Ιsometricks: Οι μαθητές Λυκείου της Θεσσαλονίκης που έφεραν πανευρωπαϊκή πρωτιά στην Ελλάδα με το Wizzle

Ιsometricks: Οι μαθητές Λυκείου της Θεσσαλονίκης που έφεραν πανευρωπαϊκή πρωτιά στην Ελλάδα με το Wizzle

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Μία μεγάλη επιτυχία χάρισε στην Ελλάδα η Θεσσαλονικιώτικη, μαθητική επιχείρηση “Isometricks”-Πρόκειται για μία ομάδα μαθητών της Α’ τάξης του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα μέλη της οποίας κατέκτησαν την πρώτη θέση ανάμεσα σε 40 χώρες στον διαγωνισμό GEN-E της JA Europe που διεξήχθη στις 13/7 στην Κωνσταντινούπολη-Οι μαθητές κέρδισαν την πρωτιά με το παιχνίδι Wizzle το οποίο κατασκεύαζαν επί μήνες-Στο GRTimes μιλούν τα παιδιά μιας οικογένειας, η οποία έχει μετατρέψει τις παγκόσμιες διακρίσεις σε… συνήθεια

Οι Isometricks, μια επιχειρηματική, μαθητική ομάδα, αποτελούνται από συνολικά 17 μαθητές, οι οποίοι μέσα από την καθοδήγηση τριών καθηγητών τους κατάφεραν να «παντρέψουν» την ισομετρία, τα καλλιτεχνικά και την επιχειρηματικότητα και μέσα σε λίγους μήνες κατασκεύασαν το Wizzle: Ένα συμπεριληπτικό παιχνίδι, το οποίο μπορεί να φανεί χρήσιμο μεταξύ άλλων σε ανθρώπους με σύνδρομο down, άτομα με άνοια, αλλά και μαθητές που δυσκολεύονται στο μάθημα της γεωμετρίας.

Η μαθητική επιχείρηση Isometricks, δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2022. Εννέα μήνες μετά, οι μαθητές έχουν κατασκευάσει το Wizzle και το προωθούν μέσα από τη δική τους επιχείρηση, την οποία «έστησαν» μέσα το ίδιο χρονικό διάστημα. Σε λίγους μήνες, τα 17 παιδιά-θαύμα πρόλαβαν να κατακτήσουν την πρώτη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εικονικών Επιχειρήσεων τον περασμένο Μάιο και να πάρουν έτσι το εισιτήριο για τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό GEN-E της Junior Achievement Europe, στον οποίο κατέκτησαν ακόμη μία πρωτιά, ξεπερνώντας συναδέλφους τους από 39 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Το νέο τους κατόρθωμα τούς χάρισε ακόμη ένα εισιτήριο, αυτή τη φορά για έναν παγκόσμιο μαθητικό διαγωνισμό.

Πλέον, οι μαθητές του Πειραματικού Λυκείου του ΠΑΜΑΚ προετοιμάζονται πυρετωδώς και έχουν βάλει πλώρη για να φέρουν ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στη χώρα μας!

Τι είναι όμως το Wizzle?

Το Wizzle μοιάζει με ένα μεγάλο παζλ. Ειδικότερα, πρόκειται για ένα παιχνίδι με χρωματικές ψηφίδες οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν ένα ψηφιδωτό. Το Wizzle είναι ένα παιχνίδι σκέψης και δημιουργίας, το οποίο με τα σχήματα και τα κρυμμένα μαθηματικά του, καλλιεργεί τη δημιουργικότητα και καταπολεμά το άγχος. Σχεδιάστηκε με 3D printing technology και δίνει τη δυνατότητα στους κατασκευαστές του να προσφέρουν after sales, αλλά και custom προϊόντα.

Το Wizzle εξελίχθηκε σε μία πρόκληση για τους μαθητές του Πειραματικού Λυκείου του ΠΑΜΑΚ. Όπως λέει στο GRTimes η CEO της μαθητικής επιχείρησης Isometricks, Κορίνα Μαλασίδη, «δεν φανταζόμασταν ότι η συλλογή των πολύχρωμων ψηφίδων θα μας δώσουν τόσες πολλές πληροφορίες, αλλά και διαφορετικές λύσεις. Και φυσικά, όσο ασχολούμαστε με το Wizzle, αλλά και όσο ακούμε αυτά τα οποία μας λένε οι χρήστες του, καταλαβαίνουμε ότι προκύπτουν και άλλες. Αυτό λοιπόν που ανακαλύψαμε, είναι ότι το μόνο όριο του Wizzle, είναι η φαντασία».

Σε ό,τι αφορά στη δημιουργία του παιχνιδιού, η Κ. Μαλασίδη εξηγεί ότι οι μαθητές επιθυμούσαν να φτιάξουν κάτι ξεχωριστό και καινοτόμο. Ένα παιχνίδι που θα ενέπνεε τους ανθρώπους αλλά και τους ίδιους τους δημιουργούς του, οι οποίοι ήθελαν να ασχοληθούν σε βάθος με το αντικείμενο το οποίο θα καταπιάνονταν.

«Θέλαμε να φτιάξουμε κάτι μη τεχνολογικό, σε έναν τεχνολογικό κόσμο. Για αυτό επιλέξαμε να πάμε σε μία κατασκευή που δεν θα είναι ηλεκτρονική. Για να πετύχουμε τον σκοπό μας, χρειαζόμασταν την καθοδήγηση των καθηγητών μας οι οποίοι στο παρελθόν διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς ισομετρίας με το σχολείο μας. Εκείνοι, με τις γνώσεις τους, μας βοήθησαν να δημιουργήσουμε με τις ψηφίδες μας τις πλακοστρώσεις οι οποίες ενσωματώνουν τις συμμετρίες», υπογραμμίζει η μαθήτρια της Α’ Λυκείου, η οποία τονίζει πως «πιστεύουμε πολύ στο ανθρώπινο μυαλό και για αυτό κατασκευάσαμε ένα τέτοιο παιχνίδι, το οποίο δεν βάζει όρια στον χρήστη».

Ποιοι είναι οι Isometricks?

Οι Isometricks έχουν συνηθίσει να διακρίνονται σε όλους τους διαγωνισμούς στους οποίους λαμβάνουν μέρος. Λίγο καιρό πριν, οι 17 ξεχωριστοί μαθητές κατάφεραν να κατακτήσουν τη 2η θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό Social Innovation Relay (SIR) – JA.

Η Κορίνα Μαλασίδη, λέει ότι «επιλέξαμε αυτό το όνομα γιατί θέλαμε να φαίνεται το μαθητικό υπόβαθρο του προϊόντος».

Το -“tricks”, ωστόσο, κρύβει τη δική του εξήγηση, η οποία σύμφωνα με τη μαθήτρια είναι η εξής: «Το παιχνίδι που δημιουργήσαμε, δεν έχει μόνο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Στόχος του είναι και η διασκέδαση. Εξ ου και το… tricky στο όνομα της επιχείρησής μας».

Η συνταγή της επιτυχίας της μαθητικής επιχείρησης

Δεν θα ήταν είδηση να πούμε ότι η Κορίνα Μαλασίδη αλλά και οι συμμαθητές και συνεργάτες της δηλώνουν πανευτυχείς μετά τη μεγάλη τους επιτυχία, όμως σίγουρα είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μαθητές ηλικίας 15 και 16 ετών, κατάφεραν να δουλέψουν τόσο γρήγορα και δομημένα, ώστε να φτάσουν την επιχείρησή τους στην κορυφή της Ευρώπης.

«Δουλέψαμε μέσα σε μία ευρεία οργανωτική δομή. Η επιχείρησή μας διαθέτει οικονομικό τμήμα, αλλά και τμήματα παραγωγής, πωλήσεων, μάρκετινγκ, δημοσίων σχέσεων και πληροφορικής.

Κάθε τμήμα, έχει το δικό του διευθυντή», λέει για το… μυστικό της επιτυχίας η Κ. Μαλασίδη, η οποία επέβλεπε όλα τα στάδια των εργασιών για την κατασκευή του παιχνιδιού και παράλληλα φρόντισε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, ώστε το παιχνίδι να ολοκληρωθεί on time και τελικά να ταξιδέψει με μεγάλη επιτυχία, μέχρι την Κωνσταντινούπολη.

Οι Isometricks πλέον κοιτάζουν μπροστά και στοχεύουν σε νέες διακρίσεις, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη μεγάλη τους επιτυχία. Μόλις επέστρεψαν, μάλιστα, από την Κωνσταντινούπολη, έτυχαν θερμής υποδοχής από τους οικείους τους και πανηγύρισαν με την ψυχή τους την επιτυχία, με την ΕΡΤ να καταγράφει τα πλάνα:

Ο αδερφός της Κορίνας είναι ακόμη ένα παιδί που διακρίθηκε διεθνώς

Στο πλευρό των Isometricks αλλά και της Κορίνας στην Κωνσταντινούπολη, βρέθηκε και ο αδερφός της, Βασίλης Μαλασίδης.

Ο Βασίλης γνωρίζει καλά τη σημασία των συλλογικών, μαθητικών διακρίσεων, καθώς πριν από περίπου έναν χρόνο, η τριμελής ελληνική startup “Food For Thought”, ομάδα στην οποία συμμετείχε -και συμμετέχει, κατέκτησε την πρώτη θέση του Διαγωνισμού Καινοτομίας του Junior Achievements, με αποτέλεσμα οι Food For Thought να κερδίσουν τη συμμετοχή τους στον 8ο Διεθνή Τελικό Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας – Social Innovation Relay (SIR) Global Final 2022, όπου και πάλι, κατέκτησαν την πρωτιά.

Το δικό τους εγχείρημα, καταπιάνεται με τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται το άλευρο μέσω του γεωσκώληκα, μία ουσία με την οποία μπορούν να παραχθούν διάφορες τροφές και να υποκαταστήσει ακόμη και το μοσχαρίσιο κρέας.

Πώς τα δύο αδέλφια βρέθηκαν στην ίδια αίθουσα

Ο Βασίλης βρέθηκε φέτος στον διαγωνισμό GEN-E της JA Europe, καθώς όπως υπογραμμίζει στο GRTimes, «στην Κωνσταντινούπολη κληθήκαμε 20 απόφοιτοι, οι οποίοι ανήκουμε στους δίκτυο των Alumni. Εγώ βρισκόμουν στην ομάδα των 8 αποφοίτων με ορισμένη επιχειρηματική δραστηριότητα».

Μετά το άκουσμα του αποτελέσματος, ο Β. Μαλασίδης λέει ότι ένιωσε να γεμίζει ψυχικά με τη μεγάλη επιτυχία της αδερφής του και της ομάδας της. «Από τη μία το περιμέναμε κι από την άλλη είχαμε τις επιφυλάξεις μας, καθώς και πέρσι, την πρωτιά στον συγκεκριμένο διαγωνισμό κατέκτησε μία ελληνική μαθητική επιχείρηση ονόματι Microgreens-Magicgreens, από το Β’ Πειραματικό Λύκειο του Κιλκίς».

Η χώρα μας, όμως, βρέθηκε εκ νέου στην κορυφή της Ευρώπης, καθώς η κριτική επιτροπή επέλεξε το Wizzle ανάμεσα σε 40 μαθητικά εγχειρήματα. Η επιτυχία αυτή, είναι για τον Βασίλη «η μεγαλύτερη για το σχολείο μας και ανάλογη, με την περσινή, επιτυχία για την Ελλάδα».

Τα συγχαρητήρια του δημάρχου και η τυχαία κλήση στην Κωνσταντινούπολη

Η Κορίνα και ο Βασίλης μένουν στο Ωραιόκαστρο. Έτσι, το κατόρθωμα των Food For Thought και του Βασίλη, οδήγησε τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, να δώσει επισήμως τα συγχαρητήριά του στον νεαρό για το κατόρθωμά του.

«Οι διακρίσεις σου Βασίλη είναι σπουδαίες, νιώθουμε υπερήφανοι διότι είσαι συνδημότης μας. Εύχομαι ολόψυχα να πετύχεις τους στόχους σου και να εισαχθείς στην Ιατρική Σχολή που επιθυμείς», του είχε πει ο δήμαρχος και ο Βασίλης φαίνεται ότι τον άκουσε, καθώς στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις συγκέντρωσε τα απαιτούμενα μόρια και φαίνεται ότι θα καταφέρει να σπουδάσει στην Ιατρική.

Η επιτυχία της Κορίνας, όμως, συγκίνησε ιδιαίτερα τον Βασίλη, ένα διακεκριμένο παιδί της οικογένειας Μαλασίδη. «Θα μπορούσα να έχω κληθεί ως alumni, σε κάποιον μελλοντικό διαγωνισμό. Όμως κλήθηκα φέτος, τη χρονιά όπου διαγωνίζονταν η αδερφή μου.

Και είμαι πολύ χαρούμενος που βρέθηκα εκεί, έστω και συγκυριακά, για να ζήσω μαζί της τη μεγάλη της επιτυχία», λέει.

ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε την ιστοσελίδα αλλά και όλα τα social media των Isometricks, για να αποκτήσετε επαφή με όλα τα κατορθώματα των μαθητών του Πειραματικού Λυκείου του ΠΑΜΑΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Ελλάδα κατέκτησε το πρώτο βραβείο στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας (VIDEO)

Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη που βραβεύτηκαν διεθνώς θέλουν να λύσουν το επισιτιστικό πρόβλημα! (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Λύση στην επισιτιστική κρίση μέσω… εδώδιμων εντόμων από μαθητές (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top