Εκδήλωση του Θ. Καράογλου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με Δ. Αβραμόπουλο και Μ. Κωσταράκο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Εκδήλωση του Θ. Καράογλου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με Δ. Αβραμόπουλο και Μ. Κωσταράκο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Βουλευτή Β` Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θόδωρου Καράογλου, με αντικείμενο τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και το ντόμινο των εξελίξεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με ομιλητές τον πρώην Επίτροπο Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και πρώην Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και πρώην Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής Ε.Ε. Μιχάλη Κωσταράκο.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στο Αμφιθέατρο Πολιτισμού «Σταύρος Κουγιουμτζής» του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, για την εκδήλωση που πραγματοποίησε απόψε ο Βουλευτής Β` Θεσσαλονίκης της Ν.Δ, Θόδωρος Καράογλου, με θέμα «Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις και το ντόμινο των εξελίξεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Στην εκδήλωση βασικοί ομιλητές, εκτός του κ. Καράογλου, ήταν ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχάλης Κωσταράκος, ενώ συντόνιζε ο δημοσιογράφος Χρήστος Νικολαΐδης, ο οποίος βίωσε ως πολεμικός ανταποκριτής και μετέδωσε τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, καταθέτοντας στη συζήτηση πολλές από τις εμπειρίες του στην εμπόλεμη ζώνη.

Εκτός των εκατοντάδων πολιτών που παρακολούθησαν την εκδήλωση, το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, οι Βουλευτές της ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Δημήτρης Κούβελας, οι δήμαρχοι Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πυλαίας-Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης, η Ολυμπιονίκης Τασούλα Κελεσίδου κ.α.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Θόδωρος Καράογλου ευχαρίστησε τα μέλη του πάνελ που συμμετείχαν στην εκδήλωση, κάνοντας λόγο για εξέχουσες προσωπικότητες με τεράστια γνώση και εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές και οικονομικές ανισορροπίες που ανέδειξε η εισβολή της Ρωσίας και οι οποίες όπως είπε, σε διάστημα περίπου 3 μηνών άλλαξαν τα πάντα όσον αφορά τη ζωή μας. «Από τα χρόνια της ειρήνης και της συνεννόησης, περάσαμε να βιώνουμε μια περίοδο γενικευμένης αναταραχής» επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Καράογλου, «η Ελλάδα δεν μπορούσε να δεχθεί παθητικά μια αδιαμφισβήτητη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ από την πλευρά της Ρωσίας. Δεν μπορούσε και δεν έπρεπε να συμπεριφερθεί ως επιτήδειος ουδέτερος, όπως κάνει μια γειτονική μας χώρα. Επιτήδειος ουδέτερος σε εμφανείς καταστάσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, διότι σε διαφορετική περίπτωση, η απουσία ισχυρής και καθαρής αντίδρασης, είναι βέβαιο πως θα ενίσχυε τάσεις αναθεωρητισμού και στη δική μας γεωγραφική γειτονιά».

Υπογράμμισε τέλος πως η ανάληψη πρωτοβουλιών για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. «Η Ελλάδα πιστεύει  και υπηρετεί αυτήν την αρχή» κατέληξε.

Προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, σχολίασε ως καίριο και πολύ επίκαιρο το αντικείμενο της συζήτησης, χαρακτηρίζοντας τους ομιλητές εξαιρετικούς  και γνώστες του θέματος.

Όπως δήλωσε κατηγορηματικά, «η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Είμαστε κάθετοι, χωρίς αστερίσκους, καταδικάζουμε τη Ρωσική επίθεση εναντίον του Ουκρανικού λαού και θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του δικαίου, των διεθνών συνθηκών και της διεθνούς νομιμότητας. Αυτή η θέση έχει διατυπωθεί, είναι η πλέον σημαντική και θα την υπερασπιστούμε μέχρι εσχάτων».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από την πλευρά του, σε δήλωση κατά την άφιξη του στον χώρο της εκδήλωσης, έκανε λόγο για μια δύσκολη περίοδο και για τους Έλληνες και για τους Ευρωπαίους και για όλον τον κόσμο.

«Τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή αλλάζουν τον κόσμο. Καταρρέει μια αρχιτεκτονική ασφάλειας που στήθηκε μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού μπλοκ, του τέλους δηλαδή του ψυχρού πολέμου και τα όσα αποφασίστηκαν τότε, με μεγάλη ευθύνη της Ρωσίας και του Πούτιν. Τις επιπτώσεις τις ζει ήδη ο πολίτης της Ευρώπης και της Ελλάδος» υπογράμμισε.

Ο κ. Αβραμόπουλος εκτίμησε ότι με τη συνετή καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής και της Ελληνικής ηγεσίας, τα πράγματα θα μπορέσουν να τεθούν κατ` αρχήν υπό έλεγχο, λέγοντας ότι πιστεύει πραγματικά, ότι «με την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την κατάσταση, τα πράγματα σιγά σιγά θα αλλάξουν προς το καλύτερο».

«Προϋπόθεση για αυτό, είναι να μάθουμε κάποτε οι Έλληνες να συνεννοούμαστε μεταξύ μας. Κάποια πράγματα είναι πέρα και πάνω από κόμματα» επισήμανε.

Ο δήμαρχος Πυλαίας Πανοράματος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, υποδέχτηκε με τον πλέον θερμό τρόπο τους συμμετέχοντες ομιλητές και ειδικά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος κατά τη δεκαετία του 1990  είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης του τότε δήμου, που μετεξελίχθηκε στον σημερινό Πυλαίας Πανοράματος. «Άρα καλώς ήρθες στον δήμο σου» είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Αβραμόπουλο.

Αναφερόμενος στον Θ. Καράογλου, ο κ. Καϊτεζίδης έπλεξε το εγκώμιο του, λέγοντας ότι είναι εδώ και πολλά χρόνια ένας ικανότατος πολιτικός που ξεκίνησε από κοινοτάρχης για να φτάσει σε θέση σε υπουργείο, αφήνοντας σημαντικό έργο από όπου πέρασε. «Το άλλο που τον χαρακτηρίζει είναι ότι δεν θυμάται την περιφέρεια του και τους πολιτικούς του φίλους όταν πλησιάζουν εκλογές, την παραμονή των εκλογών, αλλά χτίζει μια σχέση καθημερινή μαζί τους, όλη τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής θητείας, βρίσκεται κοντά τους, τους ακούει και μέσα από αυτόν τον διάλογο πορεύεται»  είπε χαρακτηριστικά για τον κ. Καράογλου.

Στην εκδήλωση επρόκειτο να συμμετάσχει και ο  Βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. του κόμματος, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος ωστόσο βρέθηκε θετικός στον κορωνοιό την περασμένη Παρασκευή και δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Όπως είπε ο κ. Καράογλου, ο κ. Χατζηβασιλείου καθώς είναι τριπλά εμβολιασμένος, είναι καλά στην υγεία του και δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top