ΑΠΘ: Στο χρώμα του αίματος το σιντριβάνι στην Πλατεία Χημείου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

ΑΠΘ: Στο χρώμα του αίματος το σιντριβάνι στην Πλατεία Χημείου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Σε μία συμβολική κίνηση να ρίξουν κόκκινη μπογιά και να βάψουν κόκκινο το νερό στο σιντριβάνι που βρίσκεται στην Πλατεία Χημείου, προχώρησαν πριν από λίγη ώρα φοιτητές.

Με αυτό τον τρόπο όπως είπαν, θέλησαν να βάψουν το νερό, στο χρώμα του αίματος του Γιάννη, του 20χρονου φοιτητή ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά πριν από λίγες ημέρες, στην διάρκεια των επεισοδίων με τα ΜΑΤ που είχαν γίνει μπροστά από την Σχολή Θετικών Επιστημών.

Την ίδια ώρα ανάρτησαν πανό περιμετρικά του σιντριβανίου, με φωτογραφία του 20χρονου φοιτητή, αλλά και με συνθήματα κατά της παρουσίας της αστυνομίας.

Οι φοιτητές έκαναν λόγο για περιστατικά ακραίας βίας και αστυνομοκρατίας που βίωσαν οι ίδιοι όλο το τελευταίο διάστημα, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων την παρουσία του “Αίαντα“, επισημαίνοντας ότι από το 1973 έχει να μπει τεθωρακισμένο όχημα μέσα σε χώρο Πανεπιστημίου.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, από εκπροσώπους 16 φοιτητικών συλλόγων, μελών του ΕΣΔΕΠ και του Συλλόγου Διοικητικού προσωπικού, οι φοιτητές όπως είπαν, θέλουν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση, “Έξω η αστυνομία από το ΑΠΘ, να μην κατατεθεί ο νέος νόμος πλαίσιο, η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν θα μπει στις σχολές”.

Καταδίκασαν ακόμη τα γεγονότα καταστολής, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, τις εικόνες τραυματισμού και συλλήψεων φοιτητών και την παρουσία ακόμη και “Αύρας” μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Ο Ηλίας Κανδύλης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ιατρικής και μέλος του Δ.Σ του ΕΣΔΕΠ, επισήμανε πως η πανεπιστημιακή κοινότητα βιώνει το τελευταίο εξάμηνο πρωτόγνωρες συνθήκες, στις οποίες “το ζωντανό πανεπιστημιακό κίνημα απαντάει με έναν πρωτόγνωρο τρόπο, με μία πρωτόγνωρη ενότητα”.

Καθηγητές, όπως ανέφερε, μέλη ΔΕΠ, διοικητικοί υπάλληλοι, ερευνητικό προσωπικό και φοιτητές, από κοινού, συντονισμένα και με ένα ενιαίο μέτωπο, οργανώνονται και εκφράζουν με μαζικό τρόπο “την αντίθεσή τους στον αντιδημοκρατικό κατήφορο, στον αντιδημοκρατικό εκτροχιασμό του τελευταίου εξαμήνου”.

Ο ίδιος μίλησε για κρεσέντο βίας και αστυνομοκρατίας για ακραίες, ανώμαλες, μη φυσιολογικές εικόνες, με φοιτητές και φοιτήτριες να τραυματίζονται, με αστυνομικές δυνάμεις όλων των “αποχρώσεων”, σχεδόν η μισή δύναμη της Θεσσαλονίκης όπως είπε, να κατοικοεδρεύει εντός του πανεπιστημίου, με ασφαλίτες να παρακολουθούνε κινητοποιήσεις και συναντήσεις μελών ΔΕΠ, με ρίψη χημικών εν ώρα μαθημάτων σε αίθουσες διδασκαλίας και γενικότερα για ακραίες εικόνες αστυνομοκρατίας που δεν είναι ανεκτές από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Τόνισε μεταξύ άλλων πώς σε όλες τις παραπάνω καταστάσεις, οι οποίες είναι καταδικαστέες, η πανεπιστημιακή κοινότητα απαντάει οργανωμένα και με ενότητα, ζητώντας εδώ και τώρα την απομάκρυνση όλων των αστυνομικών δυνάμεων, ενστόλων και μη, από το πανεπιστήμιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΠΘ: Νέες κινητοποιήσεις φοιτητών κατά της αστυνομικής παρουσίας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top