατοικίας ή ανακαίνιση υπαρχόντων κτιρίων προκειμένου να διατεθούν σε εργαζόμενους.

Αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία

Ρυθμίσεις που αφορούν στην αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία από την κακοποίηση, θεσπίζονται με το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά» που συζητείται στη Βουλή. Οι ρυθμίσεις αυτές -όπως επισήμανε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου- επικεντρώνονται σε δύο άξονες:

Πρώτον: Την επέκταση του μέτρου Υπεύθυνου Προστασίας (που έχει την ευθύνη να συγκεντρώνει και να μεταφέρει κάθε πληροφορία κακοποίησης στις αρμόδιες Αρχές) από τις δομές παιδικής προστασίας και στις δομές προστασίας ΑμεΑ και ηλικιωμένων. Και παράλληλα τη διεύρυνση των αδικημάτων τα οποία απαγορεύουν σε όσους έχουν διωχθεί γι’ αυτά, να προσφέρουν υπηρεσίες σε όλες τις παραπάνω δομές.

Δεύτερον: Την αυστηροποίηση των κυρώσεων που επιφέρει η όποια παραβατική λειτουργία κοινωνικών δομών. Μέχρι σήμερα εάν λειτουργούσε κάποια κοινωνική δομή χωρίς άδεια δεν υπήρχε αυτόματα κύρωση γι’ αυτό. Κύρωση υπήρχε μόνο εάν υπήρχε απόφαση διακοπής λειτουργίας την οποία ο φορέας δεν τηρούσε. Πλέον, φορέας που λειτουργεί χωρίς άδεια τιμωρείται αυτόματα με πρόστιμο 60.000 ευρώ και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης για τη διακοπή λειτουργίας του τιμωρείται με φυλάκιση.

Ψηφίστηκε ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός, ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

Υπέρ τάχθηκαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, και ΜέΡΑ25.

Ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός είχε ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο ενσωματώνονται σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών, το οποίο έγινε, επίσης, δεκτό «κατά πλειοψηφία» από την Ολομέλεια της Βουλής.

Τη Μ. Τετάρτη καταβάλλεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους

Τη Μεγάλη Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα, που ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.

Η οικονομική ενίσχυση θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων με ανώτατο ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Συγκεκριμένα, θα καταβληθεί σε όσους κατά τον μήνα Μάρτιο 2022 λαμβάνουν:

– οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,

– προσυνταξιοδοτική παροχή,

– αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ),

– συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).

Οι συνταξιούχοι (δικαιούχοι και μη) της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα έχουν τη δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης, μέσω ειδικής πλατφόρμας, που θα τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην επιλογή: «ηλεκτρονικές υπηρεσίες» για «συνταξιούχους», κατά την ημέρα της πληρωμής. Ο τίτλος της υπηρεσίας είναι: Έλεγχος δικαιώματος έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης Πάσχα 2022.

Οι χρήστες θα εισέρχονται στο σύστημα με χρήση κωδικών taxis και θα μπορούν να βλέπουν στην οθόνη σε πραγματικό χρόνο τον λόγο απόρριψης, μετά από έλεγχο που έχει πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, οι έλεγχοι-λόγοι απόρριψης είναι οι εξής:

1. το ατομικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 7.200 ευρώ,

2. το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 14.400 ευρώ,

3. είστε κάτοικος εξωτερικού,

4. η αξία της ακίνητης περιουσίας είναι μεγαλύτερη από 200.000 ευρώ,

5. ο ΑΦΜ ίσως ανήκει σε αποβιώσαντα. Επικοινωνήστε με τον ΕΦΚΑ,

6. δεν βρέθηκε εκκαθαρισμένη δήλωση, μέχρι 31/03/2022, για τον ΑΦΜ.

«Όσον αφορά στις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί στο [email protected] και αφορούσαν στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ που καταβλήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2021, ολοκληρώθηκε η επανεξέτασή τους σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, απορρίφθηκαν στο σύνολό τους, πλην ελαχίστων περιπτώσεων συνταξιούχων με λάθος ΙΒΑΝ και οι πολίτες θα μπορούν να δουν στην ίδια πλατφόρμα τον λόγο απόρριψης» διευκρινίζει ο e-ΕΦΚΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπ. Εργασίας: Θετικό το ισοζύγιο της απασχόλησης τον Μάρτιο του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ»

Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Την Μ.Τετάρτη τα 200 ευρώ στους δικαιούχους

Δ. Παύλου Μελά: Τίμησε τους Λιούμπομιρ Γκάνεφ, Κώστα Χαριτωνίδη και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βόλεϊ, Γιώργο Καραμπέτσo (ΦΩΤΟ)

Ζέρβας, Μπακογιάννης, Παπαστεργίου σε αυτοδιοικητικό πηγαδάκι

Ανησυχίες για την καλοκαιρινή σεζόν σε Κύπρο και Βουλγαρία

Λύματα: Πτώση στο ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης-Σταθερό στην Αττική

Ο ΟΠΑΠ στον παλμό του Run Greece Ηράκλειο 2022-Στο πλευρό 2.000 δρομέων στη μεγάλη αθλητική γιορτή της Κρήτης

Ανησυχίες για την καλοκαιρινή σεζόν σε Κύπρο και Βουλγαρία

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top