Δικαστικό Μέγαρο Θεσ/νίκης: Εγκαίνια ιατρείου και βιβλιοθήκης από τον υπουργό Δικαιοσύνης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δικαστικό Μέγαρο Θεσ/νίκης: Εγκαίνια ιατρείου και βιβλιοθήκης από τον υπουργό Δικαιοσύνης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ιατρείου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ενώ έπειτα εγκαινιάστηκε και η νέα βιβλιοθήκη που βρίσκεται σε ιδιόκτητο χώρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Η αίθουσα που βρίσκεται στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει ως χώρος πρωτοβάθμιας ιατρονοσηλευτικής κάλυψης για έκτακτα περιστατικά. Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό ιατρείο στα δικαστήρια της χώρας για την για την παροχή των πρώτων βοηθειών σε έκτακτα προβλήματα υγείας.

Ο συγκεκριμένος χώρος πρωτοβάθμιας ιατρονοσηλευτικής κάλυψης δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η αίθουσα συνολικού εμβαδού 80 τ.μ. παραχωρήθηκε από την Επιτροπή Διοίκησης, Διαχείρισης και Λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου, η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε από μια ελάχιστή εισφορά που ενσωματώθηκε στις παραστάσεις των δικηγόρων, ενώ η σύμβαση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υπογράφηκε με την εταιρία «Νοσοκόμα στο σπίτι».

Παράλληλα ασθενοφόρο της εταιρίας θα βρίσκεται έξω από το Δικαστικό Μέγαρο.

Όσον αφορά τη Βιβλιοθήκη του ΔΣΘ, αυτή βρίσκεται στο νέο χώρο, στον 3ο όροφο οικοδομής επί της οδού Δωδεκανήσου αριθ. 10 Α . Ο νέος χώρος αποτελεί ιδιοκτησία του ΔΣΘ, έχει ανακαινιστεί, έχει εξοπλιστεί και θα στεγάζει την Βιβλιοθήκη καθώς και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων. Η Βιβλιοθήκη θα λειτουργεί καθημερινά από την 8.30 έως την 16.00, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δημιούργησε έναν σύγχρονο και λειτουργικό χώρο, στεγαζόμενο στον ιστορικό χώρου του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης, που είχε αποκτηθεί το 1983.

Στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας ανέφερε τα εξής: “Η δημιουργία του ιατρείου, της νέας ιδιοκτήτης βιβλιοθήκης και της νέας αίθουσας δικηγόρων, βασίστηκε στο σεβασμό του υψίστου λειτουργήματος που έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε και στην έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου του δικηγόρου στο χώρο της Δικαιοσύνης, καθόσον με το έργο του στοχεύει στην υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών”.

“Αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω της πανδημίας, να τοποθετηθεί γιατρός εντός των δικαστηρίων αναλάβαμε πρωτοβουλία ως δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης, που θα είναι και επαρκής και μόνιμη. Έτσι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου έλαβε την γενναία απόφαση να ιδρύσει κα καθορίσει τους κανόνες λειτουργίας του λογαριασμού αλληλοβοήθειας των μελών του οι πόροι του οποίου. εξασφαλίζονται από μια ελάχιστη παρακράτηση των παραστάσεων τους”. ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι “Σκοπός δημιουργίας του λογαριασμού αυτού ο οποίος αποτελεί ένα δίχτυ ασφαλείας, ήταν πρωτίστως η κάλυψη της δαπάνης για την μόνιμη λειτουργία ενός πλήρως εξοπλισμένου ιατρείου στο χώρο δικαστηρίων”.

Δείτε την δήλωση του προέδρου του ΔΣΘ Στάθη Κουτσοχήνα:

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία του ιατρείου είναι “η πλέον χαρούμενη είδηση που θα δώσει την δυνατότητα στον δικαστικό κόσμο της Θεσσαλονίκης, δικαστικούς λειτουργούς και τους λειτουργούς της δικαιοσύνης να απολαύσουν ένα αναβαθμισμένο σύγχρονο δικαστικό μέγαρο που μπορεί να υπηρετεί τις ανάγκες μια πολύ διαφορετικής πραγματικότητας σε σχέση με το χρόνο που είχε κατασκευαστεί. Πρόσθεσε επίσης, ότι είναι “η απόδειξη ότι αν όντως υπάρχει μια γενικότερη αντίληψη περί των φορέων, των συλλόγων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων που μπορεί να ζητάνε από την πολιτεία, ότι έρχονται να δώσουν στην πολιτεία”.

Δείτε τι δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας:

Λόγω του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τον Χρήστο Νάστα, πρόεδρο Επιτροπής Δικαστικού Μεγάρου, όταν υποβλήθηκε το αίτημα παραχώρησης ισογείου χώρου, η Επιτροπή του Δικαστικού Μεγάρου κλήθηκε να λάβει μια πρακτικά δύσκολη απόφαση, “Υπερίσχυσε όμως ο σκοπός, που δεν είναι άλλος από την διασφάλιση της υγείας των δικηγόρων, των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων αλλά και των χιλιάδων πολιτών που προσέρχονται στον χώρο”.

Δείτε αναλυτικά τι δήλωσε ο Χρήστος Νάστας, πρόεδρος Επιτροπής Δικαστικού Μεγάρου:

Με την σειρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας εξέφρασε την χαρά του για την πρωτοβουλία του δικηγορικού συλλόγου σχετικά με την αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου, αλλά και της τριγύρω περιοχής, αναφερόμενος και στην ανάπλαση του χώρου έξω από τα δικαστήρια. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “Ο χώρος της Δικαιοσύνης, ο χώρος που συγκεντρώνεται τόσος κόσμος κάτω από δύσκολες συνθήκες πρέπει να αποπνέει την δυναμική μας σαν κοινωνία, όσο μπορούμε να εκσυγχρονιζόμαστε και να παρακολουθούμε την εξέλιξη της εποχής”.

Δείτε τι δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας:

“Υπάρχουνε πολιτικές, υπάρχει δράση και στο τέλος υπάρχει και αποτέλεσμα” δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, και οι εξής: η Πρόεδρος Εφετών Καλλιρόη Χειμαρίου, ο Ηγούμενος Ιεράς Μονής Βλατάδων, η Εισαγγελέας Εφετών Διευθύνων Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Ειρήνη Αποστόλου, η Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ Πρόεδρος Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης Αικατερίνη Περιστεροπούλου, η Πρόεδρος Πρωτοδικών και Πρόεδρος Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αρβανίτου, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών  Διευθύνων Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, η Προέδρος Τριμελούς Διεύθυνσης Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης Θωμαϊ Χοϊλού-Μελισσά, ο Πρόεδρος ΔΣΘ Αναστάσιος Τζήκας, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων δήμου Θεσσαλονίκης Εφραίμ Κυριζίδης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών δήμου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας, ο Ταμίας ΔΣΘ Αναστάσιος Ντούγκας και μέλη του ΔΣ του ΔΣΘ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ