Από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο: Το «ΧΑΡΙΖω Αμπελόκηποι» μοιράζει αντικείμενα και χαμόγελα (ΦΩΤΟ)

Από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο: Το «ΧΑΡΙΖω Αμπελόκηποι» μοιράζει αντικείμενα και χαμόγελα (ΦΩΤΟ)

Πολλά είναι τα εγχειρήματα που «γεννήθηκαν» από τον ελεύθερο χρόνο που προέκυψε ξαφνικά στις ζωές όλων, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Ένα από αυτά, που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο, είναι η εθελοντική ομάδα «ΧΑΡΙΖω Αμπελόκηποι», που στεγάζεται στην ομώνυμη περιοχή της Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε από ένα… παιχνίδι!

Το «ΧΑΡΙΖω Αμπελόκηποι», αποτελεί μία πρωτοβουλία της Όλγας Τσαρτσίδου, κατοίκου της περιοχής και μοιράζει αντικείμενα και χαμόγελα εδώ και περίπου δύο χρόνια. Σήμερα μάλιστα και με αφορμή τη γιορτή του Πάσχα, άνθρωποι της εθελοντικής ομάδας βρέθηκαν έξω από τον χώρο της οδού Διγενή 25, όπου αποθηκεύονται τα αντικείμενα και χάρισαν παιχνίδια και δωράκια στα παιδάκια που τα χρειάζονται.


«Η ιδέα για το “ΧΑΡΙΖω Αμπελόκηποι” ξεκίνησε όσο παίζαμε ένα παιχνίδι με τους φίλους και τους συγγενείς μου μέσω βιντεοκλήσης, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Όποιος κέρδιζε, έπαιρνε ως έπαθλο κάποιο αντικείμενο που είχαμε μέσα στο σπίτι και δεν το χρειαζόμασταν. Με αυτήν την αφορμή, λοιπόν, σκέφτηκα ότι τα αντικείμενα που για εμάς δεν είναι χρήσιμα, μπορεί να χρησιμεύσουν σε κάποιον άλλον», όπως περιγράφει η ίδια μιλώντας στο GRTimes.

«Έτσι, διαμορφώσαμε έναν ισόγειο χώρο που διατηρούσα στους Αμπελόκηπους, δημιουργήσαμε τη σελίδα μας στο facebook και βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου, προχωρήσαμε το εγχείρημά μας»,  λέει ακόμη η κ. Τσαρτσίδου, σημειώνοντας παράλληλα πως «η ανταπόκριση είναι μεγάλη και συνεχής. Πολλοί είναι αυτοί που χαρίζουν αντικείμενα και αρκετοί είναι όσοι έχουν ανάγκη για κάποια από αυτά».

Πώς λειτουργεί το «ΧΑΡΙΖω Αμπελόκηποι» και με ποιον τρόπο μπορεί κανείς να χαρίσει και να λάβει κάποιο αντικείμενο

Όπως γνωστοποιεί η εμπνευστής του εγχειρήματος, το «ΧΑΡΙΖω Αμπελόκηποι» λειτουργεί ως εξής:

«Αρκετοί άνθρωποι μας λένε ποιο αντικείμενο χρειάζονται. Εμείς, έχουμε δημιουργήσει μία λίστα με τα ονόματα και τις ανάγκες τους. Όποτε λοιπόν μας προσφέρει κάποιος το αντικείμενο το οποίο αναζητείται, εμείς καλούμε τον άνθρωπο που βρίσκεται στη λίστα μας για να έρθει να το παραλάβει».

Η ίδια η κ. Τσαρτσίδου, επιπλέον, τονίζει πως «ο στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε τον κόσμο που ντρέπεται να κοινοποιήσει το γεγονός ότι χρειάζεται κάποιο αντικείμενο». Για αυτό, όπως λέει η ίδια, δεν κοινοποιούνται στο facebook όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται στη διάθεση του «ΧΑΡΙΖω», καθώς όπως αναφέρει «δε θέλουμε να αναγκάζονται συνεχώς οι άνθρωποι να μας γράφουν κάτω από τις συγκεκριμένες αναρτήσεις, ότι τα χρειάζονται, γιατί ίσως να μη νιώθουν άνετα. Έτσι, μας τηλεφωνούν και κλείνουμε ραντεβού».

Σύμφωνα πάντα με την ίδια, μπορεί κανείς να λάβει οποιοδήποτε αντικείμενο, από ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια, μέχρι μικρά έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές.

Πόσοι άνθρωποι πλαισιώνουν το εγχείρημα και ποιες δράσεις έχουν πραγματοποιηθεί

Μπορεί το «ΧΑΡΙΖω Αμπελόκηποι» να… γεννήθηκε από έναν άνθρωπο, αλλά δύο χέρια δε φτάνουν προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων. Έτσι, όπως γνωστοποιεί η κ. Τσαρτσίδου, «περισσότεροι από δέκα εθελοντές, όποτε βρίσκουν ελεύθερο χρόνο, καθώς όλοι μας έχουμε επαγγελματικές και μη υποχρεώσεις, βοηθούν στις δράσεις μας».

Η εμβέλεια των δράσεων της συγκεκριμένης προσπάθειας, μάλιστα, δεν έχει περιοριστεί στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Το «ΧΑΡΙΖω», σύμφωνα με την εμπνευστή του, έχει… ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας, όπως η Καβάλα, η Κατερίνη, η Κοζάνη και οι Σέρρες.

«Στείλαμε πράγματα σε ανθρώπους από τις συγκεκριμένες περιοχές και προσπαθούμε να βοηθάμε, από όποια περιοχή κι αν μας το ζητούν, εφόσον μπορούμε».

Όπως μάλιστα αναφέρει η κ. Τσαρτσίδου, «ό,τι αντικείμενο περισσέψει, το χαρίζουμε ακόμη και σε ιδρύματα. Έχουμε ήδη δώσει αντικείμενα στην ΑΡΣΙΣ, σε εκκλησίες, στο ψυχιατρείο Σταυρούπολης, δώσαμε παιχνίδια στο ορφανοτροφείο της Νιγρίτας, αλλά και ενδύματα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και σε τρόφιμους του οίκου ευγηρίας του Σιδηροκάστρου Σερρών».

Άλλωστε, όπως αναφέρει και στο μήνυμά της η εμπνευστής του εγχειρήματος, «πολλά είναι τα αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι μας και μας είναι πλέον κάπως άχρηστα, αλλά είναι χρήσιμα για κάποιους άλλους ανθρώπους. Το πιο σημαντικό λοιπόν εδώ, είναι το ψυχολογικό κομμάτι: Να αισθάνονται, δηλαδή, οι άνθρωποι, ότι κάποιος είναι δίπλα τους και τους νοιάζεται. Αυτό έχουμε ανάγκη αυτές τις μέρες».

Πώς μπορείτε να χαρίσετε και να λάβετε κάποιο αντικείμενο

Ο χώρος στον οποίο αποθηκεύονται τα αντικείμενα, βρίσκεται στο νούμερο 25 της οδού Διγενή, στους Αμπελόκηπους. Όποιος ενδιαφέρεται να χαρίσει ή να ζητήσει κάποιο αντικείμενο, μπορεί να απευθυνθεί στην Όλγα Τσαρτσίδου, στο τηλέφωνο 6978909130, ή στο e-mail, [email protected]

Επιπλέον, ΕΔΩ μπορείτε να δείτε τη σελίδα του «ΧΑΡΙΖω Αμπελόκηποι» όπου επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν μήνυμα ζητώντας, ή χαρίζοντας κάποιο αντικείμενο.

Επιπλέον, στη σελίδα κοινοποιούνται τα αντικείμενα που βρίσκονται στη διάθεση των εθελοντών προκειμένου να χαριστούν, αλλά και όλες οι δράσεις που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: ΝΕΜΕΣΙΣ, ΕΣΠΕΕΘ και GRTimes μοίρασαν πασχαλιάτικα δώρα στο Παιδοογκολογικό Τμήμα του Ιπποκράτειου (ΦΩΤΟ)

ΕΣΠΕΕΘ: Συγκέντρωση βοήθειας για τους πυρόπληκτους

ΕΣΠΕΕΘ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις δίπλα στον συνάνθρωπο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top