Π. Σαλαβγιά: Το κορίτσι που «κέρδισε» την αναπηρία πήρε πτυχίο και συγκίνησε (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Π. Σαλαβγιά: Το κορίτσι που «κέρδισε» την αναπηρία πήρε πτυχίο και συγκίνησε (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

«Συνέχισε να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις». Ο τίτλος του αγαπημένου βιβλίου της Παρασκευής αναγράφεται στον πάγκο με τα κεράσματα, που έφτιαξαν η οικογένεια και οι φίλοι της, για την ορκωμοσία. Και σε αυτά τα τρία ρήματα προτροπής του Λέο Μπουσκάλια, εμπεριέχεται όλη η κοσμοθεωρία της.

Έμπνευση και παράδειγμα προς μίμηση για όλους αποτελεί η Παρασκευή Σαλαβγιά, η οποία σε κλίμα συγκίνησης και απέραντης χαράς παρέλαβε σήμερα το πτυχίο της από το τμήμα Φιλοσοφικής και Παιδαγωγικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οικογένεια, φίλοι, συμφοιτητές και καθηγητές της έγιναν μια μεγάλη αγκαλιά, και την «τύλιξαν», σε μια από τις σπουδαιότερες μέρες της ζωής της.

Για λίγη ώρα όλοι οι παρευρισκόμενοι συγγενείς και φίλοι των αποφοίτων έγιναν “ένα” στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και αναφωνισμούς.

Η Παρασκευή ένα άτομο με δύναμη ψυχής, δεν άφησε την φυσική της αναπηρία να αποτελέσει εμπόδιο στα όνειρα της, και έτσι σήμερα γεμάτη υπερηφάνεια μπορεί να νιώσει ικανοποίηση, με την εκπλήρωση ενός από τους στόχους της, καθώς και δικαίωση για τους κόπους της.

Σήμερα βρέθηκε «στους ουρανούς» βλέποντας τα όνειρα της να παίρνουν σάρκα και οστά, αποδεικνύοντας ότι η θέληση και η καθημερινή προσπάθεια είναι αρκετά για να σε κάνουν «να φτάσεις εκεί που δεν μπορείς».

Όραμα της η συμβουλευτική ατόμων με αναπηρία

«Είμαι ευγνώμων που έφτασα στο τέλος της διαδρομής, διότι το πτυχίο αυτό κατακτήθηκε με μεγάλο κόπο. Τα επόμενα σχέδια είναι εξίσου σημαντικά για μένα, καθώς θέλω να ασχοληθώ με τη συμβουλευτική ατόμων με αναπηρία και το μεταπτυχιακό μου θα είναι πάνω σε αυτό. Κυρίως όμως είμαι ευγνώμων που αυτή η σχολή μου άνοιξε αυτό το δρόμο» δήλωσε περιχαρής στο GRTimes η Παρασκευή Σαλαβγιά.

«Η Παρασκευή νίκησε τον θάνατο»

Από την άλλη, η μητέρα της Άννα Παναγιωτίδου, εμφανώς συγκινημένη καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής, εξομολογήθηκε ότι είναι υπερήφανη για το κατόρθωμα της κόρης της, ενώ ερωτηθείς για το αν υπήρξαν κατασταλτικοί παράγοντες κατά τη διάρκεια των σπουδών της ανέφερε ότι «η Παρασκευή νίκησε τον θάνατο, δεν αμφέβαλα ποτέ ότι δεν θα κατάφερνε να επιτύχει στους υπόλοιπους στόχους της».

Παράδειγμα προς μίμηση και έμπνευση για όλους

Η Παρασκευή Σαλαβγιά γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και αριστερή ημιπληγία λόγω προωρότητας. Είναι ενεργό μέλος της οικογενειακής επιχείρησης, απόφοιτη του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και από σήμερα απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με τον χορό, είναι αθλήτρια στον ιστιοπλοϊκό σύλλογο Αρμενίζω ΝΟΘ και δασκάλα γελωτοθεραπείας!

Πρόσφατα πήρε μέρος σε πρόγραμμα Erasmus στην Ιταλία που αφορούσε στην ενσωμάτωση ατόμων με αναπηρία φυσική και μη. Έχει ήδη κάνει μια μετεκπαίδευση στη Συμβουλευτική «Επαγγελματικός Προσανατολισμός Mentoring» και το όραμά της είναι να ασχοληθεί με την ενδυνάμωση, την ενθάρρυνση και την καθοδήγηση ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους και όχι μόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Π. Σαλαβγιά για το πώς βιώνουν τα παιδιά την αναπηρία (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Αναπηρία στην Ελλάδα: Προκατάληψη, συμπόνια και αδιαφορία

Διαμαρτυρία από ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη: «Με εκδηλώσεις και ευχολόγια δεν λύνεται το πρόβλημα» (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top