Μακεδονικό Σήμα: Στις Βρυξέλλες έφτασε η καμπάνια του ΣΕΒΕ – Σπάνε τα ρεκόρ οι ελληνικές εξαγωγές (VIDEO -ΦΩΤΟ)

Μακεδονικό Σήμα: Στις Βρυξέλλες έφτασε η καμπάνια του ΣΕΒΕ – Σπάνε τα ρεκόρ οι ελληνικές εξαγωγές (VIDEO -ΦΩΤΟ)

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, παρουσία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του Βούλγαρου ευρωβουλευτή του ΕΛΚ εκπροσώπου Τύπου της Διεύρυνσης Δυτικών Βαλκανίων και Νότιας Γειτονίας, Αντρέι Κοβάτσεφ, του Έλληνα Πρέσβη στο Βέλγιο, Αργύρη Καλαμβρέζου, των ευρωβουλευτών Θοδωρή Ζαγοράκη, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, Στέλιου Κυμπουρόπουλου, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Πέτρου Κόκκαλη και την πολύτιμη βοήθεια της διοργανώτριας ευρωβουλευτή, Μαρίας Σπυράκη, παρουσιάστηκε σήμερα (1/2) από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ), το συλλογικό σήμα «Μ MACEDONIA THE GREAT» το οποίο χρησιμοποιούν ελληνικές επιχειρήσεις, προϊόντα ή υπηρεσίες οι οποίες προέρχονται από τις γεωγραφικές Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και τις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Καβάλας.

Αποστολή στις Βρυξέλλες: Θωμάς Καλέσης

Να σημειωθεί ότι η δημιουργία του συλλογικού σήματος έχει ως στόχο την προστασία των ελληνικών προϊόντων που παράγονται στη Μακεδονία -και αντίστοιχα των υπηρεσιών που παρέχονται- συνδυάζοντας την ιστορία και την κληρονομιά του τόπου μας, μέσα από αυθεντικά, γνήσια και ποιοτικά προϊόντα των μελών του ΣΕΒΕ.

«Χαίρομαι που έμαθα ότι στην εκδήλωση του ΣΕΒΕ στο πλαίσιο του 31ου Money Show στη Θεσσαλονίκη πριν λίγες ημέρες ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων, κ. Συμεών Διαμαντίδης τόνισε ότι 250 επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει μέχρι σήμερα ενδιαφέρον για την απόκτηση του συλλογικού σήματος ΣΕΒΕ, εκ των οποίων 100 έχουν ήδη καταθέσει τα δικαιολογητικά τους. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό νέο και μια μοναδική προοπτική για το Συλλογικό Μακεδονικό Σήμα του ΣΕΒΕ και τα μακεδονικά προϊόντα, σε μια συγκυρία που οι εξαγωγές έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022 (54 δισ. ευρώ) και εμφανίζουν, ήδη ανοδική τάση για το 2023”, τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος και διοργανώτρια της εκδήλωσης, Μαρία Σπυράκη.

Μαρία Σπυράκη

Η κυρία Σπυράκη πρόσθεσε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε το εγχείρημα με αίσθημα εθνικής ευθύνης και όχι αυστηρά με οικονομικούς όρους. «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δίπλα στην ελληνική σημαία τοποθετείται πλέον ένα τέτοιο σήμα, που πιστοποιεί ουσιαστικά την προέλευσή του από τη μακεδονική γη. Που ενσωματώνεται στα προϊόντα της Μακεδονίας και αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Που μπορεί να σημαίνει ελληνικό προϊόν από τη Μακεδονία! Είναι ένα σημαντικό όπλο για τη σύνδεση τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων καταναλωτών με την προέλευση των προϊόντων που παράγονται στη περιοχή».


Η ευρωβουλευτής ξεκαθάρισε επίσης ότι η «θεσμοθέτηση του σήματος δεν έγινε για λόγους εχθρότητας με καμιά γειτονική χώρα, δεν έγινε επειδή επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιχειρήσεις της Βόρειας Μακεδονίας που κατά κόρον εμφάνιζαν προϊόντα ως “μακεδονικά” χωρίς διευκρινίσεις. Η θεσμοθέτηση του σήματος έγινε για να έχουμε το απαραίτητο θεσμικό εργαλείο ώστε να μην νοθεύεται ο ανταγωνισμός».

Επίσης η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ στάθηκε ιδιαίτερα στην προτροπή της ΕΕ για αύξηση της υιοθέτησης των γεωγραφικών ενδείξεων σε όλη την Ευρώπη ιδίως μέσω του διαδικτύου, έχοντας παράλληλα προτείνει τρία μέτρα για την ενίσχυση και τη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος.

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

Πρώτον, μεγαλύτερη βιωσιμότητα, δίνοντας στους παραγωγούς τη δυνατότητα να αναδείξουν στις προδιαγραφές προϊόντων τους τα μέτρα που λαμβάνουν για λόγους κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας.

Δεύτερον, μεγαλύτερη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στο διαδίκτυο, ιδίως όσον αφορά τις πωλήσεις σε επιγραμμικές πλατφόρμες, την προστασία έναντι κακόπιστων/κακόβουλων καταχωρήσεων και τη χρήση γεωγραφικών ενδείξεων στο σύστημα ονομάτων τομέα (domain names).

-Και, τρίτον, την ενδυνάμωση των ομάδων παραγωγών ώστε να διαχειρίζονται, να επιβάλλουν και να αναπτύσσουν τις γεωγραφικές ενδείξεις τους έχοντας πρόσβαση στις αρχές καταπολέμησης παραποίησης/απομίμησης και τις τελωνειακές αρχές όλων των χωρών της ΕΕ.

Σ. Διαμαντίδης: Εκτίναξη των εξαγωγών σε Μακεδονικά προϊόντα μετά την πιστοποίηση

Τη σημαντικότητα της παρουσίασης του σήματος σε μια στιγμή που οι εξαγωγές των επιχειρήσεων που αποτελούν μέλη του ΣΕΒΕ, εμφανίζουν ανοδικές τάσεις και ανθίζουν διαρκώς, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Συμεών Διαμαντίδης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση.

«Τα 780 μέλη του ΣΕΒΕ που δραστηριοποιούνται σε 137 χώρες έχουν καταφέρει να πετύχουν αξία εξαγωγών που άγγιξε τα 20 δισ. ευρώ για το 2021. Την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις για το 2022 μιλούν για 26 δισ. και εμάς μας αρέσουν τα high scores» σημείωσε, μεταξύ άλλων και πρόσθεσε πως «οι εξαγωγές άρχισαν να αυξάνονται το 2009, όταν η Ελλάδα δηλαδή, έμπαινε στην οικονομική κρίση, ενώ σήμερα τείνουν να βάλουν τα θεμέλια για το οικοδόμημα του brandname, καθώς η χώρα μας παρουσιάζει τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 37,8%, ενώ ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών αγγίζει το 11,6%».

Επιπλέον για τα προϊόντα που εξάγονται ως «Μακεδονικά» υπογράμμισε πως οι εξαγωγές κατά την περσινή χρονιά αυξήθηκαν κατά 25% φτάνοντας σε πραγματική αξία τα 7 δισ. ευρώ, η οποία όμως με την πιστοποίηση του Συλλογικού Σήματος Μακεδονικών Προϊόντων, αναμένεται να εκτιναχθεί.

Π. Κοκορότσικος: Δίνει έντονο χαρακτήρα σε κάθε προϊόν

«Τα προϊόντα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Τα φυσικά, τα μεταποιημένα φυσικά και τα βιομηχανικά προϊόντα ή οι υπηρεσίες» τόνισε κατά την διάρκεια της παρουσίασης του σήματος, ο επικεφαλής της ομάδας του ΣΕΒΕ, Πάρις Κοκορότσικος, ο οποίος ανέλαβε την υλοποίηση της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του Συλλογικού Σήματος ΣΕΒΕ «Μ MACEDONIA THE GREAT».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Κοκορότσικος «το εν λόγω σήμα δίνει ισχυρότερο και έντονο χαρακτήρα στο προϊόν, που θα δημιουργήσει ένα αδιαμφισβήτητο brand, και παράλληλα θα βοηθήσει στην στρατηγική προώθησης των προϊόντων», ενώ πρόσθεσε ότι έχει «ήδη έχουν προγραμματιστεί μια σειρά 16-17 ημερίδων στην Ελλάδα, αλλά και σε τρίτες χώρες».

Β. Μεϊμαράκης: Ιστορική η σημασία του σήματος

«Η σημασία του σήματος είναι τεράστια για την Ελλάδα. Με τη χρήση του προστατεύονται τα ελληνικά προϊόντα που παράγονται στην Μακεδονία, αποκτούν μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα και διαφημίζεται η ελληνική μας ιστορία και κληρονομιά, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου αυτά εξάγονται» τόνισε από την πλευρά του πλευρά ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Επιπλέον ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε πως «η μεγάλη αυτή επιτυχία δεν ήταν δεδομένη διότι η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αφήνει αρκετά παράθυρα για καταχρηστικές ερμηνείες της από επιχειρήσεις και παραγωγούς της Βόρειας Μακεδονίας. Χρειάστηκαν λοιπόν χρονοβόρες και απαιτητικές διαδικασίες προκειμένου να πειστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο συγκεκριμένα το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας, ότι όταν μιλάμε για Μακεδονικά προϊόντα, εννοούμε τα ελληνικά προϊόντα και αυτό το κατάφερε ο ΣΕΒΕ».

Αν. Κοβάτσεφ: Η Ευρωπαϊκή προοπτική φάρος για την ανάπτυξη του εμπορίου

Στις ιδιαίτερα καλές εμπορικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 25 χρόνια ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βουλγαρία, λόγω της υπαγωγής των δύο χωρών στην ΕΕ, αναφέρθηκε εκτενώς ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και εκπρόσωπος Τύπου της Διεύρυνσης Δυτικών Βαλκανίων και Νότιας Γειτονίας, Αντρέι Κοβάτσεφ που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

«Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων διεθνούς εμπορίου Baci, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό που αγγίζει το 5,53% τα τελευταία 25 χρόνια. Οι δύο χώρες συνεργάζονται σε διάφορους τομείς. Από γεωργικά προϊόντα, βιομηχανικά αγαθά και πηγές ενέργειας, μέχρι υπηρεσίες και επιχειρηματικές δραστηριότητες, ταξίδια και μεταφορές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοβάτσεφ.

«Η Βουλγαρία και η Ελλάδα αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα των πλεονεκτημάτων που μπορεί να έχει η είσοδος στην ΕΕ, όπως η συμφιλίωση δύο γειτονικών χωρών, που υπήρξαν ιστορικοί εχθροί ανά τους αιώνες. Τώρα και οι δύο χώρες, είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ιστορικές εντάσεις και τα αισθήματα ανταγωνισμού έχουν υποχωρήσει και τα δύο έθνη τα πηγαίνουν καλύτερα από ποτέ, με αυξημένους δείκτες στο εμπόριο, τον τουρισμό και σε άλλους τομείς», πρόσθεσε.

Καλή επιτυχία ευχήθηκαν ευρωβουλευτές και πρέσβεις

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι ευρωβουλευτές Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Στέλιος Κυμπουρόπουλος και Πέτρος Κόκκαλης, ο επικεφαλής της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ, Ιωάννης Βράιλας και ο Έλληνας Πρέσβης στο Βέλγιο, Διονύσης Καλαμβρέζος. Άπαντες ευχήθηκαν καλή επιτυχία στο εγχείρημα ενώ εξήραν την πρωτοβουλία της Μαρίας Σπυράκη να διοργανώσει τη συγκεκριμένη εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σ. Διαμαντίδης: Τον Φεβρουάριο το «ντεμπούτο» του Μακεδονικού Σήματος – Πρόβλεψη για νέο ρεκόρ εξαγωγών το 2023

Κοπή Βασιλόπιτας ΣΕΒΕ: Έρχεται νέο ρεκόρ εξαγωγών το 2023 (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Εξαγωγές: Έσπασαν για πρώτη φορά το «φράγμα» των 50 δισ. ευρώ – Η ανάλυση του ΣΕΒΕ

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top