Γιαννάκος από Θεσσαλονίκη: Χάνουμε 100 ασθενείς την ημέρα – Πάνω από 70 παραμένουν εκτός ΜΕΘ (VIDEO)

Γιαννάκος από Θεσσαλονίκη: Χάνουμε 100 ασθενείς την ημέρα – Πάνω από 70 παραμένουν εκτός ΜΕΘ (VIDEO)

“Χάνουμε 100 ασθενείς την ημέρα και μυρμήγκια να ήταν θα μας πονούσε. Και όμως όλοι αναρωτιούνται τι φταίει για αυτό, εκτός από την κυβέρνηση, η οποία αυτοθαυμάζεται και δεν κάνει τίποτα γιατί δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι “πάνω από 70 ασθενείς διασωληνωμένοι, δυστυχώς, δεν είναι επιλέξιμοι για ΜΕΘ”.

Όπως είπε ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος, μπορεί να υπάρχει μικρή κάμψη των εισαγωγών στα νοσοκομεία, όμως δεν είναι λίγοι οι ασθενείς καθώς σχεδόν οι μισές από τις προσελεύσεις ασθενών είναι βαριά περιστατικά και θα χρειαστούν ΜΕΘ. “Με βάση τα στοιχεία που είχαμε χθες 610 ήταν στις ΜΕΘ από τους 683. Πάνω λοιπόν από 70 – 80 ασθενείς διασωληνωμένοι δυστυχώς δεν είναι επιλέξιμοι για ΜΕΘ. Δεν είναι ότι δεν είναι αιμοδυναμικά ασταθείς, όπως λέει υπουργός. Δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για να μεταφερθούν και αν περισσεύει κανένα κρεβάτι γίνεται επιλογή ασθενών, γιατί ο γιατρός θέλει το κρεβάτι αυτό να το δώσει σε ένα νέο άνθρωπο. Ειδικά οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να βρουν εύκολα κλίνη ΜΕΘ”, ανέφερε.

Ο ίδιος, είπε χαρακτηριστικά στη συνέχεια ότι, “χάνουμε 100 ασθενείς την ημέρα και μυρμήγκια να ήταν θα μας πονούσε. Και όμως όλοι αναρωτιούνται τι φταίει για αυτό εκτός από την κυβέρνηση η οποία αυτοθαυμάζεται και δεν κάνει τίποτα γιατί δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό που λέμε οι υγειονομικοί είναι πως πολλοί θα είχαν γλιτώσει το θάνατο εάν ήταν καλύτερα οργανωμένο το σύστημα και προστατεύονταν λιγότερο ο ιδιωτικός τομέας υγείας”.

Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι “υποτίθεται έχουν επιταχτεί 200 κλίνες. Γιατί λοιπόν, αφού είναι επιταγμένο, δεν μπαίνει σε μία εφημερία κάθε τέσσερις μέρες, όπως ένα δημόσιο νοσοκομείο για να βοηθήσει ουσιαστικά στον covid;”.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κατήγγειλε ότι η ιχνηλάτηση έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη και στην τσέπη των πολιτών, ενώ πρόσθεσε πως “προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα 47 ευρώ που είναι το πλαφόν της διατίμησης είναι μία καλή τιμή για τους πολίτες, όμως το τεστ θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ που είναι άφαντα αλλά και να συνταγογραφείται. Και ρωτώ εγώ πώς είναι συμφέρουσα η τιμή αυτή για τους πολίτες όταν νοσοκομεία εδώ της Θεσσαλονίκης, όπως το Γεννηματάς και ο Άγιος Δημήτριος, έχουν σήμερα αναρτημένα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς και αγοράζουν το μοριακό με 17,97 ευρώ, δηλαδή το 1/3 της τιμής από τη διατίμηση. Αυτό που λέει ο υπουργός Ανάπτυξης ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν οι μικρές ιδιωτικές εταιρείες, τα μικρά ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, δεν ισχύει γιατί τη μεγαλύτερη κερδοφορία στην κρίση την είχαν ακριβώς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα”.

Ο κ. Γιαννάκος, σημείωσε ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν με μείον 10.000 προσωπικό σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα. “Είναι οι αναστολές εργασίας οι συνταξιοδοτήσεις και τώρα έχουμε 3.000 συναδέλφους οι οποίοι νοσούν κάθε φορά και βέβαια είναι επικίνδυνες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ οι συνάδελφοι να αναγκάζονται στις πέντε μέρες με ενεργή νόσο να επιστρέφουν στη δουλειά. Τι νόημα έχει να υπάρχουν 5.000 συνάδελφοι σήμερα σε αναστολή εργασίας όταν όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι δεν νοσούν βαριά, αλλά όμως μεταδίδουν τον ιό. Εξάλλου, έχουν πει οι υγειονομικές αρχές, ότι όλοι θα νοσήσουμε εμβολιασμένοι και μη μεταδίδουμε, άρα τι νόημα έχει να στερούνται οι ασθενείς 5.000 εξειδικευμένο προσωπικό”.

Για το νοσοκομείο “Παπανικολάου”, είπε ότι σήμερα λειτουργεί σχεδόν με 300 άτομα λιγότερα σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα, λόγω συνταξιοδότησης ή αναστολών εργασίας ή λόγω νοσούντων υγειονομικό προσωπικό.

“Για τους εμβολιασμούς η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει την αποτυχία της στο εμβολιαστικό πρόγραμμα με τον εξαναγκασμό, με τα πρόστιμα, με τις αναστολές εργασίας λέγοντας τη μισή αλήθεια. Γιατί ουσιαστικά σήμερα έχουμε 2,5 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Με δεδομένο ότι και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, σίγουρα θα βρουν ανεμβολίαστο για να τον στείλουν στο νοσοκομείο”.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι τα νοσοκομεία είναι σε πολύ κακή διαχειριστική κατάσταση και η κυβέρνηση σκόπιμα τα απαξιώνει. “Για τον κόσμο της κυβέρνησης σημασία έχει ο ιδιωτικός τομέας, είναι πολυτέλεια το δημόσιο σύστημα υγείας. Όμως στον κόσμο το δικό μας το δημόσιο σύστημα υγείας θα πρέπει να προστατεύεται, προσφέρει ύψιστο κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει όλοι μας να σκύψουμε πάνω του.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Παπανικολάου, Ελένη Σιώτου, η σημερινή εφημερία έκλεισε με 39 εισαγωγές, 150 ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid, ενώ από τις 45 κλίνες ΜΕΘ που είναι διαθέσιμες, αυτή τη στιγμή είναι κενές οι έξι.”Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτές οι κλίνες βρίσκονται και σε άλλες κλινικές που έχουν κλείσει για να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά Covid”, ανέφερε.

“Η κατάσταση με το προσωπικό είναι πάρα πολύ ζόρικη. Δεν έχω σημερινά στοιχεία, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα, τη μία μέρα είχαμε 86 νοσούντες εργαζόμενους, την επομένη μέρα είχαμε 64 νοσούντες εργαζόμενους. Αν σκεφτείτε και τους εργαζομένους που βρίσκονται ακόμα σε αναμονή που είναι 120 και δεν καταλαβαίνουμε για ποιό λόγο παραμένουνε, με τις συνθήκες, που έχει διαμορφώσει τώρα η Ομικρον, εκ των πραγμάτων τα προγράμματα είναι πάρα πολύ δύσκολα να βγουν. Επιπλέον, το γεγονός με τα παιδιά που αρρωσταίνουν, για παράδειγμα 8.000 κρούσματα που είχαμε εχθές, αυτά τα παιδιά αντιστοιχούν σε εργαζόμενους και του δικού μας νοσοκομείου και θα πρέπει να είναι κοντά τους. Η κατάσταση με το προσωπικό, ιδιαίτερα το νοσηλευτικό, είναι δραματική”.

“Το νοσοκομείο μας, όπως και γενικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ήταν ανοχύρωτο και πριν την πανδημία. Υπήρχαν τραγικές ελλείψεις προσωπικού γιατί έφευγαν συνάδελφοι και δεν γινότανε προσλήψεις, οπότε ήρθε η πανδημία σε έναν χώρο όπου ήδη υπήρχαν τραγικές ελλείψεις”, ανέφερε η Σιμελα Τεμερτζιδου, μέλος δ.σ. του Σωματείου Εργαζομένων.

“Σήμερα η κατάσταση το τραγικό δεν το περιγράφει. Δουλεύουν συνάδελφοι πηγαίνοντας από το ένα τμήμα στο άλλο, δε ξέρουν ποτέ θα πάρουν ρεπό, οι επίκουρικοι είναι όμηροι της κάθε κυβέρνησης που σήμερα δεν του ξεκαθαρίζει ότι 31 Μαρτίου που θα λήξουν οι συμβάσεις, μέσα σε αυτήν την κατάσταση με οφειλόμενα 50-60 ρεπό, τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, γιατί δεν τους εξηγούν από τώρα και γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει μία απόφαση να πει ότι θα τους μονιμοποιήσει;” αναρωτήθηκε.

“Πέφτουν λιποθυμούν οι συνάδελφοι, δε μπορούν να πάρουν ρεπό και αυτή είναι μια τραγική κατάσταση. Δεν μπορεί να παίζουν με την υγεία των εργαζόμενων, γιατί πολλά προβλήματα υγείας υπάρχουν λόγω της πίεσης, αλλά και γενικά με την υγεία του ελληνικού λαού”, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την ίδια, δύο κρούσματα κορωνοϊού υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε παιδιά που νοσηλεύονται στην παιδίοψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιαννάκος: Ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα για «VIP» ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Μόσιαλος: Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού και των εμβολίων mRNA στους διαβητικούς

Κορωνοϊός: Στο 6,11% ο δείκτης θετικότητας – 36.300 τα νέα κρούσματα σε παιδιά

«Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται όπως ποτέ άλλοτε στην ήπειρο» λέει ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας

Θεσσαλονίκη: 16 αυτόφωρες συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο

Με κορωνοϊό ο δημοσιογράφος Χρήστος Κούτρας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top