Η επόμενη μέρα στην πλ. Αρχαίας Αγοράς και η αμέλεια που κατέστησε τα δέντρα… επικίνδυνα

Η επόμενη μέρα στην πλ. Αρχαίας Αγοράς και η αμέλεια που κατέστησε τα δέντρα… επικίνδυνα

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

«Η καλύτερη χρονική στιγμή να φυτέψεις ένα δέντρο, είναι 20 χρόνια πριν. Η επόμενη καλύτερη στιγμή, είναι τώρα», λέει μία κινεζική παροιμία.

Το συγκεκριμένο απόφθεγμα, επιβεβαιώνει περίτρανα περιβαλλοντολογική μελέτη που αναφέρει ότι περισσότερα δέντρα στις πόλεις της Ευρώπης, θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τους θανάτους από τις ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες τα καλοκαίρια. Ο διπλασιασμός των ποσοστών δενδροκάλυψης στα ευρωπαϊκά εδάφη (από 15% σε 30%) θα έριχνε τη θερμοκρασία στις πόλεις κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τους θανάτους που σχετίζονται με τα “κύματα”, περιγράφει επιπλέον το ίδιο κείμενο.

Στη Θεσσαλονίκη, κόβονται καθημερινά εκατοντάδες δέντρα και υπάρχει υπόσχεση για την αντικατάστασή τους με χιλιάδες άλλα, πιο κατάλληλα. Σήμερα, ωστόσο, η πόλη παρουσιάζει υποπολλαπλάσια ποσοστά στην αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο. Την ώρα μάλιστα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις ανά κάτοικο δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 9 τ.μ., σε κάθε κάτοικο της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, αντιστοιχούν μόλις 2,15 τ.μ. πρασίνου. Εκτός από τις υλοτομήσεις, τα έργα για το Μετρό αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα ο οποίος συντέλεσε στη μείωση του πρασίνου, ιδίως στο κέντρο της πόλης.

Καθημερινά, δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες, δέντρα, κόβονται από τους υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά, 41 λεύκες κόπηκαν πολύ πρόσφατα από την πλατεία Αρχαίας Αγοράς. Επιπλέον, την ερχόμενη εβδομάδα σχεδιάζεται να κοπούν συνολικά 115 φτελιές από τους πεζοδρόμους της οδού Τσιμισκή. Σύμφωνα με ανθρώπους της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς θα φυτευτούν τουλάχιστον 80 δέντρα, ενώ στην Τσιμισκή ο αριθμός των δέντρων που θα φυτευτούν θα φτάσει τα 163.

Ποια είναι τα νέα δέντρα που θα πρέπει να φυτευτούν στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς

Σύμφωνα με τον ο καθηγητή Δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεοχάρη Ζάγκα, που μιλά στο GRTimes, για κάθε δέντρο που κόβεται, χρειάζεται να φυτευτούν τουλάχιστον δύο, καθώς «σχεδόν το 1/2 των δέντρων που φυτεύουμε, νεκρώνει». Επιπλέον, ο κ. Ζάγκας αναφέρει ότι για ένα κομμένο δέντρο, χρειάζονται δεκάδες άλλα, προκειμένου να αντικατασταθεί άμεσα το κενό που προκύπτει στη συνολική οικολογική λειτουργία, πράγμα που επηρεάζει άμεσα το οξυγόνο που αναπνέουμε.

Όπως αναφέρει ενδεικτικά ο κ. Ζάγκας, στους πεζοδρόμους της οδού Εγνατίας κυριαρχούν οι μελικοκιές, στην Κωνσταντίνου Καραμανλή οι λεύκες, στη Γρηγορίου Λαμπράκη οι φλαμουριές, στην οδό Φιλίππου δέντρα του είδους σοφόρα και στην Καυταντζόγλου, τα δέντρα που συναντά συχνότερα κανείς είναι οι κερλετόριες.

Διαβάστε επίσης: Θ. Ζάγκας στο GRTimes: Η Θεσσαλονίκη έχει καταντήσει… άδενδρη πόλη – Τι λέει για την κοπή δέντρων (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Σύμφωνα ωστόσο με τον καθηγητή Δασολογίας, οι λεύκες πρέπει να φυτεύονται μόνο σε ανοικτούς χώρους και δεν ενδείκνυνται για τα σημεία στα οποία στέκουν σήμερα στην πόλη μας. Παράλληλα οι φλαμουριές υποφέρουν το καλοκαίρι, ενώ υπάρχουν σημεία στην Εγνατία, όπως αυτό ανάμεσα από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και τη ΔΕΘ, όπου τα δέντρα έχουν φυτευτεί σε πολύ μεγάλη και ακατάλληλη πυκνότητα.

Ο καθηγητής εξηγεί παράλληλα ότι «τα δέντρα χρειάζονται φροντίδα. Σωστό κλάδεμα, συνέπεια και καλύτερη εκπαίδευση των υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα». Πράγματα τα οποία όπως παραδέχεται, δεν παρατηρεί να συμβαίνουν στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνει επιπλέον ότι «τα δέντρα στην πόλη κλαδεύονται ανορθολογικά», σημειώνοντας πως «2-3 δέντρα από τα 41 που κόπηκαν στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς ήταν πράγματι επικίνδυνα».

Ωστόσο, όπως είπε, «τα δέντρα καθίστανται επικίνδυνα, έπειτα από λάθος χειρισμούς».

Ο κ. Ζάγκας τονίζει ακόμη ότι μία καλή πρακτική για τη φύτευση νέων δένδρων είναι η καταστροφή του ριζικού συστήματος του προϋπάρχοντος δέντρου, ενώ σε ό,τι αφορά την πλατεία Αρχαίας Αγοράς, υπογραμμίζει πως πρέπει να ανοιχτούν νέοι λάκκοι προκειμένου να φυτευτούν νέα δέντρα. Το είδος που προτείνει εκείνος για το σημείο, είναι η μελικοκιά.

Πόσα δέντρα έχουν κοπεί μέχρι στιγμής και ποιο είναι το σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκης

Το GRTimes επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο. Ο κ. Θεοτοκάτος, επιμένει ότι η κοπή των δέντρων από τους πεζοδρόμους της Θεσσαλονίκης αποτελεί ζήτημα ασφαλείας, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι «καθημερινά λαμβάνουμε τουλάχιστον 30 αιτήματα από κατοίκους, για κοπές ή κλαδεύσεις δέντρων, σε διάφορες περιοχές ευθύνης του δήμου μας».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, μαζί με τα δέντρα που πρόκειται να κοπούν στην Τσιμισκή, οι κοπές θα φτάσουν περίπου τις 700. Ο ίδιος αναφέρει ωστόσο ότι «θα ξεπεράσουμε τις 3.000 και θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε στις 3.200 φυτεύσεις δέντρων».

Παράλληλα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος χαρακτηρίζει «σάπιες και άρα, επικίνδυνες» τις ρίζες των λευκών που κόπηκαν από την πλατεία Αρχαίας Αγοράς, ενώ παραδέχεται ότι η συγκεκριμένη επιλογή δέντρων των προηγούμενων διοικήσεων σε ό,τι αφορά αυτό το σημείο, είναι ατυχής.

Διαβάστε επίσης: Συνεχίζονται οι κοπές δέντρων στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς – Άλλαξε ήδη όψη ο χώρος (ΦΩΤΟ-VIDEO)

«Θα φυτεύσουμε τουλάχιστον τέσσερα νέα είδη δέντρων στο σημείο», δηλώνει επιπλέον, λέγοντας παράλληλα ότι «η ανανέωση που κάνουμε στα δέντρα της περιοχής του δήμου μας είναι και αναγκαία, εκτός φυσικά από σταδιακή».

Λέει ακόμη πως τα δέντρα ηλικίας 10-12 ετών που θα φυτευτούν στην οδό Τσιμισκή θα υψώνονται σε περίπου 7 μέτρα ώστε να αναβαθμίσουν αισθητικά τη «βιτρίνα της Θεσσαλονίκης», ενώ ενδεικτικά αναφέρει ότι ο δήμος έχει ήδη φυτεύσει πάνω από 550 δέντρα στο Α’ Δημοτικό Διαμέρισμα, πάνω από 300 στο Β’, τουλάχιστον 200 στο Ε’, ενώ συνολικά περίπου 800 δέντρα έχουν φυτευτεί σε πάρκα και χώρους πρασίνου που βρίσκονται μεταξύ άλλων σε οδούς όπως η Βασιλίσσης Όλγας, η Μαρτίου αλλά και η Αλεξάνδρου Παπαναστασίου στην περιοχή Χαριλάου.

«Ελπίζουμε», λέει ο αντιδήμαρχος, «οι δημότες μας να περιβάλλουν τα δέντρα με αγάπη και μην πετούν σκουπίδια και τοξικά υγρά σε αυτά», ενώ υπόσχεται «ο δήμος Θεσσαλονίκης να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να διατηρήσει τα δέντρα αυτά ακέραια».

Σημειώνουμε ότι, οι τρεις εργολαβίες που αφορούν στην κοπή των δέντρων θα κοστίσουν περί τα 7 εκατομμύρια ευρώ στον δήμο Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνεχίζονται οι κοπές δέντρων στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς – Άλλαξε ήδη όψη ο χώρος (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θ. Ζάγκας στο GRTimes: Η Θεσσαλονίκη έχει καταντήσει… άδενδρη πόλη – Τι λέει για την κοπή δέντρων (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το αίτημα για να σταματήσει η κοπή των δέντρων

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις κοπές δένδρων στη Θεσσαλονίκη

Γιατί κόβονται δένδρα από γειτονιές της Θεσσαλονίκης: Τι απαντά ο δήμος (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top