Μαθήματα αλληλεγγύης και προσφοράς παραδίδουν νηπιαγωγοί και λιλιπούτειοι μαθητές από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, ανταποκρινόμενοι στην κίνηση συλλογής σχολικής ύλης «Γίνε ανάδοχος σχολείου», για τα πλημμυρισμένα νηπιαγωγεία της Θεσσαλίας, με παράλληλη αδελφοποίηση των σχολείων, επικοινωνία και κοινές δράσεις μεταξύ των μαθητών.
Μία αλυσίδα ανθρωπιάς που εκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα, έχει στηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, μέσω της αναδοχής. Κρίκοι της, σχολεία από την Κομοτηνή μέχρι το Καστελόριζο, περίπου 500 νηπιαγωγοί, γονείς και νηπιάκια. Άλλωστε το σύνθημα της κίνησης που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της εκπαιδευτικού-νηπιαγωγού από τα Λαγυνά της Θεσσαλονίκης, κυρίας Μαρίνας Ζαχαρία και απλώθηκε σαν πέπλο, είναι: «Από τα νηπιάκια, σε νηπιάκια».
Αφορμή για το κύμα αλληλεγγύης, οι εικόνες από το 30ο νηπιαγωγείο Τρικάλων. «Πραγματικά, όταν το είδα πλημμυρισμένο μέχρι τη σκεπή, συγκλονίστηκα. Αμέσως σκέφτηκα ότι κάτι πρέπει να κάνω για να βοηθήσω, να βοηθήσουμε όλοι, είναι καθήκον μας!», λέει στο GRTimes η κυρία Μαρίνα Ζαχαρία, νηπιαγωγός στο 1ο Νηπιαγωγείο Λαγυνών.
Δημοσίευσε άμεσα μια αφίσα στην οποία καλούσε σε συγκέντρωση των προϊόντων για τον επανεξοπλισμό του νηπιαγωγείου στα Τρίκαλα κι έτσι σιγά σιγά το κύμα άρχισε να εξαπλώνεται και μέχρι στιγμής τουλάχιστον 80 είναι τα σχολεία – ανάδοχοι, ενώ 21 είναι τα σχολεία της Θεσσαλίας, που έχουν ήδη «υιοθετηθεί».
«Ακόμα και τώρα που μιλάμε η κατάσταση στα σχολεία τους είναι τραγική. Μου μετέφεραν ότι στήθηκαν λίγα τραπέζια και λίγες καρέκλες σε ένα γυμναστήριο ενός σχολείου και τους είπαν: «θα κάνετε εδώ μάθημα, μέχρι νεωτέρας». Οι συνθήκες παραμένουν πολύ δύσκολες, τα νηπιαγωγεία έχασαν όλη τους την ύλη, δεν υπάρχει τίποτα. Εμείς θα καλύψουμε αυτό το κενό!», σημειώνει η κυρία Ζαχαρία.
Η ανταπόκριση ήταν τεράστια. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα συγκεντρώθηκε ήδη το πρώτο υλικό της αποστολής και πλέον η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της ανεύρεσης μεταφορικής εταιρίας προκειμένου να φτάσει στον προορισμό της, όσο το δυνατόν, χωρίς κόστος. «Ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες και τις ανάγκες των νηπιαγωγείων, θα δούμε αν θα ετοιμάσουμε και δεύτερη αποστολή στη συνέχεια», σημειώνει η ίδια.
Εκτός της γραφικής ύλης, θα γίνει αδελφοποίηση των σχολείων, οι μαθητές θα έχουν επικοινωνία και γνωριμία μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ θα αναπτυχθούν και κοινές δράσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συνάντηση Μητσοτάκη με μέλη της ΕΕ του ΣΕΒ – Τι συμφωνήθηκε για την επισκευή σχολείων στη Θεσσαλία
Νέο «καμπανάκι» από τον Μαρουσάκη-«Δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με αυτή την κακοκαιρία», λέει
Κλειστό σήμερα το φαράγγι Σαμαριάς λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών