ΝΕΜΕΣΙΣ, ΕΣΠΕΕΘ και GRTimes δώρισαν ρουχισμό και λευκά είδη στο δημοτικό βρεφοκομείο «Ο Άγιος Στυλιανός» (ΦΩΤΟ)

ΝΕΜΕΣΙΣ, ΕΣΠΕΕΘ και GRTimes δώρισαν ρουχισμό και λευκά είδη στο δημοτικό βρεφοκομείο «Ο Άγιος Στυλιανός»  (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Με στόχο να χαρίσουν χαμόγελα στους μικρούς φίλους, ΝΕΜΕΣΙΣ, ΕΣΠΕΕΘ (Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης) και GRTimes, ένωσαν και πάλι τις δυνάμεις τους δωρίζοντας ρουχισμό και λευκά είδη στο δημοτικό βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Στυλιανός».

Τα παιδιά του βρεφοκομείου πλέον έχουν περισσότερα ρούχα, εσώρουχα, πιτζάμες, σεντόνια αλλά και πετσέτες, αντικείμενα τα οποία παρέλαβαν ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνος Τσιαπακίδης, ο προϊστάμενος της Κοινωνικής Υπηρεσίας, Σπυρίδων Πασσάδης, αλλά και το μέλος του Δ.Σ., Άρτεμις Μπαλαμούτσου.

«Σας ευχαριστούμε που ενισχύετε το έργο μας», είπε απευθυνόμενος στους δωρητές ο κ. Τσιαπακίδης, με την πρόεδρο του ΝΕΜΕΣΙΣ, Ελένη Παπαστεργίου, να τονίζει ότι μέρος των επικείμενων εσόδων από το βιβλίο «Το Μαγικό Φτερό της Νέμεσης!», θα δοθεί στο δημοτικό βρεφοκομείο προκειμένου να ενισχυθεί το έργο των ιθυνόντων.

Από πλευράς ΝΕΜΕΣΙΣ, τα αντικείμενα μαζί με την κ. Παπαστεργίου παρέδωσε και ο εκπρόσωπος του Κέντρου, Δημήτρης Ραπτόπουλος, ενώ από πλευράς ΕΣΠΕΕΘ στο σημείο παρευρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Βασίλειος Κουϊμτζής, ο ταμίας, Στέργιος Όρκας αλλά και ο αντιπρόσωπος, Γιάννης Κοντούλης, με τη σύζυγό του, Κατερίνα Κλήμη, που βρίσκεται πάντοτε δίπλα στις κοινωνικές δράσεις της ΕΣΠΕΕΘ.

Το GRTimes εκπροσώπησε η υπεύθυνη του τμήματος Marketing, Φαίη Αυλογιάρη.

Πώς λειτουργεί το βρεφοκομείο «ο Άγιος Στυλιανός»

Στη συζήτηση που ακολούθησε την παράδοση ρουχισμού και λευκών ειδών στο βρεφοκομείο, ο αντιπρόεδρος, Κώστας Τσιαπακίδης, εξήγησε μεταξύ άλλων ότι «στο βρεφοκομείο γίνονται δεκτά βρέφη και νήπια από τον πρώτο μήνα της ζωής τους, έως και την ηλικία των 2,5 ετών.

Αυτή τη στιγμή, έχουμε 16 παιδιά, βρέφη αλλά και έκθετα νήπια, δηλαδή παιδιά γεννημένα εκτός γάμου, ορφανά ή στερούμενα προστασίας λόγω αδυναμίας των γονέων τους να τα φροντίσουν», ανέφερε, λέγοντας ακόμη πως: «κατ’ εξαίρεση και εφόσον κριθεί αναγκαίο γίνονται δεκτά νήπια ηλικίας έως 5 ετών. Μία τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να αφορά και δύο αδέλφια, ένα μικρότερο κι ένα μεγαλύτερο, τα οποία δεν τα χωρίζουμε. Μετά τα πέντε τους έτη, αν δεν έχουν υιοθετηθεί ή δοθεί σε ανάδοχη οικογένεια, τα παιδιά μεταφέρονται σε άλλους φορείς, όπως “Το Χαμόγελο του Παιδιού”».

Ο κ. Τσιαπακίδης υπογράμμισε ακόμη πως: «Ο κύριος και βασικός μας στόχος είναι να παρέχουμε αγάπη, φροντίδα και περίθαλψη στα παιδιά που μας εμπιστεύονται».

Στον χώρο λειτουργεί επιπλέον και παιδικός σταθμός με τραπεζαρία και ολοήμερο τμήμα, με 74, συνολικά, παιδιά. Στον Βρεφονηπιακό Σταθμό φοιτούν και παιδιά που φιλοξενούνται στο Βρεφοκομείο, προκειμένου να κοινωνικοποιούνται, αλλά και να απασχολούνται δημιουργικά.

Από πλευράς της, η κ. Άρτεμις Μπαλαμούτσου, εξήγησε ότι «ένα παιδάκι εισάγεται στο βρεφοκομείο έπειτα από αίτημα των φυσικών γονέων ή εισαγγελική διάταξη».

Το Ίδρυμα αποτελεί τον μοναδικό -εκτός Αττικής- φορέα σύμπραξης σε υιοθεσίες στην Ελλάδα. Καταχωρεί τα παιδιά στο Μητρώο Ανηλίκων σύμφωνα με τον νόμο περί υιοθεσίας και αναδοχής και διεξάγει κοινωνικές έρευνες και συντάσσει σχετικές εκθέσεις και προτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί η αποκατάσταση των παιδιών σε θετές οικογένειες, όταν δεν είναι δυνατή η επανένταξη τους στη φυσική – βιολογική οικογένεια τους.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.anynet.gr, ενώ την ευκαιρία να υιοθετήσουν ένα παιδί έχουν και μονογονεϊκές οικογένειες.

Τι είναι η αναδοχή και πώς οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γίνουν ανάδοχοι

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι ιθύνοντες του Ιδρύματος ξεκαθάρισαν ότι η αναδοχή δεν είναι υιοθεσία, αλλά μία εντελώς διακριτή περίπτωση.

«Είναι μια σημαντική δυνατότητα παροχής οικογενειακού περιβάλλοντος σε μικρά παιδιά που το έχουν άμεσα ανάγκη», εξήγησε ειδικότερα ο Σπυρίδων Πασσάδης, ξεκαθαρίζοντας επιπλέον ότι οι υποψήφιοι θετοί γονείς και ανάδοχοι εκπαιδεύονται, καθώς «η εκπαίδευσή τους στηρίζεται στον νόμο».

Ανέφερε ακόμη ότι το Ίδρυμα συνεργάζεται με τους ανάδοχους γονείς, έχοντας το καθήκον να τους στηρίξει κυρίως ηθικά. «Οι ανάδοχοι γονείς, υποστηρίζονται επιπλέον από ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό αλλά και παιδίατρο», ξεκαθάρισε ακόμη.

Γνωστοποίησε επιπλέον ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο εθελοντών του Ιδρύματος και βοηθούν τα παιδιά. «Οι εθελοντές πηγαίνουν βόλτα μαζί τους, τα ταΐζουν, τους διαβάζουν βιβλία και παίζουν μαζί τους», είπε συγκεκριμένα.

Οι υποψήφιοι ανάδοχοι γονείς, μπορούν επίσης να υποβάλλουν την αίτησή τους στο www.anynet.gr.

Όπως ξεκαθάρισαν οι ιθύνοντες του Ιδρύματος, «Ο Άγιος Στυλιανός» λαμβάνει σημαντική βοήθεια από τον δήμο Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα από τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε και πρόεδρός του. «Και οι παλαιότεροι δήμαρχοι της πόλης στήριζαν το Ίδρυμα», γνωστοποίησε επιπλέον ο αντιπρόεδρος του ΔΣ, Κωνσταντίνος Τσιαπακίδης.

Όπως μάλιστα τονίστηκε στη συζήτηση, «έχει τύχει άνθρωποι, κυρίως άτεκνοι, να γράψουν κάτι στη διαθήκη τους, προκειμένου να ενισχύσουν το Ίδρυμα».

Το αίτημα υιοθεσίας ή αναδοχής που υποβάλλεται στο anynet.gr, από τους υποψηφίους θετούς γονείς, ακολουθεί η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Έπειτα, πραγματοποιείται κοινωνική έρευνα από για έξι μήνες και εφόσον οι υποψήφιοι κριθούν κατάλληλοι από τον κοινωνικό λειτουργό, πραγματοποιείται το «ταίριασμά» τους με το παιδί που θα αναλάβουν.

Έπειτα, ακολουθεί περίοδος προσαρμογής (ψυχολόγος παρακολουθεί τις επισκέψεις των υποψήφιων γονιών με το παιδί και ελέγχει ότι όλα βαίνουν καλώς).

Επιπροσθέτως, υπάρχει δυνατότητα αναζήτησης ριζών ενός παιδιού που υιοθετήθηκε μέσω του Ιδρύματος και όταν αυτό πια ενηλικιωθεί.

Ιστορία και στιγμές από την 76χρονη ιστορία του δημοτικού βρεφοκομείου Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Στυλιανός»

«Ο Άγιος Στυλιανός» λειτουργεί από το 1946, έχοντας φιλοξενήσει συνολικά περίπου 5.000 παιδιά.

Από το 2012 έως και σήμερα, την πόρτα του Ιδρύματος έχουν περάσει περίπου 200 παιδιά, εκ των οποίων τα 105 υιοθετήθηκαν, 14 βρίσκονται σε ανάδοχες οικογένειες, 10 πέρασαν σε άλλα ιδρύματα και ακόμη 55, επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον (στους γονείς, ή και σε στενούς συγγενείς τους).

Μία από τις ιδιαίτερες εποχές του Ιδρύματος, ήταν εκείνη όπου μητέρες άφηναν τα παιδιά τους στον «Βρεφοκόμο». Πρόκειται για μία συνθήκη που οι εργαζόμενοι του «Άγιος Στυλιανός» βίωναν για αρκετό καιρό, όταν οι μητέρες ουσιαστικά τοποθετούσαν τα παιδιά τους σε ένα ξύλινο κουτί που συνέδεε τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο του Ιδρύματος.

Σκοπός, ήταν οι μητέρες να μεταφέρουν την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών τους στους εργαζόμενους του «Άγιος Στυλιανός».

«Υπήρχαν περιπτώσεις όπου, έπειτα από χρόνια, οι μητέρες έρχονταν και έπαιρναν πίσω τα παιδιά τους», εξήγησε σχετικά ο Σπυρίδων Πασσάδης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top