Κυβερνητικές πηγές: Εικόνα αισιοδοξίας εξέπεμψε το Πάσχα

Κυβερνητικές πηγές: Εικόνα αισιοδοξίας εξέπεμψε το Πάσχα

Θετικά μηνύματα εξέπεμψε ο εορτασμός του Πάσχα καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η μεγάλη έξοδος από τα αστικά κέντρα έδωσε έναν τόνο αισιοδοξίας.

Οι πληρότητες στους δημοφιλείς προορισμούς κυμάνθηκαν πάνω από το 85%-90% με μεγάλη παρουσία των ξένων επισκεπτών. Και αυτό εκτιμούν οι πηγές πως είναι ένα ακόμη αισιόδοξο μήνυμα για τη φετινή τουριστική περίοδο και την τόνωση της οικονομίας μας. «Ήδη άλλωστε ο ρυθμός των κρατήσεων παρουσιάζει αυξητικές τάσεις», επισημαίνουν.

Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας

Την περασμένη Παρασκευή, ο οίκος αξιολόγησης S&P προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά μία βαθμίδα. Έτσι γίνεται ο τρίτος οίκος αξιολόγησης, και δεύτερος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που τοποθετεί τη χώρα ένα μόλις «σκαλοπάτι» πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Η αναβάθμιση αυτή μετά δύο χρόνια πανδημίας και εν μέσω πολέμου και παγκόσμιας αναταραχής επιβεβαιώνει -όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης-την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Είναι μια σφραγίδα αξιοπιστίας που θα αναβαθμίσει τις επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας.

Πρόκειται για την 9η -κατά σειρά- αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια, παρά τις διαδοχικές και επάλληλες κρίσεις. Είναι αποτέλεσμα -και, ταυτόχρονα επιστέγασμα- της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, των διαρθρωτικών αλλαγών που προώθησε η κυβέρνηση, της αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών, της μείωσης των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της σημαντικής μείωσης της ανεργίας και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Πηγές υπογραμμίζουν πως η αναβάθμιση αυτή έχει ιδιαίτερη αξία και για δύο επιπλέον λόγους:

Πρώτον διότι έρχεται σε μια στιγμή που κυριαρχεί η αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και δεύτερο, διότι βασικό κριτήριο αποτέλεσε το ελληνικό σχέδιο για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Και αυτό αποτελεί μια ακόμη απάντηση σε όσους κατά καιρούς ισχυρίζονται ότι το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι αποκομμένο από τις ανάγκες της κοινωνίας και το στόχο αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνουν οι πηγές.

Άνοιξε η πλατφόρμα Fuel Pass

Από χθες το πρωί βρίσκεται σε λειτουργία το vouchers.gov.gr, η πλατφόρμα Fuel Pass για την ενίσχυση φυσικών προσώπων με σκοπό την αντιμετώπιση της αύξησης κόστους καυσίμων κίνησης, Απευθύνεται σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια δικαιούχους και αφορά στην ενίσχυση για το κόστος κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στα 22 λεπτά ανά λίτρο στην ηπειρωτική χώρα και στα 28 λεπτά στα νησιά για 60 λίτρα το μήνα. Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 130 εκατομμύρια ευρώ.

-Δικαιούχοι είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα ΙΧ όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο, υπό την προϋπόθεση το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας. Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος, ή αυτό να βρίσκεται σε καθεστώς leasing.

-Η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των πολιτών και έως την Παρασκευή 29 Απριλίου θα ανοίξει για όλους τους δικαιούχους πολίτες.

-Οι δικαιούχοι του προγράμματος υποβάλλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά με τη χρήση των κωδικών Taxisnet. Μπορούν επίσης να υποβάλουν την αίτησή τους από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

-H καταβολή του ποσού θα γίνεται με δύο τρόπους: Είτε μέσω έκδοσης άυλης ψηφιακής κάρτας που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone. Είτε μέσω κατάθεσης σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό που κατέχει ο δικαιούχος ή σε λογαριασμό που ο δικαιούχος είναι συνδικαιούχος.

-Την εφαρμογή σχεδίασαν και υλοποίησαν ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος.

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί, στις 16 Μαΐου τον Λευκό Οίκο, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Η ατζέντα των συνομιλιών θα περιλαμβάνει σειρά ζητημάτων που αφορούν και τις διμερείς μας σχέσεις και όλα τα μεγάλα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και την επικείμενη συνάντηση 3+1 (Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Η.Π.Α.). Οι συναντήσεις και επαφές του πρωθυπουργού, σε ανώτατο επίπεδο, σηματοδοτούν και αναδεικνύουν το αυξημένο κύρος και ρόλο της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, υπογραμμίζουν πηγές.

Για τις γαλλικές εκλογές

Η επανεκλογή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν συνιστά -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ανάρτησή του – μία σημαντική νίκη για τη Γαλλία, την Ευρώπη και τη Δημοκρατία. Για τη Γαλλία, γιατί τη διατηρεί στο δρόμο της σταθερότητας και της προσήλωσης στα ιδανικά και τις αξίες του Διαφωτισμού∙ Για την Ευρώπη γιατί δίνει ηχηρό μήνυμα σε όσες πολιτικές δυνάμεις πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν εκλογική επιτυχία με ατζέντα που υπονομεύει τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Για τη Δημοκρατία γιατί οι δυνάμεις της μετριοπάθειας, της σοβαρότητας και των μεταρρυθμίσεων νίκησαν την ακρότητα και τον λαϊκισμό κι έδειξαν ότι παραμένουν πλειοψηφικές και ακμαίες.

Η επανεκλογή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι εξαιρετικά σημαντική και για τη χώρα μας καθώς υπάρχει ταύτιση των απόψεων του σε πολλά μείζονος σημασίας ζητήματα με τις απόψεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως η πίστη στις μεταρρυθμίσεις και η ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, προσθέτουν πηγές. Αλλά και διότι ο Γάλλος πρόεδρος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της χώρας μας στη διάρκεια των πρόσφατων τουρκικών προκλήσεων. Και διότι στη διάρκεια της θητείας του υπογράφηκαν αφενός διμερής συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής και αφετέρου συμφωνίες για την προμήθεια υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών.

Παράλληλα οι εκλογές αυτές ανέδειξαν τους πολιτικούς κινδύνους που δημιουργούν οι επάλληλες κρίσεις των τελευταίων τριών ετών, με αποκορύφωμα το κύμα ακρίβειας που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δείχνουν πως καραδοκεί παντού στην Ευρώπη ο λαϊκισμός και ότι καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη -που πολλές φορές έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για μια ευρωπαϊκή απάντηση στα προβλήματα που προκαλούν σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες και σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες η ενεργειακή κρίση και οι πρωτόγνωρες ανατιμήσεις.

Η Ελλάδα ανάμεσα στις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών-γυναικών

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας με τίτλο «Women, business and the law» για το 2022. η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 12 χωρών παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών – γυναικών, συγκεντρώνοντας το 100% της βαθμολογίας στον δείκτη αυτό. Οι υπόλοιπες χώρες είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Ισπανία, ο Καναδάς, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Σουηδία.

Η επίδοση αυτή οφείλεται σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και θεσμικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και όχι μόνο, που έχουν ως στόχο την εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Ενδεικτικά:

-Εξίσωση των γονικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σύμφωνα με την οποία θεσπίστηκε η άδεια πατρότητας διάρκειας 14 ημερών μετ’ αποδοχών.

-Η γονική άδεια ως ατομικό και απαραβίαστο δικαίωμα κάθε γονέα.

-Γονική άδεια 4 μηνών εκ των οποίων οι 2 θα πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ.

-Κύρωση από την χώρα μας της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την βία και την παρενόχληση στην αγορά εργασίας.

-Επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του ΟΑΕΔ, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των νέων.

-Δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις στους εργαζόμενους γονείς και πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» που εφαρμόζεται στις περισσότερες προηγμένες χώρες.

-Σημειώνεται ότι η θέσπιση ίσων δικαιωμάτων επιχειρεί να καταπολεμήσει ακόμα μια εργασιακή διάκριση εις βάρος των γυναικών. Με τις νέες άδειες για τους άνδρες, αίρονται ή τουλάχιστον αποδυναμώνονται τα αντικίνητρα για προσλήψεις γυναικών.

Η κυβέρνηση -όπως επισήμανε η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα- θα συνεχίσει την προσπάθεια για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

Σε όλο τον κόσμο -σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC)- έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, από τα οποία τα 40 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλοι οι φορείς Υγείας της χώρας έχουν ενημερωθεί εάν υπάρξει συμπτωματολογία σε παιδιά να έρχονται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, ενώ υπάρχει ήδη πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εάν χρειαστεί. Σημειώνεται ότι η οξεία ηπατίτιδα, που εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα σε παιδιά μικρής ηλικίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, είναι -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί- μια φλεγμονή του ήπατος, μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού. Να σημειωθεί ότι διεθνείς υγειονομικοί φορείς, επεξεργάζονται τα δεδομένα λοίμωξης με κορονοϊό και άλλους μικροοργανισμούς και διερευνώνται οι αλληλεπιδράσεις για να κατανοηθεί εάν η μόλυνση με αδενοϊό στον γενικό παιδικό πληθυσμό έχει προηγηθεί της μόλυνσης με κορονοϊό, αν συνυπάρχει, αν ήταν δευτερογενής λοίμωξη εντός 27 ημερών ή καθυστερημένη δευτερογενής μόλυνση έως 59 ημέρες μετά από λοίμωξη από κορονοϊό.

Ιδέες για την αξιοποίηση του Κτήματος Τατοΐου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στην έπαυλη Dumfries House, στη Σκωτία Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, που έγινε ύστερα από πρόσκληση του πρίγκιπα της Ουαλίας, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο ιστορικό κτίριο και στο κτήμα, τα οποία διαχειρίζεται από το 2007 το Ίδρυμα του Πρίγκιπα (The Prince’s Foundation), προχωρώντας σε σημαντικά έργα αποκατάστασης ώστε να διαφυλαχθεί η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος για άλλη μια φορά εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, βρέθηκε η ολιστική στρατηγική που έχει εφαρμόσει το Ίδρυμα του Πρίγκιπα για την αποκατάσταση της έπαυλης Dumfries και του κτήματος που την περιβάλλει, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων και την ανάδειξη του κτήματος σε «πράσινο» τοπόσημο που είναι ανοιχτό στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.

Δίνοντας έμφαση στη σύνδεση με τη φύση, το Ίδρυμα του Πρίγκιπα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές στο Dumfries, προσφέροντας προγράμματα που εστιάζουν στον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, στα οποία περιλαμβάνονται μαθήματα για πρακτικές αειφορίας, την παραγωγή τροφής και για την κηπουρική.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 75 εκατομμυρίων ευρώ σε πρώτη φάση, για τα οποία θα αξιοποιηθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και ιδιωτικές δωρεές.

Αυτός ο πρώτος κύκλος έργων κεντρικής σημασίας είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.

Στο χαρτοφυλάκιο των παρεμβάσεων περιλαμβάνεται η αποκατάσταση πολλών κτισμάτων και εκτάσεων, όπως το παλιό ανάκτορο, οι ανακτορικοί κήποι, τα μαγειρεία, ο στάβλος και το νέο βουστάσιο, καθώς επίσης και η αποκατάσταση – συντήρηση περίπου 50.000 κινητών αντικειμένων και η ψηφιοποίηση – συντήρηση περίπου 10.000 εγγράφων. Το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτήρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες – επενδυτές μπορεί να διατεθούν 22 κτήρια.

Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης υποδομές λειτουργικότητας σε έκταση 670 στρεμμάτων. Παράλληλα, εκπονούνται ήδη οι αναγκαίες περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές μελέτες ενώ υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υποδομών και Μεταφορών για την αναβάθμιση δημόσιων μέσων μεταφοράς και οδικών αξόνων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους χώρους του Τατοΐου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top