Ολοένα και πιο συχνές είναι οι εμφανίσεις των άγριων ζώων στον αστικό ιστό. Στη Θεσσαλονίκη, πρόσφατα παρατηρήθηκε επιδρομή ολόκληρων αγελών από λύκους σε περιοχές του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, ενώ μία αρκούδα εμφανίστηκε σε παρόμοια σημεία. Την ίδια ώρα, ατέλειωτες είναι οι επιδρομές αγριογούρουνων στο Πανόραμα (και όχι μόνο), ενώ για 18η ημέρα, μία 43χρονη ερπετολόγος νοσηλεύεται στο ΓΝ «Παπανικολάου», καθώς δέχθηκε τσίμπημα από φίδι στην προσπάθειά της να το απομακρύνει από την αυλή του 30ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Τι συμβαίνει όμως και τα άγρια ζώα επισκέπτονται τόσο συχνά την πόλη;
Όπως εξηγεί στο GRTimes o αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η πυκνή συχνότητα των εμφανίσεων που πραγματοποιούν τα άγρια ζώα σε αστικές περιοχές, κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι.
«Τα ζώα, είναι πλέον περισσότερα σε αριθμό και δεν χωρούν στους βιοτόπους τους. Παράλληλα, αρκετές αγέλες εκτοπίζουν τα υπόλοιπα ζώα του είδους τους, με αποτέλεσμα αυτά να πλησιάζουν στις πόλεις. Έτσι, πολλά ζώα επιλέγουν να αναζητήσουν την τροφή τους κοντά στους ανθρώπους», λέει σχετικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος παραδέχεται πως για αρκετά είδη ζώων, είναι ευκολότερο να ψάξουν το φαγητό τους μακριά από τους… ανταγωνιστές τους, καταβάλλοντας, μάλιστα, λιγότερο κόπο.
«Είναι διαφορετική η απόσταση που θα χρειαστεί να διανύσει μία αρκούδα ή ένα αγριογούρουνο προκειμένου να φτάσει σε ορισμένη ποσότητα τροφής, σε σχέση με εκείνη που θα χρειαστεί να κάνει για να βρει περισσότερη τροφή κοντά στους ανθρώπους, δίχως φυσικά να ψάχνει τους ίδιους τους ανθρώπους. Έτσι, θα προσεγγίσει ένα χωράφι και γενικότερα καλλιέργειες, ή ακόμη και τα απορρίμματα των ανθρώπων», υπογραμμίζει ακόμη, ξεκαθαρίζοντας ότι το ανθρώπινο «χέρι» που καλλιεργεί φρούτα και λαχανικά σε περιοχές κοντά στον αστικό ιστό, μοιραία προσελκύει άγρια ζώα.
Λέει επιπλέον ότι «τα ζώα νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια κοντά στους ανθρώπους γιατί δεν αισθάνονται απειλή, πράγμα το οποίο συμβαίνει στο φυσικό τους περιβάλλον όπου μεταξύ άλλων βρίσκονται οι θηρευτές, αλλά και οι ανταγωνιστές τους».
Με ποιους άλλους τρόπους οι άνθρωποι έφεραν -μοιραία- πιο κοντά τους τα άγρια ζώα
Ο κ. Παναγιωτόπουλος επιβεβαιώνει πως όσα περιβάλλει ο άνθρωπος, αποτελούν πηγή εύκολης τροφής για την άγρια πανίδα. Μάλιστα, τα lockdowns και οι κοινωνικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα και φυσικά, η ησυχία και η παύση των δραστηριοτήτων που δημιουργήθηκαν από αυτά, αποτέλεσαν έναν ακόμη παράγοντα κατά τον οποίον τα ζώα οικειοποιήθηκαν το αστικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, ένας επιπλέον σοβαρός παράγοντας για τις επισκέψεις των άγριων ζώων στις πόλεις, αποτελεί το γεγονός ότι σημαντικό μέρος του φυσικού τους περιβάλλοντος, έχει καταπατηθεί από τους ανθρώπους.
«Φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και γενικότερα, τα αιολικά πάρκα, αποτελούν μία από τις αιτίες που τα ζώα εγκαταλείπουν τη φύση», εξηγεί. Επιπλέον, ξεκαθαρίζει ότι οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις στους βιοτόπους των ζώων, εμποδίζει την ανάπτυξη του πρασίνου που ως αποτέλεσμα φέρνει την αραίωση των φυτών, η οποία οδηγεί στην απομάκρυνση των ερπετών που κρύβονται σε αυτά, πράγμα το οποίο αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τη συχνότερη εμφάνιση των φιδιών στον αστικό ιστό.
Ποια ζώα να… περιμένουμε στις πόλεις και γιατί θα αυξηθούν οι επισκέψεις από αρκούδες και αγριογούρουνα
Τα άγρια ζώα δεν αποκλείεται να θεωρήσουν πλέον δικά τους μέρη τις πόλεις, αφού φαίνεται ότι τις επισκέπτονται με ολοένα και μεγαλύτερη άνεση. Σχολιάζοντας το παραπάνω, ο κ. Παναγιωτόπουλος εκφράζει την άποψη ότι «τα μικρά ζωάκια που ακολουθούν τους γονείς τους και τρέφονται στις πόλεις, ουσιαστικά μεγαλώνουν περιφερόμενα σε αυτές. Οπότε θα μείνουν σε ένα μέρος το οποίο θα θεωρούν βιότοπό τους, με αποτέλεσμα να πυκνώσουν οι εμφανίσεις τους στον αστικό ιστό». Λέει ακόμη πως, όσο περισσότερη τροφή βρίσκουν τα ζώα μέσα στις πόλεις, τόσο περισσότερο θα αναπαράγονται και φυσικά, θα αυξάνεται ο πληθυσμός τους.
Εξηγεί επιπλέον ότι δεν είναι… μακριά σκηνές όπως εκείνες που εκτυλίσσονται κατά καιρούς σε άλλες χώρες όπως ο Καναδάς, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις αρκούδες εμφανίζονται σε αυλές σπιτιών, καταστήματα ή ακόμη και σε νοσοκομεία.
«Εκτιμώ ότι θα έχουμε επιδρομές και από άλλα είδη ζώων, πέρα από εκείνα τα οποία έχουμε αναφέρει», λέει συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος, εκφράζοντας την άποψη ότι «τσακάλια, αλλά και αλεπούδες, είναι αρκετά πιθανό να εμφανίζονται ακόμη πιο συχνά στη Θεσσαλονίκη».
Πώς θα κρατήσουμε τα άγρια ζώα μακριά από τις πόλεις
Προκειμένου, ωστόσο, να περιοριστεί φαινόμενο της συχνής εμφάνισης άγριων ζώων στις πόλεις, o αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων, προτείνει μία σειρά από λύσεις.
Σε αυτές, περιλαμβάνεται όπως λέει,
- η περίφραξη της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης,
- η τοποθέτηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων γύρω από τις καλλιέργειες,
- η περίφραξη των κάδων απορριμμάτων με σύρτη,
- η αποφυγή απόρριψης σκουπιδιών στους κάδους κατά τις βραδινές ώρες
- η συχνή αποκομιδή των απορριμμάτων από τους ΟΤΑ, προκειμένου να μην δημιουργούνται δελεαστικές… εστίες για τα άγρια ζώα και,
- η αποκατάσταση των παράνομων χωματερών.
«Όσο θα υπάρχει διαθεσιμότητα τροφής, τόσο πιο συχνά τα άγρια ζώα θα έρχονται και θα αναπαράγονται στις πόλεις», λέει στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Παναγιωτόπουλος, κάνοντας ωστόσο ξεκάθαρο ότι, σε περίπτωση όπου θα συναντήσουμε κάποιο άγριο ζώο, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπλακούμε με αυτό.
Αντιθέτως, θα πρέπει να αλλάξουμε πορεία, να μην προσπαθήσουμε να το αναχαιτίσουμε με οποιονδήποτε τρόπο (να μην το κυνηγήσουμε, να μην του πετάξουμε καμία πέτρα), διότι δεν ξέρουμε πως μπορεί να ενεργήσει αμυνόμενο και φυσικά, σε περίπτωση που έχει μαζί του τα μικρά του, τότε θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αποσωληνώθηκε η ερπετολόγος που την είχε δαγκώσει οχιά στη Θεσσαλονίκη
Αρκούδα στη Θεσσαλονίκη: Κάνει τα χιλιόμετρα… χιλιοστά για να βρει τον έρωτά της
Θεσσαλονίκη: Τουλάχιστον 9.000 αγριόχοιροι γύρω από την πόλη