«Lever-Σύμβουλοι Ανάπτυξης AE»-ΠΕΔΚΜ: Ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος και ο ρόλος των ΟΤΑ στην παραγωγή ενέργειας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

«Lever-Σύμβουλοι Ανάπτυξης AE»-ΠΕΔΚΜ: Ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος και ο ρόλος των ΟΤΑ στην παραγωγή ενέργειας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Οι αλλαγές που πρόκειται να επιβάλει ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος, ο ρόλος των ΟΤΑ στην παραγωγή ενέργειας, καθώς και τα εργαλεία σχεδιασμού και χρηματοδότησης που έχουν στα χέρια τους οι δήμοι αναλύθηκαν εκτενώς στην ημερίδα που διοργανώθηκε το πρωί της Τετάρτης (16/11) στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων Θεσσαλονίκης, από την Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), σε συνεργασία με την «Lever – Σύμβουλοι Ανάπτυξης AE», μέλος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες».

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής Ημερίδας παρουσιάστηκαν ενδελεχώς οι εξελίξεις που επιφέρει ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος, ο ρόλος που δύνανται να διαδραματίσουν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης στην παραγωγή ενέργειας, μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων, αλλά και η σημασία του Σχεδιασμού μέσω των Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ) και των Σχεδίων Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΣΔΑΕΚ).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν σημαντικά στελέχη του επιχειρηματικού και επιστημονικού κόσμου και της αυτοδιοίκησης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ανοίγοντας την εκδήλωση ο CEO της «Lever – Development Consultants SA», Θοδωρής Καριπίδης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι δήμοι οφείλουν να προσαρμοστούν στην ενεργειακή μεταρρύθμιση που επιβάλει η ενεργειακή κρίση.

LEVER

Ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος και ο ΔηΣΜΕ

Ο Διευθυντής Τομέα Συστημάτων Διαχείρισης & Πιστοποίησης Προϊόντων, Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ, Αλέξης Μπούλιας, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στον κλιματικό νόμο και στα Δημοτικά Σχέδια Μείωσης Εκπομπών.

“Το σημαντικότερο κομμάτι των δημοτικών σχεδίων για μείωση εκπομπών είναι οι μελέτες για την εκτίμηση του ανθρακικού αποτυπώματος στον εκάστοτε δήμο. Με τις μετρήσεις του ανθρακικού αποτυπώματος, ο δήμος θα πρέπει στο πλαίσιο του κλιματικού νόμου να πετύχει τη μείωση στο 10% έως το 2025 και 30% έως το 2030″, ανέφερε αρχικά ο κ. Μπούλιας.

Επιπλέον ο κ. Μπούλιας επισήμανε ότι στα δημοτικά σχέδια μείωσης ρύπων εντάσσονται κτίρια, δημοτικές εγκαταστάσεις, οδοφωτισμός, εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευση και άρδευσης και δημοτικά οχήματα.

“Κάνοντας λοιπόν τον κατάλληλο προγραμματισμό, οι δήμοι καλούνται να προσαρμοστούν στην ενεργειακή μεταρρύθμιση. Και αναγκάζονται να προσαρμοστούν καθώς αν δεν καταθέσουν το δημοτικό σχέδιο μείωσης εκπομπών δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε κανένα οικονομικό πρόγραμμα”, συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στα πλεονεκτήματα που αποκομίζει ο δήμος από την ενεργειακή προσαρμογή, ο κ. Μπούλιας απαρίθμησε τα εξής:

– Μείωση λειτουργικών εξόδων του δήμου
– Μείωση εκπομπών ρύπων
– Συμμόρφωση με τη νομοθεσία
– Προώθηση περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών
– Ικανοποίηση του δημότη

Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσε στο πλαίσιο της ημερίδας:

Δυσβάσταχτο το κόστος για τους δήμους

Ο πρόεδρος Δ.Σ. ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της ημερίδας ανέφερε ότι “ο Κλιματικός Νόμος και ο ενεργειακός μετασχηματισμός είναι το υπ’ αριθμόν ένα θέμα που απασχολεί τους δήμους. Μας έχει ανατρέψει τους προϋπολογισμούς και την ίδια την καθημερινότητα στους δήμους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι προϋπολογισμοί των δήμων το 2022 έχουν υπερβεί τα δεδομένα από τον Αύγουστο κιόλας, πριν καν μπει ο χειμώνας. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Ζητάμε από την πολιτεία στήριξη, όπως γίνεται στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Επίσης, έχω αιτηθεί προσωπικά να απλοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο, όταν υπάρχουν έτοιμες μελέτες για τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος στα διαδικαστικά”, συμπλήρωσε ο κ. Καϊτεζίδης.

Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσε:

Ο ρόλος του οδοφωτισμού στην εξοικονόμηση ενέργειας

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός, επικεφαλής έργων οδοφωτισμού του ομίλου “Σαμαράς & Συνεργάτες”, Ελευθέριος Κόχειλας κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναβάθμισης του οδοφωτισμού, προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα των δήμων.

“Ο μέσος όρος εξόδων ενός δήμου ετησίως για οδοφωτισμό είναι 6 εκατομμύρια κιλοβατώρες, το οποίο μεταφράζεται περίπου σε 900.000 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα ενεργειακής κρίσης αυτό το ποσό θα ανέλθει στα 2 εκατομμύρια. Ένα κόστος δυσβάσταχτο για τον δήμο. Κρίνεται επομένως αναγκαία η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων φωτισμού δρόμων στους δήμους“, είπε.

LEVER

Τα προγράμματα «ΗΛΕΚΤΡΑ» και «ΕΛΕΝΑ»

Η MSc, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Στέλεχος Τομέα Τεχνικού Συμβούλου Φορέων Δημοσίου, Σαμαράς και Συνεργάτες Α.Ε., Άννα Φραγκίδου παρουσίασε τα χρηματοδοτικά Εργαλεία «ΗΛΕΚΤΡΑ» και «ΕΛΕΝΑ», τα οποία είναι προγράμματα επιδότησης για την εξοικονόμηση ενέργειας.

“Το «ΗΛΕΚΤΡΑ», αποτελεί μια σημαντική δράση εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, που στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τουλάχιστον έως την ενεργειακή κλάση Β, με παράλληλη εξοικονόμηση της ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες των τεχνικών συστημάτων που εξυπηρετούν το κτίριο και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τουλάχιστον κατά 30% για κάθε κτίριο”, τόνισε.

Από την άλλη στόχος του «ΕΛΕΝΑ» είναι να χρηματοδοτηθούν επενδυτικά προγράμματα τα οποία αφορούν:

– Επενδύσεις στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των κατοικιών κοινωνικής στέγασης και του φωτισμού οδών και πλατειών

– Ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο δομημένο περιβάλλον

– Επενδύσεις σε αναβάθμιση, επέκταση ή την κατασκευή νέων δικτύων τηλεθέρμανσης / τηλεψύξης, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων που βασίζονται σε συνδυασμένη παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού (CHP), αποκεντρωμένα συστήματα CHP (σε κτίριο ή επίπεδο γειτονιάς)

– Αστικές μεταφορές προκειμένου να υποστηριχθεί η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Κλιματική αλλαγή: Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης

Ανεβαίνοντας τελευταίος στο βήμα των ομιλητών ο περιβαλλοντολόγος, MSc, Διευθυντής Τμήματος Περιβάλλοντος LEVER A.E., Γιώργος Χατζηνικολάου, ανέλυσε τον ρόλο που διαδραματίζουν τα Σχέδια Διαχείρισης Αειφόρου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΣΔΑΕΚ) στον συνολικό σχεδιασμό των ΟΤΑ.

“Οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια είναι εντελώς διαφορετικές. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη. Το 2017, σύμφωνα με έρευνα, οι πολύ ζεστές νύχτες ήταν συνολικά 13, ενώ το 2021 έφτασαν τις 22. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι πλέον η ανάγκη για ψύξη είναι μεγαλύτερη από ό,τι για θέρμανση των κτιρίων και αυτό θέτει διαφορετικά δεδομένα στην ενεργειακή αναβάθμιση των δήμων”.

LEVER

Στην Κ. Μακεδονία η πλειονότητα των ενεργών ενεργειακών κοινοτήτων

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Ναταλία Μποέμη, Μηχανικός Περιβάλλοντος, Ερευνητικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Κατασκευών Συσκευών Διεργασιών (ΕΚΣΔ), στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ «η πλειονότητα των ενεργών ενεργειακών κοινοτήτων βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία (250) και ακολουθεί πολύ κοντά η Δυτική Μακεδονία (246), η οποία έχει ωστόσο πολύ μικρότερο πληθυσμό. Έπονται η Δυτική Ελλάδα (168), η Αττική (138) και η Θεσσαλία (125), ενώ πολύ μικρή αξιοποίηση του θεσμού των ενεργειακών κοινοτήτων παρατηρείται στα νησιά».
Η κ. Μποέμη επισήμανε ακόμη ότι «από τα αιτήματα έργων ΑΠΕ και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης στη χαμηλή και μέση τάση που διατηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ, φαίνεται ότι η Κεντρική Μακεδονία παραμένει πρώτη στη σειρά με τη μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ έργων ΑΠΕ από ενεργειακές κοινότητες, με συνολική ισχύ 218.95 ΜW. Ακολουθεί η Θεσσαλία με 157,4 MW, η οποία είναι πέμπτη στο μέγεθος των ενεργειακών κοινοτήτων, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (66,82), η Δυτική Μακεδονία (40,54) και η Δυτική Ελλάδα (35,73), οι οποίες ήταν αντίστοιχα στην 6η, 2η και 3η θέση».

Προτεραιότητα για τον δήμο Θεσσαλονίκης ο ενεργειακός μετασχηματισμός

Τέλος, από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας, τόνισε ότι “ο ενεργειακός μετασχηματισμός και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στις προτεραιότητες του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην αποστολή των 100 ουδέτερων κλιματικά και έξυπνων πόλεων με στόχο το 2030. Είμαστε περήφανοι για αυτό, ωστόσο απαιτείται ακόμη δουλειά και κυρίως αλλαγή νοοτροπίας”.

Δείτε αναλυτικά όσα δήλωσε:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η «Lever – Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ» στο Olympia Forum

Η «Pointers» υποστήριξε την επένδυση της DIMAND στη Θεσσαλονίκη

Dimand: Με 160 εκατ. ευρώ μετατρέπει την πρώην «Βαλκάν» στον μεγαλύτερο κόμβο Logistics στη Βόρεια Ελλάδα

“Σαμαράς & Συνεργάτες”: Εκδήλωση για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο

Lever Learning: Στις 14/6/2021 το σεμινάριο Management Success Principles

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top