Φλώρινα: Covid free με κρατήσεις στα ξενοδοχεία αλλά και αρκετές… ακυρώσεις

Φλώρινα: Covid free με κρατήσεις στα ξενοδοχεία αλλά και αρκετές… ακυρώσεις

Χρωματισμένη «κίτρινη» στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από την Covid-19, και τοποθετημένη στο Επίπεδο 2 – Επιτήρησης, η Φλώρινα και οι δημοφιλείς ορεινοί και παραλίμνιοι προορισμοί της, φαίνεται να «πιέζονται» από τις όμορες περιφερειακές ενότητες που είναι βαμμένες κόκκινες. Επιχειρηματίες του τουρισμού μιλούν στο GRTimes.gr.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου (hiotopoulou@gmail.com)

Ο φόβος, η ανασφάλεια αλλά και η διάθεση για αποδράσεις από την καθημερινότητα διαδέχονται την κατάσταση που αλλάζει, κυριολεκτικά, από τη μια στιγμή στην άλλη, και στην Ελλάδα, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η εικόνα στην Περιφερειακή Ενότητα της Φλώρινας, η οποία, κατά βάση, είναι covid free, με ελάχιστα κρούσματα – τουλάχιστον επιβεβαιωμένα-, φαίνεται να επηρεάζεται από τους όμορους νομούς, την Κοζάνη που είναι «κόκκινη» εδώ και δέκα μέρες και από χτες, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου εντάχθηκε και η Καστοριά.

Η χειμερινή σεζόν για τη Φλώρινα ‘άνοιγε’ ουσιαστικά από το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, και υπό κανονικές συνθήκες, οι επιχειρήσεις της πόλης δουλεύανε συνεχόμενα επί τουλάχιστον επί ένα δεκαήμερο.

«Λεωφορεία με οργανωμένες εκδρομές δεν υπάρχουν, οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές, και έχουμε κρατήσεις για σήμερα, Σάββατο 24 Οκτωβρίου, λόγω αγώνων πινγκ πονγκ που θα διεξαχθούν» αναφέρει στο GRTimes.gr η Θεοδότα Τόττη, ξενοδόχος και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Συνδέσμου Ξενοδόχων Νομού Φλώρινας.

Η ίδια εξηγεί πώς οι ακυρώσεις από τους εμπορικούς αντιπροσώπους για τις καθημερινές ημέρες είναι στο 100%, γεγονός που έχει επηρεάσει την απόφασή τους οι «κόκκινοι» όμοροι νομοί.

Στη Φλώρινα λειτουργούν 7 ξενοδοχεία (σ.σ. ένα δεν λειτουργεί) και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κα. Τόττη «όλα τα ξενοδοχεία μαζί δεν μπορούν να γεμίσουν ένα».

Τη ζοφερή κατάσταση, τη μετά κορωνοϊό εποχή, περιγράφει στο GRTimes.gr και ο Θωμάς Γιατρακάς, ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου που δραστηριοποιείται στη Φλώρινα εδώ και 9 χρόνια. «Από το Φεβρουάριο έχουμε να οργανώσουμε εκδρομή, δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ευτυχώς είμαστε οικογενειακή επιχείρηση και μέχρι στιγμής αντέχουμε» αναφέρει ο τουριστικός πράκτορας, που υπό κανονικές συνθήκες τέτοια εποχή θα έστελνε γεμάτα λεωφορεία με γκρουπ σε εκδρομές σ’ όλη την Ελλάδα.

Υψηλές πληρότητες αλλά και ακυρώσεις

«Ακροβατούμε μεταξύ ασφάλειας και οικονομικής επιβίωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο Γιάννης Ιατρίδης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Φλώρινας και επιχειρηματίας με δραστηριότητα στο Νυμφαίο.

Ο ίδιος εξηγώντας την κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, ήδη, από χθες το βράδυ, με την ανακοίνωση νέων μέτρων και αλλαγή επιπέδου κινδύνου με βάση την αύξηση των επιδημιολογικών μεγεθών, επισημαίνει ότι ενώ οι πληρότητες για το Νυμφαίο κυμαίνονταν στο 80%-90% για τις αργίες της 26ης Οκτωβρίου και 28ης Οκτωβρίου, έχουν ξεκινήσει οι ακυρώσεις.

«Ζούμε μια τρελή κατάσταση» λέει ο κ. Ιατρίδης εξηγώντας παράλληλα το κλίμα που επικρατεί στον διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου. «Από τις αρχές Οκτωβρίου, τα Σαββατοκύριακα το χωριό γεμίζει σαν να είναι Χριστούγεννα, και τις καθημερινές ερημώνει» λέγοντας ότι έρχεται κόσμος είτε κάνοντας μια διανυκτεύρεση σ’ έναν από τους 11 ξενώνες (300 κλίνες) που δραστηριοποιούνται, είτε απλά για αυθημερόν εκδρομή από τους όμορους νομούς, την Πέλλα, την Κοζάνη, την Καστοριά. Να σημειώσουμε ότι οι τιμές για διαμονή για τις ημέρες – αργίες που ακολουθούν κυμαίνονται από 50 ευρώ έως 140 ευρώ, δίκλινο με πρωινό.

Στον βορειότερο αμπελώνα της χώρας

Αναφερόμαστε στο Αμύνταιο, περιοχή η οποία φημίζεται για τα εξαιρετικά της κρασιά, πολλά από τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως Π.Ο.Π. Στους αμπελώνες όπου καλλιεργείται το Ξινόμαυρο (σ.σ. την 1η Νοεμβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ξινόμαυρου, ημερομηνία που συμβαδίζει με την ολοκλήρωση του τρύγου της ποικιλίας) και παράγεται το μοναδικό ελληνικό ροζέ Ονομασίας Προέλευσης λειτουργούν οινοποιεία τα οποία παράγουν εξαιρετικούς οίνους πολυβραβευμένους σε εγχώριους και παγκόσμιους διαγωνισμούς οίνου.

Ωστόσο, για τις εορταστικές ημέρες που ακολουθούν, η μείωση στα ξενοδοχεία του Αμυνταίου είναι περιορισμένη, και όπως εξηγεί στο GRTimes.gr η ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Φλώρινας Σταυρούλα Ιωσηφίδου, οι κρατήσεις είναι περιορισμένες ενώ, ήδη, από χθες βράδυ (Πέμπτη 22 Οκτωβρίου) έχουν ξεκινήσει οι ακυρώσεις.

Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή, εκτός από τα φημισμένα οινοποιεία και βεβαίως τα ξενοδοχεία που διατίθενται για διαμονή, υπάρχουν και εστιατόρια που προσφέρουν υψηλή γαστρονομία και έχουν διακριθεί με «Χρυσούς Σκούφους».

Στον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών

Σε απόσταση 50 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας φτάνετε στον Εθνικό Δρυμό των Πρεσπών, σ’ ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, με πετρόκτιστους οικισμούς, ασκηταριά, βασιλικές και ναούς, νησάκια και ποικίλες μορφές τουρισμού.
Έδρα του Δήμου Πρεσπών είναι ο Λαιμός (48 χλμ. από Φλώρινα), ένα από τα 16 χωριά που ανήκουν στον Δήμο, από το Ανταρτικό μέχρι την Κρυσταλλοπηγή.

Στις Πρέσπες, στη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, όπως αναφέρουν στο GRTimes.gr επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, οι υψηλές πληρότητες σε δημοφιλή χωριά όπως οι Ψαράδες στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας αλλά και στον Άγιο Γερμανό, που άγγιζαν μέχρι και χθες το μεσημέρι, το 90%-100%, έπεσαν στο ήμισυ.

Οι ακυρώσεις διαδέχονται η μια την άλλη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο GRTimes.gr, και όπως όλα δείχνουν, όσο περνάει η μέρα, αυτές αυξάνονται.

Στον Άγιο Αχίλλειο, στον ξενώνα που λειτουργεί στο νησάκι της Μικρής Πρέσπας που συνδέεται με τη στεριά, διασχίζοντας μια πλωτή γέφυρα μήκους περίπου 700 μ., εκεί οι πληρότητες, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, είναι στο 90%.

«Αυτό που παρατηρώ είναι ότι τα τελευταία δυο χρόνια, υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα στην περιοχή των Πρεσπών από κατοίκους από την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, κάτι που δεν συνηθιζόταν» αναφέρει στο GRTimes.gr ο Νίκος Γιατρακάς που διατηρεί παραδοσιακό καφενείο (το παλιό καζάνι του παππού του) σ’ ένα όχι ιδιαίτερα τουριστικό χωριό των Πρεσπών, τον Λευκώνα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15:5030/11

Αν. Ξανθός: Στη Βουλή το ζήτημα περί «επικοινωνιακής διαχείρισης της πανδημίας» Κορωνοϊός ,Πολιτική

15:4930/11

ΣΕΚ: Ακόμη περιμένουν την ενίσχυση λόγω covid οι κτηνοτρόφοι Αγροτικά ,Ελλάδα ,Οικονομία

15:4030/11

ΗΠΑ: Ποιος θα ηγηθεί του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Διεθνή

15:3630/11

Κορωνοϊός: Πέθανε 58χρονη νοσηλεύτρια από τη Δράμα Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κορωνοϊός

15:3030/11

Έκκληση καρδιολόγου: Να βοηθήσουν οι φοιτητές στα νοσοκομεία Κορωνοϊός ,Υγεία

15:2430/11

Κορωνοϊός: Παρουσία Αρκουμανέα η σημερινή ενημέρωση Ελλάδα ,Κορωνοϊός

15:2030/11

Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας: Έτσι θα εξελιχθεί η πανδημία Κορωνοϊός ,Τεχνολογία

15:1030/11

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν επέλεξε μόνο γυναίκες να εκπροσωπούν τον Λευκό Οίκο Διεθνή

15:0030/11

Υπ. Εργασίας: Η προθεσμία υποβολής του εντύπου για τις άδειες ειδικού σκοπού Πολιτική

14:5030/11

Σιμόπουλος: Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την Εγνατία ΑΕ Β.Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Κοινωνία

14:4730/11

«Πράσινες Αποστολές – Green Missions»: Μαθαίνουμε να ανακυκλώνουμε σωστά & κ... Δήμοι ,Κοινωνία ,Περιβάλλον

14:4430/11

Καράογλου: Στην κορύφωση ενός μεγάλου πολέμου – Κανείς απροστάτευτος Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Σημαντικά

14:4030/11

Έκλεψαν για 2η φορά σε 14 μήνες το γήπεδο της Δόξας Αδένδρου! Θεσσαλονίκη

14:3230/11

Θεσσαλονίκη: Κίνηση σαν… να μην υπάρχει lockdown (ΦΩΤΟ-VIDEO) Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

14:3030/11

Ελεύθερος ο Σφακιανάκης – Στις 2 Δεκεμβρίου η δίκη Ελλάδα

14:3030/11

Moderna: Άνω του 94% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Κορωνοϊός ,Σημαντικά

14:2030/11

Επίσκεψη Κ. Μητσοτάκη στο Mediterranean Palace Θεσσαλονίκη ,Παραπολιτικά

14:1930/11

Θεσσαλονίκη: Έφτασε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Αριστοτέλους (ΦΩΤΟ+VIDEO) Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Σημαντικά

14:1030/11

ALUMIL: Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον Επιχειρήσεις

14:0830/11

Λινού: Υπήρχε ανακρίβεια για τα κρούσματα, ντρέπομαι που το λέω Ελλάδα ,Κορωνοϊός

14:0130/11

Θεσσαλονίκη: IX συγκρούστηκε με στρατιωτικό όχημα Θεσσαλονίκη

14:0030/11

Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος: Προσφορά γεύματος στο «Γεννηματάς» – Τι περιλαμβάν... Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

13:5230/11

Έκτακτη διακοπή νερού στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκη

13:4830/11

Λεοντιάδης: Τι είπαμε στον πρωθυπουργό για τα ταξί (ΗΧΗΤΙΚΟ) Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

13:4530/11

Μπάιντεν: Έπαιζε με το σκύλο του και έπαθε…κατάγματα Διεθνή

13:3030/11

Όλα για όλα η Σαραντί! Αθλητισμός

13:1530/11

Τζιτζικώστας: Μείωση ιικού φορτίου 50% στα λύματα Θεσσαλονίκης (VIDEO) Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

13:1230/11

Ευχαριστήριο μήνυμα Γ. Πλακιωτάκη από τον «Ευαγγελισμό» Κορωνοϊός ,Πολιτική

13:1130/11

Σε οριακή κατάσταση και τα νοσοκομεία της Πέλλας Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Κοινωνία

13:0030/11

Μητσοτάκης: Μεγάλη επιτυχία το ελληνικό rapid test Ελλάδα ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

12:5530/11

Κιλκίς: Χωρίς ΜΕΘ και σακούλες σκουπιδιών αντί για ποδονάρια! (ΗΧΗΤΙΚΟ) Β.Ελλάδα ,Θέματα GR Times ,Κοινωνία

12:4630/11

Καμπανάκι Ζέρβα για άρση lockdown: «Δεν είναι καλά τα στοιχεία» Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός ,Πολιτική

12:4030/11

Η ΕΤΕπ με δάνειο 235 εκ. στο Πρόγραμμα Έργων Οδικής Ασφάλειας Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Οικονομία

12:3030/11

Αντιδρά για τη διατίμηση στα τεστ Covid ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος Ελλάδα ,Κορωνοϊός

12:2830/11

Λευκός Οίκος: Από τη Μεσσηνία η νέα εκπρόσωπος Τύπου Διεθνή

12:2430/11

Μητσοτάκης: Να μιλάμε με δεδομένα και όχι με ημερομηνίες Κορωνοϊός ,Πολιτική

12:1530/11

Εξαδάκτυλος: «Όχι» σε άνοιγμα σχολείων πριν τις γιορτές (ΗΧΗΤΙΚΟ) Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

12:0030/11

Θήβα: Μαζικά τεστ σε οδηγούς και πολίτες σήμερα Δήμοι ,Ελλάδα ,Κοινωνία

11:4530/11

ΙΣΘ: Τι δηλώνει για τα πλαφόν στις τιμές των τεστ κορωνοϊού Θεσσαλονίκη ,Κορωνοϊός

11:3730/11

Ζαχαράκη: Τέλη της εβδομάδας οι αποφάσεις για τα σχολεία Κορωνοϊός ,Παιδεία

11:3030/11

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Να μην τοποθετηθούν μηχανήματα για τον κορωνοϊό Ελλάδα ,Κορωνοϊός

11:1730/11

Rapid test… με ελληνική υπογραφή Ελλάδα ,Κορωνοϊός

11:1630/11

YΠΑ: Παράταση των notam για πτήσεις εξωτερικού και εσωτερικού Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

11:1530/11

Πανελλήνιες: Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις συμμετοχής Παιδεία

11:1230/11

Kαραμπόλα 11 αυτοκινήτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη

11:1030/11

Σχολεία: Τα σενάρια για άνοιγμα πριν τις γιορτές Κορωνοϊός ,Παιδεία

11:0030/11

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων ο Σφακιανάκης: «Είμαι εγκληματίας» (VIDEO) Ελλάδα

10:5630/11

Έκτακτη διακοπή νερού σε περιοχή της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

10:4530/11

Παπαευαγγέλου: Να ανοίξουν τα δημοτικά! Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Παιδεία

10:3030/11

«ΓΕΦΥΡΑ»: Σήμερα οι πρώτες πληρωμές της επιδότησης Επιχειρήσεις ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

10:1530/11

Ξενόφος: Έσοδα 2 δισ. το 2021, από διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ Ελλάδα ,Οικονομία

10:1530/11

Αλέξης Κούγιας για Σφακιανάκη: «Δεν είναι δική του η κοκαΐνη» Ελλάδα

10:0030/11

Σε Δράμα και Σέρρες στελέχη της ΕΑΔ και του υπ. Υγείας Δήμοι ,Κορωνοϊός ,Υγεία

09:5830/11

ΕΡΓΟΣΕ: Εκσυγχρονισμός του Θεσσαλονίκη- Ειδομένη, με 46,5 εκ. Ελλάδα ,Επιχειρήσεις ,Οικονομία

09:4530/11

Oruc Reis: Γιατί επιστρέφει στην Αττάλεια Πολιτική

09:3030/11

Ειδικό εποχικό βοήθημα: Μέχρι σήμερα η υποβολή αιτήσεων- Δικαιούχοι Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

09:1530/11

Σύψας: Δεν θα ανοίξει τίποτα στις 7 Δεκεμβρίου! Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Υγεία

09:0030/11

Εκπαιδευτική τηλεόραση: Το πρόγραμμα για τη Δευτέρα 30/11 Ελλάδα ,Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:5030/11

Νέα αυστηρότερα μέτρα από σήμερα στην Κύπρο Διεθνή ,Κορωνοϊός

08:4530/11

ΟΠΕΚΑ: Βροχή επιδομάτων σήμερα – Ποια πληρώνονται Ελλάδα ,Κοινωνία ,Οικονομία

08:3030/11

Παγώνη: Να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν τον Ιανουάριο Κοινωνία ,Κορωνοϊός ,Υγεία

08:1630/11

Χωρίς πιστούς και υπό πλήρη φύλαξη ο Άγιος Ανδρέας (LIVE) Κοινωνία ,Κορωνοϊός

08:1530/11

Στις 11 το πρωί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου Ελλάδα ,Πολιτική

08:0030/11

Mετρό: Περιορίζουν πέντε εργοτάξια, φεύγει ο γερανός από την «Αγία Σοφία» Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη

07:4530/11

Ποια είδη τυριών είναι τα περισσότερο υγιεινά; Health-Fitness ,Θέματα GR Times ,Υγεία

07:3030/11

Πάτρα: Με λιτότητα εορτάζεται ο Πολιούχος της πόλης Άγιος Ανδρέας Δήμοι ,Ελλάδα ,Θέματα GR Times

07:2030/11

Γερμανία: Πάνω από 11.000 κρούσματα σε 24 ώρες ΕΕ ,Κορωνοϊός

07:1030/11

Παπαευσταθίου: Θέλουμε ένα ΕΚΑΒ στα πρότυπα υπηρεσιών του εξωτερικού (VIDEO) SamTimes ,Web TV ,Ελλάδα

07:0530/11

Πολύωρη διακοπή νερού σήμερα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης Β.Ελλάδα ,Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

07:0030/11

Ο καιρός σήμερα, Δευτέρα Ελλάδα ,Σημαντικά

06:2830/11

Η Εθνική Ελλάδας προκρίθηκε στο Eurobasket 2022 Αθλητισμός

23:5929/11

Oruc Reis: Επιστρέφει στο λιμάνι της Αττάλειας Διεθνή

23:4529/11

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον υπ. Δικαιοσύνης της Τουρκίας Διεθνή

23:3029/11

Κορωνοϊός: Μέσα στο Δεκέμβριο η εξέταση των εμβολίων από τον ΕΜΑ Διεθνή ,ΕΕ ,Κορωνοϊός

23:1829/11

Συνελήφθη ο Νότης Σφακιανάκης για κατοχή ναρκωτικών και όπλου Ελλάδα ,Σημαντικά

23:1529/11

Superleague 1: Αποτελέσματα και βαθμολογία της 10ης αγωνιστικής Αθλητισμός

23:0029/11

Εξαδάκτυλος: Άρση lockdown μόνο με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων Ελλάδα ,Επιστήμη ,Κορωνοϊός

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ