Καύσιμα: «Μάστιγα» οι πειραγμένες αντλίες στα πρατήρια – Πώς μπορούν να την «ψιλιαστούν» οι καταναλωτές

Καύσιμα: «Μάστιγα» οι πειραγμένες αντλίες στα πρατήρια – Πώς μπορούν να την «ψιλιαστούν» οι καταναλωτές

Ρεπορτάζ: Χρήστος Νανούσης

Ολοένα και αυξάνονται οι περιπτώσεις νοθείας, αλλά και τα φαινόμενα πειραγμένης αντλίας στα πρατήρια υγρών καυσίμων στην Ελλάδα. «Τη λύση για τους καταναλωτές πρέπει να τη δώσει το κράτος» τόνισε στο GRTimes ο πρόεδρος Πρατηριούχων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου.

Συγκεκριμένα, τα πρατήρια υγρών καυσίμων με «πειραγμένες» αντλίες αλλά και το φαινόμενο του λαθρεμπορίου φέρεται να διογκώθηκαν συγκριτικά με το 2019, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Μάλιστα από την έρευνα, που αφορά την αγορά της Αττικής, η οποία συγκεντρώνει το 50% της εγχώριας κατανάλωσης καυσίμων, προκύπτει ότι το «κλέψιμο» στην αντλία ξεκινάει από 4% και φτάνει έως και 24%!

Ασμάτογλου: «Τεράστιο το πρόβλημα, το έχουμε καταγγείλει εδώ και χρόνια»

Για τα περιστατικά νοθείας αλλά και «πειραγμένης» αντλίας μέσω της τεχνολογίας και συγκεκριμένα με τη συνδρομή προγραμματιστών που επεμβαίνουν στο σύστημα εισροών-εκροών καυσίμων μίλησε στο GRTimes ο πρόεδρος Πρατηριούχων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου.

«Τα φαινόμενα αυτά σίγουρα τα έχει επιδεινώσει η κρίση, όμως εμείς εδώ και πολλά χρόνια έχουμε καταγγείλει στα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών και Ανάπτυξης) ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Ασμάτογλου.

Και συνέχισε: «Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν έκαναν κάτι που να αφορά την πρόληψη. Αυτή λύνει το πρόβλημα για τον καταναλωτή».

«Πρέπει να επανασχεδιαστεί το σύστημα εισροών-εκροών»

Για το σύστημα εισροών-εκροών που μέσα από αυτό μπορεί ο πρατηριούχος να εξαπατήσει τους καταναλωτές ο κ. Ασμάτογλου υπογράμμισε πως «αυτό πρέπει να είναι εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών το οποίο θα πρέπει να έχει τον έλεγχο διότι από αυτό το σύστημα μπορούμε να περάσουμε νοθευμένο καύσιμο ή να παραδώσουμε στον πελάτη μας μικρότερη ποσότητα από αυτή που πληρώνει. Το σύστημα αυτό πρέπει να είναι αδιάβλητο».

«Εμείς είμαστε υπέρ της προστασίας του καταναλωτή και υπέρ του κράτους για να βάζει στα ταμεία τους φόρους. Τα 300 εκατ. ευρώ που χάνονται ετησίως από τα δημόσια ταμεία θα μπορούσαν να είναι αυτά που θα έφερνα την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ)» τονίζει ο ίδιος.

Ανυποψίαστοι οι πολίτες στα πρατήρια, ένας μόνο τρόπος να την «ψιλιαστούν»

Οι καταναλωτές οι οποίοι προσέρχονται στα πρατήρια δεν μπορούν να ξέρουν, ούτε υπάρχει κάποιο δείγμα ώστε να καταλάβουν ότι… κάτι δεν πηγαίνει καλά. Εν ολίγοις ανυποψίαστοι (ή και υποψιασμένοι) δεν μπορούν να αποκαλύψουν κάποια ενδεχόμενη απάτη και να προστατευτούν.

«Το κράτος είναι το μόνο που μπορεί να παρέμβει για να σταματήσει όλο αυτό. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος» ανέφερε ο πρόεδρος Πρατηριούχων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου.

Κλείνοντας ο κ. Ασμάτογλου συμπλήρωσε μιλώντας στο GRTimes πως η μοναδική περίπτωση που πρέπει να κάνει τον καταναλωτή να υποψιαστεί φαινόμενα απάτης είναι η τιμή. Όπως λέει, αν κάποιο πρατήριο έχει την τιμή του λίτρου 10 ή και παραπάνω λεπτά χαμηλότερα από τη μέση τιμή στην περιοχή του, τότε ο καταναλωτής πρέπει να προβληματιστεί.

Τέλος, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα από εκτιμήσεις της αγοράς, ετησίως οι καταναλωτές πληρώνουν για καύσιμο που δεν μπαίνει ποτέ στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους περί τα 120 εκατ. ευρώ (!), ενώ τα διαφυγόντα έσοδα για το κράτος από το λαθρεμπόριο υπολογίζονται σε ετήσια βάση στα 250-300 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΑΑΔΕ: Οριστική ανάκληση άδειας σε πρατήριο καυσίμων-Βρέθηκαν παράνομες δεξαμενές πετρελαίου (ΦΩΤΟ)

Πετρέλαιο θέρμανσης: Με το… μπετόνι οι αγορές όσο «κρατάει» ο καιρός

Πρόστιμα ύψους 2,7 εκατ. ευρώ σε βενζινάδικα για νοθευμένα καύσιμα

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top