Χρήσιμες επαφές Κ. Μητσοτάκη σε Ρώμη, Βρυξέλλες και Μαδρίτη

Χρήσιμες επαφές Κ. Μητσοτάκη σε Ρώμη, Βρυξέλλες και Μαδρίτη

Έναν κύκλο χρήσιμων διπλωματικών επαφών άνοιξε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, το οποίο θα συνεχίσει κατά τη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες αλλά και τη σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην ατζέντα της Ρώμης βρέθηκαν πολλά και σημαντικά θέματα με ιδιαίτερη σημασία να έχει σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο χρόνος της συνάντησης Μητσοτάκη-Ντράγκι, ακριβώς πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Επίσης, τη δική της σημασία είχε μία μέρα πριν, η τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν οι προκλήσεις ενόψει της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, σε μια συγκυρία κρίσιμη για την επίδειξη ενότητας της Συμμαχίας, αναφορικά με τη στήριξη στην Ουκρανία.

Βοήθεια ύψους 8 δισεκ. ευρώ με σεβασμό στη δημοσιονομική σταθερότητα

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ότι με την ενεργοποίηση του «Fuel Pass 2» οι άμεσες και οι έμμεσες ενισχύσεις κατά των ανατιμήσεων στην ενέργεια θα αγγίξουν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα μέτρα προφανώς δεν αντιμετωπίζουν οριστικά την ενεργειακή κρίση, η οποία είναι παγκόσμια, σύνθετη και υπερβαίνει τις δημοσιονομικές δυνατότητες οποιοδήποτε κράτους. Ωστόσο, είναι σχεδιασμένες ώστε να αμβλύνουν τις συνέπειες της κρίσης στην καθημερινότητα των πολιτών, επισημαίνουν.

Προσθέτουν άλλωστε, ότι σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Bruegel, η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει λάβει τα πιο γενναία μέτρα ως ποσοστό του ΑΕΠ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν την επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την αναδρομική επιστροφή του 60% της αύξησης ηλεκτρικού ρεύματος του προηγούμενου εξαμήνου, την επιδότηση καυσίμων για έξι μήνες πλέον, την ενίσχυση κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, την ενίσχυση κτηνοτρόφων, τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, την επιδότηση των οδηγών ταξί, την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού, τη μόνιμη και σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, τις δαπάνες φορέων Γενικής Κυβέρνησης για το αυξημένο ενεργειακό κόστος και το διευρυμένο και αυξημένο επίδομα θέρμανσης.

Παρά το εύρος των παρεμβάσεων, οι επιλογές της κυβέρνησης δεν υπονομεύουν την πρόοδο της οικονομίας, τονίζουν οι πηγές. Αντιθέτως, είναι εφικτές χάρη στη θετική επίδραση της συνετής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται έως σήμερα, παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς προκλήσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο προς αξιοποίηση δημόσιος πλούτος.

Στην πράξη υπάρχουν τρεις λόγοι που επιτρέπουν την παροχή πρόσθετης στήριξης χωρίς να επηρεάζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2022, που προβλέπουν πρωτογενές έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ.

Πρώτον, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πολύ υψηλός το 2021 και στις αρχές του 2022 ενώ η ανεργία έχει μειωθεί δραστικά και αυτό επίσης δίνει καλύτερη πρόβλεψη για τα δημοσιονομικά περιθώρια το 2022. Δεύτερον, η πορεία των δημόσιων εσόδων είναι πολύ καλή, με υπέρβαση του Προϋπολογισμού κατά 2,1 δισεκ. ευρώ στο πεντάμηνο. Και τρίτον, η καλή πορεία του τουρισμού, τόσο από πλευρά αφίξεων όσο και από πλευράς δαπάνης.

Στήριξη για τους αγρότες μέσω επίσπευσης της επιστροφής του ΕΦΚ

Επιστρέφεται, εντός Αυγούστου αντί για τον Νοέμβριο, το ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Οι αγρότες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε σχετική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί γι’ αυτόν τον σκοπό τον Ιούλιο, δηλώνοντας την αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Το καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση την αξία συγκεκριμένων των αγορών και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.

Συντελεστής 90% και για τις εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

Η σύνταξη του ενημερωτικού σημειώματος της ΡΑΕ έγινε έπειτα από αίτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το υπουργείο θα καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι η θετική μεταβολή στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ του 2020 και του 2021 θα φορολογηθεί με συντελεστή 90%

Τα έσοδα από την επιβολή του έκτακτου τέλους θα δεσμευτούν υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και θα αξιοποιηθούν για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου επαγγελματικών καταναλωτών και νοικοκυριών

Οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού έργου για την εργασία, την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία

Η πολιτική της κυβέρνησης στα ζητήματα εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής προστασίας, παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία, παράγει σημαντικά. απτά αποτελέσματα, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. Αναλυτικά αναφέρουν:

Συντάξεις: πέρα από τις επιμέρους αυξήσεις που έχουν μέχρι στιγμής χορηγηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, με το νέο έτος θα δοθούν, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, αυξήσεις στις συντάξεις, ενώ θα καταργηθεί και η εισφορά αλληλεγγύης.

Εκκρεμείς συντάξεις: έχει επιτευχθεί υπερδιπλασιασμός του ρυθμού έκδοσης νέων συντάξεων, με απανωτά ιστορικά ρεκόρ. Οι προ του 2019 εκκρεμότητες έχουν σχεδόν μηδενιστεί, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι και το 2021. Το πρώτο πεντάμηνο του 2022 εκδόθηκαν όσες συντάξεις είχαν εκδοθεί ολόκληρο το 2019, ενώ τον Μάιο καταγράφηκε νέο ρεκόρ απονομής, ξεπερνώντας τις 30.000 συντάξεις.

Ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά: διασφαλίζει υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους με το σύστημα των ατομικών «κουμπαράδων», θωρακίζοντας παράλληλα την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Αποκλιμάκωση της ανεργίας: η ανεργία έχει μειωθεί κατά 4,8 ποσοστιαίες μονάδες, στο 12,5% (που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών), από 17,3% τον Ιούλιο του 2019. Το Υπουργείο Εργασίας έχει μέχρι στιγμής δαπανήσει πάνω από 10 δισ. για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων από τις συνέπειες της πανδημίας, ενώ άλλα 2,7 δισ. έχουν διατεθεί για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι παρά την πανδημία ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) έχει τριπλασιαστεί καθώς δημιουργούνται 31.661 θέσεις εργασίας τον χρόνο έναντι 10.627 την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ: πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προσφέρει πραγματική στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη και αναζητούν ενεργά εργασία, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές. Παράλληλα η κατάρτιση γίνεται όπλο στα χέρια των ανέργων για να βρουν τη δουλειά που επιθυμούν, με την ενεργό εμπλοκή των πανεπιστημίων και μεγάλων διεθνών εταιρειών.

Εργασιακά: με νομοθετικές παρεμβάσεις καταργήθηκαν αναχρονιστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και δημιουργείται σταδιακά ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο. Συγκεκριμένα η αλλαγή συντελείται με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, το δικαίωμα αποσύνδεσης για τους τηλεργαζόμενους, τη δυνατότητα τετραήμερης εργασίας, και τα παραπάνω δικαιώματα για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες.

Κοινωνική προστασία: Δαπανήθηκαν πάνω 4,7 δισ. ευρώ το 2021 για κοινωνικά επιδόματα και επιδόματα ανεργίας, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά οι παροχές σε είδος, όπως τα σχολικά γεύματα και τα κουπόνια για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Με το νόμο για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας έχουν δρομολογηθεί σημαντικές θεσμικές αλλαγές στο ζήτημα της παιδικής προστασίας με την θέσπιση ενός νέου πλαισίου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, τη δημιουργία δομών Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για άτομα άνω των 15 ετών και την προώθηση των θεσμών της υιοθεσίας και της αναδοχής. Παράλληλα, υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία με παρεμβάσεις που στοχεύουν τόσο στην διευκόλυνση της καθημερινότητάς (κάρτα αναπηρίας, προσωπικός βοηθός) όσο και στην ένταξη ή επανένταξη στον κόσμο της εργασίας.

Στήριξη της οικογένειας: Παρέχεται έμπρακτη στήριξη στην οικογένεια και τους νέους γονείς με τη θέσπιση του επιδόματος γέννησης αλλά και την ενίσχυση των υπηρεσιών παιδικής φροντίδας. Ξεκίνησε το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» και προωθείται η δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις.

Θέματα ισότητας: έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου σε ό,τι αφορά την ισότητα τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι στις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών-γυναικών. Παράλληλα έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και παρενόχλησης, τόσο στην εργασία όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον.

Διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη: Μεταξύ άλλων παραδειγματική θεωρείται η επιτυχής λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 1555, η οποία έδωσε τέλος στο χάος με τα κατεβασμένα τηλέφωνα του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων.

Νομοσχέδιο για την επιτροπεία και το πλαίσιο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, που θα συνεχιστεί έως τις 2 Ιουλίου, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Εθνικό Σύστημα επιτροπείας ασυνόδευτων ανήλικων και πλαίσιο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων».

Στόχος είναι η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων και τη φιλοξενία τους σε δομές που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας και υλοποιούν δράσεις κοινωνικής ένταξης. Ειδικότερα, στοχεύει στην αναμόρφωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και λειτουργικού ευέλικτου και παιδοκεντρικού συστήματος επιτροπείας με διαφάνεια και λογοδοσία.

Βασικά χαρακτηριστικά του θα είναι:

· Ο εισαγγελέας, ως ανεξάρτητη θεσμική εγγύηση, διορίζει τον επίτροπο, ο οποίος είναι νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με εξειδίκευση στην παιδική προστασία. Ο επίτροπος ασκεί τα καθήκοντά του δια των κατάλληλων φυσικών προσώπων που απασχολεί, τους «εντεταλμένους επιτροπείας». Ως ασφαλιστικές δικλίδες του συστήματος και για τον καλύτερο συντονισμό και επίβλεψη του έργου του επιτρόπου προβλέπεται ο ρόλος του συντονιστή, ενώ παράλληλα αναλόγως της φύσης των υποθέσεων εποπτεία ασκούν το Συμβούλιο Επιτροπείας στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και ο Εισαγγελέας, οι οποίοι κατά περίπτωση αποφαίνονται επ’ αυτών. Την συνολική εποπτεία της εφαρμογής του θεσμού και της θέσης των προδιαγραφών έχει η Μονάδα Θεσμικής Προστασίας της Ειδικής Γραμματείας

· Οι λειτουργίες της επιτροπείας είναι τρεις και αφορούν την επιμέλεια του ανηλίκου, την εκπροσώπησή του σε διαδικασίες ενώπιον Αρχών και, εφόσον χρειάζεται, τη συνδρομή του σε περιουσιακά ζητήματα

Επιπροσθέτως:

· Τίθεται για πρώτη φορά το πλαίσιο κανόνων για τη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας και των εποπτευόμενων διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης

· Θεσπίζεται το Εθνικό Μητρώο Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, για μια ολοκληρωμένη και συνολική καταγραφή των στοιχείων των ανηλίκων, και για την συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών για τις επιχειρησιακές ανάγκες της Ειδικής Γραμματείας στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της

· Ορίζεται με διαφάνεια ποια είναι η διαδικασία διαχείρισης αιτημάτων στέγασης, την οποία επιλαμβάνεται η Μονάδα Διαχείρισης Αιτημάτων Στέγασης και Μετεγκαταστάσεων

· Θεσπίζεται ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης ως λειτουργία της Ειδικής Γραμματείας, για τον εντοπισμό και την άμεση παροχή προστασίας και φροντίδας των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται σε αστεγία ή επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης

· Για πρώτη φορά θεσπίζεται και η δράση της συνοδείας ασυνόδευτων ανηλίκων, όπου εξειδικευμένο προσωπικό θα αναλαμβάνει να συνοδεύει τους ανήλικους από ένα σημείο της χώρας σε άλλο

Σταθερή τόνωση της απασχόλησης

Οι θέσεις μισθωτής εργασίας που δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα τον Μάιο ήταν κατά 99.956 περισσότερες από εκείνες που χάθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Το πρώτο πεντάμηνο του χρόνου το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης ήταν θετικό κατά 248.079 θέσεις εργασίας.

Απαλλαγμένο από ιούς. www.avast.com

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top