Έρευνα: Οι μισοί κάτοικοι της Κ. Μακεδονίας δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις-Πόσο ρόλο παίζουν τα χρήματα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Έρευνα: Οι μισοί κάτοικοι της Κ. Μακεδονίας δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις-Πόσο ρόλο παίζουν τα χρήματα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Στο… θεραπεύειν βασίζεται ο ένας στους δυο κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς το 51% των συμπολιτών μας δεν πραγματοποιούν συστηματικά προληπτικές εξετάσεις, με συνέπεια να μην προλαμβάνουν και να δημιουργείται πρόσφορο έδαφος σε οποιαδήποτε ασθένεια να εκδηλωθεί.

Αυτό τουλάχιστον φανέρωσε η εξειδικευμένη έρευνα που πραγματοποίησαν οι εταιρείες Health Marketing και Palmos Analysis, σε δείγμα 1.005 κατοίκων της Κ. Μακεδονίας κατά το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Φεβρουαρίου. Τα ευρήματα παρουσίασε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο Πασχάλης-Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, διευθυντής και συνιδρυτής της Palmos Analysis.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες είναι λιγότερο συνεπείς σε σχέση με τις γυναίκες σε ό,τι αφορά την πρόληψη καθώς το 63% αυτών δεν πραγματοποιούν προληπτικές εξετάσεις, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στον γυναικείο πληθυσμό ανέρχεται σε 41%.

Μάλιστα, έξι στα δέκα άτομα του ηλικιακού φάσματος 25-34 -ανεξαρτήτως φύλου- δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις, ενώ όσο ανεβαίνουν οι ηλικιακές ομάδες, τόσο αυξάνονται -ελαφρώς- και τα σχετικά ποσοστά.

Παράλληλα και σύμφωνα πάντα με την έρευνα των Health Marketing και Palmos Analysis, ένα μεγάλο ποσοστό όσων εξετάζονται προληπτικά, προχωρούν κατά κύριο λόγο σε αιματολογικές εξετάσεις (το ποσοστό φτάνει στο 80%), ενώ το σχετικό ποσό για άλλα είδη εξετάσεων (ουρολογικές, καρδιολογικές), πέφτει κατακόρυφα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 34% των ανδρών πραγματοποίησε ένα απλό καρδιογράφημα το 2022, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες δεν απέχει ιδιαίτερα, καθώς φτάνει στο 36%.

προληπτικές εξετάσεις

«Πληγή» ο οικονομικός παράγοντας

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια του 2022, μόλις το 14% των ερωτηθέντων έκανε test PSA, ενώ περίπου οι μισές (52%) από τις ερωτηθείσες, πραγματοποίησαν το προληπτικό test PAP.

Ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα που αφορούν στις εξετάσεις των μαστογραφιών, καθώς μόνο το 43% των γυναικών προχώρησε στην εξέταση αυτή μέσα στο 2022.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, οι κύριοι λόγοι που οδηγούν τους πολίτες στην πόρτα των διαγνωστικών κέντρων είναι οι:

  • προσωπικές πρωτοβουλίες (57%)
  • οδηγίες γιατρού ή φαρμακοποιού (40%)
  • συμβουλή συγγενή ή φίλου (3%).

Τα αιτία, ωστόσο, για τα οποία οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας δεν προχωρούν σε προληπτικές εξετάσεις, αφορούν κυρίως σε έλλειψη χρόνου λόγω εργασιακών/οικογενειακών υποχρεώσεων (32%) και σε έλλειψη ασφάλισης και οικονομικής δυσχέρειας (29%), ενώ σημαντικός φαίνεται ότι είναι και ο ρόλος της έλλειψης ενημέρωσης σχετικά με την αναγκαιότητα την προληπτικών εξεταστών (16%).

«Όχι» στον γιατρό

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κινήσεις όσων αντιμετωπίζουν συμπτώματα υγείας.

Μόλις το 38% των ερωτηθέντων μεταβαίνει άμεσα στον γιατρό μόλις αισθανθεί να επιδεινώνεται η υγεία του, ενώ το 37% των ατόμων επισκέπτεται τον γιατρό του μετά από μικρό χρονικό διάστημα.

Το υπόλοιπο 25% ωστόσο, είτε επισκέπτεται πολύ αργά τον γιατρό, είτε αντιμετωπίζει… ατομικά το ζήτημα.

Εμβολιασμός

Σε ό,τι αφορά τώρα τον εμβολιασμό, το 12% των ερωτηθέντων δηλώνει στους ανθρώπους του Health Marketing ότι δεν έχει κάνει ούτε ένα εμβόλιο στη ζωή του…

προληπτικές εξετάσεις

Η έρευνα, επιπλέον, απεφάνθη ότι το 45% των κατοίκων της Κ. Μακεδονίας δεν καπνίζει, το 32% αθλείται συστηματικά, το 27% προσέχει αυστηρά τη διατροφή του και το 12% προτιμά να προμηθεύεται αντικαρκινικά τρόφιμα, γεγονός το οποίο όμως αποτελεί μία μορφή πρόληψης.

Λιγότερα χρήματα ξοδεύουν οι Έλληνες σε σχέση με τους Ευρωπαίους για προληπτικές εξετάσεις

Μεταξύ των ουραγών χωρών της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα, αφού οι κάτοικοί της δαπανούν μόλις 17€ τον χρόνο σε προληπτικές εξετάσεις, τη στιγμή που η τιμή του ευρωπαϊκού μέσου όρου ανέρχεται σε 82€/χρόνο.

Αυτό παρουσίασε μεταξύ άλλων στη δική του ομιλία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Heath Marketing, Κλέαρχος Πρωτοπαπάς Καραντάνης.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Καραντάνη, η κατά κεφαλήν δαπάνη για προληπτικές εξετάσεις στην Ελλάδα ανέβηκε ελαφρώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας φτάνοντας στα 22€, την ώρα όμως που στην Ευρώπη ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε στα 120€.

Ο κ. Καραντάνης ξεκαθάρισε ότι οι άνθρωποι της Health Marketing δεν είναι γιατροί, αλλά δουλεύουν με γιατρούς προκειμένου να τους παράσχουν τις κατάλληλες πληροφορίες και τα εργαλεία ερευνών.

Μίλησε επιπλέον για τη σημασία της πρόληψης, η οποία όπως είπε αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής μας, μειώνοντας παράλληλα το κόστος και τον χρόνο νοσηλείας, αποφέροντας έτσι ένα άμεσο όφελος για το σύνολο της κοινωνίας: αυτό της αποσυμφόρησης του συστήματος υγείας.

«Πρέπει να υπάρχει καταγραφή δεδομένων»

Στη σημασία των μελετών στάθηκε στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας, ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Δαρδαβέσης.

«Πρέπει να υπάρχει καταγραφή δεδομένων», είπε σχετικά, χαρακτηρίζοντας ως «πολύ καλή επιδημιολογική έρευνα», αυτή των Health Marketing και Palmos Analysis.

Ο κ. Δαρδαβέσης, είπε ακόμη πως με βάση όσα δεδομένα προέκυψαν από την έρευνα, μπορεί να εκπονηθεί και μία στρατηγική κατά περίπτωση.

«Η γνώση είναι το όπλο»

Το «παρών» στην εκδήλωση από την πλευρά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμεντζόπουλου.

Η κ. Δερμεντζόπουλου χαρακτήρισε το πρόγραμμα «ολοκληρωμένο», λέγοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο μεθοδολογικά γεγονός, καθώς όπως είπε έχουν καταγραφεί χρήσιμα δεδομένα.

Μίλησε επιπλέον για τη συμβολή της Περιφέρειας στα ζητήματα πρόληψης, υγείας και ποιότητας ζωής.

«Η γνώση είναι το όπλο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα γίνεται τα θέματα αυτά», συμπλήρωσε στο ίδιο πλαίσιο.

προληπτικές εξετάσεις

«Θα είμαστε εδώ με ουσία και όχι με ευχολόγια»

Στην εκδήλωση της παρουσίασης των ευρημάτων της έρευνας βρέθηκε από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημοτικών Κοινοτήτων και Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, Χάρης Αηδονόπουλος.

Ο κ. Αηδονόπουλος, γιατρός στο επάγγελμα, τόνισε ότι η πρόληψη σώζει ζωές, λέγοντας πως «θα είμαστε εδώ με ουσία και όχι με ευχολόγια».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των ευρημάτων της έρευνας των Health Marketing και Palmos Analysis, έγινε γνωστό ότι στο τέλος του 2023 θα πραγματοποιηθεί συναυλία, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για να πραγματοποιήσουν τις πολύ σημαντικές προληπτικές εξετάσεις άνθρωποι που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις με πρωτοβουλία της ΔΗΜΤΟ Α’ Διαμερίσματος της ΝΔ

Δ. Μιχαηλίδου: Κάνε προληπτικά εξετάσεις, το οφείλεις σε εσένα αλλά και σε αυτούς που αγαπάς

Κ.Υ. Ευόσμου: Ενημέρωση και Προληπτικές Εξετάσεις των γυναικών Ρομά, ενάντια στον καρκίνο μαστού

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top