Καταφύγια στον Όλυμπο: Δίχως χιόνι αλλά ανοιχτά τα Θεοφάνεια

Καταφύγια στον Όλυμπο: Δίχως χιόνι αλλά ανοιχτά τα Θεοφάνεια

Αγαπητός καθόλη τη διάρκεια του έτους, ο Όλυμπος, αποτελεί προορισμό για τους λάτρεις του βουνού, πεζοπόρους και ορειβάτες, χειμώνα, καλοκαίρι, με ή χωρίς χιόνι. Για τα Θεοφάνεια, καταφύγια είτε με πρόσβαση μόνο πεζή είτε οδική, θα είναι ανοιχτά. «Φέτος, δεν είναι ένας τυπικός χειμώνας, στο βουνό δεν έχει χιόνι» δηλώνουν στο GRTimes.gr διαχειριστές των καταφυγίων του Ολύμπου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Εθνικός δρυμός, ο πρώτος στην Ελλάδα, από το 1938, και το ψηλότερο βουνό, γνωστό ως η κατοικία των Δώδεκα Θεών, με την κορυφή του, το Μύτικα, να φτάνει τα 2.918 μέτρα, ο Όλυμπος αποτελεί παγκοσμίως προορισμό, κυρίως για τους ορειβάτες και πεζοπόρους αλλά και για τους λάτρεις των βουνών, της φύσης, των αποδράσεων. Η σύνηθες εποχή για επίσκεψη στο βουνό είναι από Μάιο έως και Οκτώβριο, τότε που βρίσκονται και σε πλήρη λειτουργία τα καταφύγια. Ωστόσο, αρκετά απ’ αυτά, είτε με πρόσβαση μόνο μέσω μονοπατιών, άλλα και με όχημα, αποτελούν για πολλούς, έμπειρους και τολμηρούς σε κάποιες περιπτώσεις, και για τους χειμερινούς μήνες.

Το καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης», χτισμένο στο Οροπέδιο των Μουσών, σε υψόμετρο 2.697 μ., το οποίο χτίστηκε το 1961 και ανήκει στο Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης, λειτουργεί και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πάντα κατόπιν συνεννόησης με τους διαχειριστές του. Το ίδιο ισχύει και για το καταφύγιο «Πετρόστρουγκα», σε υψόμετρο 1.940 μ., στην ομώνυμη θέση, το οποίο διαχειρίζεται η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Σε σχετικό ρεπορτάζ του GRTimes.gr, στην ολοκλήρωση της σεζόν για το βουνό, στα τέλη Οκτωβρίου, υπήρχαν ήδη, κρατήσεις από ορειβάτες για τις ημέρες των Θεοφανείων. Συνομιλήσαμε με τους διαχειριστές των καταφυγίων και σας μεταφέρουμε το κλίμα για αυτές τις ημέρες αλλά και για τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα.

Πετρόστρουγκα – Όλες οι προμήθειες στην πλάτη

Χτισμένο μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος από οξιές και υπεραιωνόβια ρόμπολα βρίσκεται το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στον Όλυμπο, το οποίο διαχειρίζεται η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Το καταφύγιο αποτελεί ορμητήριο ιδίως για τις χειμερινές αναβάσεις, καθώς είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν ήδη ανοίξει αναρριχητικές διαδρομές σε κοντινό βράχο, δίνοντας τη δυνατότητα σε αναρριχητές να εξασκήσουν το αγαπημένο άθλημά τους.

Για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν είχαν ορειβάτες, διότι όπως μας ενημερώνει ο διαχειριστής του καταφυγίου Νεκτάριος Παρμάκης «υπήρξε ενδιαφέρον της τελευταίας στιγμής, τις 2 – 3 τελευταίες ημέρες, και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο». Όπως ο ίδιος εξηγεί, τον χειμώνα, οι προμήθειες κουβαλιούνται στην πλάτη, και για να μπορέσει να λειτουργήσει το καταφύγιο, ούτως ώστε να βγάλει, τουλάχιστον τα λειτουργικά του έξοδα, θα πρέπει να υπάρχουν κρατήσεις εκ των προτέρων.

Για τα Θεοφάνεια, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, στο καταφύγιο «Πετρόστρουγκα» υπάρχουν κρατήσεις θέσεων από οκτώ (8) άτομα. «Φέτος, δεν είναι ένας τυπικός χειμώνας, δεν έχει χιόνι στο βουνό» δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Παρμάκης εξηγώντας ωστόσο, ότι το συγκεκριμένο καταφύγιο, το προτιμούν ορειβάτες όταν έχει χιόνι. «Το κίνητρο είναι το χιόνι, θα έρθουν όταν έχει χιόνι, και γενικώς το μονοπάτι μέχρι την Πετρόστρουγκα είναι βατό» συμπληρώνει ο ίδιος.

Να σημειώσουμε ότι για το καταφύγιο «Πετρόστρουγκα» ξεκινώντας κανείς από το Λιτόχωρο με το αυτοκίνητο, μετά από 13 περίπου χλμ. φτάνει στη θέση Γκορτσιά (Διασταύρωση). Από εκεί ξεκινά το ορειβατικό μονοπάτι που οδηγεί στο καταφύγιο σε περίπου 2,5 ώρες πεζοπορίας. Τον χειμώνα, όταν έχει χιόνι, οι ώρες πεζοπορίας μπορεί να φτάσουν και τις 5 ενώ για εκείνους τους ορειβάτες οι οποίοι κουβαλούν και προμήθειες στις πλάτες τους, ο χρόνος πεζοπορίας εξαρτάται από τη φυσική τους κατάσταση, την εξοικείωση τους, το βάρος που κουβαλούν. «Όταν έχει χιόνι, ένας ορειβάτης μπορεί να κάνει και 3-4 ώρες» επισημαίνει ο κ. Παρμάκης.

Το καταφύγιο, εκτός από τα Θεοφάνεια (6-8 Ιανουαρίου) θα είναι ανοικτό και 21-22 Ιανουαρίου, 28-29 Ιανουαρίου, 10-12 Μαρτίου, 25-26 Μαρτίου, πάντα κατόπιν κράτησης θέσης (τηλ. 2310 310649).

Γιώσος Αποστολίδης – Στο Οροπέδιο των Μουσών

Το καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» κτίστηκε το καλοκαίρι του 1961, από το Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης Σ.Ε.Ο. σε υψόμετρο 2.697 μ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο. Το 1962 έγινε η προσθήκη του δεύτερου ορόφου, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των φιλοξενουμένων σε 80 άτομα. Πήρε το όνομα του ιδρυτή του μετά το θάνατό του, που προκλήθηκε από ορειβατικό ατύχημα το Πάσχα του 1964 στο Λούκι του Μύτικα.

Σ’ ότι αφορά τα Θεοφάνεια, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, στο καταφύγιο θα φτάσει ένας ορειβατικός σύλλογος από Αθήνα, αποτελούμενος από 40 άτομα. «Ο καιρός είναι καλός, το βουνό όμως είναι παγωμένο και απαιτείται μεγάλη προσοχή» δηλώνει ο Λάζαρος Μποτέλης, διαχειριστής του καταφυγίου «Γιώσος Αποστολίδης» τονίζοντας «πολλοί νομίζουν ότι είναι πολύ απλό, χρειάζεται όμως μεγάλη εμπειρία».

Το καταφύγιο διαθέτει 66 κλίνες εκ των οποίων οι δύο είναι παιδικές. Υπάρχουν τρία δεκαεξάκλινα δωμάτια, ένα δεκάκλινο με 2 παιδικά κρεβατάκια κι ένα οκτάκλινο. Η ηλεκτροδότηση του καταφυγίου γίνεται από φωτοβολταϊκά πάνελ με μπαταρίες, ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες του σε ενέργεια (τηλ. 2310 224710, 23510 82840).

Ανοιχτά τα καταφύγια με οδική πρόσβαση

Ανοιχτά, παραμένουν τα Σαββατοκύριακα τα καταφύγια που βρίσκονται σε χαμηλά υψόμετρα και το βασικότερο έχουν οδική πρόσβαση. Το καταφύγιο «Δημήτριος Μπουντόλας» βρίσκεται σε υψόμετρο 930 μέτρων στη θέση «Σταυρός» και η πρόσβαση σ’ αυτό γίνεται μέσω του ασφαλτόδρομου, από το Λιτόχωρο που οδηγεί στα Πριόνια (9ο χλμ. από Λιτόχωρο).  Την χειμερινή περίοδο λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα, την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, και από Πάσχα καθημερινά. Οφείλει το όνομα του στον Δημήτρη Μπουντόλα έναν από τους καλύτερους Έλληνες αλπινιστές της δεκαετίας του 1980, ο οποίος παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από χιονοστιβάδα τον Οκτώβριο του 1985 στο Annapurna South των Ιμαλαίων. Το καταφύγιο έχει χωρητικότητα 27 ατόμων και διαθέτει εστιατόριο (τηλ. 23510 84100, 6939 225857).

Το καταφύγιο «Κορομηλιά» σε υψόμετρο 1.020 μέτρων στη βορειοανατολική πλευρά του Ολύμπου, έχει χωρητικότητα 18 ατόμων και διαθέτει εστιατόριο. Όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο διαχειριστής του καταφυγίου Βαγγέλης Γιαννικός το καταφύγιο θα είναι ανοιχτό για τα Θεοφάνεια και μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, υπάρχουν κρατήσεις από έξι (6) άτομα. «Θα έρθουν και ορειβάτες και απλοί επισκέπτες για βόλτα» αναφέρει ο κ. Γιαννικός λέγοντας ότι χιόνι στο βουνό έχει πάνω από τα 2.000 μ.

Η πρόσβαση στο καταφύγιο Κορομηλιά γίνεται οδικώς, από το Δίον (89 χλμ. από Θεσσαλονίκη), στη συνέχεια πινακίδες για Όλυμπο και για ρέμα Ορλιά (ή Ουρλιά) και από το εκκλησάκι του Αγ. Κωνσταντίνου άλλα 9 χλμ. δασικός δρόμος (τηλ. 694 2243349, 698 1448978).

Επίσης, το καταφύγιο «Κρεβάτια» Βροντούς στα 1.008 μ., στη βόρεια πλευρά του Ολύμπου, θα είναι ανοιχτό για τα Θεοφάνεια και όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο διαχειριστής Ισαάκ Αδαμίδης υπάρχουν κρατήσεις από μικρή ομάδα ορειβατών και πεζοπόρων. Έχει χωρητικότητα 23 ατόμων και διαθέτει εστιατόριο. Η πρόσβαση στο καταφύγιο γίνεται μέσω χαλικόδρομου 8 χλμ., από την Αγία Τριάδα Βροντούς (τηλ. 6971 773070).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όλυμπος – Καταφύγια: Με πληρότητες προ covid ολοκληρώνεται η φετινή σεζόν – Ανοιχτά τα καταφύγια με οδική πρόσβαση

Αποδράσεις δροσιάς σε βάθρες του Ολύμπου (ΦΩΤΟ)

Όλυμπος- Καταφύγιο «Σπ. Αγαπητός»: Διανυκτέρευση ‘στη μέση του πουθενά’, στα 2.060 μ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top