Γεωργιάδης: Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης, μετά το άνοιγμα της αγοράς

Γεωργιάδης: Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης, μετά το άνοιγμα της αγοράς

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων θα συνεχιστούν για αρκετούς μήνες μετά την επανεκκίνηση της αγοράς, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στη μεγάλη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου, με θέμα “Η επόμενη ημέρα της Οικονομίας και τα σημάδια αισιοδοξίας”.

Ο Υπουργός τόνισε αναφερόμενος στην εξαίρεση της Θεσσαλονίκης, από την γενικευμένη επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, σήμερα, ότι τα κρούσματα του covid-19 στην περιοχή είναι τραγικά αυξημένα και είναι “ντροπιαστικά όσα λέγονται ότι αδικήθηκε η Θεσσαλονίκη, ακούμε τους ειδικούς, τους λοιμωξιολόγους και ανάλογα πράττουμε”.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα εξεταστεί η πρόταση για μείωση , από το 30% στο 25%, του κύκλου εργασιών, όρος που τέθηκε σαν προϋπόθεση για την επιδότηση των πληττόμενων  επιχειρήσεων της εστίασης.

“Τα κριτήριά μας δεν είναι πολιτικάντικα, να μπούνε όλοι, οριζόντια, για να πάρουν όλοι από λίγο. Το ζήτημα είναι να ενισχυθούν αυτοί που είχαν μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών και χρειάζονται ουσιαστική στήριξη για να λειτουργήσουν”

Ειδικά για ότι αφορά στην εστίαση, ο Υπουργός είπε ότι δε θα ληφθούν υπόψη οι ενημερότητες για να δοθεί το επίδομα, “κανένας δεν θα μείνει έξω, για οφειλές στο δημόσιο”, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Από φραπεδούπολη, πόλη της παραγωγής

Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Ομίλου Σαμαράς & Συνεργάτες, κ. Δημήτρης Σαμαράς ο οποίος τόνισε ότι η προσοχή όλων θα πρέπει να στραφεί στην επόμενη ημέρα της πανδημίας, αφού βεβαίως αντιμετωπισθούν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως η Θεσσαλονίκη πρέπει από “φραπεδούπολη”, θα πρέπει να γίνει πόλη της παραγωγής, της βιομηχανίας. Για να γίνει αυτό, απαιτείται η επέκταση της ΒΙΠΕ Σίνδου, αλλά και να προχωρήσει σε εφαρμογή το σχέδιο μετάβασης της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης Καλοχωρίου , σε οργανωμένο υποδοχέα. Η περιοχή μας έχασε μία επένδυση ύψους 250 εκατ. ευρώ  από ξένο μεγάλο όμιλο, γιατί δεν υπήρχε κατάλληλη έκταση για να δεχθεί τη συγκεκριμένη μεγάλη επένδυση, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στραφούν στην Ουγγαρία.

Ο κ. Σαμαράς, υποστήριξε επίσης ότι οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων που ισχύουν για τα δημόσια έργα, για τις εθνικής σημασίας επενδύσεις , θα πρέπει να ισχύσουν ακόμη και για τις περιπτώσεις που ο φορέας της επένδυσης είναι ιδιώτης, ενώ καταλλήγοντας πρόσθεσε ότι στη χώρα “πρέπει να σταματήσουμε να αναλωνόμαστε σε μικροπολιτικές”.

Θα χαθούν θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος, υποστήριξε ότι αναπόφευκτα θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας για να ζητήσει, να ανοίξουν όλες οι πύλες της χώρας όταν θα γίνει η επανεκκίνηση του τουρισμού, με τη λήψη μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας που θα έχουν έγκαιρα οργανωθεί.

Ανάχωμα το λιανεμπόριο

Το λιανεμπόριο αντιμετωπίσθηκε σαν ανάχωμα στην εξάπλωση του κορωνοϊού, όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ αλλά και των κοσμηματοπωλών Θεσσαλονίκης κ. Πέτρος Καλπακίδης, εμμέσως πλην σαφώς επισημαίνοντας ότι μόνο το λιανεμπόριο δεν ευθύνεται για την έξαρση των κρουσμάτων αφού τα καταστήματα είναι κλειστά για περίπου τρεις συνεχόμενους μήνες.

Ο κ. Καλπακίδης είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στην ενημέρωση από πλευράς Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας ότι καθυστερεί η ενημέρωση του site της, για να επισημάνει ότι σύγχιση δημιουργείται στον επιχειρηματικό κόσμο ακριβώς λόγω διαχείρισης της ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ ζήτησε ταχύτερη υλοποίηση των μέτρων που λαμβάνονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ενώ για μία ακόμη φορά επανέφερε το αίτημα κατάργησης του φόρου πολυτελείας (10%) στο κόσμημα, που κυρίως πλήττει τις επιχειρήσεις του κλάδου που λειτουργούν σε τουριστικές περιοχές.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ