Οικονομία, περιβάλλον, υγεία και κυβερνοασφάλεια στην ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου

Οικονομία, περιβάλλον, υγεία και κυβερνοασφάλεια στην ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου

Συνεδριάζει στις 11:00, υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο, με ατζέντα για την οικονομία, τα ενεργειακά-περιβαλλοντικά, την υγεία αλλά και το απόρρητο των επικοινωνιών και την κυβερνοασφάλεια.

Επίσης το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση με θέμα: «Πολιτικές για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών», με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Στο φόντο, το πολιτικό τοπίο έχει καθαρά χαρακτηριστικά προεκλογικής περιόδου με ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη συζήτηση να ανοίγει επί των αποτελεσμάτων αλλεπάλληλων δημοσκοπήσεων. Κοινός τόπος είναι ότι οι πολίτες ανησυχούν κυρίως για την ακρίβεια, ακολούθως για την ενεργειακή κρίση και βεβαίως για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ευρύτερα τα εθνικά ζητήματα.

Αναλυτικά, τα θέματα της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

-Εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την κατάσταση και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας – Σχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2023,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη του νομοσχεδίου για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ερανιστικό νομοσχέδιο, β) Λήψη μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/23, σχετικά με το πλαίσιο για την ανάκαμψη και την εξυγίανση κεντρικών αντισυμβαλλομένων, γ) Λήψη μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1238 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα του νομοσχεδίου για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και την επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ως προς τις υπηρεσίες ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη του νομοσχεδίου για τον Συνήγορο του Πολίτη,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την υφυπουργό Ζωή Ράπτη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία.

Στην τέταρτη εβδομάδα λειτουργίας το «καλάθι του νοικοκυριού»

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ανέφερε πως το «καλάθι του νοικοκυριού» μπήκε στην τέταρτη εβδομάδα λειτουργίας καταγράφοντας, όπως τόνισε, «σημαντική επιτυχία». Με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν τα super market, από το σύνολο 816 προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα, στα 167 (ποσοστό 20,5%) η τιμή είχε περαιτέρω μείωση για συνεχόμενη εβδομάδα, στα 589 (ποσοστό 72,1%) η τιμή παρέμεινε σταθερή και μόλις σε 60 προϊόντα (ποσοστό 7,3%) η τιμή αυξήθηκε ελαφρά.

Υπογράμμισε πως «το συνολικό κόστος του “καλαθιού του νοικοκυριού” με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία είναι αισθητά μειωμένο στη συντριπτική πλειονότητα των super market με τη μεγαλύτερη μείωση να φτάνει στο ποσοστό -18,1%».

Εντός των προσεχών ημερών, θα είναι έτοιμη η διεύρυνση του «καλαθιού» με περίπου 15 προϊόντα για διαβητικούς και γενικότερα για πολίτες μας που έχουν προβλήματα υγείας και αναγκαστικά πρέπει να αγοράζουν και να προμηθεύονται συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ μελετάται και η δυνατότητα για εορταστικό καλάθι.

«Σημαντικό, επίσης είναι το γεγονός ότι, πέρα από τις μειώσεις τιμών που παρατηρούμε στο “καλάθι του νοικοκυριού” δουλεύει αποτελεσματικότερα ο ανταγωνισμός και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακύρωση του παράνομου τουρκολυβικού Μνημονίου ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ως εξαιρετικά σημαντική την έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ύστερα από τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής, κ. Κεφαλογιάννης, και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, έκθεσης για την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, στην οποία περιλαμβάνονται πολύ ξεκάθαρες θέσεις για την ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα και μια σειρά από άλλα χρήσιμα στοιχεία, πολύ ευνοϊκά για τις εθνικές μας θέσεις.

Επεσήμανε πως «ανάμεσα στα άλλα, η έκθεση αυτή καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στη μεταγενέστερη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, καθώς προβλέπει παράνομες, όπως λέει η έκθεση, δραστηριότητες γεώτρησης σε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας. Υπογραμμίζει, παράλληλα, η έκθεση ότι για τη βελτίωση της ασφάλειας στη χώρα, πρέπει να αποσυρθούν όλοι οι μισθοφόροι, και οι ξένες δυνάμεις από το έδαφος της Λιβύης».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top