Κυρ. Μητσοτάκης: Ήρεμη αποφασιστικότητα με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας

Κυρ. Μητσοτάκης: Ήρεμη αποφασιστικότητα με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Παρασκευή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε «τις ευγνώμονες ευχαριστίες για την αμέριστη συμπαράσταση από πλευράς Ελλάδας στη διαφύλαξη της ειρήνης, αλλά και στην προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Εξέφρασε «απόλυτη ικανοποίηση» για τη διαχείριση της τουρκικής ρητορικής «από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, καθώς αποδυναμώνει και εξουδετερώνει τους στόχους που ενδεχόμενα έχουν κάποιοι με αναθεωρητικές απόψεις και αντιλήψεις». Ευχαρίστησε, επίσης, για δωρεά ενός πολιτικού αεροσκάφους της Ελληνικής Δημοκρατίας για τις μετακινήσεις των μελών της κυπριακής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε:

-Είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τον κοινό συντονισμό στην αντιμετώπιση των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων, που έρχονται σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αλλά και να συντονίσουμε τη δράση μας απέναντι στην αναταραχή η οποία παρατηρείται τελευταία στην Ανατολική Μεσόγειο.

-Η άμυνά της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις, είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι ισχυρές μας συμμαχίες, η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής.

-Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες -άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν.

-Ελλάδα και Κύπρος έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν στη συζήτηση η οποία γίνεται για την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

-Χρειαζόμαστε, όλοι, ισχυρές άμυνες απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις. Και οι καλές αποδόσεις των οικονομιών μας είναι το καλύτερο εχέγγυο ότι θα μπορούμε να εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας για να αντιμετωπίζουν αυτή την εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημά τους.

-Ιδιαίτερη αναφορά στα ελληνοτουρκικά έκανε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη ΝΟΔΕ Κύπρου. Τόνισε ανάμεσα στα άλλα: Η Ελλάδα είναι ισχυρή. Δεν είναι μόνο ισχυρή οικονομικά. Είναι ισχυρή και γεωπολιτικά. Και είναι ισχυρή γεωπολιτικά όχι μόνο διότι από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου επενδύσαμε και επενδύουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι ισχυρή γεωπολιτικά διότι φροντίσαμε να οικοδομήσουμε έγκαιρα τις κατάλληλες συμμαχίες. Διότι διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο και ένα πλέγμα κρατών που αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσα από την ίδια οπτική γωνία. Υπογράψαμε μια σημαντική αμυντική συμφωνία με την Γαλλία. Υπογράψαμε μια καινούργια συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χτίσαμε γέφυρες με τον αραβικό κόσμο. Ενισχύσαμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ. Ελλάδα και Κύπρος πρωταγωνιστούν σε μια σειρά από τριμερή σχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θέσαμε το πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία, στη λογική του ότι μόνο εάν κάποιος σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και δεχθεί ότι μόνο μέσα από το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να αντιμετωπίσει διακρατικές διαφορές, μπορεί τελικά να επιλύσει αυτά τα ζητήματα. Και παραμένουμε απολύτως συνεπείς σε αυτή μας τη θέση. Δεν παρασυρόμαστε σε εύκολες ρητορικές εξάρσεις, οι οποίες συχνά γίνονται μόνο για να αντιμετωπιστούν εσωτερικά προβλήματα που μπορεί να έχει η γειτονική χώρα.

–Στο χαιρετισμό του στο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο πρωθυπουργός ανέφερε για την τουρκική προκλητικότητα: Αν κάποιοι επιλέγουν την προκλητικότητα απαντάμε πάντα με ψυχραιμία και ετοιμότητα. Στα επιθετικά πυροτεχνήματα αντιτάσσουμε ακλόνητα επιχειρήματα. Άλλωστε Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν θράσος. Έχουν θάρρος. Όπλο μας το Διεθνές Δίκαιο, την δυνατή μας άμυνα, τις ισχυρές μας συμμαχίες, την βελτιωμένη εικόνα Ελλάδος και Κύπρου στον κόσμο.

Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο. Όμως συζητούμε για να οικοδομούμε και είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε για το νέο περιβάλλον ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, με καλή πίστη, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και με υποχρέωση να σεβόμαστε πάντα τους κανόνες καλής γειτονίας στην περιοχή μας.

Λύση στο Κυπριακό με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ χωρίς ξένους εγγυητές, χωρίς κατοχικούς στρατούς

Ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό. Τόνισε συγκεκριμένα: Το Διεθνές Δίκαιο παραμένει η μόνη πυξίδα μας στο εθνικό ζήτημα, με σαφή τον κοινό μας στόχο: δίκαιη βιώσιμη λειτουργική λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Χωρίς ξένους εγγυητές, χωρίς κατοχικούς στρατούς. Λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάνω απ’ όλα μία λύση που θα εγγυάται το μέλλον, την ευημερία και για τις δύο κοινότητες. Γιατί ως μέλος και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία είναι η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας για όλους τους κατοίκους του νησιού. Και ακριβώς γι’ αυτό οι θέσεις περί δύο κρατών απορρίπτονται ασυζητητί. Η διχοτόμηση δεν χωράει ούτε στην πραγματικότητα ούτε στον πολιτισμό του 21ου αιώνα. Η πράσινη γραμμή που κόβει την Λευκωσία στα δύο είναι μια γραμμή ντροπής που πρέπει επιτέλους να σβήσει. Αυτό διεκδικούμε και στην Ευρώπη ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκουν και η Νέα Δημοκρατία και ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Σφράγιση και δημοσιοποίηση πρατηρίων που πωλούν νοθευμένα καύσιμα

Στη σφράγιση των πρατηρίων, που κατέχουν, διακινούν και εμπορεύονται νοθευμένα καύσιμα και στη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μετά από απόφαση, που υπέγραψε ο διοικητής της Γιώργος Πιτσιλής.

Οι ημέρες σφράγισης, ανάλογα με την ποσότητα των νοθευμένων καυσίμων που θα προκύπτει από τον εργαστηριακό έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους, θα είναι: για μέχρι 5.000 λίτρα οι 10 μέρες, για 5.000 – 20.000 λίτρα οι 30 μέρες, για 20.000 – 45.000 λίτρα οι 50 μέρες και για άνω των 45.000 λίτρα οι 90 ημέρες.

Στις αυτοκόλλητες ταινίες θα αναγράφεται εμφανώς στα ελληνικά και τα αγγλικά ότι το πρατήριο σφραγίζεται λόγω νοθείας. Τα νοθευμένα καύσιμα θα απαντλούνται υποχρεωτικά με ειδικές διαδικασίες και με δαπάνες του ιδιοκτήτη του πρατηρίου, κατά τη διάρκεια που αυτό θα είναι σφραγισμένο, αλλιώς η εγκατάσταση δεν θα μπορεί να λειτουργεί μετά το πέρας της σφράγισής της. Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ, τηρώντας το πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, θα δημοσιοποιεί στον ιστότοπό της για ένα έτος τα στοιχεία των παραβατών, ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες.

Αναπροσαρμόζονται τα κόμιστρα στα ΤΑΞΙ

Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα όπως είναι φυσικό πλήττουν κλάδους και υπηρεσίες, επισημαίνουν πηγές. Ειδικά εκείνες τις υπηρεσίες που τα καύσιμα αποτελούν βασικό στοιχείο, όπως είναι οι μεταφορές. Στο πλαίσιο αυτό μετά από αίτημα του Συνδικάτου των αυτοκινητιστών με απόφαση του θφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές Μιχάλη Παπαδόπουλου αναπροσαρμόζονται τα κόμιστρα στα ΤΑΞΙ.

Σημειώνεται ότι το Συνδικάτο των αυτοκινητιστών, με υπόμνημά του προς το υπουργείο Μεταφορών στις 13 Μαΐου 2022, τόνιζε ότι ο κλάδος δεν έχει άλλες αντοχές, καθώς οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί, ενώ έχουν προηγηθεί και τα δύο χρόνια υπολειτουργίας των ΤΑΞΙ λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Η πτώση «σημαίας» θα είναι στα 1,8 ευρώ και η ελάχιστη διαδρομή στα 4 ευρώ. Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε η εταιρεία υπηρεσιών μίσθωσης BEAT πλέον θα υπάρχει κόστος προμίσθωσης από 1,92 έως 2 ευρώ.

Ενεργή η πλατφόρμα του Power Pass

Άνοιξε την Παρασκευή η πλατφόρμα Power Pass για την υποβολή αιτήσεων επιστροφής του 60% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία και θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 30 Ιουνίου. Σε αυτήν μπορούν να υποβάλλονται από τους οικιακούς καταναλωτές αιτήσεις για την επιστροφή του 60% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που κατέβαλαν μέσω των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 και 31ης Μαΐου 2022, με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ.

Οι επιστροφές θα είναι ίσες με το 60% υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής των ποσών έκπτωσης που έχουν χορηγηθεί από το «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιστροφές θα γίνουν σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση άνω των 30 ευρώ (οπότε λαμβάνουν επιστροφή 18 ευρώ) και δεν είναι δυνατό να υπερβαίνουν τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο.

Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021.

Δικαιούχοι είναι οι οικιακοί καταναλωτές οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια, που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αφορούν στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Πώς θα γίνεται η επιστροφή του 60% των αυξήσεων

Η επιστροφή στους δικαιούχους οικιακούς καταναλωτές αφορά στο 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος που έχουν χρεωθεί για λογαριασμούς της κύριας κατοικίας τους, οι οποίοι έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022. Μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή θα γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης.

-Η επιδότηση θα πιστωθεί στον λογαριασμό IBAN του καταναλωτή

-Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει γι’ αυτόν τον σκοπό

-Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται ανά μήνα σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο: Ποσό επιστροφής = [Ποσό αύξησης λογαριασμού λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] επί 60%.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ανοίγει ο δρόμος για τον μεγάλο εθνικό στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας

Μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, η απόφαση του Eurogroup, για λήξη της Ενισχυμένης Εποπτείας στις 20 Αυγούστου, συνιστά -όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- μία σημαντική εθνική επιτυχία, καθώς κλείνει ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια και, ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για τον μεγάλο εθνικό στόχο: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της.

Την εξέλιξη αυτή –υπογράμμισε ο πρωθυπουργός- συνοδεύουν τα νεότερα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα τα οποία οι πολίτες εμπιστεύονται, τώρα, περισσότερο τους ευρωπαϊκούς, αλλά και τους εθνικούς θεσμούς. Απάντηση στον λαϊκισμό, που σύμφωνα με πηγές, αποδεικνύει ότι, μαζί με την οικονομική ευρωστία, η Πολιτεία ανακτά και τη λαϊκή αποδοχή, την οποία τόσο πολύ είχαν κλονίσει οι δοκιμασίες όλων των προηγούμενων ετών.

–Η απόφαση του Eurogroup -όπως πρόσθεσε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του στη Λευκωσία, με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη- κλείνει ένα 12ετή κύκλο, ο οποίος ταλαιπώρησε πάρα πολύ τη χώρα μας και την ελληνική κοινωνία. Υπογράμμισε πως μπορούμε πια να κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και να λέμε ότι η Ελλάδα όχι απλά δεν είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, όπως δυστυχώς ήταν για αρκετά χρόνια, αλλά είναι μια χώρα με αξιοπιστία, με μια ισχυρή οικονομία, με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα.

Τι σημαίνει η απόφαση του Eurogroup για την έξοδο της Ελλάδας από την Ενισχυμένη Εποπτεία

Πηγές αναφέρουν πως η απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και την μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης. Αποδεικνύει -όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- ότι παρά τις μεγάλες, πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις, τις σημαντικές αβεβαιότητες και τις νέες προκλήσεις παγκοσμίως, η Ελλάδα αναπτύσσεται, αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται. Είναι, άλλωστε χαρακτηριστικές οι δηλώσεις των αρμόδιων αξιωματούχων της Ευρωζώνης.

–Το Eurogroup, σε σχετική ανακοίνωσή του, αναφέρει: «Οι Υπουργοί Οικονομικών χαιρέτισαν την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην παρατείνει την Ενισχυμένη Εποπτεία, μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022. Αυτό, σε συνδυασμό με την προηγούμενη κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) και την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, θα αποκαταστήσει τις συνθήκες ομαλότητας στην Ελλάδα, για πρώτη φορά από το 2010».

–Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντονοέ δήλωσε: «Είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού της Ελλάδας, ένα ακόμη σαφές μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα για την ελληνική οικονομία και της συνεχιζόμενης προόδου που έχει σημειωθεί στην οικονομική πολιτική από το 2010, και ειδικότερα υπό την παρούσα ελληνική κυβέρνηση».

–Ο επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι πρόκειται για μία «ιστορική απόφαση», μίλησε για «πολύ καλά νέα» και «ιστορική μέρα» για την Ελλάδα, «ένα βήμα-κλειδί για την κανονικότητα της ελληνικής οικονομίας», μετά από 12 χρόνια.

–Ο εκτελεστικός διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε: «Η Ελλάδα σήμερα πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο (…) Η σημαντική πρόοδος της χώρας αναδεικνύεται από την πρόσφατη αναβάθμισή της από τους οίκους αξιολόγησης. Τα τελευταία τρία χρόνια, έγιναν 12 διαφορετικές αναβαθμίσεις από διαφορετικούς οίκους αξιολόγησης. Πραγματικά, μεγάλη πρόοδος».

Συμψηφισμός ανεξόφλητων απαιτήσεων επιχειρήσεων παραμεθόριων περιοχών με φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές τους

Ενεργοποιήθηκε την Παρασκευή η ψηφιακή πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων συμψηφισμού ανεξόφλητων απαιτήσεων επιχειρήσεων παραμεθόριων περιοχών προς τη Δ.ΥΠ.Α. με φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές τους.

Επιλύεται έτσι το ζήτημα των ανεξόφλητων οικονομικών αξιώσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε παραμεθόριες περιοχές, κυρίως στη Θράκη, όπως αναφέρουν πηγές.

Οι αξιώσεις αυτές αφορούν οφειλόμενα ποσά για επιδοτήσεις του εργοδοτικού κόστους, τα οποία δεν είχαν καταβληθεί σε δικαιούχους βιομηχανικές, βιοτεχνικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ). Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν, έως 30.11.2022, αίτηση στην πλατφόρμα, δηλώνοντας το ποσό της ανεξόφλητης απαίτησής τους που θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση έκπτωσης από φορολογικές οφειλές και το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση έκπτωσης από ασφαλιστικές οφειλές.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top