Η τεράστια σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και ο προληπτικός έλεγχος που πρέπει να γίνεται πλέον από μικρότερες ηλικίες, υπογραμμίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 43ο Πανελλήνιο Γαστρεντερολογικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί από τις 23 μέχρι τις 26 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, γαστρεντερολόγος και διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Θεαγενείου νοσοκομείου, Δημήτριος Τζιλβές, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ποσοστού θνητότητας σε ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών, γεγονός που αποδίδεται στον προληπτικό έλεγχο αλλά και εσύ αλλαγές σε κακές συνήθειες όπως η διακοπή του καπνίσματος.
Αντίθετα την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο, καταγράφεται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών, ο οποίος εμφανίζεται πιο συχνά σε προχωρημένο στάδιο με τη διάγνωση να γίνεται συνήθως με καθυστέρηση.
Με βάση τα παραπάνω σύμφωνα με τον κ.Τζιλβέ, η σύσταση για προληπτικό έλεγχο είναι να ξεκινάει από τα 45 έτη αλλά να γίνεται νωρίτερα εάν υπάρχει ιστορικό με συγγενή πρώτου βαθμού ή με δύο και περισσότερους συγγενείς δεύτερου βαθμού.
Μετά τα 50 και εφόσον δεν βρεθεί κάποιος πολύποδας ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε δέκα έτη ωστόσο εφόσον βρεθεί πολύποδας ή υπάρχει ιστορικό σε συγγενείς πρώτου βαθμού, ο έλεγχος που μπορεί να γίνει είτε με εξέταση κοπράνων είτε με κολονοσκόπηση, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια.
Ο ίδιος σημείωσε την τεράστια σημασία που έχει η υιοθέτηση ενός οργανωμένου προγράμματος πρόληψης από την Πολιτεία και το οποίο όπως τόνισε θα σώσει ζωές εφόσον εφαρμοστεί.
Όσον αφορά τώρα τους παράγοντες που ενοχοποιούνται για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεαρότερες ηλικίες, ο κ. Τζιλβές σημείωσε πώς είναι η αύξηση του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία, καθώς αποδείχτηκε ότι η αύξηση του δείκτη μάζας σώματος κατά 5 μονάδες, συνεπάγεται αύξηση κατά 20% του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος, αλλά και η έλλειψη άσκησης.
Στην κορυφή πάντως των παραγόντων κινδύνου βρίσκεται το οικογενειακό ιστορικό καθώς άτομα με συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου, έχουν δύο με τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Και όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των συγγενών με καρκίνο Και ειδικότερα όταν αυτός εμφανίστηκε σε ηλικία κάτω των 50 ετών, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος νόσησης, σύμφωνα πάντα με τον διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Θεαγενείου.
Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Κωνσταντίνος Σουφλέρης, γαστρεντερολόγος, διευθυντής ΕΣΥ του «Θεαγενείου», επισήμανε από την πλευρά του πως τα τελευταία χρόνια είναι πολύ πιο συχνή η εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων που σχετίζονται με το γαστρεντερολογικό όπως η νόσος Crohn και άλλες φλεγμονώδεις νόσοι και το κυριότερο είναι ότι στο μέλλον αναμένεται να είναι ακόμη συχνότερη εμφάνισή τους κυρίως λόγω του δυτικού τρόπου ζωής.
Απέδωσε επίσης τεράστια σημασία στην έγκαιρη διάγνωση αλλά και στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που μπορούν να εφαρμοστούν σε αντίστοιχες ασθένειες που ακόμη και αν δεν είναι ιάσιμες, μπορούν να βελτιώσουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στις περισσότερες περιπτώσεις, την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε και η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», Καίτη Χρονοπούλου, η οποία μίλησε για τις ενημερωτικές δράσεις για το κοινό που θα πραγματοποιήσει ο σύλλογος από τις 23 μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου, στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς και στην παραλία από το ύψος του ξενοδοχείου μέχρι τις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου.
Οι πολίτες θα μπορούν να ενημερωθούν για την πρόληψη της νόσου με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και την παρουσία εξειδικευμένων γιατρών.
Παράλληλα άτομα που αντιμετώπισαν τη σοβαρή ασθένεια θα βρίσκονται στο χώρο αρωγοί της προσπάθειας ενημέρωσης.
«Στοχεύουμε να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα διαχέοντας το μήνυμα της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Μέσα από ένα διαδραστικό ψηφιακό περιβάλλον οι πολίτες θα ενημερωθούν παρεμβαίνοντας εικονικά και φροντίζοντας το «ψηφιακό σώμα» τους, ώστε να νικήσουν στον αγώνα κατά του καρκίνου, δήλωσε η κ. Κοντοπούλου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
21 Νοεμβρίου, Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων: Το μήνυμα Φλώρου (VIDEO, ΦΩΤΟ)
Σοκαριστικό βίντεο: Η στιγμή που ο «δράκος των Εξαρχείων» επιτίθεται σε 29χρονη για να τη βιάσει
Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ: Επιδείνωση από απόψε με βροχές και καταιγίδες (VIDEO)