Κινητοποιήσεις εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης: «Σε 15 εργοτάξια μόνο τρεις ηλεκτρολόγοι» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Κινητοποιήσεις εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης: «Σε 15 εργοτάξια μόνο τρεις ηλεκτρολόγοι» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Για άθλιες συνθήκες εργασίας κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πραγματοποιούν αυτή την ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο εργοτάξιο της πλατείας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που έχουν κηρύξει για σήμερα (9/6) από τις 12:00 έως τις 15:30.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Το προσωπικό που εργάζεται στον κατασκευαστικό τομέα του μετρό προκήρυξε στάση εργασίας προκειμένου να ακουστούν τα χρόνια αιτήματα του στην εργοδοσία, ενώ παράλληλα δεκάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία Δημοκρατίας, φωνάζοντας συνθήματα και αναρτώντας πανό, καταγγέλλοντας, όπως λένε, με αυτό τον τρόπο, τις ανθυγιεινές εργασιακές συνθήκες που έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των Εργαζομένων του Μετρό Θεσσαλονίκης, Θωμάς Μιχαλόπουλος, ζητείται άμεση αύξηση των μισθών όλου του προσωπικού, άμεση καταβολή χρημάτων σε εργαζόμενους που χρησιμοποιούν τα δικά τους οχήματα με κόστος καυσίμων, να ληφθούν μέτρα ασφαλείας για τον κορωνοϊό, καθώς όπως αναφέρει αναγκάζονται να δουλεύουν δεκάδες άτομα σε μόλις λιγοστά τετραγωνικά (το εργοτάξιο της Βενιζέλου έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης όπως επισήμανε, καθώς τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκαν τουλάχιστον 13 κρούσματα, με την εταιρεία σε πρόσφατο έγγραφό της να παραδέχεται ότι στο συγκεκριμένο εργοτάξιο υπάρχει συνωστισμός και πραγματοποιούνται πυρετώδεις εργασίες).

Επιπροσθέτως ζητούν να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, να μεριμνήσει η εργοδοσία για τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, τον οποίο όπως λένε οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να αγοράζουν με δικά τους έξοδα, να γίνουν προσλήψεις για την επαρκή στελέχωση του προσωπικού προς αποφυγή κινδύνων ατυχημάτων και, τέλος, να διασφαλιστεί η τακτικότητα μισθοδοσίας εντός του πρώτου 10ημερου κάθε μήνα, για όλο το προσωπικό.

«Δεν έχει φωτισμό στους χώρους του εργοταξίου και παράλληλα υπάρχουν πολλές παγίδες, με διαρκή κίνδυνο ατυχήματος. Επιπλέον αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε εμείς τον απαραίτητο εξοπλισμό εργασίας, όπως για παράδειγμα τα παπούτσια και τα γάντια μας. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είμαστε απλήρωτοι.

Σε 15 συνολικά εργοτάξια δουλεύουν μόνο τρείς ηλεκτρολόγοι, που σημαίνει ότι αν για παράδειγμα πέσει η ασφάλεια στο εργοτάξιο εδώ στον Βαρδάρη, θα αναγκαστεί να έρθει ο συνάδελφος που μπορεί να είναι πολύ μακριά εκείνη την ώρα, με αποτέλεσμα οι εργασίες να σταματήσουν. Εμείς ζητάμε απλά το δεδομένο: Να πηγαίνουμε στη δουλειά και να μην κινδυνεύει η ζωή μας», είπε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων του Μετρό στο σταθμό της Βενιζέλου (τομέας αρχαίων), Γιώργος Γκαλέτσας δήλωσε ότι «ζητάμε πρώτον στον βασικό μισθό να υπολογισθούν οι τριετίες των εργαζομένων, δεύτερων το 5% της εργασίας στα υπόγεια να συμπεριληφθεί στον μισθό μας και τρίτον να καταβληθεί το επίδομα γάμου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το εκπαιδευτικό έργο του ΕΟΚΑΝ μέσα στο 2022

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή γιατρός για παράνομες συνταγογραφήσεις

Νέες απειλές Ερντογάν κατά Ελλάδας: «Δεν αστειεύομαι! Αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά» (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top