Αντίστροφη μέτρηση για τρία ειδικά σχολεία της Πυλαίας – Στον δρόμο οι μαθητές;

Αντίστροφη μέτρηση για τρία ειδικά σχολεία της Πυλαίας – Στον δρόμο οι μαθητές;

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Νικολάου

Χωρίς σχολείο μένουν σε έναν μήνα από σήμερα οι μαθητές των τριών ειδικών σχολείων που στεγάζονται στο κτήριο της 17 Νοέμβρη λόγω ακαταλληλότητάς του ως σχολικής στέγης.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τους μαθητές του 2ου Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του Ειδικού Νηπιαγωγείου για παιδιά με αυτισμό. Σε έναν μήνα από σήμερα θα πρέπει είτε να έχει βρεθεί άλλος χώρος να στεγάσει τα σχολεία τους, πράγμα αδύνατο, είτε να βρουν άλλα σχολεία να πάνε. Να σημειωθεί πως πρόκειται, στην πλειοψηφία τους, για παιδιά με αυτισμό, για τα οποία οποιαδήποτε αλλαγή περιβάλλοντος είναι πολύ δύσκολη, ενώ για τα 28 παιδιά με αμαξίδια δεν υπάρχει σχολείο να τα υποδεχτεί.

Σύμφωνα με το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη το κτήριο είναι ακατάλληλο για σχολική στέγη διότι δεν βρίσκεται στην απόσταση που προβλέπεται από τον νόμο από χώρους βιομηχανικής δραστηριότητας και αποθήκες επικίνδυνων εμπορευμάτων κ.α. Στο ισόγειο του κτηρίου βρίσκεται μία αποθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ στον πρώτο όροφο υπάρχει μία βιοτεχνία που φτιάχνει επαγγελματικό ιματισμό (π.χ. σεντόνια, κουβέρτες, στολές για νοσοκομεία).

Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη αποφάσισε τον Δεκέμβριο να κλείσει το εν λόγω σχολείο. Πριν λίγες ημέρες ωστόσο έδωσε μια παράταση 45 ημερών η οποία λήγει στις 19 Φεβρουαρίου. Το ερώτημα, όμως, που καίει γονείς και εκπαιδευτικούς είναι πού θα πάνε τα παιδιά.

«Τα παιδιά μας θα βαράνε τα κεφάλια τους στον τοίχο»

Σύμφωνα με τον διευθυντή του 2ου ΕΕΕΕΚ Μανώλη Μαλακούδη, για τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο ο διαμοιρασμός τους είναι η παιδαγωγικά χειρότερη λύση. «Η ειδική αγωγή βασίζεται στη ρουτίνα», τόνισε μιλώντας στο GRTimes. «Για εμάς το ιδανικό θα ήταν να βγάλουμε εδώ τη χρονιά», εξηγεί.

«Για τα παιδιά με αυτισμό η αλλαγή περιβάλλοντος στη μέση της χρονιάς, ειδικά αν είναι άλλη και η δασκάλα τους, θα έχει τραγικά αποτελέσματα», δήλωσε στο GRTimes ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με αυτισμό Μιχάλης Τσιραντωνάκης. «Τα παιδιά μας θα βαράνε τα κεφάλια τους στον τοίχο», λέει χαρακτηριστικά. Από τις Περιφέρειες Εκπαίδευσης και από το Υπουργείο Παιδείας η απάντηση είναι συνήθως πως για τη σχολική στέγη υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι. «Το Υπουργείο Παιδείας δεν ενδιαφέρεται και πετάει το μπαλάκι στους Δήμους;», διερωτάται ο κ. Τσιραντωνάκης.

Η πίσω όψη του κτηρίου όπου στεγάζονται η αποθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης και η βιοτεχνία

Σε κατάσταση ομηρίας και ο ιδιοκτήτης του κτηρίου

Την ίδια ώρα σε κατάσταση ομηρίας βρίσκεται και η ιδιοκτήτρια εταιρεία του κτηρίου. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της Απόστολος Καρυπίδης μιλώντας στο GRTimes βρίσκεται αντιμέτωπος με συνεχείς βολές, μηνύσεις και απαιτήσεις. «Εγώ κοίταξα να διαθέσω αυτόν τον χώρο, αφού θέλουν να φύγουν και τώρα μου λένε “εμείς πού θα πάμε”. Τι ακριβώς θέλουν; Εδώ απλά υπάρχουν κραυγές, συγκεντρώσεις και κανένα αποτέλεσμα», λέει αγανακτισμένος. Ο ίδιος σημειώνει πως βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπος με καταγγελίες που ο ίδιος χαρακτηρίζει αναληθείς, όπως για παράδειγμα τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης που καταγγέλθηκε πως υπήρξαν πριν από κάποια χρόνια στο σχολείο. «Πώς γίνεται να έρχεται το ΚΕΕΛΠΝΟ και να μη βρίσκει τίποτα όταν καταγγέλλουν ότι έχουν 45 κρούσματα λεπτοσπείρωσης», διερωτάται.

Ο Απόστολος Καρυπίδης καταγγέλλει μάλιστα μιλώντας στο GRTimes πως ενώ υπάρχει αυλή -την ώρα που καταγγέλλεται πως δεν υπάρχει- αυτή χρησιμοποιείται για στάθμευση! «Υπάρχει αύλειος χώρος και τον χρησιμοποιούν για πάρκινγκ οι καθηγητές, υπάρχει θερμοκήπιο που από όσο έχω ακούσει -γιατί μου απαγορεύεται η είσοδος παρά το γεγονός ότι είμαι ιδιοκτήτης- το χρησιμοποιούν για καπνιστήριο!», δήλωσε.

Ο ίδιος έχει κληθεί πολλές φορές να πληρώσει για παρεμβάσεις που έχουν ζητηθεί για το κτήριο, ενώ μετά τις συνεχείς καταγγελίες βρέθηκε αντιμέτωπος και με ένα τεράστιο πρόστιμο για οικοδομικές παραβάσεις από την Πολεοδομία. «Ήταν λάθος δικό μας, όταν ξεκίνησε το σχολείο, μας ζήτησαν να γίνουν αυτές οι παραβάσεις και μας είπαν “μη στεναχωριέσαι γιατί άμα ψάξεις τα περισσότερα δημόσια κτήρια είναι παράνομα” και εμείς πάνω εκεί πατήσαμε. Ξεκινήσαμε το 2010 να τα νομιμοποιήσουμε, αλλά δυστυχώς το κτήριο δεν ανήκει σε εμάς επειδή έχει γίνει χρονομίσθωση στην τράπεζα και υπήρξε μια καθυστέρηση δέκα ετών στη νομιμοποίηση», λέει σήμερα, τονίζοντας ωστόσο ότι το σχολείο έχει άδεια λειτουργίας.

Ιγν. Καϊτεζίδης: «Δεν θα συναινέσουμε σε παρανομία»

Ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης αποφάσισε να κόψει τον γόρδιο δεσμό, σταματώντας τη λειτουργία του σχολείου προκειμένου να φέρει άπαντες προ των ευθυνών τους, όπως λέει. «Ο Δήμος δεν μπορεί να δώσει καμία άλλη παράταση εφόσον δεν βλέπει προοπτική να τακτοποιηθεί το θέμα. Η παράταση διαιωνίζει ένα θέμα παρανομίας. Εμείς δεν θα συναινέσουμε σε παρανομία και σίγουρα δεν θα συνεχίσουμε να βάζουμε τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους σε κίνδυνο. Εάν το Υπουργείο έχει έτοιμη λύση δρομολογημένη και μας ζητήσει έγγραφα να συναινέσουμε, θα το εξετάσουμε αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δίνουμε παρατάσεις των παρατάσεων στα τυφλά», δήλωσε μιλώντας στο GRTimes.

Ο Δήμος Πυλαίας -Χορτιάτη έχει βρεθεί αντιμέτωπος με δυσανάλογο βάρος από τη στιγμή που η κεντρική εξουσία πέρασε την αρμοδιότητα της σχολικής στέγης στους Δήμους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως φιλοξενεί 22 υπερτοπικά σχολεία, τα οποία φιλοξενούν μαθητές από όλο τον νομό Θεσσαλονίκης. Τα περισσότερα από αυτά, όπως και το εν λόγω κτήριο, στεγάζονται σε κτήρια που είχε μισθώσει η πρώην νομαρχία.

«Το συγκεκριμένο σχολείο κρίθηκε ακατάλληλο για σχολική στέγη για πρώτη φορά το 2022. Για λόγους ευαισθησίας προς τη σχολική κοινότητα κάναμε τρεις απανωτούς διαγωνισμούς δημόσιους, που ο καθένας ξέρει πόσο χρόνο χρειάζονται για να γίνουν δημόσιοι διαγωνισμοί. Δυστυχώς και οι τρεις καταλήγουν να είναι άγονοι. Δυστυχώς είναι μονόδρομος για τον Δήμο να διατάξει την αναστολή λειτουργίας του σχολείου που δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα κτήριο που ομόφωνα έχει κριθεί ακατάλληλο», δήλωσε ο κ. Καϊτεζίδης.

«Θέλω να καταλάβουν και οι γονείς και τα παιδιά τους και οι εκπαιδευτικοί ότι η πρωτοβουλία του Δήμου να φέρει όλους προ των ευθυνών τους είναι μια πρωτοβουλία ευθύνης και την κάνουμε προς όφελος της μαθητικής κοινότητας. Διότι όσο καιρό ο Δήμος ανεκτικά υπέμενε μια κατάσταση, κανένας δεν έψαχνε να βρει μια λύση. Τώρα που μπήκαν τα πράγματα στη θέση τους, τώρα όλοι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σίγουρα εμείς έχουμε κάνει πολλά περισσότερα από ό,τι μας αναλογούν και κανένας δήμαρχος δεν θα υποχρεωθεί να δέχεται να υπάρχουν παιδιά σε ακατάλληλο κτήριο», καταλήγει ο κ. Καϊτεζίδης.

Για το θέμα πράγματι το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει έντονη κινητικότητα με ερωτήσεις στη Βουλή και αλληλογραφία με τους φορείς. Ωστόσο αποτελεί μόνο μία από τις πολλές περιπτώσεις ελλείψεων στο θέμα της σχολικής στέγης που ειδικά στον ευαίσθητο κλάδο της ειδικής αγωγής μετρά κυρίως πληγές.

Διαβάστε επίσης:

 Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από αύριο-Χιονοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι, ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Στα «σκαριά» το νέο προπονητικό κέντρο του ΠΑΟΚ-Τελέστηκε ο αγιασμός στη Θέρμη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη: Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες για τον χιονιά

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top