Μεταμοσχεύσεις: Το δώρο ζωής που δεν κάνουμε συχνά στην Ελλάδα

Μεταμοσχεύσεις: Το δώρο ζωής που δεν κάνουμε συχνά στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Ξημερώματα Τρίτης, 22 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη. Οδηγός ΙΧ οχήματος, παρασύρει μία 21χρονη στην οδό Εγνατία, μπροστά από την Καμάρα. Την τραυματίζει σοβαρά, με αποτέλεσμα η άτυχη νεαρή να δίνει μάχη ζωής στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου». Το πρωί της 27ης Νοέμβρη, δυστυχώς, η 21χρονη Έμμα, αφήνει την τελευταία της πνοή.

Την ίδια ημέρα, οι άνθρωποι του «Παπαγεωργίου» με ανακοίνωσή τους αναφέρονται στην Έμμα και τους γονείς της. Σε αυτή, τους συγχαίρουν «για τη γενναιοδωρία και τον ανθρωπισμό τους», αφού «την ώρα της μεγαλύτερης οδύνης για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου, αποφάσισαν να γεφυρώσουν τη ζωή με τον θάνατο».

Οι γονείς της Έμμας, αποφάσιζαν να κάνουν πράξη την επιθυμία της και να δωρίσουν τα όργανα της αδικοχαμένης κόρης τους, δίνοντας ελπίδα σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους. Μπαίνοντας με τη σειρά τους σε ένα ξεχωριστό γκρουπ ατόμων, στους οποίους θα πιστώνεται για πάντα, η ομορφότερη και πιο ανθρώπινη κίνηση αλτρουϊσμού.

Δεκάδες γιατροί, νοσηλευτές και άνθρωποι του ΕΚΑΒ, δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, (Παπαγεωργίου & Ιπποκράτειο) αλλά και ένα νοσοκομείο της Αθήνας (Ωνάσειο), κινητοποιήθηκαν άμεσα στήνοντας μεταξύ άλλων «Γέφυρα Ζωής», προκειμένου να αξιοποιηθούν τα ζωτικά όργανα της 21χρονης και να  μεταφερθούν στους λήπτες. «Είναι ένα απίστευτο δώρο ζωής», λέει σχετικά στο GRTimes ο Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής & της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος του ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ», αλλά και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχέυσεων (ΕΟΜ), Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης.

Αυξημένη ανάγκη για λήψη ζωτικών οργάνων

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδωρίδη, περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι βρίσκονται σε μία μακρά λίστα αναμονής, περιμένοντας να λάβουν νεφρά, ήπαρ, καρδιά ή πνεύμονες.

Ωστόσο στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων που επιλέγουν να γίνουν δωρητές σώματος μετά θάνατον, είναι τουλάχιστον πέντε φορές μικρότερος από εκείνον του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, 25 άνθρωποι/εκατομμύριο επιλέγουν να δωρίσουν τα ζωτικά τους όργανα. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που ρίχνουν τον μ.ο. της ΕΕ, καθώς στη χώρα μας, μόλις οι 5 στους ένα εκατομμύριο θα δώριζαν τα όργανά τους μετά θάνατον.

«Υπάρχει αυξημένη ανάγκη και αυτό εξυπακούεται. Τα όργανα δε φτάνουν», περιγράφει σχετικά ο πρόεδρος ο κ. Παπαθεοδωρίδης, συμπληρώνοντας όμως ότι «η προσφορά είναι σταθερά χαμηλή, αλλά αισιοδοξούμε ότι θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον».

Το γεγονός αυτό μάλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και οξύμωρο, καθώς όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΜ, «ένας άνθρωπος στη ζωή του είναι πιθανότερο να χρειαστεί μεταμόσχευση οργάνων, από ό,τι το να δωρίσει τα δικά του. Συνεπώς, οι υποψήφιοι λήπτες είναι πολύ περισσότεροι απο τους δότες». Θα πρέπει επιπλέον να λάβουμε υπόψιν και το γεγονός ότι, κάθε δότης, δίνει ζωή ακόμη και σε πέντε λήπτες.

Τα κενά του ΕΣΥ θα μπορούσαν να δυσχεράνουν τη διαδικασία μεταμόσχευσης ζωτικών οργάνων

Η μεταμόσχευση ζωτικών οργάνων, αποτελεί μια απαιτητική διαδικασία. Τα ζωτικά όργανα του δωρητή πρέπει να μεταμοσχευτούν άμεσα στον λήπτη, καθώς ο χρόνος κατά τον οποίον παραμένουν λειτουργικά, είναι περιορισμένος.

Χρειάζονται ακόμη πολύωρες επεμβάσεις για τις οποίες φυσικά απαιτείται η συμβολή ειδικών και, μεταξύ άλλων, τοπικών συντονιστών μεταμοσχέυσεων. Ωστόσο, μέχρι πρότινος, δεν υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος που να διαδραματίζει τον συγκεκριμένο ρόλο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα κενό, με τον πρόεδρο της ΕΟΜ να περιγράφει ότι «σε περίπτωση που οι μεταμοσχεύσεις αυξάνονταν, οι δότες τότε το σύστημα θα είχε δυσκολίες να απορροφήσει τα όργανα».

Τους τελευταίους μήνες, με πρωτοβουλία του ΕΟΜ και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση, επτά άνθρωποι προσλήφθηκαν προκειμένου να διαδραματίσουν τον συγκεκριμένο ρόλο. Ο κ. Παπαθεοδωρίδης, ξεκαθαρίζει από πλευράς του ότι, «συμβάλλαμε εισηγητικά και οργανωτικά. Κάναμε τις επαφές με τα νοσοκομεία, τρέξαμε το σχετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους επτά ειδικούς και με τις δαπάνες του Ιδρύματος Ωνάση, ξεκίνησαν να εργάζονται στα ελληνικά νοσοκομεία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΕΟΜ προσθέτει ότι «η δωρεά οργάνων αποτελεί τον θεμέλιο λίθο των μεταμοσχεύσεων. Πρέπει λοιπόν να βελτιώσουμε το ΕΣΥ και επιπλέον, να αυξηθεί η συμμετοχή των δωρητών, πράγμα στο οποίο θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα οργανωμένα προγράμματα ενημέρωσης».

Οι παρανοήσεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τις μεταμοσχεύσεις

Αρκετοί είναι εκείνοι που διστάζουν να δωρίσουν τα ζωτικά τους όργανα μετά θάνατον, υπό τον φόβο ότι θα παραμορφωθεί το σώμα τους.

Το παραπάνω ωστόσο φαίνεται ότι αποτελεί… μύθο, ο κ. Παπαθεοδωρίδης εξηγεί πως «το σώμα φροντίζεται με σεβασμό. Η επέμβαση γίνεται με νάρκωση, παρότι το άτομο έχει αποβιώσει, ενώ το σώμα δεν παραμορφώνεται. Το μόνο που αλλάζει, είναι τα ράμματα που τοποθετούνται στα σημεία όπου πραγματοποιούνται οι επεμβάσεις».

Άλλοι, ισχυρίζονται ότι η αφαίρεση οργάνων από ένα άψυχο σώμα δε συνάδει με τα ελληνικά θρησκευτικά ιδεώδη.

«Η Εκκλησία είναι υπέρμαχη στις δωρεές οργάνων. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά και διακεκριμένοι κληρικοί, έχουν ταχθεί ανοικτά υπέρ της συγκεκριμένης ενέργειας. Ίσως υπάρχουν και αντίθετες φωνές στους κόλπους της εκκλησίας, αλλά με τη σωστή ενημέρωση, πιθανώς να κατευναστούν και αυτές», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του ΕΟΜ.

Πώς μπορούμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Η διαδικασία για οποιονδήποτε επιθυμεί να προβεί στη θεάρεστη πράξη της δωρεάς οργάνων, είναι εξαιρετικά απλή. Ο ενδιαφερόμενος, μπορεί να πραγματοποιήσει ηλεκτρονική εγγραφή στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων πατώντας ΕΔΩ και ακολουθώντας μία εξαιρετικά απλή διαδικασία. Την εγγραφή του, θα ακολουθήσει η έκδοση κάρτας δωρητή.

Ο κ. Παπαθεοδωρίδης ωστόσο γνωστοποιεί πως «οι κάρτες δωρητή όσων τις έχουν εκδώσει πριν το 2018 δεν ισχύουν πλέον, καθώς τότε ίσχυε διαφορετικό σύστημα ασφαλείας. Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι, πρέπει να εκδώσουν εκ νέου κάρτα δωρητή».

Με λίγες και απλές κινήσεις, είναι εξαιρετικά πιθανό να εξασφαλιστεί η ελπίδα για έναν συνάνθρωπό μας.

Άλλωστε, όπως λέει και ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, «όσοι γίνονται δωρητές ζωτικών οργάνων, δίνουν ζωή σε συνανθρώπους μας, όταν η δίκη τους ζωή δυστυχώς έχει χαθεί. Θα πρέπει να είμαστε υπέρ της δωρεάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γ. Τσουλφάς: Η Έμμα χάρισε καινούργια ζωή σε ανθρώπους που το είχαν απόλυτη ανάγκη-Ανακοίνωση από το Ιπποκράτειο

Θεσσαλονίκη: Η ανακοίνωση του Νοσ. Παπαγεωργίου για την οικογένεια της 21χρονης και τη δωρεά οργάνων

Θεσσαλονίκη-Παράσυρση: Ολοκληρώθηκε η μεταμόσχευση καρδιάς στη 40χρονη μητέρα (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Η ανακοίνωση του Νοσ. Παπαγεωργίου για την οικογένεια της 21χρονης και τη δωρεά οργάνων

«Βγήκε να θερίσει…» λέει η οικογένεια της 21χρονης για το τροχαίο δυστύχημα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top