Μενδώνη & J. Ismail από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα «παίζει» ζωτικό ρόλο στον παγκόσμιο πολιτισμό (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Μενδώνη & J. Ismail από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα «παίζει» ζωτικό ρόλο στον παγκόσμιο πολιτισμό (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρευρέθηκαν σήμερα (8/2) το πρωί η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο Αμερικανός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Jerrier (Jerry) Ismail, στο πλαίσιο της ημερίδας «Cultural Heritage School 2».

Το διήμερο Σεμινάριο που ξεκινάει σήμερα, Πέμπτη «άνοιξαν» με τις ομιλίες τους η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο Αμερικανός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Jerrier (Jerry) Ismail, το οποίο συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Πολιτισμού, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

Οι επαναπατρισμοί αρχαιοτήτων και έργων τέχνης από τις ΗΠΑ αυξάνονται

Αρχικά τον λόγο πήρε από το βήμα της αίθουσας «Αιμίλιος Ριάδης» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέροντας πως «Είναι το δεύτερο σεμινάριο που πραγματοποιείται. Το πρώτο ήταν στην Αθήνα και τώρα στη Θεσσαλονίκη, όπου υποδεχόμαστε συναδέλφους από όλη τη Βόρειο Ελλάδα, τη Μεσόγειο και την Νοτιανατολική Ευρώπη. Έτσι, προγραμματίζουμε ένα τρίτο σεμινάριο στην Κρήτη την άνοιξη, ώστε να καλύψουμε και τη νησιωτική Ελλάδα».

Παράλληλα, η Υπουργός μίλησε για τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρούν Ελλάδα και ΗΠΑ, αλλά και την εξέλιξη τους σε πολλούς τομείς, όπως του πολιτισμού. «Με δεδομένη την επιτυχία της μέχρι τώρα συνεργασίας με τις ΗΠΑ, οι επαναπατρισμοί αρχαιοτήτων και έργων τέχνης από τις ΗΠΑ αυξάνονται. Επιπλέον, τέθηκε η δημιουργία ανάλογων σεμιναρίων για την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνη, ενώ η στόχευση βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με την UNESCO»

Όσον αφορά το διήμερο Σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη η κ. Μενδώνη πρόσθεσε ότι οι εισηγητές θα εστιάσουν στις συνθέτες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώροι και τα μνημεία της χώρας από την κλιματική αλλαγή, ενώ σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η κλιματική αλλαγή συμβαίνει ήδη και εκθέτει την ανθρωπότητα.

Κατά την διάρκεια της, η κ. Λίνα Μενδώνη συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει συγκροτήσει Εθνικό Σχέδιο για την πολιτιστική κληρονομιά από την κλιματική αλλαγή, ώστε να μετριαστούν οι απειλές. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει σε 5 αρχαιολογικούς χώρους πιλοτικό έργο για την καταπολέμηση της, έως το 2025.

Η Ελλάδα «παίζει» ζωτικό ρόλο στην κινητοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του πλανήτη

«Αυτή η αρχαιολόγοι χώροι μας δίνουν μια εικόνα των αρχαίων πολιτισμών που πρέπει να θυμόμαστε και να διατηρήσουμε. Οι συζητήσεις που θα έχουμε θα χτίσουν την αρχική μας δέσμευση για συλλογική κληρονομιά . Ήδη έχει υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ το 2021 για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιά. Πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, διότι μας επηρεάζει όλους. Η περσινή χρόνια ήταν η πιο θερμή στον πλανήτη και γνωρίζω ότι η Ελλάδα το κατάλαβε περισσότερο από κάθε αλλά η χώρα , από τις πλημμύρες και τις φωτιές» σημείωσε ο Αμερικανός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Jerrier (Jerry) Ismail.

Στη συνέχεια ο Πρόξενος τόνισε ότι η Ελλάδα παίζει ζωτικό ρόλο στην κινητοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του πλανήτη για την κλιματική αλλαγή. «Πρέπει να κινηθούμε και να μετριάσουμε τις αλλαγές της κλιματικής αλλαγής. Να έχουμε ένα κοινό όραμα για μα διατηρήσουμε το αφήγημα των αρχαιολογικών χωρών. Επίσης, οι νέοι πρέπει να εμπλακούν σε αυτή τη συζήτηση, ώστε μα εστιάσουμε ακόμη περισσότερο στις καινοτόμες στρατηγικές που μπορούν να αναδειχθούν στην κοινή μας δέσμευση για την πολιτιστική κληρονομιά».

Στο Σεμινάριο θα μιλήσουν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των ψηφιακών εργαλείων του υπουργείου Πολιτισμού για τη διαχείριση και την προστασία κινητών και ακίνητων μνημείων.

Η ημερίδα θα χωριστεί σε δυο κύριες θεματικές ενότητες που στην πρώτη αφορούν την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά και στη δεύτερη την κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τα μουσεία.

Οι επιστήμονες θα αναλύσουν τους κλιματικούς κινδύνους καθώς και τους δείκτες που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση κινδύνου. Επίσης, θα δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να διαμορφώσουν, με την κατάλληλη διεπιστημονική υποστήριξη, σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και στις επιπτώσεις της για έναν επιλεγμένο αρχαιολογικό χώρο στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τα μουσεία και το πώς θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή οι ειδικοί θα μιλήσουν για την αντιμετώπιση των κινδύνων, και των προκλήσεων και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα.

Τέλος, το Σεμινάριο προβλέπεται να παρακολουθήσουν περίπου 70 συμμετέχοντες, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλοι εμπλεκόμενοι από την Ελλάδα και από άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top