Κινητοποίηση τομέων της ελληνικής οικονομίας από το πρόγραμμα «Σπίτι μου!»

Κινητοποίηση τομέων της ελληνικής οικονομίας από το πρόγραμμα «Σπίτι μου!»

Σειρά επιμέρους τομέων της ελληνικής οικονομίας κινητοποιεί το πλαίσιο της στρατηγικής κοινωνικής Στέγασης, υπό την επωνυμία «Σπίτι μου!» που εξειδικεύτηκε την εβδομάδα που μας πέρασε από κυβερνητικά στελέχη, σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η νέα Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή. Ορισμένες θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ για άλλες έχει ξεκινήσει η προετοιμασία προκειμένου να τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή. Όλα τα προγράμματα θα αρχίσουν να υλοποιούνται πάντως είτε εντός του 2022 είτε εντός του 2023.

Τράπεζες, οργανώσεις και φορείς την αγοράς ακινήτων, τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρίες, εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων και μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών που θα εμπλακούν στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος ή θα έχουν επιπτώσεις από την υλοποίηση του, επεξεργάζονται ήδη τις σχετικές ανακοινώσεις, όπως υπογραμμίζουν πηγές.

Για παράδειγμα, άμεσα θα αυξηθεί το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα, όπως και το επίδομα στέγασης για τους μαθητές στις Σχολές της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) που φοιτούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Το πρόγραμμα «Κάλυψη», μέσω του οποίου θα διατεθούν ιδιωτικές κατοικίες που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα «Εστία» για τη στέγαση μεταναστών, θα ξεκινήσει στις αρχές του 2023, όταν θα είναι διαθέσιμες οι κατοικίες και θα έχουν ολοκληρωθεί τυχόν επισκευές. Από το 1ο τρίμηνο του 2023 θα αρχίσει η χορήγηση των χαμηλότοκων δανείων για αγορά κατοικίας από νέους.

Οι εννέα δράσεις που περιλαμβάνει η στρατηγική της κυβέρνησης είναι:

  1. Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος: Από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ (αύξηση 50%) για φοιτητές που κατοικούν μόνοι και από τα 1.000 ευρώ στα 2.000 ευρώ (αύξηση 100%) σε όσους συγκατοικούν. Αφορά 50.000 φοιτητές και σπουδαστές και θα δοθεί αναδρομικά από αυτό το φθινόπωρο για το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.
  2. Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια: Θα φτάνουν τις 150.000 ευρώ, θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Με τα σημερινά δεδομένα θα έχουν επιτόκιο 1% και το ύψος της δόσης θα είναι σαφώς χαμηλότερο από το αντίστοιχο ενοίκιο. Θα αφορά στην αγορά διαμερισμάτων έως 120 τ.μ. και οι ωφελούμενοι θα είναι 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25 έως 39 ετών. Για ζευγάρια (25-39) ετών με τρία και πλέον παιδιά το δάνειο θα είναι άτοκο.
  3. Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ»: Μίσθωση άνω των 1.000 κενών ιδιωτικών κατοικιών του προγράμματος ΕΣΤΙΑ τα οποία θα είναι διαθέσιμα μετά την 31.12.2022 για παροχή κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο σε 2.500 νέους 25-39 ετών, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με προτεραιότητα στους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
  4. Αξιοποίηση υφιστάμενων κενών ιδιωτικών κατοικιών: Η δράση αφορά τη χρηματοδότηση μαζικής ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους, για την άμεση διάθεσή τους ως προσιτές κατοικίες σε νέους και νέα ζευγάρια. Αναμένεται να ωφεληθούν 10.000 νέοι και νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών. Επιδιώκεται χρηματοδότηση 200 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  5. Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» Αφορά νέους ηλικίας από 18 έως και 29 ετών και περιλαμβάνει το «Εξοικονομώ για Νέους» και το «Ανακαινίζω για Νέους». Το πρώτο αφορά σε παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός για τους δικαιούχους φτάνει τις 25.000 ευρώ, με τα ποσοστά επιδότησης να κυμαίνονται από το 50 έως και το 90%, ανάλογα με το εισόδημα. Το δεύτερο αφορά σε παρεμβάσεις ανακαίνισης. Ο προϋπολογισμός φτάνει έως και τις 10.000 ευρώ  με επιδότηση 30% για όλους.
  6. Δημιουργία νέων, σύγχρονων φοιτητικών εστιών: Αφορά στα Πανεπιστήμια Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Δυτικής Αττικής και Κρήτης. Θα γίνουν μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και οι νέες Εστίες θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 8.150 άτομα.
  7. Κοινωνική κατοικία για ευάλωτες ομάδες: Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους. Αφορά στην ανακαίνιση 70 διαμερισμάτων στον Δήμο Αθηναίων και 30 στον Δήμο Θεσσαλονίκης στα οποία θα στεγαστούν τουλάχιστον 200 νέοι και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.
  8. Κοινωνική αντιπαροχή (1): Αξιοποίηση ακινήτων της ΔΥΠΑ. Παραχωρούνται κατόπιν διαγωνισμού ακίνητα της ΔΥΠΑ (διάδοχος του ΟΕΚ), και συνολικά του Δημοσίου, σε τεχνικές εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν με δικά τους έξοδα σύγχρονα κτίρια κατοικίας. Τα μισά από τα διαμερίσματα θα διατίθενται για λογαριασμό του Δημοσίου, με χαμηλά ενοίκια σε νέους έως 39 ετών βάσει οικονομικών κριτηρίων, με ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Τα υπόλοιπα μισά ακίνητα θα αξιοποιούνται εμπορικά. Η δράση στοχεύει στην ανέγερση 2.500 κατοικιών στις οποίες θα στεγαστούν 5.000 ωφελούμενοι.
  9. Κοινωνική αντιπαροχή (2): Αξιοποίηση ακινήτων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Η δράση αφορά στην ανακαίνιση 40 ακινήτων και τη διάθεσή τους ως κοινωνικές κατοικίες σε νεαρά ζευγάρια και νέους έως 39 ετών, εφαρμόζοντας ως μοντέλο διάθεσης είτε το ενοίκιο (που θα είναι χαμηλό έως μηδενικό), είτε το μοντέλο rent to own.

Ρυθμίσεις ιδιωτικών χρεών και διευκόλυνση ευάλωτων νοικοκυριών

Το ενδιαφέρον των οφειλετών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών (ν.4738/2020) συνεχίζεται, καθώς οι ρυθμίσεις, οι οριστικές υποβολές και οι νέες αιτήσεις παρουσιάζουν θετική δυναμική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέχρι τέλος Αυγούστου 2022, έχουν υποβληθεί οριστικά 7.670 αιτήσεις, ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ έχουν γίνει συνολικά 840 ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 176 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά της δυναμικής αυτής είναι τα στοιχεία του Αυγούστου, απ’ όπου προκύπτει ότι εισήλθαν στην πλατφόρμα 1.007 νέες αιτήσεις και υποβλήθηκαν οριστικά 727.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποίησε την ψηφιακή πλατφόρμα του νέου προγράμματος συνεισφοράς του Δημοσίου σε ευάλωτους οφειλέτες (ν.4916/22) με σκοπό τη στήριξη της κύριας κατοικίας τους, μέχρι τη μεταβίβασή της στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων (ν.4738/20).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ευάλωτους οφειλέτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και περιλαμβάνει κρατική επιδότηση έως 80% της δόσης του στεγαστικού δανείου της κύριας κατοικίας των ευάλωτων οφειλετών, από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως για διάστημα 15 μηνών, και αναστολή μέτρων των πιστωτών για την κύρια κατοικία (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).

Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα και την παροχή της Κρατικής επιδότησης είναι να πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας -εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια- που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης». Ο οφειλέτης θα πρέπει, επίσης  να έχει εκδώσει εντός του τελευταίου τριμήνου βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη.

Η υποβολή των αιτήσεων ολοκληρώνεται μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2023 ή μέχρι τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης.

Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας επιδόθηκε σε υποσχέσεις χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση – Κανείς δεν πήρε πειστικές απαντήσεις

Για «κρεσέντο ακατάσχετης παροχολογίας», που ξεκίνησε με την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης το Σάββατο και κορυφώθηκε χθες με «την τρικυμιώδη παρουσία του κ. Τσίπρα», στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη,  έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Στο τέλος του διημέρου, κανείς πολίτης δεν πήρε πειστική απάντηση για τα φλέγοντα ζητήματα που τον απασχολούν, αφού ο κ. Τσίπρας επιδόθηκε σε υποσχέσεις προς όλους, χωρίς στοιχεία και τεκμηρίωση. Πολύ περισσότερο όταν τον βαρύνει ένα ιστορικό αποτυχίας τόσο κραυγαλέο, που κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Παρότι επιχείρησε να δικαιολογήσει την περιορισμένη απήχηση του λέγοντας ότι δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις, η συνολική ανερμάτιστη παρουσία του αρκεί για να εξηγηθεί το γιατί η κοινωνία δεν τον εμπιστεύεται» συνέχισε ο κ. Οικονόμου. «Τελικά, το μόνο που κατάφερε, είναι να δημιουργήσει ακόμα περισσότερα ερωτήματα για το αν προσωπικά αντιλαμβάνεται τις δραματικές επιπτώσεις των όσων υπόσχεται χωρίς μέτρο και σύνεση. Όλοι πάντως κατανοούν, ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να υπόσχεται τα πάντα χωρίς κόστος, αφού δεν θα κληθεί να τα εφαρμόσει. Η διεθνής πραγματικότητα και το μέγεθος των προκλήσεων, επιβάλλουν σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια. Όχι αερολογίες και μυθεύματα, όχι πειραματισμούς, όχι ανευθυνότητα».

Τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ σχολιάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, το κόστος των εξαγγελιών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ από τη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 23,5 δισ. ευρώ κόστος για το 2023 και επιπλέον μόνιμο δημοσιονομικό κόστος 10 δισ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα έτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι εξαγγελίες αυτές οδηγούν σε χειροτέρευση του πρωτογενούς αποτελέσματος της χώρας κατά 11,2% το 2023 (από πλεόνασμα 1% σε έλλειμμα άνω του 10%-χειρότερο και από το 2020 που ήταν έτος πανδημίας) και χειροτέρευση του πρωτογενούς αποτελέσματος κατά 5% για κάθε ένα από τα επόμενα έτη (από πλεόνασμα 2% σε έλλειμμα 3% το 2024 και μετέπειτα).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top