Εστίες ΑΠΘ: Φοβούνται για τη ζωή τους οι φοιτητές – «Καίνε» φθορές και ανασφάλεια – Τι απαντά η Πρυτανεία (ΦΩΤΟ)

Εστίες ΑΠΘ: Φοβούνται για τη ζωή τους οι φοιτητές – «Καίνε» φθορές και ανασφάλεια – Τι απαντά η Πρυτανεία (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Περιστατικά κλοπών εις βάρος των φοιτητών, εξωεστιακούς να κάνουν βόλτες στους διαδρόμους, ανεπαρκή φύλαξη, ελλιπή φωτισμό μέσα στο κτίριο και το αίσθημα της ανασφάλειας να κυριαρχεί γύρω από τα δωμάτιά τους, καταγγέλλουν στο GRTimes οι διαμένοντες στις φοιτητικές εστίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Τι απαντά ο αρμόδιος αντιπρύτανης

Το φως της δημοσιότητας είδε τις τελευταίες ημέρες μία ανώνυμη καταγγελία που αναρτήθηκε στη σελίδα του facebook «Ανομολόγητα Εστιών ΑΠΘ».

Σύμφωνα με την εν λόγω δημοσίευση, στην Α’ φοιτητική εστία Θεσσαλονίκης που βρίσκεται επί της οδού Στίλπωνος Κυριακίδη, τρία άτομα ακολούθησαν την καταγγέλλουσα μέχρι και τα μπάνια των εστιών και της φώναζαν να ανοίξει την πόρτα, απευθύνοντάς της παράλληλα αισχρά μηνύματα όπως «θα περάσεις καλά, θα σου αρέσει».

Η καταγγέλλουσα αναφέρει επί λέξει στην ίδια δημοσίευση, ότι στον όροφο που μένει «συχνά κάνουν βόλτες άτομα άσχετα, που χτυπάνε πόρτες και κλέβουν».

Ανασφάλεια αισθάνονται οι φοιτητές που διαμένουν στις εστίες

Όσα αναφέρονται στη δημοσίευση επιβεβαιώνει στο GRTimes ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ), Γιάννης Μικές. 

«Είμαστε ενήμεροι για το περιστατικό, ωστόσο κατανοούμε το γεγονός ότι για λόγους ασφαλείας η κοπέλα δε θέλει να αποκαλύψει τα στοιχεία της», λέει συγκεκριμένα ο φοιτητής, τονίζοντας πως «δε γίνεται να κινδυνεύουν οι ζωές μας. Εννοείται πως πρέπει να πάθουν μέτρα για την ασφάλεια όλων των φοιτητών στις εστίες. Είμαστε αγανακτισμένοι».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μικέ «οι εστίες δεν είναι κατάλληλες να φιλοξενήσουν 1.280 φοιτητές όπου γίνονται πολλά, δυσάρεστα περιστατικά». Μάλιστα όπως ο ίδιος αναφέρει «στις Α’ εστίες, κυκλοφορούν άνθρωποι που χτυπάνε πόρτες διαμενόντων τα βράδια ή κλέβουν πράγματα φοιτητών από τους διαδρόμους».

Εξηγεί ακόμη πως τα κτίρια τα οποία στεγάζουν τις εστίες μοιραία ευνοούν πλέον την παραβατικότητα, καθώς, «ο φωτισμός στους διαδρόμους δεν είναι επαρκής με αποτέλεσμα το σκοτάδι να καθιστά δύσκολο προς φύλαξη τον χώρο. Υπάρχουν, επίσης, χαλασμένες πόρτες, μπάνια που δεν κλειδώνουν και γενικότερα, ένας φύλακας την ημέρα και μόλις δύο τη νύχτα, δεν επαρκούν για να φυλάξουν κατάλληλα τον χώρο».

Διαμαρτυρία στην Πρυτανεία για τις συνθήκες διαβίωσης στις εστίες

Ο φοιτητής καταγγέλλει ακόμη ότι σε άλλα συγκροτήματα εστιών όπως στις Β’ και τις Γ’, οι συμφοιτητές του αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως κρύο νερό στα ντουζ και παράθυρα που «μπάζουν» αέρα με αποτέλεσμα τα δωμάτια να είναι παγωμένα, ενώ αναφέρει πως αρκετές φορές το ρεύμα «πέφτει», καθώς καίγονται οι ασφάλειες.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες με ορισμένες από τις φθορές εντός του κτιρίου των Α’ εστιών στο ΑΠΘ:

Όλα αυτά όπως λέει είναι απόρροια της υποχρηματοδότησης των εστιών. «Παλαιότερα το προσωπικό ήταν πολύ περισσότερο σε αριθμό, ενώ πλέον δεν υπάρχουν ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, αλλά και φύλακες», προσθέτει ο κ. Μικές.

Ο ίδιος θέτει ακόμη ζητήματα τα οποία προβληματίζουν τους φοιτητές και αφορούν στην πυρασφάλεια, αλλά και στη σεισμική θωράκιση των κτιρίων που στεγάζουν τις φοιτητικές εστίες.

Με αφορμή τα ζητήματα ασφαλείας που ταλαιπωρούν τους φοιτητές, αλλά και τα κτιριακά προβλήματα, οι διαμένοντες στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης (1/2) σε διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Πρυτανείας.

«Αποτέλεσμα ήταν να μας πουν απλώς -και ούτε καν να μας υποσχεθούν- ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι στην είσοδο των κτιρίων, προκειμένου να μην μπαίνουν εξωεστιακοί. Κάτι που προφανώς ακούγεται αδύνατο», εξηγεί σχετικά ο Γιάννης Μικές.

Τι είπε στο GRTimes ο αρμόδιος Αντιπρύτανης

Για τις καταγγελίες των φοιτητών το GRTimes επικοινώνησε με τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ και πρόεδρο των Φοιτητικών Εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Κωβαίο.

Μιλώντας για το περιστατικό της διαφαινόμενης παρενόχλησης σε βάρος φοιτήτριας μέσα στο κτίριο Α΄ των εστιών, ο κ. Κωβαίος σημείωσε πως «πρόκειται για μία ανώνυμη καταγγελία που δεν επιβεβαιώνεται από τους φύλακες και δεν έχει καταγγελθεί από κανέναν από τους 50 διαμένοντες στον συγκεκριμένο όροφο. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ το γεγονός ότι συνέβη».

Σύμφωνα με τον κ. Κωβαίο, το περιστατικό αυτό αποτελεί απόρροια των κενών στη φύλαξη του συγκεκριμένου κτιρίου των εστιών, μία κατάσταση η οποία όπως λέει συναντάται και στα υπόλοιπα δύο, από τα συνολικά τέσσερα οικήματα που στεγάζουν τους φοιτητές του ΑΠΘ.

Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος τονίζει πως «είμαι ενήμερος για όλα όσα προβληματίζουν και ανησυχούν διαμένοντες στις εστίες, κάποιοι εκ των οποίων είναι και φοιτητές μου. Ακούω τα προβλήματά τους, κάνουμε συνεχώς διαλόγους, έχουμε ένα δικό μας δίκτυο επικοινωνίας όπου εγώ και οι 1.280 φοιτητές μιλούμε μέσω e-mails και μάλιστα πρόσφατα, τους ζήτησα να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο και να μου αναφέρουν όσα τους ικανοποιούν, αλλά και όσα τους ταλαιπωρούν κατά τη διαμονή τους.

Εκείνο που προέκυψε από τη συγκεκριμένη έρευνα, ήταν ότι φαγητό, θέρμανση και καθαριότητα επαρκούν για τους φοιτητές, με τις κτιριακές υποδομές και τα ζητήματα φύλαξης να είναι εκείνα που τους προβληματίζουν».

«Καίει» το ζήτημα της φύλαξης – Ποιες λύσεις προτείνει ο Δ. Κωβαίος

Τα κτίρια των εστιών φυλάσσονται 24 ώρες το 24ωρο, με τους 19 φύλακες που προέρχονται από ιδιωτική εταιρεία και έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη της επίβλεψης των τεσσάρων κτιρίων να φαίνεται ότι δεν επαρκούν, αφού και οι φοιτητές αισθάνονται ανασφάλεια, αλλά και ο ίδιος ο αρμόδιος αντιπρύτανης, πιστεύει ότι τα άτομα αυτά είναι λίγα σε αριθμό.

«Θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον οι διπλάσιοι», λέει ο κ. Κωβαίος εξηγώντας παράλληλα ότι «κατά την άποψή μου, δεν πρόκειται για φύλακες, αλλά για θυρωρούς, καθώς οι 19 δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποια συμπλοκή μέσα στον χώρο των εστιών. Εκείνο που μπορούν να κάνουν, είναι να ενημερώσουν την Πολιτεία, η οποία ωστόσο αργεί χαρακτηριστικά να επέμβει, ενώ οι αστυνομικοί οι οποίοι θα σπεύσουν στο σημείο δεν έχουν συνήθως την κατάλληλη κατάρτιση για να παρέμβουν».

Όπως λέει ο κ. Κωβαίος, «θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχει μία ομάδα αστυνόμων όπως οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.). Ωστόσο, οι ομάδες αυτές δε θα έπρεπε να βρίσκονται ούτε μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου, ούτε φυσικά και στις εστίες, παρά μόνον να επεμβαίνουν άμεσα όταν καλούνται, έχοντας παράλληλα και την κατάλληλη εκπαίδευση».

Παραδέχεται, επίσης, ότι υπάρχει ζήτημα ελλιπούς φωτισμού στους χώρους των εστιών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η επίλυση των παραπάνω, όπως και των ζητημάτων που αφορούν στα κτιριακά προβλήματα, δεν εμπίπτουν στις δικές του αρμοδιότητες.

Οι λύσεις στα προβλήματα που «χάνονται» στη γραφειοκρατία

Ο κ. Κωβαίος, μιλά και για τα κωλύματα που συναντά όποτε προσπαθεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα.

«Γνωρίζω για όλα τα δυσάρεστα ζητήματα και τα μεταφέρω στους αρμόδιους, καθώς δεν είμαι εγώ εκείνος που με την ιδιότητά μου δύναται να τα λύσει. Υπεύθυνο για την επίλυση όλων των ζητημάτων που αφορούν τις εστίες, όπως και για τη χρηματοδότηση που αφορά στις λύσεις τους, είναι το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης).

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και όταν χαλάει μία λάμπα, ένα καζανάκι, οτιδήποτε, πρέπει να απευθύνουμε το αίτημα για την επίλυση του προβλήματος στο Ίδρυμα και έπειτα αυτό να κάνει τους σχετικούς διαγωνισμούς, προκειμένου να δρομολογηθεί η λύση».

Στο γραφειοκρατικό πρόβλημα, λοιπόν, στο οποίο αποδίδει όσα ταλαιπωρούν τους διαμένοντες στις εστίες ο κ. Κωβαίος, εμπίπτει και η ενίσχυση της φύλαξής τους.

«Το μόνο που κατάφερα να κάνω προς το παρόν, ήταν να συναντηθώ με τους φύλακες και να τους ζητήσω να ελέγχουν πιο αυστηρά τις εισόδους και να μη φοβούνται να ελέγχουν όποιον μπαίνει στις φοιτητικές εστίες», υποστηρίζει σχετικά ο ίδιος.

Καταλήγοντας, ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, λέει πως «βασική μου επιδίωξη είναι να ιδρυθεί ένα παράρτημα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αποφύγουμε τη διαδικασία σύνταξης των αιτημάτων τα οποία τους αποστέλλουμε και έτσι να δίνονται πιο γρήγορα οι λύσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαμαρτυρία φοιτητών για τις εστίες στο ΑΠΘ (VIDEO)

Κορωνοϊός: “Λουκέτο” στις φοιτητικές εστίες – Αντιδρούν οι φοιτητές

Σοβαρή καταγγελία από φοιτητές του ΑΠΘ: Ακαθαρσίες από την αποχέτευση σε διαδρόμους και δωμάτια εστίας

Σε εξέλιξη κινητοποίηση φοιτητών για τις εστίες

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top