Εγκαίνια ΔΕΘ: Τι θα πει ο Μητσοτάκης-Οι εκλογές και οι στόχοι της επόμενης ημέρας

Εγκαίνια ΔΕΘ: Τι θα πει ο Μητσοτάκης-Οι εκλογές και οι στόχοι της επόμενης ημέρας

Στη Θεσσαλονίκη θα χτυπά από αύριο ο πολιτικός σφυγμός της χώρας, όπου το Σάββατο (10 Σεπτεμβρίου) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 20.00 θα μιλήσει στην τελετή εγκαινίων της 86ης ΔΕΘ, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στις 12.30 ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου (στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης»).

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου: «Ο πρωθυπουργός -βασιζόμενος στη γνώση της διεθνούς συγκυρίας, στην εθνική μας στρατηγική, στην οικονομική μας πολιτική, στο χτίσιμο πολιτικών και συμμαχιών με τις δυνάμεις του διεθνούς πολιτικού σκηνικού- θα δείξει στη ΔΕΘ τον ασφαλή δρόμο μέσω του οποίου η Ελλάδα και οι Έλληνες θα πορευτούμε μέσα από τις Συμπληγάδες των κρίσεων».

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η ΔΕΘ αποτελεί ένα ετήσιο ορόσημο, με οικονομικές και φυσικά πολιτικές διαστάσεις. «Είναι μια ευκαιρία απολογισμού του έργου που συντελέστηκε το προηγούμενο έτος και παρουσίασης του σχεδίου μας – ειδικά φέτος όχι μόνον για το επόμενο έτος – αλλά για το μέλλον».

Δίνοντας το στίγμα της συγκυρίας, επεσήμανε πως το έτος που κύλησε από την περσινή ΔΕΘ υπήρξε εξαιρετικά πυκνό σε γεγονότα και εξελίξεις. «Η Ευρώπη επλήγη ταυτόχρονα από δύο τυφώνες, την πανδημία, αλλά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι οποίοι ενώθηκαν πάνω από την ήπειρό μας. Παρά τις τεκτονικές αλλαγές που επήλθαν και τους πρωτοφανείς κλυδωνισμούς που δέχτηκε η ελληνική κοινωνία, η Ελλάδα άντεξε και αντέχει καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με δυσκολίες, με προβλήματα, αλλά παραμένουμε όρθιοι. Αυτό είναι προϊόν ενός δομημένου ολιστικού σχεδίου της κυβέρνησης, είναι προϊόν μιας επαγγελματικής εφαρμογής και αποτελεσματικής διαχείρισης των κρίσεων».

Εξηγώντας ότι η κυβέρνηση «όπως και στη πανδημία, έτσι και τώρα, είχε έγκαιρα διαγνώσει τις νέες προκλήσεις και είχε φροντίσει να δομήσει πολιτικές στήριξης, οι οποίες προοδευτικά υιοθετούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε πως «θεμέλιο της προσπάθειας αυτής είναι η αναπτυξιακή και οικονομική μας πολιτική».

Ανέλυσε ότι η ανάπτυξη οδήγησε σε μείωση φόρων, σε μείωση της ανεργίας, σε αύξηση των εισοδημάτων, όπως για παράδειγμα του κατώτατου μισθού. «Η πρόοδος της οικονομίας μας προσφέρει τη δυνατότητα να μπορούμε να στηρίξουμε έμπρακτα την κοινωνία και τις επιχειρήσεις με εθνικούς πόρους. Να μην στηριζόμαστε δηλαδή αποκλειστικά και μόνο σε ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά αυτοί να λειτουργούν συμπληρωματικά, επικουρικά. Ούτε να περιμένουμε τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, αλλά να ανοίγουμε με τις δικές μας πολιτικές δρόμους, που στη συνέχεια ακολουθούν και οι υπόλοιποι. Και αυτή είναι μια τεράστια διαφορά με το παρελθόν, με την περίοδο που η Ελλάδα δεν δημιουργούσε και δεν έδινε λύσεις, αλλά παρακαλούσε για στήριξη. Επίσης, για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομία παράγει πολιτικές λύσεις και είναι το θεμέλιο της κοινωνικής ευημερίας».

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου «ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει τα επόμενα βήματα του σχεδιασμού για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας βάσει εθνικού σχεδίου. Η ανάπτυξη αυτή, μαζί φυσικά με τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, θα μας επιτρέψουν να υποστούμε τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Παράγοντας πλούτο, παράγουμε λύσεις. Λύσεις που απαιτεί η κοινωνία, ώστε να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες και τα συνεχώς διογκούμενα προβλήματα. Άλλωστε, οι πολίτες ζητούν από εμάς πράξεις και έργα. Και εμείς ανταποκρινόμαστε, στο βαθμό που η συγκυρία μας επιτρέπει».

Πρόσθεσε ότι παράλληλα, ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη έως τις επόμενες εκλογές το 2023, αλλά και τους στόχους για την Ελλάδα της επόμενης μέρας κατά τη διάρκεια της νέας τετραετίας. «Με πυλώνα τη σταθερότητα και πυξίδα την προκοπή του λαού μας».

Στο σημείο αυτό τόνισε πως «η σταθερότητα, μέσα στη συγκεκριμένη πραγματικότητα και όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες βυθίζονται σε αστάθεια και εσωστρέφεια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια της πατρίδας και την ευημερία της κοινωνίας μας. Δεν πρέπει να υποτιμούμε το κοκτέιλ των διεθνών κρίσεων. Σε συνδυασμό με τον δυναμικά επανακάμψαντα αναθεωρητισμό, που παρατηρούμε στην περιοχή μας, γεννιούνται τεράστιοι κίνδυνοι. Δεν είναι ώρα για πειράματα, δεν είναι ώρα για ολιγωρίες, δεν είναι ώρα για καθυστερήσεις και δισταγμούς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε της εσωστρέφειας, ούτε της αναταραχής. Χρειάζεται να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο της υπεράσπισης της πατρίδας, στήριξης της κοινωνίας, στήριξης των πολιτών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι «η πρόοδος της χώρας μας και η ενδυνάμωσή της έχει προκαλέσει άγχος, δυσαρέσκεια, αλλά και ανησυχία σε διάφορες αλλότριες δυνάμεις». Ωστόσο υπογράμμισε πως «η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε διστάζει. Η κυβέρνησή μας έχει σχέδιο και θωρακίζει την κοινωνία, θωρακίζει τα εθνικά μας δίκαια, συμβάλλοντας παράλληλα στη διεθνή σταθερότητα. Γιατί η εθνική ασφάλεια και η κυριαρχία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την κοινωνική ευημερία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top