Γ.Καββαθάς: «Υποψήφιο» για πτώχευση το 81% των επιχειρήσεων με υποχρεώσεις

Γ.Καββαθάς: «Υποψήφιο» για πτώχευση το 81% των επιχειρήσεων με υποχρεώσεις

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τα νοικοκυριά, θα έχει η ψήφιση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο GRTimes.gr, o πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

«Το 81% των επιχειρήσεων που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ, εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, είναι υποψήφιο να τεθεί στη διαδικασία της πτώχευσης» αναφέρει στο GRTimes.gr, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς.

Όπως λέει, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο και στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, καθώς  για πρώτη φορά εισάγεται στον πτωχευτικό κώδικα η δυνατότητα να πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα αφενός και από την άλλη αυξάνονται τα όρια που έχουν σχέση με τις επιχειρήσεις, με τον κύκλο εργασιών, με την πάγια περιουσία τους κτλ.

«Δεν είναι η δεύτερη ευκαιρία τόσο καθαρή, γιατί για πρώτη φορά μπαίνει στο δίκαιο μας η έννοια της μεταπτωχευτικής περιουσίας, που σημαίνει ότι κάποιος που κηρύσσεται πτωχός και αποξενώνεται από την περιουσία του, έχει ευθύνη έναντι των πιστωτών του για ένα χρονικό διάστημα από 1-3 χρόνια, επί των εισοδημάτων του που προκύπτουν πχ από την εργασία» επισημαίνει ο κ. Καββαθάς.

Μάλιστα, σε σχέση με την ευθύνη που θα έχει ο πτωχευμένος έναντι των πιστωτών του, αναφέρει ως παράδειγμα πως με βάση το νομοσχέδιο, αν κάποιος αμείβεται με 1000 ευρώ, όλα τα ποσά πάνω από τα 610, θα δεσμεύονται υπέρ των πιστωτών.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, χαρακτηρίζει ως «τυράκι» στην όλη υπόθεση, τη δυνατότητα που έχουν τα ευάλωτα νοικοκυριά να μπορούν να διατηρήσουν την οικία τους ως ενοικιαστές για 12 χρόνια, καταβάλλοντας ενοίκιο στον φορέα διαχείρισης των ακινήτων, αλλά και τη δυνατότητα να μπορούν να ξαναγοράσουν το ακίνητο τους μετά την πάροδο των 12 ετών. Ωστόσο όπως τονίζει, αυτή είναι μια διαδικασία μάλλον απίθανη για κάποιον οικονομικά αδύναμο, να μπορέσει να επανακάμψει οικονομικά σε ένα τέτοιο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μπορεί να επανακτήσει την περιουσία του.

«Ψευδεπίγραφη η 2η ευκαιρία»

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του νόμου που αφορά στη «δεύτερη ευκαιρία» ο κ. Καββαθάς κάνει λόγο για ψευδεπίγραφη έννοια, καθώς όπως δηλώνει, αυτή δεν είναι υποχρεωτική στο πρώιμο στάδιο, πριν πτωχεύσει κάποιος.

«Το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ είχε φέρει εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Early Warning Europe, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης επιχειρήσεων σε κίνδυνο και δεύτερης ευκαιρίας, που σήμαινε ότι γίνεται συμβουλευτική στις επιχειρήσεις, διάγνωση αναγκών και πρόταση λύσεων, που και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει η πτωχευτική διαδικασία αλλά ως έσχατο μέτρο, δηλαδή σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εκεί που ότι και να κάνει η επιχείρηση δεν θα είναι βιώσιμη» λέει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη χρονική συγκυρία που αναμορφώνεται το πτωχευτικό δίκαιο, επισημαίνει πως ο νόμος έρχεται εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης, ως αποτέλεσμα της πανδημίας «και χωρίς να ξεχνάμε βέβαια, ότι η χώρα μόλις πριν 1-1,5 χρόνο βγήκε από την προηγούμενη οικονομική κρίση, τα σημάδια της οποίας είναι ακόμη ορατά, είτε αυτά έχουν να κάνουν με το ΑΕΠ που υπολείπεται τουλάχιστον 20%, έναντι του 2009 και η ανάπτυξη ήταν πάρα πολύ ισχνή, κάτω του 1,9%, αλλά και με ένα ιδιωτικό χρέος που είναι στα 240δις ευρώ, για το οποίο δεν έχει ευθύνη το σύνολο των πολιτών και των επιχειρήσεων».

Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο μεγάλο για τις επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ να αναφέρει πως μόνο φέτος, λόγω της πανδημίας, η μείωση του τζίρου έφτασε το 80% και σε ορισμένους επί μέρους κλάδους, ακόμη και το 90-95%. Με βάση τις εξελίξεις αυτές, τονίζει ο κ. Καββαθάς, δεν θα είναι καθόλου απίθανο, κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες να μην αντέξουν την κρίση και να αλλάξουν χέρια το επόμενο διάστημα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top