Παιδική εργασία: Τι ισχύει και τι απαγορεύεται ρητά-Εργατολόγος εξηγεί

Παιδική εργασία: Τι ισχύει και τι απαγορεύεται ρητά-Εργατολόγος εξηγεί

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Σε τουλάχιστον 100.000 με 150.000 υπολογίζονται οι ανήλικοι κάτω των 18 ετών που εργάζονται στην Ελλάδα. Πρόκειται για παιδιά που είτε εγκατέλειψαν το σχολείο, είτε δεν πήγαν καθόλου σε αυτό (τσιγγανόπουλα, μετανάστες και πρόσφυγες), ανήλικοι που εργάζονται τις απογευματινές ώρες, τα Σαββατοκύριακα ή στις διακοπές τους, πέραν της πρωινής φοίτησης στο σχολείο.

Αυτά αναφέρει η κοινωνική οργάνωση προστασίας νέων «ΑΡΣΙΣ», που συγκέντρωσε τα στοιχεία σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το Δημοκρίτειο, αλλά και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πολλά ακούγονται ωστόσο, σχετικά με το ισχύει για το συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά την παιδική εργασία στην Ελλάδα.

Το… τοπίο που αφορά την παιδική εργασία προσπαθεί να ξεδιαλύνει ο δικηγόρος – εργατολόγος, Δημήτριος Περπατάρης, ο οποίος εξηγεί στο GRTimes ότι «η εργασία των ανηλίκων υπόκειται σε περιορισμούς που αποσκοπούν στην απαγόρευση και μη απασχόλησή τους σε εργασίες επικίνδυνες, βαριές ή ανθυγιεινές, καθώς και σε εργασίες που βλάπτουν την ψυχική τους υγεία και γενικά εμποδίζουν την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους».

Επεξηγεί ακόμη ότι, «απαγορεύεται ρητά να απασχοληθούν σε οποιαδήποτε εργασία, ανήλικοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους (εκτός ορισμένων συγκεκριμένων εξαιρέσεων, π.χ. για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις)».

Τι ισχύει για τους ανήλικους που εργάζονται προσπαθούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους

Σχετικά με τα παιδιά που θέλουν να εργαστούν και παράλληλα να συνεχίσουν να φοιτούν στο σχολείο τους, ο κ. Περπατάρης συμπληρώνει πως «ανήλικοι ηλικίας 15-16 ετών, καθώς και ανήλικοι που φοιτούν σε γυμνάσια, λύκεια και κάθε τύπου τεχνικές ή επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές, αναγνωρισμένες από το κράτος, επιτρέπεται να εργαστούν έως 6 ώρες την ημέρα και 30 ώρες την εβδομάδα», λέγοντας ακόμη ότι «ανήλικοι ηλικίας 17-18 ετών, επιτρέπεται να εργαστούν έως 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες την εβδομάδα» και λέγοντας πως «οι ανήλικοι εργαζόμενοι αμείβονται με βάση το κατώτατο τουλάχιστον ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη που προβλέπεται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας (σήμερα κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο) κατ’ αναλογία των ωρών απασχόλησής τους».

Κάνει γνωστό παράλληλα ότι, «η υπερωριακή απασχόληση των ανηλίκων απαγορεύεται», ενώ λέει πως οι ανήλικοι θα πρέπει να διαθέτουν και βιβλιάριο εργασίας.

«Το βιβλιάριο αυτό, που θα πρέπει προφανώς να διαθέτει κάθε ανήλικος που εργάζεται, θα πρέπει να το εκδώσει ο εργοδότης υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα πρέπει να αναφέρεται η ειδικότητα απασχόλησης, τα καθήκοντα που θα αναλάβει ο ανήλικος, καθώς και ότι δεν θα απασχοληθεί σε βαριές, επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες», όπως συμπληρώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κολωνός-Βιασμός 12χρονης: Τέσσερις νέες συλλήψεις σε οίκο ανοχής μετά από έφοδο της ΕΛ.ΑΣ.

Κολωνός-Σοκ: Τουλάχιστον 11 οι βιαστές της 12χρονης, σύμφωνα με την πρώτη κατάθεση της

Κολωνός: Προκαλούν οι παιδοβιαστές – Τι είπαν στις απολογίες τους για την 12χρονη

Σεπόλια: Ποινική δίωξη για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών στον πατέρα της 12χρονης

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top