Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» στην Ουκρανία – Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις (VIDEO)

Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» στην Ουκρανία – Τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις (VIDEO)

Μια καινούργια, εντελώς διαφορετική μέρα ξημέρωσε σήμερα πάνω από την Ουκρανία και την Ευρώπη. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, προχώρησε σε μια κίνηση, για την οποία η Δύση εκτιμούσε ότι είχε ήδη προαποφασίσει εδώ και μέρες: στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας τμημάτων της Ουκρανίας που ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές, ανοίγοντας έτσι τον διαβόητο «ασκό του Αιόλου». Με τον ρωσικό στρατό ήδη να προελαύνει κατά τα φαινόμενα στις περιοχές αυτές και όλον τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, το μεγάλο ερώτημα είναι τι μπορούν να φέρουν οι επόμενες ώρες και μέρες και ποιά είναι τα σενάρια για τις κινήσεις τόσο του Κρεμλίνου, όσο και του Λευκού Οίκου.

Μέχρι χθες το απόγευμα, οι εξελίξεις στο ουκρανικό ζήτημα έμοιαζαν να μπορούν να κινηθούν προς μια θετική κατεύθυνση. Έπειτα από μέρες στασιμότητας σε διπλωματικό επίπεδο –και από συνεχείς αψιμαχίες στις ελεγχόμενες από φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας–, η πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για συνάντηση μεταξύ του Μπάιντεν και του Πούτιν τις επόμενες μέρες, φαινόταν να προκαλεί μια, έστω κι αμυδρή, «αχτίδα» αισιοδοξίας. Ωστόσο, από το βράδυ και μετά, τα πράγματα πήραν μια εντελώς διαφορετική και άκρως ανησυχητική τροχιά.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Πούτιν ανακοίνωσε σε διάγγελμά του προς τον ρωσικό λαό ότι η Μόσχα αναγνωρίζει πλέον την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, ικανοποιώντας έτσι αίτημα που εδώ και καιρό είχαν καταθέσει οι «κυβερνήσεις» τους. Πρόκειται για περιοχές του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, που βρίσκονται υπό τον (μερικό) έλεγχο ρωσόφωνων αυτονομιστών.

Λίγο αργότερα, ο Πούτιν ανακοίνωσε και την ανάπτυξη ρωσικών «ειρηνευτικών» δυνάμεων στις περιοχές αυτές για την προστασία του (ρωσόφωνου) πληθυσμού τους, που σύμφωνα με τον ίδιο απειλείται με «γενοκτονία» από τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού – τις οποίες κατηγορούσε η Μόσχα ως υπεύθυνες για τις αψιμαχίες των προηγούμενων ημερών στις περιοχές αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ρώσος πρόεδρος αψήφησε τις προειδοποιήσεις της Δύσης ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν παράνομη και θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή βαρύτατων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες για το αν στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν όντως εισχωρήσει –και σε τι αριθμό– σε ουκρανικά εδάφη. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι μονάδες στρατού και άρματα μάχης κινούνται ήδη προς το Νόνετσκ.

Θύελλα αντιδράσεων

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μονομερής αυτή κίνηση της Ρωσίας προκάλεσε άμεσα θύελλα αντιδράσεων στις χώρες της Δύσης, που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους με το Κίεβο και κάνουν λόγο για «παρανομία» της Μόσχας και για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας – μεταξύ αυτών των χωρών βρίσκεται και η Ελλάδα. Ο ΟΗΕ εξέφρασε τη «λύπη» του για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, ενώ παράλληλα συγκλήθηκε έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία οι εκπρόσωποι των χωρών της Δύσης επέκριναν δριμύτατα τη Ρωσία. Η Κίνα από την πλευρά της, περιορίστηκε στο να καλέσει όλες τις πλευρές να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση».

Ωστόσο, το ενδιαφέρον όλου του πλανήτη εστιάζεται στο πώς ακριβώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε την αναγνώριση της αυτονομίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία, και επανέλαβε τις προθέσεις των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων. Ως πρώτη κίνηση, ο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει «επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς, από ή στις λεγόμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της Ουκρανίας». Το διάταγμα επιτρέψει επίσης την επιβολή κυρώσεων κατά «οποιουδήποτε ατόμου είναι αποφασισμένο να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας».

Οι κυρώσεις αυτές αναμένεται, πάντως, να είναι απλά το «πρελούδιο» για περαιτέρω οικονομικά μέτρα, που θα έχουν ως στόχο τη Μόσχα – οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν προς το παρόν ληφθεί και η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως βρίσκεται για αυτό το θέμα σε επικοινωνία με τους συμμάχους της.

Τα ερωτήματα

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα στη «σκακιέρα» της Ουκρανίας, προκαλούν σειρά ερωτημάτων. Τα βασικότερα είναι:

  • Τι ακριβώς αποσκοπεί ο Πούτιν;
  • Ποιό θα είναι το εύρος των ρωσικών δυνάμεων που θα αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία και μέχρι πού θα φτάσουν οι δυνάμεις αυτές;
  • Πώς ακριβώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ;
  • Πόσο εξοντωτικές θα είναι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία;

Από την απάντηση των ερωτημάτων αυτών αναμένεται να κριθούν οι εξελίξεις, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά ενδεχομένως και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το «μπαλάκι» στην Ουάσινγκτον

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ο Πούτιν επιχειρεί με την αναγνώριση των δυο «Λαϊκών Δημοκρατιών» να δημιουργήσει τετελεσμένο στην Ουκρανία, όπως πριν από μερικά χρόνια στην Κριμαία κι ακόμα νωρίτερα στην Αμπχαζία και Νότια Οσσετία, στη Γεωργία. Ωστόσο, δεν δείχνει διατεθειμένος, προς το παρόν, να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα κι αφήνει στη Δύση ένα μικρό περιθώριο ελιγμών. Σε αυτό το πλαίσιο, το Κρεμλίνο δηλώνει ακόμα πρόθυμο για διπλωματικές συνομιλίες και ειδικά για την πραγματοποίηση της συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, που είχε οριστεί για την Πέμπτη.

Επί της ουσίας, ο Πούτιν ρίχνει μετά την κίνησή του το μπαλάκι στην Ουάσινγκτον για τις περαιτέρω εξελίξεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο Πούτιν δεν διευκρίνισε ούτε πόσες ρωσικές δυνάμεις θα σταλούν στις δυο αποσχισθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες», ούτε ποια ακριβώς είναι η έκταση των εδαφών των οποίων το Κρεμλίνο αναγνωρίζει την αυτονομία! Γιατί ναι μεν οι φιλορώσοι αυτονομιστές των περιοχών αυτών διεκδικούν την αυτονομία στο σύνολο της επικράτειας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, μα ελέγχουν μόνο ένα τμήμα της επικράτειάς τους – το άλλο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού και του Κιέβου. Θα είναι κάτι διαφορετικό να μπει ο ρωσικός στρατός σε εδάφη που ελέγχουν αυτονομιστές με την αιτιολογία ότι θέλει να τους «προστατέψει», και άλλο να διεκδικήσει για λογαριασμό των αυτονομιστών εδάφη που ελέγχει το Κίεβο και να έρθει έτσι σε ευθεία σύγκρουση με τον ουκρανικό στρατό!

Οι ΗΠΑ «απειλούνται»

Ως εκ τούτου, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εμφανίζονταν μέχρι χθες αργά το βράδυ (ώρα ΗΠΑ) συγκρατημένοι και δήλωναν ότι πρέπει πρώτα να «αξιολογήσουν» τις επόμενες κινήσεις των Ρώσων – για αυτό και δεν έγινε, ανοιχτά τουλάχιστον, λόγος για «εισβολή». Πάντως δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι στις δηλώσεις του ο Μπάιντεν, πέρα από τα «τυπικά» και την αναμενόμενη καταδίκη του Κρεμλίνου, χαρακτήρισε την αναγνώριση των δυο περιοχών από τη Μόσχα ως «απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ» – με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, μιας και είναι γνωστό ότι η Ουάσινγκτον αντιδρά δυναμικά κάθε φορά που αισθάνεται να βρίσκονται οι ΗΠΑ υπό απειλή!

Όσο έντονα και να αισθάνονται στον Λευκό Οίκο την «απειλή» αυτή, προς το παρόν η Ουάσινγκτον θα αρκεστεί σε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Πολλά αναμένεται, ωστόσο, να εξαρτηθούν και από το βάρος των κυρώσεων. Στο «πόκερ» της διεθνούς διπλωματίας, καθοριστικής σημασίας είναι η δυνατότητα κλιμάκωσης των απειλών. Ο Πούτιν προχώρησε στην κίνησή του γνωρίζοντας ότι έπονται οικονομικές κυρώσεις εκ μέρους της Δύσης, για τις οποίες, προφανώς, αξιολόγησε ότι η χώρα του μπορεί να αντέξει. Αν όμως οι κυρώσεις είναι «δρακόντειες», δεν αποκλείεται να εντείνει τις επιθετικές του κινήσεις κρίνοντας ότι δεν έχει πλέον να χάσει κάτι περισσότερο.

Είναι πιθανό τότε τα ρωσικά άρματα μάχης να προχωρήσουν πιο βαθιά στα ουκρανικά εδάφη; Σε αυτή την περίπτωση, το μεγάλο ερώτημα είναι ποια ακριβώς θα μπορούσε να είναι η επόμενη κίνηση των ΗΠΑ και η κλιμάκωση την οποία θα ήταν εφικτό να επιλέξει η Ουάσιγκτον….

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΓΟΥΣΙΔΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ: OPENTV

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΥΠΕΞ: Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου η κίνηση για αναγνώριση Ντονέτσκ και Λουχάνσκ από Ρωσία

ΟΗΕ: Κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Aνατολική Ουκρανία: Τανκς μετά την απόφαση Πούτιν – Φόβοι για μεγαλύτερη σύρραξη

ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία: Η απόφαση Πούτιν για την Ανατολική Ουκρανία δεν θα μείνει αναπάντητη

Ο Πούτιν έδωσε εντολή για την ανάπτυξη ρωσικών «ειρηνευτικών δυνάμεων» σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Πούτιν: Αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – Σε συναγερμό η Δύση (VIDEO)

Ουκρανία: Αχτίδα αισιοδοξίας «φωτίζει» την πολεμική ατμόσφαιρα (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top