Στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ανήμερα των Θεοφανείων, πραγματοποιείται η θεία λειτουργία στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ακολουθεί ο Αγιασμός των Υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο. Φέτος, η κίνηση είναι πολύ μουδιασμένη και η πτώση στις οργανωμένες εκδρομές στη «Βασιλεύουσα» αγγίζει και το 90%.
Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])
Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, παραμονή Θεοφανείων, ξεκινούσαν από τη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον είκοσι (20) λεωφορεία με προορισμό τους την Κωνσταντινούπολη. Επιπρόσθετα, πολλές εκδρομές οργανώνονταν και από άλλες πόλεις όπως οι Σέρρες, η Καβάλα, η Ξάνθη, η Αλεξανδρούπολη. Φέτος, λόγω πανδημίας και της εξέλιξης με τη μετάλλαξη Όμικρον, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική.
«Η κίνηση είναι πολύ μουδιασμένη, είμαστε συνέχεια σβήσε-γράψε» δηλώνει στο GRTimes.gr η ταξιδιωτική πράκτορας Γεωργία Δημάκη, η οποία ειδικεύεται στον προορισμό τουλάχιστον μια εικοσαετία.
Η ίδια εξηγεί πως άλλες χρονιές, προ κορωνοϊού, «ήδη, από τα Χριστούγεννα, γνωρίζαμε πόσα άτομα θα ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη για τα Θεοφάνεια, και παράγγελνα βασιλοπιτάκια για να μοιράσω στους πελάτες μου στην πρώτη εκδρομή του νέου χρόνου».
Φέτος, η μείωση αγγίζει το 90% και μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, για σήμερα, έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν από Θεσσαλονίκη μόλις δυο λεωφορεία. «Λιγότερο και από πενήντα άτομα, να είναι» δηλώνει η κα. Δημάκη εξηγώντας ότι ανάλογη ήταν η εικόνα και για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Το δικό της ταξιδιωτικό γραφείο εκτέλεσε την εκδρομή των Χριστουγέννων, «ήμασταν το μοναδικό ελληνικό λεωφορείο» όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr η ταξιδιωτική πράκτορας, ωστόσο για την Πρωτοχρονιά, υπήρχαν αρκετές ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, με αποτέλεσμα η εκδρομή να ακυρωθεί.
«Βγάζουμε εκδρομή με κάθε ρίσκο, υπάρχουν όμως οι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής, όπως για λόγους νόσησης κτλ.» δηλώνει στο GRTimes.gr η κα. Δημάκη προσθέτοντας ότι αρκετοί είναι εκείνοι που προτιμούν να μετακινηθούν μεμονωμένα.
Ο Αγιασμός των Υδάτων
Ανήμερα των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ενώ στη συνέχεια η πομπή θα κατευθυνθεί στον Κεράτιο Κόλπο για τον Αγιασμό των Υδάτων και την ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Σημειώνεται ότι ανήμερα των Θεοφανείων θα υπάρξει ζωντανή μετάδοση από την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην ΕΡΤ3.
Στην Κωνσταντινούπολη
Η μητρόπολη των 17 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, η «γέφυρα» ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και οικονομικό, πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο της χώρας. Η Κωνσταντινούπολη είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του Κεράτιου Κόλπου στη νότια είσοδο του στενού πορθμού του Βοσπόρου, ο οποίος με μήκος περίπου 35 χλμ. συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινος Πόντος) στο βορρά με τη θάλασσα του Μαρμαρά (Προποντίδα) στο νότο.
Κατά την παραμονή σας στην πόλη που από την ίδρυσή της το 658/7 π.Χ. έως και το 330 μ.Χ. ονομαζόταν Βυζάντιο, θα επισκεφτείτε, μεταξύ άλλων, την Αγία Σοφία, στην περιοχή Sultanahmet, το παλάτι Τοπ Καπί, γνωστό και από την ταινία του Ζυλ Ντασέν, το Μπλε Τζαμί με τους έξι μιναρέδες – ο μοναδικός τρούλος με έξι μιναρέδες, το Βυζαντινό Ιππόδρομο με τον Αιγυπτιακό οβελίσκο, την Ελικτή Στήλη των Δελφών, τη Στήλη του Κωνσταντίνου Πορφυρογέννητου που λέγεται και Χάλκινη Στήλη, τη Γερμανική Κρήνη του 1898, τη Βασιλική Δεξαμενή, την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής του Μπαλουκλί ή Παναγία Μπαλουκλιώτισσα με το θαυματουργό Αγίασμα και τα παραδοσιακά ψάρια του θρύλου της Άλωσης. Στην περιοχή Εμίνονου (Eminonu), έξω από την Αιγυπτιακή Αγορά, είναι το Γενί Τζαμί, γνωστό και ως Γενί Βαλιντέ Σουλτάν Τζαμί.
Η πολυσύχναστη γέφυρα του Γαλατά συνδέει το Eminonu με το Karakoy ενώ με το ιστορικό Tϋnel μπορείτε να πάτε στην Beyoglu, περιοχή του Πέραν ή Σταυροδρόμι της Κωνσταντινούπολης. Τον πολυσύχναστο πεζόδρομο, οδός του Πέραν (Istiklal Caddesi), τον διασχίζει το γραφικό τραμ, συνδέοντας τον Πύργο του Γαλατά με την πλατεία Ταξίμ.
Επίσης, είναι και το ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ (σημαίνει «γεμιστός κήπος»), αλλοτινή κατοικία των σουλτάνων και διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ από το 1960 λειτουργεί ως μουσείο. Ιστορική συνοικία είναι και η Μπεσίκτας, άλλοτε Διπλοκιόνιον, η οποία περιλαμβάνει μερικά από τα πιο ζωντανά σημεία της Πόλης όπως, το Μέγα Ρεύμα (Aρναβούτκιοϊ), το Χηλές (Bebek), το Λεβέντ (Levent), το Ετίλερ (Etiler), το Ορτάκιοϊ (Ortaköy), το Ασίαν (Aşiyan), το Γιλντίζ (Yıldız), το Σιραγάν κλπ.
Στο Φανάρι, θα επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, έδρα του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου, από το 1601. Εκεί, φυλάσσονται τα Λείψανα της Αγίας Ευφημίας, της Αγίας Θεοφανούς και της Αγίας Σολωμονής. Εντυπωσιακό είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο, το ψηφιδωτό της Θεοτόκου με το Βρέφος, του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή ενώ κοντά στο τέμπλο, από τη δεξιά πλευρά, υπάρχει μια κολόνα στην οποία λέγεται ότι έδεσαν και μαστίγωσαν τον Χριστό. Στο Φανάρι βρίσκεται και η Μεγάλη του Γένους Σχολή, το αρχαιότερο σε λειτουργία εκπαιδευτικό Ίδρυμα του Ελληνισμού, το οποίο αποκαλείται συχνά και Κόκκινο Κάστρο, λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης και του χρώματος.
Στις φημισμένες αγορές
Κατά την παραμονή σας στην Κωνσταντινούπολη θα περιηγηθείτε στις φημισμένες αγορές της όπως στην Σκεπαστή Αγορά –ή Capali Carsi– με τα 4.000 περίπου μαγαζιά, που πουλούν από αντίκες και δερμάτινα μέχρι χαλιά, βότανα, κοσμήματα και ναργιλέδες. Άλλη μια φημισμένη αγορά είναι η Αιγυπτιακή (Misir Carsisi) στην οποία θα βρείτε κυρίως μπαχάρια, λουκούμια κτλ.
Στα must και η κρουαζιέρα στον χιλιοτραγουδισμένο Βόσπορο, απ’ όπου θα θαυμάσετε την Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης με τα παλάτια και τα πολυτελή ξενοδοχεία, τις αρχοντικές κατοικίες, τα περίφημα «γυαλιά», αλλά και τα τζαμιά και τα κάστρα. Η κρουαζιέρα επιστρέφει από την πλευρά της Ασιατικής πλευράς, περνάει από το σημείο που ενώνονται τρεις θάλασσες – ο Βόσπορος, ο Κεράτειος και ο Μαρμαράς-, ενώ θα δείτε και το νησάκι με τον Πύργο του Λεάνδρου ή «Πύργος της Κόρης» που λειτουργεί ως μπαρ εστιατόριο.
Είσοδος στην χώρα και τιμή για PCR
Σημειώνουμε ότι για την είσοδό σας στην Τουρκία απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή PCR τεστ 72 ωρών ή rapid τεστ 48 ωρών. Για την επιστροφή στην Ελλάδα, απαιτείται από όλους τους πολίτες, να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στη χώρα ή να έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε έλεγχο με την χρήση ταχείας ανίχνευσης COVID 19 (rapid test) εντός 24 ωρών.
Το μοριακό τεστ PCR στην Κωνσταντινούπολη κοστίζει 200 τουρκικές λίρες, δηλαδή 13 ευρώ. Η ισοτιμία του νομίσματος είναι 1 ευρώ προς 15,32 λίρες (YTL).
Φωτογραφία αρχείου*
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χειμερινοί προορισμοί: «Τσουνάμι» ακυρώσεων με τα νέα μέτρα – Ανάκαμψη τα Θεοφάνεια
Πώς θα εκδίδεται πλέον το πιστοποιητικό νόσησης-Οι αλλαγές
Στα 47 ευρώ η τιμή του PCR test από την Πέμπτη – Αναλυτικά η απόφαση