Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο-Τι πρέπει να ξέρουμε

Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο-Τι πρέπει να ξέρουμε

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου, λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου και από σήμερα 500.000 ψηφοφόροι θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές με τη νέα μέθοδο.

Της Αλεξίας Τασούλη

Το κυριότερο κέρδος είναι ότι οι πολίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μπορούν να ψηφίσουν χωρίς να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα και ξεπεραστεί ο σκόπελος της μειωμένης προσέλευσης σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές, σε ποσοστό που συνήθως  κυμαίνεται στο 10%. Στόχος λοιπόν της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί η συνολική συμμετοχή στην ευρωκάλπη.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή από τους απόδημος αναμένεται να είναι από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Σε ότι αφορά την Ευρώπη, μπορούν να ψηφίσουν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής χώρας στην οποία διαμένουν.

Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή στις 9 Ιουνίου και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει τουλάχιστον 40 ημέρες νωρίτερα , μέχρι τις 20 Απριλίου να έχουν καταθέσει στην ηλεκτρονική πύλη του υπουργείου του Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό σημαίνει ότι οι λίστες των κομμάτων θα έχουν ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Απριλίου. Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν να εισέλθουν στην παραπάνω εφαρμογή και να εγγραφούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  1. Μέσω taxisnet (εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια εισόδου).
  2. Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας συνδυαστικά.
  3. Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου συνδυαστικά.

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ οι εκτός επικρατείας εκλογείς μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες ελληνικές Προξενικές Αρχές (Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών).

Η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι η επιστολική ψήφος είναι μια  μεταρρύθμιση ιστορικής και εθνικής σημασίας. Στις Ευρωεκλογές του 2024, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο για  τη συμμετοχή όλων, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην εκλογική διαδικασία. Η επιστολική ψήφος βαθαίνει τη Δημοκρατία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος δήλωσε ότι  από σήμερα, όποιος πολίτης είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να υποβάλει αίτηση για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο στις προσεχείς ευρωεκλογές. Με εύκολο και απλό τρόπο, ανεξαρτήτως αν κάποιος είναι εντός ή εκτός της χώρας, μέσα σε 5 περίπου λεπτά της ώρας μπορεί να εγγραφεί ώστε να ψηφίσει εύκολα και με ασφάλεια.». Κάποιοι υποστηρίζουν πως με την κατάθεση των ευρω-ψηφοδελτίων στις 20 Απριλίου, μπορεί κάποιο κόμμα να υπόμνημα για κάποιο άλλο – για παράδειγμα, για το κόμμα των «Σπαρτιατών» και το για το ποιοι πραγματικά κρύβονται από πίσω.

Άλλωστε, πριν από τις εκλογές του Μαΐου, η Ν.Δ. είχε καταθέσει υπόμνημα ενώπιον του Τμήματος του Αρείου Πάγου κατά της ανακήρυξης του «Εθνικού Κόμματος- Έλληνες». Με το τότε υπόμνημα, η Ν.Δ. -κατά τα στελέχη της- αποδείκνυε

τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη, που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για διεύθυνση οργάνωσης ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος «Έλληνες», με τον Άρειο Πάγο να αποκλείει τελικά το συγκεκριμένο κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο-Πώς γίνεται η εγγραφή

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top