Είδος προς εξαφάνιση οι διαβάσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: Κίνδυνος-θάνατος για τους πεζούς (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Είδος προς εξαφάνιση οι διαβάσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: Κίνδυνος-θάνατος για τους πεζούς (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Αποστάσεις έως και… τριακοσίων μέτρων χρειάζεται να διανύσουν σε πολλές περιπτώσεις οι πεζοί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να βρουν μία διάβαση και να διασχίσουν με ασφάλεια τον δρόμο.

Η συγκεκριμένη συνθήκη μάλιστα δημιουργεί κινδύνους, καθώς οι οδηγοί που παραβιάζουν κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (όπως το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας ή το επιτρεπτό όριο της ποσότητας του αλκοόλ στο αίμα), είναι πιθανότερο να παρασύρουν στο διάβα τους κάποιον που δεν επιθυμεί να περπατήσει εκατοντάδες μέτρα και απλώς επιλέγει να διασχίσει τον δρόμο σε σημείο όπου δεν υπάρχει πεζοδιάβαση.

πεζοδιαβάσεις

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη Λεωφόρο Νίκης, η απόσταση που χωρίζει την πεζοδιάβαση που βρίσκεται μπροστά από τον Λευκό Πύργο έως και εκείνη που βρίσκεται μπροστά από την οδό Στρατηγού Καλλάρη, ανέρχεται σε περισσότερα από 200μ. Επιπλέον, σχεδόν 300μ. χωρίζουν τις πεζοδιαβάσεις που βρίσκονται ανάμεσα από τις οδούς Δωδεκανήσου και 26ης Οκτωβρίου, αλλά και Δωδεκανήσου με Αντιγονιδών, στις οδούς Πολυτεχνείου και Εγνατία αντίστοιχα. Στην 26ης Οκτωβρίου μάλιστα που πρόσφατα αμφιδρομήθηκε, δεν υπάρχει… καμία διάβαση, από το ύψος της Πολυτεχνείου έως και την Εγνατία.

διαβάσεις

Οι απορίες ωστόσο που δημιουργούνται είναι αρκετές και προκειμένου να βρεθούν απαντήσεις, το GRTimes επικοινώνησε με τον Συγκοινωνιολόγο Μηχανικό, Γιώργο Δημαρέλο. 

«Είναι μεγάλη η απόσταση που χωρίζει τη μία διάβαση από την άλλη. Αρκετοί επιλέγουν να περάσουν απέναντι δίχως να βρίσκονται σε διάβαση, ακριβώς για αυτόν τον λόγο», παραδέχεται ο ίδιος, συμπληρώνοντας επιπλέον ότι «στη Λεωφόρο Νίκης, αλλά και σε άλλους κεντρικούς δρόμους, όντως υπάρχει πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον κ. Δημαρέλο έχει οριστεί ένα προβλεπόμενο όριο για τις αποστάσεις που πρέπει να παρατηρούνται μεταξύ των διαβάσεων. Το όριο αυτό ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζει ο δρόμος, καθώς στα βασικά οδικά δίκτυα της Θεσσαλονίκης παρατηρείται έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

«Πρέπει να υπάρξει ένας ανασχεδιασμός»

«Σε Τσιμισκή και Εγνατία, υπάρχει ειδικό πρόγραμμα σηματοδότησης που δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες των οδηγών. Οπότε, πολλές φορές ο πράσινος σηματοδότης κρατά πολλή ώρα για τα οχήματα. Συνέπεια αυτού, είναι να δημιουργείται εκνευρισμός στους πεζούς που περιμένουν για αρκετή ώρα στη διάβαση. Έτσι, κάποιοι υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους και περνούν απέναντι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος».

Με αυτά τα λόγια, ο συγκοινωνιολόγος μηχανικός εξηγεί το γεγονός ότι «καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως πρέπει να υπάρξει ένας ανασχεδιασμός, προκειμένου να διευκολύνουμε τη ζωή των πεζών».

Υπάρχουν μάλιστα σημεία του δρόμου σε Εγνατία και Λεωφόρο Νίκης, τα οποία έχουν μετατραπεί σε… άτυπες διαβάσεις, καθώς οι πεζοί προτιμούν να διασχίσουν από εκεί τον δρόμο, «κόβοντας» στη μέση τις μεγάλες αποστάσεις που χρειάζεται να διανύσουν ώστε να βρουν μία διάβαση.

Ένα τέτοιο σημείο βρίσκεται κοντά στην Αψίδα του Γαλερίου επί της Εγνατίας, στο ύψος της οδού Δημητρίου Γούναρη επί της Λεωφόρου Νίκης, ενώ παρόμοιο ζήτημα παρατηρείται και στην οδό Πολυτεχνείου, στο ύψος της οδού Κατούνη.

Εκεί βρίσκονται τα Λαδάδικα, ένα πολυσύχναστο μέρος στο οποίο συστηματικά διασκεδάζουν αμέτρητα άτομα, κυρίως τα βράδια της Παρασκευής, του Σαββάτου και των αργιών.

διαβάσεις

«Εκεί ειδικά θα έπρεπε να υπάρχει διάβαση. Αλλά και γενικότερα, οι διαβάσεις θα πρέπει να πυκνώσουν, δηλαδή να γίνουν περισσότερες», εξηγεί στο πλαίσιο αυτό κ. Δημαρέλος.

Δε λείπουν δε και οι περιπτώσεις όπου οι διαβάσεις έχουν ξεθωριάσει, με αποτέλεσμα να μην είναι ευδιάκριτες για τους οδηγούς. «Αρχικά, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι οδηγοί θα πρέπει να σταματούν, πριν τις διαβάσεις. Έπειτα, θα πρέπει όλες οι διαβάσεις να είναι ευδιάκριτες για τους οδηγούς. Για να συμβεί αυτό ωστόσο, θα πρέπει να γίνει συντήρηση και να ξαναβαφτούν οι ξεθωριασμένες γραμμές σε αρκετές από αυτές».

Πώς θα μπορούσαν να μειωθούν οι κίνδυνοι για τους πεζούς

Ο παράγοντας που θα μειώσει τους κινδύνους για τους πεζούς φαίνεται ότι είναι η αύξηση του αριθμού των διαβάσεων. Για να υλοποιηθεί ωστόσο ένα τέτοιο σχέδιο, πρέπει να συμβάλλουν οι αρμόδιοι φορείς.

Η συμβολή του εκάστοτε δήμου εδώ είναι καθοριστική, καθώς θα πρέπει αρχικά να εντοπιστεί κάποια ανάγκη.

Έπειτα, σύμφωνα με τον κ. Δημαρέλο, «θα πρέπει να εκπονηθεί μία μελέτη με πρωτοβουλία του δήμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: Διαγωνισμός, κατάθεση προτάσεων από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες και ανάθεση της μελέτης στην πιο συμφέρουσα πρόταση. Έπειτα, πραγματοποιείται η υλοποίηση της μελέτης».

Τις παραπάνω ενέργειες, ακολουθεί το πόρισμα της μελέτης. Εάν αυτό αποφανθεί ότι υπάρχει ανάγκη για τοποθέτηση σηματοδοτών ή οριοθέτηση διαβάσεων, τότε θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Περιφέρειας.

Οι «έξυπνες διαβάσεις»

Μία σχετική απόφαση έλαβε και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την κατασκευή 344 «έξυπνων διαβάσεων» σε 93 κόμβους περιοχών ευθύνης της.

πεζοδιαβάσεις

(Κάπως έτσι θα έμοιαζε μία τέτοια διάβαση)

Σύμφωνα με τον κ. Δημαρέλο, «έξυπνες διαβάσεις» θα έπρεπε να τοποθετηθούν και στη Θεσσαλονίκη, καθώς «κάτι τέτοιο προβλέπεται στο Πρόγραμμα “Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027″».

Ένα είδος έξυπνων διαβάσεων αποτελούν και οι πεζοδιαβάσεις εκείνες που έχουν τοποθετηθεί στη συμβολή της οδού Μητροπόλεως με την Προξένου Κορομηλά, όπου όσοι ασχολούνται με τα κινητά τους και παράλληλα επιχειρούν να διασχίσουν τον δρόμο, αντικρίζουν στο έδαφος έναν λαμπτήρα πράσινου ή κόκκινου χρώματος, ανάλογου δηλαδή με εκείνον του φωτεινού σηματοδότη για τους πεζούς.

Σχετικά με το παραπάνω, ο κ. Δημαρέλος υπογραμμίζει ότι «το συγκεκριμένο μέτρο πάρθηκε το 2017 και καλό θα ήταν να υιοθετηθεί και σε άλλα σημεία της πόλης».

Σημειώνουμε ότι, στις 23/12 υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ένταξη έργων 59 Δήμων της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 196.917.118,72 ευρώ, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας».

Ο δήμος Θεσσαλονίκης εξασφάλισε το ποσό των 4.000.000 ευρώ -το μεγαλύτερο που εγκρίθηκε σε δήμους. Το ποσό αυτό προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συντηρήσεις διαβάσεων πεζών από τον δήμο Αθηναίων

Θεσσαλονίκη: Ρεκόρ χρηματοδότησης για έργα οδικής ασφάλειας από το Ταμείο Ανάκαμψης

492 εκατ. ευρώ σε Δήμους και Περιφέρειες για την οδική ασφάλεια των πολιτών

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top