Στον «αέρα» βρίσκεται η εκκίνηση της πρώτης στην Ελλάδα απογευματινής λαϊκής αγοράς, η οποία αναμενόταν να λειτουργήσει στην οδό Κώττα Ρούλια, στη δυτική πλευρά του δήμου Θεσσαλονίκης. Εκεί, οι κάτοικοι θα μπορούσαν να σπεύσουν σε συγκεκριμένη ημέρα και στις ώρες 12:00-18:00, προκειμένου να προμηθευτούν προϊόντα από συνολικά 80 πάγκους εμπόρων και παραγωγών. Μάλιστα, το ντόμινο των εξελίξεων δεν αποκλείεται να «στείλει» την απογευματινή λαϊκή αγορά στην ανατολική πλευρά της πόλης που έχει εκδηλώσει… υποψηφιότητα για να την υποδεχτεί.
Ειδικότερα, τη Δευτέρα (29/5) στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου υπήρχε θέμα που αφορούσε στη χωροθέτηση της Κώττα Ρούλια, όπου θα ξεκινούσε η λαϊκής. Τη συζήτηση, ωστόσο, «φρέναρε» προσωρινά η επιστολή της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) σε Δήμο και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε αυτήν, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η απογευματινή λαϊκή θα ζημιώσει το στεγασμένο εμπόριο. Το θέμα αναμένεται να τεθεί εκ νέου στην ημερήσια διάταξη του επόμενου δημοτικού συμβουλίου.
Διευκρινίζουμε ότι, η πρόταση της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης για τη δημιουργία απογευματινής λαϊκής αγοράς, υιοθετήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον φορέα λειτουργίας των λαϊκών αγορών της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, αλλά και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Η άποψη του ΕΕΘ, ωστόσο, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, Άγγελου Δερετζή, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων «ότι μία δράκα ανθρώπων κρατά δέσμια τη Θεσσαλονίκη στις δικές της ιδεοληψίες».
Κάνει επιπλέον λόγο για «δήθεν πρόσχημα» που αφορά σε «κάποια συμφέροντα τα οποία πλήττονται από τη λειτουργία της απογευματινής λαϊκής αγοράς» και μιλά για κάποιους λίγους, «που κρατούν πάντοτε πίσω τη Θεσσαλονίκη από τις όποιες θετικές εξελίξεις», οι οποίοι -όπως λέει- «άρχισαν για ακόμα μία φορά να φωνασκούν».
Σε δηλώσεις του στο GRTimes, ο κ. Δερετζής ξεκαθαρίζει πως «εμείς πιστεύουμε ότι η απογευματινή λαϊκή αγορά, θα λειτουργήσει κανονικά στην Κώττα Ρούλια -παρότι έχουμε προτάσεις και από δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης».
Ο πρόεδρος των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές τονίζει ότι στο συγκεκριμένο σημείο «δεν υπάρχουν καταστήματα, τα συμφέροντα των οποίων θίγονται», ενώ υποστηρίζει πως «κανένα κατάστημα μαναβικής δεν έχει κλείσει λόγω των λαϊκών αγορών».
Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι όσοι δουλεύουν τις πρωινές ώρες θα μπορούν πλέον στη συγκεκριμένη περιοχή της πόλης «να προμηθευτούν φτηνά και ποιοτικά προϊόντα», ενώ δηλώνει ρητά ότι η λειτουργία της απογευματινής λαϊκής δεν θα ενοχλεί τους κατοίκους με κανέναν τρόπο. Λέει μάλιστα πως «σύμφωνα με όσα πληροφορούμαι, οι περίοικοι είναι θετικοί στο ενδεχόμενο εγκατάστασης της λαϊκής στο σημείο».
Ο κ. Δερετζής μιλά ακόμη για ανθρώπους που «τα έχουν βάλει» με τις λαϊκές αγορές, υπογραμμίζοντας ότι «και το 2005, υπό τη δημαρχία του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, η λαϊκή αγορά της Ροτόντας έπαψε να λειτουργεί έπειτα από παρεμβάσεις συγκεκριμένων ανθρώπων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μία λαϊκή αγορά που ήταν εγκατεστημένη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αφότου η λειτουργία της ανεστάλη, δεν επέστρεψε ποτέ. Τη θέση της πλέον επρόκειτο να πάρει η απογευματινή λαϊκή αγορά στην οδό Κώττα Ρούλια.
Σχετικά τώρα με γνώμες οι οποίες αφορούν στην επέκταση του ωραρίου των λαϊκών αγορών με στόχο να μη δημιουργηθεί η καινούργια, στην Κώττα Ρούλια, ο κ. Δερετζής τονίζει ότι «κάτι τέτοιο θα ενοχλούσε άμεσα τους κατοίκους οι οποίοι θέλουν να παρκάρουν τα οχήματά τους».
Τέλος, λέει με νόημα πως «όλα όσα συμβαίνουν, τα αφήνω στην κρίση των Θεσσαλονικέων…».
Γιατί το ΕΕΘ δεν θέλει επιπλέον λαϊκές αγορές
Την αντίθεση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στη λειτουργία μίας ακόμη λαϊκής αγοράς, εκφράζει στη δική του τοποθέτηση στο GRTimes ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΕΕΘ, Χρήστος Νικολόπουλος.
Ο κ. Νικολόπουλος, ξεκαθαρίζει ότι η επιστολή που έφτασε σε Δήμο και Περιφέρεια για λογαριασμό του Επιμελητηρίου σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα, ενώ τονίζει πως το περιεχόμενο της επιστολής, αλλά και όλα όσα λέει ο ίδιος, αποτελούν τις ρητές θέσεις του ΕΕΘ.
Υπογραμμίζει ακόμη πως τα θεσμικά όργανα ζήτησαν τη γνώμη των επαγγελματιών του Επιμελητηρίου για το ζήτημα, κάτι που όπως λέει είθισται να συμβαίνει, καθώς στα περιφερειακά και στα δημοτικά συμβούλια «δεν βρίσκονται άνθρωποι που να έχουν άμεση σχέση με την αγορά, όπως έχουν οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου που αποτελεί έναν θεσμό με 50 χιλιάδες μέλη, τα οποία έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία και μετρήσεις που μπορούν να πληροφορήσουν σωστά τους ενδιαφερόμενους».
Σε ό,τι αφορά τώρα την αρνητική γνώμη του ΕΕΘ σε σχέση με την απογευματινή λαϊκή αγορά, ο κ. Νικολόπουλος ξεκαθαρίζει πως «στη Θεσσαλονίκη, οι λαϊκές αγορές είναι υπεράριθμες. Το πρόβλημα που δημιουργείται, λοιπόν, είναι ότι ερημώνουν οι τοπικές αγορές στις συνοικίες και επιπλέον, δεν γίνεται το 80% του λιανικού εμπορίου να μεταφερθεί στους δρόμους και στα πεζοδρόμια».
Τονίζει μάλιστα ότι «οι θεσμικοί που δίνουν τις εγκρίσεις στις λαϊκές αγορές, θα ήταν καλύτερο να κοιτάξουν τις γειτονιές τους», ενώ υποστηρίζει πως πρόθεση του ΕΕΘ είναι να μην «ξεφύγει» περαιτέρω το εμπόριο στους δρόμους.
Σε ερώτημα που αφορά στην απουσία των καταστημάτων από την οδό Κώττα Ρούλια, πράγμα που φανερώνει ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι θα πληγούν ο κ. Νικολόπουλος ξεκαθαρίζει ότι «το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η απογευματινή λαϊκή αγορά, αλλά το γεγονός πως δεν πρέπει να εκδοθούν περαιτέρω άδειες λαϊκών αγορών» καθώς, όπως λέει, «σήμερα μιλάμε για το συγκεκριμένο σημείο, αύριο θα μιλάμε για άλλο και μεθαύριο, για μία άλλη τοποθεσία».
Αναφέρει επιπλέον ότι στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι του ΕΕΘ ζήτησαν να συμμετάσχουν σε διαβούλευση σχετικά με την απογευματινή λαϊκή αγορά για την οποία όπως λέει «ουδέποτε μας ενημέρωσαν και μάθαμε για αυτήν από τα ΜΜΕ», ενώ ξεκαθαρίζει ότι στο ίδιο κείμενο, ζητήθηκε να επεκταθεί το ωράριο των υφιστάμενων λαϊκών αγορών κατά δύο ώρες προκειμένου να εξυπηρετούνται όσοι δουλεύουν τις πρωινές ώρες, αντί να δημιουργηθεί ακόμη μία λαϊκή αγορά.
Σε ό,τι αφορά το «stop» που είχε μπει στο παρελθόν στη λαϊκή αγορά της Ροτόντας, ο κ. Νικολόπουλος ξεκαθαρίζει ότι αυτό «ήρθε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης που τότε ήθελε να κάνει ανάπλαση και έτσι, μετέφερε τη λαϊκή».
Στο ίδιο πλαίσιο ξεκαθαρίζει πως «αν εμείς είχαμε τη “δύναμη” να διώξουμε εκείνη τη λαϊκή αγορά από το σημείο, τότε, σύμφωνα με όσα μας προσάπτουν, θα είχαμε διώξει κι άλλες λαϊκές αγορές μέσα στα χρόνια».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σε αυτή την οδό θα λειτουργήσει η πρώτη απογευματινή λαϊκή αγορά (ΦΩΤΟ)
Με χορούς και συναυλίες συνεχίζεται η γιορτή για τα 94 χρόνια των λαϊκών αγορών (ΦΩΤΟ-VIDEO)
Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη οι εκδηλώσεις για τα 94 χρόνια των λαϊκών αγορών
Θεσσαλονίκη: Στη γιορτή για τα 94 χρόνια των λαϊκών αγορών ο Κωνσταντίνος Ζέρβας